Ο Μπλαστσικόβσκι σώζει τη Βίσλα από οικονομική καταστροφή

Ο Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι επιστρέφει δωρέαν στη Βίσλα όπου άρχισε την καριέρα του, όχι για να την κλείσει, αλλά για να σώσει τον σύλλογο που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Ο Μπλαστσικόβσκι σώζει τη Βίσλα από οικονομική καταστροφή
AP PHOTO/ALIK KEPLICZ

Ο... δράκος του παραμυθιού δεν θα πεθάνει, αλλά θα σωθεί. Ευτυχώς για τη Βίσλα, ο χαριτωμένος δράκος του εμβλήματός της, του σκίτσου - έκκληση για βοήθεια που δημοσιεύτηκε προ ημερών, ίσως βρει τα χρήματα που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία και τον υποβιβασμό.

Ένας πρώην παίκτης της, πρωταθλητής Γερμανίας και φιναλίστ Champions League, αποφάσισε να συμβάλλει ώστε η ομάδα στην οποία πήγε με... μέσο την προηγούμενη δεκαετία να μην διαλυθεί.

Ο λόγος για τον Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι, ο οποίος έλυσε το συμβόλαιό του με τη Βόλφσμπουργκ λίγους μήνες πριν εκπνεύσει μόνο και μόνο για να επιστρέψει στη Βίσλα και να τη βοηθήσει αγωνιστικά και οικονομικά.

Ο διεθνής Πολωνός μέσος, ο οποίος σε ηλικία 10 ετών είδε τον πατέρα του να μαχαιρώνει μέχρι θανάτου τη μητέρα του και μεγάλωσε με τη γιαγιά του, άρχισε μία σχέση ζωής με τον σύλλογο το 2004. Σε ηλικία 19 ετών κι ενώ είχε ήδη μία σεζόν στο ποδόσφαιρο με την Τσεστόχοβα, ζήτησε από τον θείο του, πρώην αρχηγό της εθνικής Πολωνίας, Γέζι Μπζέτσεκ, να μεσολαβήσει ώστε να δοκιμαστεί στη Βίσλα. Όπερ και εγένετο και εντυπωσιάζοντας τον προπονητή Βέρνερ Λίτσκα, εξασφάλισε συμβόλαιο στον σύλλογο.

Αποχώρησε μετά από 3 χρόνια. Τόσο χρειάστηκε για να εντυπωσιάσει τους σκάουτς της Ντόρτμουντ, με τους Βεστφαλούς να καταβάλλουν 3.000.000 ευρώ στην πολωνική ομάδα. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Μπλαστσικόβσκι είχε προλάβει να αποκαθηλώσει την Μπάγερν Μονάχου, να φτιάξει μία εκπληκτική πολωνική παροικία στο Ντόρτμουντ μαζί με Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι και Γιούκας Πίστσεκ (έστω κι αν δεν μιλιόταν με τον σπουδαίο επιθετικό), να φτάσει στον τελικό Champions League και να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους παίκτες της πατρίδας του.

Η πορεία της Βίσλα ήταν αντίθετη. Από το 2011 και την κατάκτηση του 13ου και τελευταίου πρωταθλήματος (ένα πίσω από Γκόρνικ και Ρουχ, όσα έχει πλέον και η Λέγκια), άρχισε μία πτωτική πορεία που δεν είχε τέλος. Η 'μαύρη τρύπα' στα ταμεία μεγάλωνε, τα έσοδα συρρικνώνονταν και εν έτει 2019 υπήρχε ρεαλιστικό ζήτημα επιβίωσης.

Ο πολωνικός σύλλογος έψαχνε 1.100.000 ευρώ άμεσα και μέχρι 2.000.000 ευρώ τον Μάρτιο για να λάβει άδεια συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα, ειδάλλως θα υποβιβαστεί. Γι' αυτόν τον λόγο εδώ και μερικές εβδομάδες γίνονται εκκλήσεις σε επιφανείς φίλους της ομάδας και -φυσικά- με το που μπήκε Ιανουάριος, αδειάζει το ρόστερ από παίκτες για εξοικονόμηση πόρων.

Κάπου εκεί βρέθηκε ο νο1 Πολωνός σε διεθνείς συμμετοχές, ο οποίος ανακοίνωσε ότι όχι μόνο δέχεται να επιστρέψει στον σύλλογο για να τον βοηθήσει αγωνιστικά, όχι μόνο δεν θέλει χρήματα για να υπογράψει, αλλά προσφέρει και 1.330.000 ζλότι, περίπου 300.000 ευρώ, για να καλυφθεί η μισθοδοσία των παικτών.

'Είναι ένας εκπληκτικά ταπεινός άνθρωπος και τώρα προσφέρει αυτά που ποτέ δεν έπαιξαν ρόλο στη ζωή του: υλικά και χρήματα', δήλωσε ένας φίλος του επιχειρηματίας, ο Γιάροσλαβ Κρολέβσκι, μιλώντας στην τηλεοπτική συχνότητα του 'TVP Sport'.

Η Βίσλα βρίσκεται στην 8η θέση του πίνακα της βαθμολογίας και έχει θέσει ως αγωνιστικό στόχο πλέον, μετά από την αποψίλωση του ρόστερ, την αποφυγή του υποβιβασμού. Το πολωνικό πρωτάθλημα περιλαμβάνει play-out για τον υποβιβασμό που αφορούν όλες τις ομάδες από την 9η θέση μέχρι την τελευταία και γι' αυτό η Βίσλα δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, ακόμα κι αν έχει 17 βαθμούς διαφορά από την ουραγό αυτήν τη στιγμή.

Ο Μπλαστσικόβσκι θα κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει την ομάδα. Πέραν των δικών του χρημάτων, θα προσεγγίσει διάφορους επιχειρηματίες για να συνεισφέρουν κι αυτοί. Ίσως να μην είναι αρκετό, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα έχει δείξει για ακόμα μία φορά ότι δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο ποδοσφαιριστή. Και όχι λόγω του ασυνήθιστου... επωνύμου του.

Photo credits: AP Photo/Alik Keplicz

News 24/7

24MEDIA NETWORK