Οι αριθμοί και ο ΠΑΟΚ του Άκπομ είναι ήδη καλύτεροι από του Πρίγιοβιτς

Με ένα γκολ και μία ασίστ κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Τσούμπα Άκπομ είναι ο πιο παραγωγικός παίκτης του ΠΑΟΚ στο ρόστερ... όλης της σεζόν, αφού ξεπέρασε ακόμα και τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς.

Οι αριθμοί και ο ΠΑΟΚ του Άκπομ είναι ήδη καλύτεροι από του Πρίγιοβιτς
MOTION TEAM

Η πρώτη φορά που βρέθηκε σε αποστολή επαγγελματικής ομάδας, ήταν Δεκέμβριος του 2012 και ο Τσούμπα Άκπομ ήταν ακόμα 17 ετών και 2 μηνών. Η τότε ομάδα του, Άρσεναλ, ηττήθηκε με 1-2 σε αδιάφορο παιχνίδι ομίλων του Champions League από τον... Ολυμπιακό, χωρίς ο ίδιος να αγωνιστεί. Μετά από 6 χρόνια, ο Άγγλος επιθετικός πήρε τη δική του εκδίκηση για εκείνη την 'αναίμακτη' ήττα με ένα γκολ που σημείωσε, με ένα που δεν μέτρησε και κυρίως, με ένα πρωτάθλημα.

Έναν γύρο πρωταθλήματος μετά από την άφιξή του (και τον φαινομενικό παραγκωνισμό του) στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, ο 23χρονος ποδοσφαιριστής αποτελεί ξανά ένα 'όνομα', ένας παίκτης που προέρχεται από ένα πολύ μεγαλύτερο πρωτάθλημα και που 'οφείλει' να κάνει τη διαφορά. Όπως αποδείχθηκε με περιπτώσεις όπως του Γιάγια Τουρέ και του Κέβιν Μιραλάς, η Premier League δεν σημαίνει αυτομάτως λύσεις για μία ελληνική ομάδα και το ίδιο φάνηκε στους πρώτους μήνες παρουσίας του Άκπομ στη χώρα μας.

Τα φυσικά προσόντα του δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ. Γρήγορος ποδοσφαιριστής στα πόδια, με έφεση στις ντρίμπλες και με ικανότητα να προστατεύει την μπάλα. Μπορεί στο κατά βάση άτεχνο και σκληρό αγγλικό πρωτάθλημα, όσον αφορά στις μικρότερες ομάδες στις οποίες αγωνιζόταν ως δανεικός, να μην 'χωράει' ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής, ωστόσο η ελληνική Super League είναι διαφορετική υπόθεση.

Η τεχνική και η ποιότητα δεν είναι το ατού της, ωστόσο ούσα πολλές ταχύτητες πιο κάτω, τα προσόντα του Άκπομ μπορούν να αναδυθούν στην επιφάνεια ως κάτι θετικό και όχι ως κάτι επιπόλαιο και κοστοβόρο, όπως συνέβαινε στον καταιγιστικό ρυθμό της Premier League.

Οι αριθμοί και ο ΠΑΟΚ του Άκπομ είναι ήδη καλύτεροι από του Πρίγιοβιτς
MOTION TEAM

Ο Άκπομ ασφυκτιούσε με διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα. Όχι από τα δυνατά μαρκαρίσματα και το πρέσινγκ των αντιπάλων, αλλά από έναν συμπαίκτη του. Ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς δεν άφησε στον Άγγλο οξυγόνο για να αναπνεύσει. Ο 1ος γύρος του Σέρβου επιθετικού ήταν (ξανά) εκπληκτικός, αφού σε 27 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις σημείωσε 18 γκολ.

Μόνο στη Super League, ο Πρίγιοβιτς έπαιξε σε 13 αγώνες και σκόραρε 9 φορές, μένοντας πίσω μόνο από έναν άλλον παίκτη που είχε... καταπνίξει στον πάγκο ακούσια, τον Ευθύμη Κουλούρη.

Ο άγουρος Άκπομ λάμβανε καθημερινά... ιδιαίτερα μαθήματα ελληνικού ποδοσφαίρου από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να εκτοπίσει τον 'Πριγιογκόλ'. Μέχρι που ο Πρίγιοβιτς αποφάσισε να του ανοίξει μόνος του τον δρόμο στην ενδεκάδα. Αλλά ταυτόχρονα, να του τον ξανακλείσει η ομάδα...

Ψάχνοντας τον αντι-Πρίγιοβιτς

Όταν έγινε σαφές ότι η πρόταση της Αλ Ιτιχάντ για τον Πρίγιοβιτς ήταν από αυτές που δεν μπορούσε καμία πλευρά να αρνηθεί, οι πάντες εντός κι εκτός οργανογράμματος ΠΑΟΚ έπεσαν με τα 'μούτρα' στο plan b. Αυτό περιελάμβανε αντικαταστάτη του Πρίγιοβιτς, εφάμιλλης ποιότητας, αξίας και αποτελεσματικότητας.

Αρκετά ήταν τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι, αλλά ξεχώρισε μόνο ένα. Ο Μάρκους Μπεργκ ήταν μία περίπτωση Πρίγιοβιτς και όχι μία περίπτωση Άκπομ, αφού γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα, είναι δεινός σκόρερ και ως όνομα κάλυπτε τις φιλοδοξίες του μέσου φιλάθλου, που έβλεπε το μεγάλο αστέρι να αποχωρεί μετά από 2 έτη μεγάλης προσφοράς.

Η περίπτωση του Σουηδού δεν προχώρησε, παρά το σίριαλ μερικών εβδομάδων. Αντιθέτως, η μεταγραφή επιθετικού που τελικά πραγματοποιήθηκε, δεν είχε καμία ομοιότητα με την περίπτωση Μπεργκ. Ο Κάρολ Σβιντέρσκι είναι ένας φέρελπις παίκτης που βγαίνει για πρώτη φορά από την ασφάλεια της χώρας του και που επ' ουδενί δεν θα μπορούσε να βρεθεί άμεσα στην ενδεκάδα.

Ήταν μέσα στα πόδια του Λουτσέσκου

Η ευκαιρία του Άκπομ είχε έρθει. Εξάλλου, όσο καιρό ο Πρίγιοβιτς ολοκλήρωνε τις διαδικασίες αποχώρησής του, ο Άγγλος είχε πάρει ήδη τη θέση του ως βασικός φορ, αν και αρχικά περίμενε τον... κανονικό βασικό φορ. Η άφιξη του Σβιντέρσκι τον κράτησε στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ, με τον Λουτσέσκου να μην τον βγάζει ούτε σε αδιάφορα παιχνίδια κυπέλλου.

Ο Ρουμάνος προπονητής ήθελε το... πουλέν του να πάρει λεπτά συμμετοχής, να βρει ρυθμό και παράλληλα να αρχίζει να σκοράρει. Από εκεί που δεν είχε παίξει για περισσότερο από 35 λεπτά σε αγώνα πρωταθλήματος ή Ευρώπης, ο Άκπομ δεν έχανε ούτε λεπτό στη Super League, από τις 13 Ιανουαρίου και τον αγώνα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.

Οι αριθμοί και ο ΠΑΟΚ του Άκπομ είναι ήδη καλύτεροι από του Πρίγιοβιτς
EUROKINISSI

Και τα αποτελέσματα ήρθαν. Δύο γκολ και μία ασίστ στο 4-0 επί του ΟΦΗ, μία ασίστ στο 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα και φυσικά ένα γκολ και μία ασίστ κόντρα στον Ολυμπιακό, στο ντέρμπι τίτλου.

Έγινε... Πρίγιοβιτς σε έναν μήνα

Οι τελευταίες 29 ημέρες του Άκπομ καθιστούν αναπόφευκτη τη σύγκριση. Χρονικά δεν υπάρχει τέτοια, αφού ο Πρίγιοβιτς σκόραρε ακατάπαυστα επί δύο χρόνια ενώ και φέτος, ο Σέρβος είχε έναν γύρο ολόκληρο, ενώ ο Άγγλος μόλις έναν μήνα στα πόδια του. Παρ' όλα αυτά, η σύγκριση δεν μοιάζει τόσο παράλογη, κρίνοντας τους μέσους όρους.

Στη Super League, εκεί όπου έχουν αγωνιστεί περισσότερο και οι δύο, οι μέσοι όροι εμφανίζουν νικητή τον Άκπομ! Ο Πρίγιοβιτς έχει 13 συμμετοχές και σε αυτές αγωνίστηκε για 1.116 λεπτά. Τα 9 τέρματά του σημαίνουν ότι συμμετείχε σε κάποιο γκολ του ΠΑΟΚ κάθε 124 λεπτά.

Ο Άκπομ έχει έναν αγώνα λιγότερο, αλλά έχει παίξει μόλις 656 λεπτά. Σε αυτά έχει 5 γκολ, όπερ μεθερμηνευόμενον σκοράρει κάθε 131 λεπτά, επίδοση παρόμοια με αυτήν του Σέρβου.

Όμως, όταν προστεθούν και οι 3 ασίστ του, τότε αλλάζει άρδην η κατάσταση. Ο Άγγλος έχει συμμετοχή σε 8 γκολ στα 656 λεπτά του, κατά συνέπεια συμμετέχει σε γκολ του ΠΑΟΚ κάθε 82 λεπτά!

Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς Τσούμπα Άκπομ
Αγώνες 13 12
Λεπτά 1.116 656
Γκολ 9 5
Ασίστ 0 3
Γκολ/λεπτά 1/124 1/131
Γκολ+ασίστ/λεπτά 1/124 1/82

Μάλιστα, σε αυτά τα τέρματα δεν προσμετρώνται και αυτά που έχουν ακυρωθεί στον Άκπομ, τα οποία μέχρι στιγμής είναι 4 σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Ένα εξ αυτών ακυρώθηκε στο κυριακάτικο ντέρμπι (ορθώς) για οφσάιντ, ωστόσο υπάρχει ένα τον Σεπτέμβριο κόντρα στον Πανιώνιο όπου καλυπτόταν από 3 παίκτες και ένα κόντρα στον Παναιτωλικό στην Τούμπα όπου ο διαιτητής θεώρησε (ίσως αυστηρά) ότι υπέπεσε σε επιθετικό φάουλ (το άλλο γκολ επετεύχθη στο κύπελλο, κόντρα στην Παναχαϊκή, και ακυρώθηκε λανθασμένα για οφσάιντ).

Αν στους αριθμούς του Άκπομ προσμετρηθεί έστω ένα γκολ παραπάνω, τότε ξεπερνάει τον Πρίγιοβιτς και στα λεπτά συμμετοχής που χρειάζεται για να σκοράρει στο πρωτάθλημα!

Άλλαξε ο ίδιος ο ΠΑΟΚ

Η προσφορά ενός ποδοσφαιριστή δεν περιορίζεται στις ατομικές επιδόσεις του. Με τον Πρίγιοβιτς, ο ΠΑΟΚ έβρισκε γκολ μόνο με τον Σέρβο (είχε πετύχει περίπου τα μισά), έστω κι αν εκείνος είχε κάτω από το 1/5 των τελικών προσπαθειών της ομάδας.

Η ευστοχία του αλλά και οι καλές θέσεις που καταλάμβανε στο γήπεδο ευνοούσαν την επίτευξη των γκολ του, αλλά ταυτόχρονα μείωναν τις ευκαιρίες των συμπαικτών του να εκτελέσουν κι εκείνοι από καλές θέσεις και ταυτόχρονα μετέτρεπε το παιχνίδι του 'δικεφάλου του βορρά' σε προσωποκεντρικό.

Με τον Άκπομ η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Άγγλος συμμετέχει στην επίθεση της ομάδας, σε κάθε στάδιο, και δεν περιμένει απλώς μία καλή πάσα κοντά στην αντίπαλη εστία. Ακόμα και σε περιπτώσεις στις οποίες ο Πρίγιοβιτς θα εκτελούσε, όπως στο 2ο γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Άκπομ προτίμησε να δώσει πάσα στον αμαρκάριστο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ για να σιγουρέψει το γκολ.

Δεν είναι τυχαίο που ο ΠΑΟΚ είχε πετύχει μόνο μία φορά πάνω από 2 γκολ σε έναν αγώνα πρωταθλήματος επί Πρίγιοβιτς (νίκη εκτός έδρας επί του ΟΦΗ), όμως όταν έχασε τον Σέρβο και άλλαξε τρόπο παιχνιδιού, μετράει 3, 3, 4, 2, 1 και 3 γκολ στις 6 αγωνιστικές που ακολούθησαν. Μαζί με τα 7 γκολ σε 3 αγώνες κυπέλλου, γίνεται εμφανές ότι ο 'νέος ΠΑΟΚ', ο 'ΠΑΟΚ 2019' του οποίου 'γρανάζι' είναι πλέον και ο Άκπομ, είναι πιο αποτελεσματικός στο γκολ από τον ΠΑΟΚ του 1ου γύρου.

Και αυτό οφείλεται και στον Άγγλο επιθετικό, έστω κι αν ακόμα δεν έχει βρει τον τρόπο να πανηγυρίζει...

Photo credits: Eurokinissi, Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK