ANALYSIS: Αυτός είναι ο "κόφτης" του Χάσι

Το όνομα του Γκιγιόμ Ζιλέ πρωταγωνιστεί στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού και το Contra.gr σας παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ του Βέλγου αμυντικού μέσου. Εξαιρετικός στον αέρα και στην... αναχαίτιση των αντιπάλων, όμως αργός και λιγότερο δημιουργικός.

Belgiums Guillaume Gillet, right, and Portugals Joao Mario eye the ball during a friendly soccer match between Portugal and Belgium in Leiria, Portugal, Tuesday, March 29 2016. (AP Photo/Steven Governo)
Gillet AP

Ο Γκιγιόμ Ζιλέ αποτελεί την επιλογή του Μπέσνικ Χάσι για τη μια εκ των δυο θέσεων μπροστά από το αμυντικό δίδυμο. Ο 33χρονος Βέλγος έχει τα προσόντα να δυσκολεύει τον αντίπαλό του τόσο χαμηλά όσο και ψηλά, ενώ δίνει μεγάλη βοήθεια και στα στημένα.

Δείτε όλα τα γραφικά των επιδόσεων του Ζιλέ την τελευταία του αγωνιστική σεζόν για να ξέρετε τι να περιμένετε από εκείνον εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου.

Η ΠΡΩΤΗ "ΓΝΩΡΙΜΙΑ"

ANALYSIS: Αυτός είναι ο "κόφτης" του Χάσι

Ο 33χρονος Βέλγος αποτελεί το σημείο αναφοράς της ομάδας του στον αέρα, και αυτό φαίνεται με μια πρώτη ματιά στον χάρτη κατανομής ενεργειών. Το 30% αφορά εναέριες μονομαχίες, και το 24% τελειώματα φάσεων. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι υψηλότατο για αμυντικό μέσο, και οφείλεται στην προώθησή του σε όλες τις στημένες φάσεις της ομάδας του. Είναι χαρακτηριστικό πως το 63% των τελειωμάτων του είναι με το κεφάλι.

"ΖΕΣΤΟΣ" ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ

ANALYSIS: Αυτός είναι ο "κόφτης" του Χάσι

Ο Ζιλέ είναι καθαρό “6άρι” και ουσιαστικά περιορίζεται σε ανασταλτικές “δουλειές” εντός γηπέδου. Δεν είναι ο παίκτης που θα πάρει πρωτοβουλία με τη μπάλα στα πόδια για να ανέβει και να κάνει κίνηση στο χώρο για να δημιουργήσει υπεραριθμία έξω από την αντίπαλη περιοχή. Είναι παίκτης “περιορισμένης ευθύνης” και ο θερμικός του χάρτης το φανερώνει καθώς “κοκκινίζει” στο χώρο ανάμεσα στην μεγάλη περιοχή της άμυνας και την μεσαία γραμμή.

ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

ANALYSIS: Αυτός είναι ο "κόφτης" του Χάσι

Ο χάρτης στον οποίο έχουν καταγραφεί οι αμυντικές μονομαχίες (147 στο σύνολο, σχεδόν τέσσερις κατά μέσο όρο ανά 90 λεπτά αγώνα) φανερώνει οτι ο Ζιλέ είναι ο παίκτης που πρώτος θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει την κίνηση του αντιπάλου με το που περνάει τη μεσαία γραμμή.

Το 76% ως ποσοστό επιτυχίας είναι θετικό καθώς είναι στο γενικό μέσο όρο που “απαιτεί” η θέση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ANALYSIS: Αυτός είναι ο "κόφτης" του Χάσι

Ο χάρτης στον οποίο καταγράφονται οι προσπάθειες πάνω σε παίκτη που τριπλάρει φανερώνει πως ο Ζιλέ, αφού βγει πρώτος να πιέσει στο χώρο, γυρίζει και περιφρουρεί τη γραμμή της μεγάλης περιοχής.

Στο ύψος αυτής άλλωστε έχει δώσει τις 61 από τις συνολικά 114 μονομαχίες ένας εναντίον ενός, με συνολικό ποσοστό επιτυχίας στο 28%, το οποίο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο αν τα πήγαινε καλύτερα στις μονομαχίες που χρειάστηκε να δώσει όταν βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του γηπέδου, εκεί που δεν είναι τόσο αποτελεσματικός.

ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ Ο ΑΕΡΑΣ

ANALYSIS: Αυτός είναι ο "κόφτης" του Χάσι

Δεν είναι μόνο το ύψος που παίζει ρόλο στις εναέριες μονομαχίες, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μπαίνει ένας παίκτης σε αυτές. Ο Ζιλέ έχει 63% ποσοστό επιτυχίας στις εναέριες μονομαχίες, ένα ποσοστό που είναι υψηλό και έχει ειδικό βάρος όταν προκύπτει μέσα από 239 στο σύνολο “παρεμβάσεις”.

Η ποσότητα είναι αυτή που κάνει το δείγμα αξιόπιστο και δείχνει έναν παίκτη που χαλάει τα σχέδια της αντίπαλης άμυνας για ένα καλό γέμισμα κάτω από τη μεσαία γραμμή.

ΟΙ ΠΑΣΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ

ANALYSIS: Αυτός είναι ο "κόφτης" του Χάσι

Ο Ζιλέ πασάρει με ποσοστό επιτυχίας στο 91% και μετράει κατά μέσο όρο 40 πάσες ανά παιχνίδι (σύνολο 1582 την περσινή σεζόν). Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αναμενόμενο καθώς ο βαθμός δυσκολίας στον χώρο στον οποίο έχουν καταγραφεί οι περισσότερες είναι χαμηλός.

ΔΙΝΕΙ ΥΨΟΣ ΣΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ

ANALYSIS: Αυτός είναι ο "κόφτης" του Χάσι

Ο Ζιλέ εκμεταλλεύεται την ικανότητά του στον αέρα και στις στημένες φάσεις ου αντιπάλου, μετρώντας 215 κοψίματα, τα περισσότερα εκ των οποίων καταγράφονται στο ύψος της μικρής περιοχής, εκεί που μαζί με τους κεντρικούς αμυντικούς δίνει επιπλέον ύψος.

Συνοψίζοντας, ο Ζιλέ είναι το “βαρύ κορμί” της μεσαίας γραμμής, το οποίο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το ύψος του και την συνολική του παρουσία στο χώρο ευθύνης του, τον οποίο και έχει μικρύνει προκειμένου να μην εκτεθεί. Για να φανεί τη δουλειά του, χρειάζεται δίπλα του κάποιον με γρήγορα πόδια έτσι ώστε να δουλεύουν σαν “ένα” και ο καθένας να συμπληρώνει τα στοιχεία που δεν έχει ο διπλανός του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK