Απόλλων-ΠΑΟΚ: Το Σβιντέρσκι-Σβαμπ είναι κλειδί επιτυχίας

Ο Στέφαν Σβαμπ δημιουργεί και ο Κάρολ Σβιντέρσκι σκοράρει. Χάρη σε αυτούς τους δύο, ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη 3-1 επί του Απόλλωνα στη Ριζούπολη για τη Super League Interwetten και το δίδυμό που σχηματίζουν αρχίζει να προκαλεί αισιοδοξία.

Ο Στέφαν Σβαμπ του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει με τον Κάρολ Σβιντέρσκι γκολ που σημείωσε κόντρα στον Απόλλωνα για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Γεώργιος Καμάρας' | Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020
Ο Στέφαν Σβαμπ του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει με τον Κάρολ Σβιντέρσκι γκολ που σημείωσε κόντρα στον Απόλλωνα για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Γεώργιος Καμάρας' | Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη του ΠΑΟΚ επί του Απόλλωνα με 3-1 στο 'Γεώργιος Καμάρας' της Ριζούπολης, για την 8η αγωνιστική της Super League Interwetten, δεν μπορεί να εκληφθεί ως κάτι εντυπωσιακό. Το φαβορί νίκησε, το αουτσάιντερ αντιστάθηκε. Πλέον, δεν θα πρέπει να είναι κάτι το εντυπωσιακό ούτε όταν ο Στέφαν Σβαμπ βγάζει ασίστ ή όταν ο Κάρολ Σβιντέρσκι σκοράρει.

Με τον Πάμπλο Γκαρσία να επισημοποιεί την αλλαγή διάταξης σε 4-2-3-1, αυτό που μένει για τον 'δικέφαλο του βορρά' είναι να σταθεροποιηθούν οι βασικοί σε κάθε θέση. Στο δεξί άκρο της άμυνας, για παράδειγμα, δεν έγινε κάτι τέτοιο, αφού έπαιξε ο Ροντρίγκο και ο δεξιός μπακ Λευτέρης Λύρατζης αγωνίστηκε στα αριστερά, για να καλύψει την σπάνια απουσία του βιονικού εδώ και χρόνια Δημήτρη Γιαννούλη (εκτός για περίπου έναν μήνα λόγω τραυματισμού). Ο Φερνάντο Βαρέλα έμεινε στη Θεσσαλονίκη για λόγους ξεκούρασης κι έτσι μόνο ο Γιάννης Μιχαηλίδης 'θυσιάστηκε' από τους στόπερ πρώτης γραμμής του συλλόγου, ενώ οι Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Άντερσον Εσίτι θα πρέπει να έχουν συμβιβαστεί πλέον με τον ρόλο του αναπληρωματικού. Τι μένει;

Ο Αντόνιο Τσόλακ των 3.000.000 ευρώ έμεινε ξανά στον πάγκο, όπως και στο 'παρθενικό' παιχνίδι του Γκαρσία ως προπονητής της ομάδας, κόντρα στον Παναιτωλικό. Με αντίπαλο την Αϊντχόφεν πήρε το 'χρίσμα', αλλά έγινε αλλαγή στο ημίχρονο με τα γνωστά, θεαματικά καλά, αποτελέσματα. Ο Σβιντέρσκι ήταν ο βασικός επιθετικός του ΠΑΟΚ κόντρα στον Απόλλωνα και λίγο πολύ είναι ο πρώτος επιθετικός του ΠΑΟΚ για 2 σεζόν, από τον Ιανουάριο του 2019, όταν αποκτήθηκε από τη Γιαγκελόνια για (το επίσης διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των) 2.000.000 ευρώ.

Ο 23χρονος Πολωνός έδινε 'μάχη' τον προηγούμενο 1,5 χρόνο με τον Τσούμπα Άκπομ και φέτος έπρεπε να προετοιμαστεί για κάτι αντίστοιχο με τον Τσόλακ. Όμως με 4 γκολ και μια ασίστ τον τελευταίο μήνα, είναι μια 'μάχη' που έχει κερδίσει εν τη γενέσει της. Εξάλλου, ο Ουρουγουανός προπονητή πάντα ήταν θαυμαστής του και τώρα απλά το δείχνει εμπράκτως.

Βέβαια, για να ξεμπλοκάρει ο Πολωνός χρειάστηκε ένας παίκτης πίσω του. Στη φάση του 15ο λεπτού, όταν ξεχύθηκε στην αντεπίθεση με δύο αγγίγματα της μπάλας (ένα παραπάνω από όσα χρειάζεται συνήθως) από το κέντρο του γηπέδου μέχρι το γκολ, την πάσα της αντεπίθεσης την πήρε από τον Σβαμπ. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Σε μία παρόμοια φάση στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Τούμπα, ο Σβιντέρσκι έφυγε ξανά στην αντεπίθεση από πάσα του ίδιου συμπαίκτη, αλλά μπέρδεψε λίγο το κοντρόλ και τελικά προτίμησε να κρεμάσει από μακριά τον τερματοφύλακα και να 'κλειδώσει' τη νίκη για την ομάδα του. Οι δυο τους συνεργάστηκαν και την προηγούμενη αγωνιστική, με τον Αυστριακό ποδοσφαιριστή να σεντράρει και τον Σβιντέρσκι να πιάνει μια γυριστή κεφαλιά για το 1-0 στο Αγρίνιο (νίκη 3-1 τελικά).

Ο 30χρονος μέσος έχει βγάλει 3 ασίστ για τον Σβιντέρσκι, αλλά δεν έχει μείνει εκεί. Τη φετινή σεζόν, αν και νεοφερμένος που ακόμα δεν ξέρει καλά καλά τους συμπαίκτες, έχει δώσει ακόμη 4 ασίστ και μετράει σύνολο 7 σε 13 αγώνες, όταν στην καριέρα του το 'ταβάνι' είναι οι 10 σε μια σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις! Σε αυτό το παιχνίδι, πάντως, ο Σβαμπ χρειάστηκε να κάνει και το κάτι παραπάνω, ευστοχώντας στο πέναλτι που κέρδισε στο 78' ο Σβιντέρσκι, πιθανόν ως δώρο για την ασίστ του. Ο Αυστριακός πέτυχε το 'παρθενικό' τέρμα του με τον ΠΑΟΚ με αυτόν τον τρόπο, σε μία φάση που χρειάστηκε καταλυτική παρέμβαση του VAR για να φανεί το πάτημα του Χρήστου Λισγάρα.

Το γκολ του Σβαμπ ήταν 'βάλσαμο' για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι είχαν ισοφαριστεί από τον Σωτήρη Τσιλούλη στο 63', σε ένα διάστημα που οι γηπεδούχοι τα έπαιξαν όλα για όλα, ψάχνοντας το γκολ. Ακόμα και μετά το 1-1, όμως, ο Γκαρσία δεν τόλμησε να βγάλει από τον αγωνιστικό χώρο κάποιον εκ των Σβιντέρσκι ή Σβαμπ. Θα έψαχνε την ανάκτηση του προβαδίσματος με αυτούς, συν τον Ομάρ ελ Καντουρί (με τον Τόμας Μουργκ να παίζει στη θέση του Χρήστου Τζόλη στο 4-2-3-1). Ο Σβιντέρσκι δεν χρειαζόταν μόνο όταν έγινε το 2-1 και στη θέση του πέρασε ο Τσόλακ. Ο Σβαμπ δεν χρειαζόταν μόνο όταν έγινε το 2-1, με συνέπεια να αφήσει την εκτέλεση πέναλτι του 7ου λεπτού των καθυστερήσεων στον Ντόουγκλας Αουγκούστο.

Σβιντέρσκι και Σβαμπ, Σβαμπ και Σβιντέρσκι, μοιάζουν απαραίτητοι για τη λειτουργία του ΠΑΟΚ, είτε επί Αμπέλ Φερέιρα είτε επί Γκαρσία. Ο ένας δημιουργεί και ο άλλος σκοράρει, συνθέτοντας μέχρι στιγμής ένα δίδυμο που κοντράρει εκείνο του Ολυμπιακού με τον Ματιέ Βαλμπουενά και τον Γιουσέφ ελ Αραμπί. Σε μία πρώιμη ανάγνωση της κατάστασης, είναι αυτό που φαίνεται ότι θα 'κουβαλήσει' τον φετινό ΠΑΟΚ, όπως κάνει στα τελευταία παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρώπη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK