Αστέρας-ΠΑΟΚ: Τα σμπαράλια από Μπαράλες μαζεύονται με Αμπέλ Φερέιρα

Με ποικίλα προβλήματα σε άμυνα, δημιουργία, εκτέλεση και επιλογές ρίσκου από τον Γκαρσία ο ΠΑΟΚ έχασε 2-1 από τον Αστέρα στην Τρίπολη και άφησε πίσω του ένα αήττητο 6 αγώνων. Γιατί το σχέδιο του Αμπέλ Φερέιρα μοιάζει η μόνη λύση για τα πλέι οφ.

Ο Μαρκ Φερνάντεθ έχει εκθέσει τον Γιάννη Μιχαηλίδη και σκοράρει το δεύτερο γκολ του Αστέρα, στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη
Ο Μαρκ Φερνάντεθ έχει εκθέσει τον Γιάννη Μιχαηλίδη και σκοράρει το δεύτερο γκολ του Αστέρα, στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη EUROKINISSI SPORTS

Στην Τρίπολη, όπου μετρούσε δύο σερί διπλά και δεν είχε ηττηθεί σε τρεις επισκέψεις (0-1-2) ανεξαρτήτως διοργάνωσης, ο ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία έδωσε το 26ο παιχνίδι του από την 1η Νοεμβρίου και σκόραρε σε 23ο, με τον Άντριγια Ζίβκοβιτς να βρίσκει δίχτυα για τρίτη φορά σε 12 ημέρες. Ένα γκολ βγαλμένο από το κλασικό ρεπερτόριο του Σέρβου, καθώς όπως εξέθεσε τον Τσιφτσή με το καλοζυγισμένο διαγώνιο σουτ του στη γωνία του είχε αντίστοιχα εκθέσει τον Λοντίγκιν στρώνοντας το δρόμο για το 2-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα.

Δηλαδή οι προϋποθέσεις για το διπλό του 'Δικεφάλου' δημιουργήθηκαν. Όχι ακριβώς. Κόντρα στον Αστέρα ο 24χρονος εξτρέμ άργησε πολύ να ενεργοποιηθεί και δεν έφταιγε αποκλειστικά το γεγονός ότι, εξαιτίας του προβλήματος που κουβαλούσε όλη την εβδομάδα, πάτησε χορτάρι στο 46' αντικαθιστώντας τον άφαντο Μουργκ (παρέα με τον Τζόλη που πήρε τη θέση του Λάμπρου). Η καλοστημένη ομάδα του Μίλαν Ράσταβατς είχε ήδη προβάδισμα δύο τερμάτων προτού συμπληρωθεί μια ώρα αγώνα και το δικό του γκολ δεν κατέστη ικανό να διακόψει το αήττητο σερί της που έφτασε αισίως τα 9 παιχνίδια πρωταθλήματος.

"Τα παιδιά είναι το κλειδί γι' αυτήν την επίδοση", αποκρίθηκε περιχαρής ο προπονητής του Αστέρα, ο οποίος υποστήριξε ότι "νικήσαμε τον ΠΑΟΚ παίζοντας στο επίπεδό του". Μια άποψη με δύο όψεις. Διότι ναι μεν ο Αστέρας, χάρη στα τρεξίματα, στις αλληλοκαλύψεις, στην ψυχραιμία και φυσικά στον Αντώνη Τσιφτσή (που απ' όταν έλαβε το χρίσμα του βασικού είχε κρατήσει το μηδέν στα 6/9 παιχνίδια του), λιγόστεψε τις συνθήκες απειλής και απορρόφησε την πίεση κινδυνεύοντας ως επί το πλείστον από την κάθετη κίνηση και τα τελειώματα του Ουάρντα (που είχε σουτ στο δοκάρι πριν από το 1-0), την ίδια ώρα ωστόσο βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου προκειμένου να βάλει τις βάσεις για την δίκαιη επικράτησή της.

Ο Ροντρίγκο έλειπε από τη θέση του προκειμένου να καλύψει τον Σίτο στο 37', ενώ στο 55' τόσο ο Βαρέλα όσο και ο Μιχαηλίδης 'ξεγυμνώθηκαν' διαδοχικά. Κι αν ο πρώτος είχε την απαιτητική αποστολή να κερδίσει την εναέρια μονομαχία από τον ανίκητο Μπαράλες στο χώρο δράσης του, ο νεαρός έχασε εντελώς τη φάση μετά την κεφαλιά-ασίστ του Αργεντινού κι άφησε τον Φερνάντεθ να καλύψει πολύ χώρο είτε χωρίς την μπάλα είτε με αυτήν και να πλασάρει εύστοχα τον Ζίβκοβιτς, διαμορφώνοντας το 2-0.

Για τον Πάμπλο Γκαρσία ήταν το έκτο διαφορετικό δίδυμο στόπερ (!) που χρησιμοποιούσε από την ημέρα που ανέλαβε το κουμάντο, δίχως μέχρι σήμερα να έχει κατασταλάξει στο πιο ταιριαστό, αλλάζοντας διαρκώς. Το ότι ο Αμπέλ Φερέιρα έπαιζε σταθερά με τρεις στα μετόπισθεν τυχαίο δεν το λες, ασχέτως αν όλο αυτό κατέληγε δυσλειτουργικό για το επιθετικό κομμάτι. Εξασφάλιζε, πάντως, την απαιτούμενη σιγουριά πίσω φέρνοντας ευρω-προκρίσεις και στα αντίστοιχα ματς των πλέι οφ, εξίσου απαιτητικά με αυτό της Τρίπολης, ίσως να 'ναι η συνταγή που θα βελτιώσει την εικόνα του ΠΑΟΚ.

Θα πεις ότι με τον Ίνγκασον τιμωρημένο και τον Κρέσπο τραυματία, εναλλακτικές δεν υπήρχαν το Σάββατο, αλλά δεν είμαστε σίγουροι πως ο Ουρουγουανός προπονητής δεν είχε παρασυρθεί από το 4-0 επί της Λαμίας, στο οποίο οι Βαρέλα-Μιχαηλίδης είχαν παίξει για πρώτη φορά μαζί σε άμυνα των τεσσάρων. Δεν είχαν νιώσει πίεση κι έβγαλαν άνετα το 90λεπτο. Απέναντι στον 'βράχο' Μπαράλες και στον δαιμόνιο Φερνάντεθ ο όγκος δουλειάς πολλαπλασιάστηκε και τα σοβαρά λάθη κόστισαν. Έως το 2-0 ο Αστέρας απειλούσε σταθερά από το ίδιο μονίμως σημείο και μόνο όταν θωρακίστηκε πίσω από την μπάλα, για να διαφυλάξει πια το υπέρ του αποτέλεσμα, το κεντρικό δίδυμο του ΠΑΟΚ απελευθερώθηκε.

Συνδυαστικά με την είσοδο του Μπάμπα και τη μετατόπιση του Βιεϊρίνια στην απέναντι πλευρά, ο 'Δικέφαλος' φόρτωσε το παιχνίδι από αριστερά, εκεί που είχε ήδη τοποθετηθεί ο Τζόλης κι απ' όπου εν τέλει βγήκαν τα 18 από τα 33 γεμίσματα, αλλά ήταν ήδη αργά για ν' αντιστραφεί το διαμορφωθέν σκηνικό και να επέλθει ισορροπία. Που τουλάχιστον θα χάριζε το βαθμό. Ούτε ο Καγκάβα ούτε ο Σβιντέρσκι άλλωστε προσέδωσαν κάτι διαφορετικό στο μονοδιάστατο σχέδιο ανάπτυξης των φιλοξενούμενων, σχέδιο που εξουδετερώθηκε πολύ απλά από την κίνηση τακτικής του Ράσταβατς να τοποθετήσει τον Ιγκλέσιας ως φάρο αναχαίτισης μπροστά από την περιοχή.

"Αυτό που θέλουμε είναι η ομάδα να παίζει καλά", ανέφερε ο Γκαρσία στο φινάλε. Στην Τρίπολη δεν έπαιξε.


News 24/7

24MEDIA NETWORK