Αυτές οι δυο ομάδες άλλαξαν φανέλα στο ημίχρονο ενός αγώνα

Κόκκινη φανέλα ημίχρονο, μπλε στο φινάλε του αγώνα. Συνέβη από Ολυμπιακό, ακολούθησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υπήρχε λόγος σοβαρός (μπορεί και όχι).

Στιγμιότυπο του αγώνα Ολυμπιακός-Λάρισα 3-1, με τον Νίκο Νταμπίζα των Πειραιωτών να κάνει τάκλιν, για τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής το 1995-1996
Στιγμιότυπο του αγώνα Ολυμπιακός-Λάρισα 3-1, με τον Νίκο Νταμπίζα των Πειραιωτών να κάνει τάκλιν, για τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής το 1995-1996 EUROKINISSI.GR

Δεν είναι συνηθισμένο για μια επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου να αλλάζει φανέλα στην ανάπαυλα ενός ματς. Είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και συνήθως αντιμετωπίζεται ως ένα WTF, κωμικό παραλειπόμενο. Αλλαγή φανέλας στο ημίχρονο αγώνα έχει συμβεί από δυο διαφορετικές ομάδες, σε ματς διαφορετικών πρωταθλημάτων, σε δυο ολωσδιόλου αλλιώτικους ποδοσφαιρικούς κόσμους. Το σημείο αναφοράς που ενώνει αυτές τις δυο ιστορίες, είναι μόλις ένα: Η απελπισία.

Ολυμπιακός-Λάρισα: Η επανάσταση πήγε για ύπνο

Έχουμε μόλις υποδεχτεί το σωτήριο έτος 1996 και ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός κάνει ένα νέο ξεκίνημα, έχοντας απολύσει τον 'λίγο' -όπως αποδέχθηκε- Σταύρο Διαμαντόπουλο. Η ομάδα μετράει πληγές. Έχει αποκλειστεί από τη Σεβίλλη με εκτός έδρας γκολ στην παράταση, έχει μείνει πίσω στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος με εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό και 'γκέλα' με λευκή ισοπαλία ενάντια στον ΠΑΟΚ. 'Σειρήνες' από τη Γερμανία ακούγονται ήδη για τον ταλαντούχο Πολωνο φορ Αντρέι Γιουσκόβιακ, ενώ και οι Βασίλης Καραπιάλης-Αλέκος Αλεξανδρής φημολογείται πως έχουν ξενερώσει με όσα γίνονται στην ομάδα.

Αυτές οι δυο ομάδες άλλαξαν φανέλα στο ημίχρονο ενός αγώνα

Ο Τάκης Περσίας αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία, την ίδια στιγμή που ο Σωκράτης Κόκκαλης 'χτιζει' ήδη τη μεγάλη εικόνα της επόμενης σεζόν, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο 'τιμόνι'. Σε ένα μίζερο απόγευμα στο στάδιο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', ο Ολυμπιακός παρατάσσεται κόντρα στη Λάρισα, επιδιώκοντας να παίξει επιθετικά και θεαματικά, με στόχο να κερδίσει ξανά το κοινό του. Το 1ο ημίχρονο πάει στράφι, το αποτέλεσμα είναι 0-0 και ο Ολυμπιακός δεν απειλεί.

Αυτές οι δυο ομάδες άλλαξαν φανέλα στο ημίχρονο ενός αγώνα
Αυτές οι δυο ομάδες άλλαξαν φανέλα στο ημίχρονο ενός αγώνα

Στο 2ο ημίχρονο, η ομάδα ξαφνιάζει, παρατάσσεται με εμφανίσεις σε μπλε-λευκό. Ο Καραπιάλης βρίσκεται δυο φορές σε θέση για γκολ και το Φάληρο σχεδόν φωνάζει "αλληλούια" με ανακούφιση. Μετά το τελικό 3-1, ο σπίκερ της μετάδοσης χαρακτηρίζει την αλλαγή εμφάνισης ως ένα διαφορετικό 'γούρι' για τον Ολυμπιακό, που έπιασε τόπο. Στην πραγματικότητα, η αλλαγή εμφάνισης είχε απαιτηθεί από τον διαιτητή Ναούμ Μιντιούρη. Στη συνέχεια, οι 'ερυθρόλευκοι' πήγαν από γκέλα σε γκέλα, χάνοντας ακόμα και από ομάδες όπως ο Απόλλων Αθηνών και η Καλαμάτα. Το γούρι δεν έπιασε τόπο.

Σάουθαμπτον-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το βέτο της επιστήμης

Απρίλιος 1996 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον, με όλα τα αστέρια εκείνης της εποχής, αντιμετωπίζει τη Σάουθαμπτον. Ο Πολ Σκόουλς καθιερώνεται ως βασικός στην ενδεκάδα των Κόκκινων Διαβόλων, ο Ερίκ Καντονά εμφανίζεται με διάθεση πρόκλησης πόνου στα αντίπαλα δίχτυα, αλλά η Σάουθαμπτον έχει διαφορετική γνώμη. Κεν Μόνκου, Νιλ Σίπερλι, Ματ Λε Τίσιερ παίρνουν από το χέρι τους Αγίους -που εκείνη την εποχή απειλούνταν με υποβιβασμό- και πετυχαίνουν 3 τέρματα. Το ημίχρονο λήγει 3-0. Ο Φέργκιουσον είναι έξαλλος. Ο μέσος εκείνης της Γιουνάιτεντ, Λι Σαρπ θυμάται: "Οι μόνοι υπαίτιοι αυτής της τραγικής εμφάνισης ήμασταν εμείς. Δεν έφταιγε κάτι άλλο, σε καμία περίπτωση". Όμως, ο Σκοτσέζος προπονητής είχε διαφορετική άποψη. "Βγάλτε τις φανέλες αυτές, τώρα", φώναξε στους παίκτες στην ανάπαυλα του ματς. Η Γιουνάιτεντ φορούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή γκρι εμφανίσεις και η Σαουθάμπτον, ούσα γηπεδούχος, τις ερυθρόλευκες.

Ο Ερικ Καντονά φοράει την εναλλακτική εμφάνιση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μπλε-λευκό χρώμα, κατά τη διάρκεια του ματς ενάντια στη Σαουθάμπτον, στο οποίο ηττήθηκε με 1-3, το Σάββατο 13 Απριλίου 1996
Ο Ερικ Καντονά φοράει την εναλλακτική εμφάνιση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μπλε-λευκό χρώμα, κατά τη διάρκεια του ματς ενάντια στη Σαουθάμπτον, στο οποίο ηττήθηκε με 1-3, το Σάββατο 13 Απριλίου 1996 AP PHOTO/FIONA HANSON

Στο 2ο ημίχρονο, η Γιουνάιτεντ εμφανίστηκε με μπλε φανέλες, κατορθώνοντας να μειώσει το σκορ, με τέρμα που σημείωσε ο Ράιαν Γκιγκς. Στο τέλος του αγώνα, η FA τιμώρησε τη ομάδα με πρόστιμο 10.000 λιρών. Αν κάτι ενίσχυσε την ταπείνωση της Γιουνάιτεντ, όμως, αυτό ήταν η δήλωση του Λε Τίσιερ μετά το τέλος του αγώνα: "Δεν πρόσεξα ποτέ ότι είχαν αλλάξει φανέλες! Αυτό για μένα είναι ακόμα πιο γελοίο, αν σκεφτείς ότι και με τη νέα εμφάνιση, δεν κατάφεραν να αλλάξουν τίποτα στη ροή του αγώνα".

Περίπου 20 χρόνια αργότερα, ο Γκάρι Νέβιλ, μιλώντας σε podcast οπαδών της Γιουνάιτεντ, θα επιβεβαιώσει πως αυτή η αλλαγή απαιτήθηκε από τον Φέργκιουσον, κατόπιν έρευνας του προπονητή με τη συνεργασία καθηγητή οφθαλμιατρικής, ο οποίος είχε αποδείξει πως το γκρι χρώμα δεν βοηθάει τους παίκτες να βρεθούν εντός αγωνιστικού χώρου και να συνδυαστούν με γρήγορες κινήσεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK