Αντίο με ψηλά το κεφάλι

Αντίο με ψηλά το κεφάλι

Το άγχος βάρυνε τα πόδια των παικτών της Ξάνθης, που δεν θύμισαν την ομάδα του "Ρίβερσαϊντ". Οι "ακρίτες" έμειναν στο 0-0 με τη Μίντλεσμπρο στον επαναληπτικό αγώνα για την πρώτη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και σε συνδυασμό με την ήττα 2-0 στην Αγγλία, αποκλείστηκαν από τη συνέχεια. Επιθετική αναποτελεσματικότητα και (φυσικά) απειρία στέρησαν κάτι καλό από την Ξάνθη, η οποία, όμως, δικαιούται το χειροκρότημα…


Ο Γιάννης Ματζουράκης, όπως είχε προαναγγείλει εξάλλου, έδωσε φανέλα βασικού στην ενδεκάδα που άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων πριν δύο εβδομάδες, στο "Ρίβερσαίντ". Στον αντίποδα, οι Αγγλοι έφτασαν στην ακριτική πόλη με απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών όπως ο Βίντουκα και ο Σβάρτσερ, με αποτέλεσμα ο Μακλάρεν να αναγκαστεί να παρατάξει διαφορετική ενδεκάδα.

Τα πρώτα λεπτά ήταν αναγνωριστικά. Από τη μία η Ξάνθη που ήθελε το γρήγορο γκολ, κατά Ματζουράκη, αλλά προτίμησε να δει πως αγωνίζεται ο αντίπαλος. Από την άλλη, η Μπόρο σε κλασικό 4-4-2, αλλά με… συνωστισμό στα μετόπισθεν, κάθε φορά που βρισκόταν στην άμυνα.

Για να αποφύγει τις παγίδες των Αγγλων, ο τεχνικός της Ξάνθης είχε δώσει εντολή στους παίκτες του να μετακινούνται συνεχώς και να αλλάζουν θέσεις και γραμμές. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (όπως ο Παβιό), σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές βρέθηκαν σε διαφορετικές από τις αρχικές τους θέσεις μέχρι να βρουν το κατάλληλο σχήμα που θα τους έκανε απειλητικούς για τους αντιπάλους τους.

Στην αναζήτηση του γκολ, οι γηπεδούχοι δεν ήταν αποτελεσματικοί. Ο Εμερσον και ο Λουτσιάνο συνεργάζονταν αρμονικά μέχρι έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά στη συνέχεια, τα πράγματα δυσκόλευαν. Ο Λαμπριάκος ήταν καλά κλεισμένος μέσα στην περιοχή και όταν τροφοδοτούνταν, αυτό γινόταν έξω από αυτήν. Κατά συνέπεια, ο Λουτσιάνο αναλάμβανε πρωτοβουλίες για κάτι καλό με μακρινά σουτ (3’, 16’). Ο Τζόουνς (ο αντικαταστάτης του Σβάρτσερ) δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, ούτε όταν ο Εμερσον έκανε μια επέλαση από τα αριστερά ξεπερνώντας δύο παίκτες,με τον Μαχράτζε να μην εκμεταλλεύεται την πάσα του, στέλνοντας τη μπάλα ψηλά άουτ.

Στον αντίποδα, οι φιλοξενούμενοι είχαν περιοριστεί πίσω από τη μεσαία γραμμή, στο πρώτο μισό του ημιχρόνου, ωστόσο, βλέποντας ότι η Ξάνθη δεν κατάφερνε να γίνει απειλητική, βγήκαν πιο μπροστά. Ως αποτέλεσμα, ο Μακαρόνε δέχθηκε αρκετές μπαλιές ώστε να βγει στην πλάτη της άμυνας και επιχείρησε και κάποια σουτ. Σε ένα σουτ του Χάσελμπαϊνκ στο 32’, ο Πιζανόφσκι απόκρουσε, αλλά ο Μακαρόνε πήρε το ριμπάουντ και έβαλε γκολ, από θέση οφσάιντ, όπως υπέδειξε ο επόπτης.

Κάπως έτσι έκλεισε και το πρώτο μέρος, το οποίο βρήκε τους περίπου 6.000 φίλους της Ξάνθης να αγωνιούν για τη συνέχεια μη βλέποντας την ομάδα στην ίδια κατάσταση με πριν δύο εβδομάδες. Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με μία αλλαγή τακτικής από τους γηπεδούχους. Ο Τοροσίδης αντικαταστάθηκε και στον αγώνα μπήκε ο Καζάκης (ο σκόρερ του αγώνα με τον Λεβαδειακό).

Οι Αγγλοι συνέχισαν ως είχαν, αφού διατηρούσαν με άνεση το προβάδισμα του πρώτου αγώνα. Η συνταγή των πρώτου 45λέπτου δεν άλλαξε από πλευράς φιλοξενούμενων, με αποτέλεσμα και οι γηπεδούχοι να έχουν μπλοκάρει. Τα συστήματα δεν έβγαιναν και από τον χώρο του κέντρου, όπου διεξαγόταν το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, δεν ήταν δυνατό να υπάρξουν καλές στιγμές.

Το παιχνίδι έγινε αρκετά άνοστο και από τη στιγμή που δεν είχε ευκαιρίες, ο χρόνος κύλαγε κατά της ακριτικής ομάδας. Ο Ματζουράκης πέρασε γρήγορα και στη δεύτερη αλλαγή του, ρίχνοντας στη μάχη τον Λέο Μινέιρο, αντί του Τσικίνιο, ενώ λίγο αργότερα ο Γαρπόζης αντικατέστησε τον Μαχράτζε, που δεν είχε ουσιαστικό παιχνίδι.

Με το πέρασμα των λεπτών, η δράση μεταφέρθηκε στο μισό γήπεδο. Η Μίντλεσμπρο οπισθοχώρησε και η Ξάνθη το εκμεταλλεύτηκε, πιέζοντας όλο και περισσότερο, για την επίτευξη του γκολ. Η πολυκοσμία στην περιοχή των Αγγλων δεν βοηθούσε την κατάσταση, αφού οι διάδρομοι έκλειναν.

Λίγα λεπτά πριν το τέλος, ύστερα από κόρνερ από τα δεξιά και σύγχυση στην περιοχή των φιλοξενούμενων, ο Εμερσον πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Ρίγκοτ έδιωξε πάνω στη γραμμή. Στο 88ο λεπτό, ύστερα από κόντρες μέσα στην περιοχή και πάλι της Μπόρο, ο Λαμπριάκος προσπάθησε να πιάσει το γυριστό σουτ από το ύψος του πέναλτι, αλλά δεν τα κατάφερε. Ένα λεπτό αργότερα, ο Λουτσιάνο εκτέλεσε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα προσέκρουσε στο τείχος.

Ο διαιτητής δεν άργησε να σφυρίξει για τελευταία φορά στον αγώνα και καθ' αυτόν τον τρόπο έληξε και η δεύτερη ευρωπαϊκή περιπέτεια της Ξάνθης, μετά το 2002/03 και πάλι στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με ακόμα μία "λευκή" ισοπαλία εντός έδρας (τότε ήταν με τη Ρόμα).

Οι συνθέσεις:

Ξάνθη: Πιζανόφσκι, Παπαδημητρίου, Τοροσίδης (46' Καζάκης), Σίκοφ, Παβιό, Αντζας, Μαχράτζε (68' Γαρπόζης), Λουτσιάνο, Λαμπριάκος, Εμερσον, Τσικίνιο (60' Λέο Μινέιρο)
Μίντλεσμπρο: Τζόουνς, Χαβιέρ, Σάουθγκεϊτ, Ρίγκοτ, Πόγκατετς, Κεντρέ (74' Πάρναμπι), Ντορίβα, Μπόατεγκ, Μόρισον, Μακαρόνε (71' Νέμεθ), Χάσελμπαϊνκ (71' Αϊγεγκμπένι)


Διαιτητής: Κίρχερ (Γερμανία)
Σκόρερς: -
Κίτρινες: Λουτσιάνο - Κεντρέ, Τζόουνς
Κόκκινες: -
Εισιτήρια: 5.013




News 24/7

24MEDIA NETWORK