ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Τα 3 πιο θεαματικά ντέρμπι του αιώνα

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε 3 ντέρμπι των αποψινών αντιπάλων, με γηπεδούχο την ΑΕΚ και φιλοξενούμενο τον Ολυμπιακό, όπου ξεχώρισε το ποδόσφαιρο. Χορταστικά παιχνίδια, πολλά γκολ, ανατροπές και κάτι που σπανίζει σε αυτές τις περιπτώσεις: θέαμα.

Παίκτες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη Super League 2006-2007 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2007
Παίκτες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη Super League 2006-2007 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2007 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού, κυρίως με γηπεδούχο την Ένωση, είθισται να προσφέρουν γκολ και θέαμα. Σε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο της εσωστρέφειας και της οπαδικής λογικής, είναι κάποια ματς των δύο ομάδων που 'κέρδισαν' τα όποια 'τρίτα ημίχρονα' και έβαλαν σε πρώτο πλάνο το ποδόσφαιρο. Ναυαρχίδα όλων είναι, φυσικά, ο τελικός κυπέλλου του 2009, στο πιο 'τρελό' ντέρμπι στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο θα παραμένει πάντοτε εκεί, στην κορυφή των αναφορών για τα ματς των δύο ομάδων, μέχρι το επόμενο, όποτε είναι αυτό.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός, λοιπόν, κοντράρονται απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο με διαφορετικούς στόχους, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος και θέλει να τον βρει εκεί το φινάλε της Super League 1, η ΑΕΚ είναι 3η, έχει απομακρυνθεί από το 'τρένο' της κορυφής, αλλά θέλει όσο το δυνατόν καλύτερη συγκομιδή ενόψει των πλέι οφ.

Σε διαφορετικές αφετηρίες έχουν ξεκινήσει πολλές φορές οι δύο ομάδες, αλλά το αποτέλεσμα ήταν εξίσου χορταστικό. Πολλά γκολ, ανατροπές, συγκινήσεις, τέρματα στις καθυστερήσεις, καλτ ποδοσφαιρικές καταστάσεις, γεμάτες ιστορίες. Και όλες να αφορούν το ποδοσφαιρικό κομμάτι, μακριά από δακρυγόνα, πυροβολισμούς, αλλοφροσύνη για τη διαιτησία. Έχουμε δει και τέτοια, αλλά τώρα θα μείνουμε στη... φωτεινή πλευρά των ντέρμπι, ξεχωρίζοντας 3 από αυτά.

Σεζόν 2001-2002: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-3

Η ΑΕΚ έχει επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια, έπειτα από τη μικρής διάρκειας 'μετακόμιση' λόγω του σεισμού του '99 και διανύει τις τελευταίες στιγμές της πριν από την κατεδάφιση του 'Νίκος Γκούμας'. Το ντέρμπι του Γενάρη του 2002, στο λασπωμένο τερέν λόγω του βροχερού καιρού, είχε κάτι από τα 80s. Πάθος στις εξέδρες, με οπαδούς και των δύο ομάδων, παίκτες να βουτάνε στις λάσπες, σκληρά μαρκαρίσματα, φωνές για τη διαιτησία, αλλά και 5 γκολ, με τον Ολυμπιακό να παίρνει στις καθυστερήσεις τη νίκη, τη χρονιά που κατέκτησε κι εκείνο το πρωτάθλημα μετά το 4-3 του β' γύρου στον 'τελικό' του ΟΑΚΑ (πριν από τον πραγματικό τελικό, κυπέλλου αυτήν τη φορά, όπου ηττήθηκε 1-2 από τους 'κιτρινόμαυρους'). Η (πρωταθληματική εκείνη τη σεζόν) ΑΕΚ προηγείται με τον Ντέμη Νικολαΐδη, ο Ολυμπιακός απαντά με τον πρώην 'Ενωσίτη' Αλέκο Αλεξανδρή, ο Βασίλης Τσιάρτας δίνει ξανά το προβάδισμα και έπειτα ακολουθεί η ολική ανατροπή των Πειραιωτών με Ζιοβάνι και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς για το τελικό 2-3.

Σεζόν 2006-2007: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-3

Αντίστοιχο ντέρμπι με αυτό του 2002 από άποψη καιρικών συνθηκών, με την ΑΕΚ του Λορένθο Σέρα Φερέρ να τερματίζει στο τέλος της χρονιάς στη 2η θέση, πίσω μόνο από τον Ολυμπιακό. Σε εκείνο το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, τον Φεβρουάριο του 2007, έχουμε μπει ήδη στις εποχές που απαγορεύονται οι μετακινήσεις οπαδών και το θεαματικό ντέρμπι των 6 γκολ είχαν την τύχη να απολαύσουν μόνο οι φίλοι των 'κιτρινόμαυρων'. Το σκορ ανοίγει με απίστευτο αυτογκόλ για bloopers του Αντώνη Νικοπολίδη, αλλά πριν λήξει το 1ο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός το φέρνει τούμπα με Τζόρτζεβιτς και Ριβάλντο. Με την έναρξη του β' μέρους, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου με αυτογκόλ φέρνει το παιχνίδι στα ίδια για να έρθει ο Βασίλης Τοροσίδης με... λίγο από Ζούλιο Σέζαρ να δώσουν ξανά το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. Ο Λεωνίδας Καμπάνταης στο 72' ισοφαρίζει σε 3-3 και το πιο περίεργο κι από το σκορ είναι ότι σε ένα γεμάτο 20λεπτο μέχρι τη λήξη, δεν είδαμε άλλα γκολ στο χορτάρι του ΟΑΚΑ.

Σεζόν 2017-2018: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-2

Η τελευταία νίκη της ΑΕΚ ως γηπεδούχος επί του Ολυμπιακού είναι την πρωταθληματική σεζόν 2017-2018. Στον α' γύρο εκείνου του πρωταθλήματος, η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ παλεύει να βάλει τέλος στο σερί των 24 χρόνων χωρίς πρωτάθλημα, ενώ ο Ολυμπιακός, χωρίς να το ξέρει, θα αρχίσει τη δική του 'ανομβρία', χάνοντας το ένα από τα δύο σερί των τελευταίων ισάριθμων ετών. Στο 1ο μέρος του ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός μπαίνει με φόρα και το 2-0 από τους Μάρκο Μαρίν και Βάντις Οτζίτζα Οφόε έρχεται ως 'μαχαιριά' στην καρδιά των φίλων της ΑΕΚ. Ο εφιάλτης της ήττας είναι εκεί και παραμονεύει, το ίδιο η γκρίνια κι η εσωστρέφεια. Το γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στο 64ο λεπτό αναπτερώνει το ηθικό και δίνει νέο ενδιαφέρον, πριν το δεύτερο 'χτύπημα'. Και αυτό είναι ακόμα καλύτερο, μνημονεύεται ακόμα και σήμερα, εκ των highlight εκείνης της χρονιάς. Με ένα φανταστικό χτύπημα φάουλ στο 80', ο Χριστοδουλόπουλος σηκώνει στο 'πόδι' το ΟΑΚΑ στην ισοφάριση, για να έρθει στο 89' ο Πέτρος Μάνταλος να δώσει τη 'χαριστική βολή', διαμορφώνοντας το 3-2. Και επειδή ελληνικό ντέρμπι χωρίς παρατράγουδα δεν νοείται, Ούρος Τσόσιτς και Μπιορν Ένχελς πήραν την άγουσα για τα αποδυτήρια στις καθυστερησεις, με κόκκινες κάρτες.

Θα αντέξει ο Ολυμπιακός στη μάχη τίτλου αν πουλήσει 3 βασικούς; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK