Crash test: Στο Τσιμίκας vs Γιαννούλης υπάρχει νικητής

Tην Κυριακή 7/6 δεν θα αναμετρηθούν στην Τούμπα οι δυο καλύτεροι αριστεροί μπακ του ποδοσφαίρου μας, στη συνάντηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Ωστόσο με τη βοήθεια των ειδικών και της στατιστικής, συγκρίνουμε τους Δημήτρη Γιαννούλη και Κωνσταντίνο Τσιμίκα και οδηγούμαστε στο ποιος ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του.

Ο Δημήτρης Γιαννούλης του ΠΑΟΚ και ο Κώστας Τσιμίκας του Ολυμπιακού, τα δύο κορυφαία αριστερά μπακ της Ελλάδας
Ο Δημήτρης Γιαννούλης του ΠΑΟΚ και ο Κώστας Τσιμίκας του Ολυμπιακού, τα δύο κορυφαία αριστερά μπακ της Ελλάδας EUROKINISSI SPORTS/24MEDIA CREATIVE TEAM

Την Κυριακή 7/6, δεύτερη ημέρα της επιστροφής των ομάδων της Superleague 1 στους αγωνιστικούς χώρους, για την ολοκλήρωση της σεζόν 2019-20 θα συναντηθούν ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Ξέρω. Υπάρχει και το ματς ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, το οποίο ωστόσο έπεται χρονικά της αναμέτρησης των δυο πρωτοπόρων.

Το ντέρμπι της Τούμπας προσδίδει ευρωπαϊκή αίγλη σε μια λίγκα που μάλλον δεν σεβόμαστε (γιατί δεν μας βοηθούν) στην ημεδαπή, περισσότερο από όσο τη σέβονται στην αλλοδαπή. Παρ' όλα αυτά, το συγκεκριμένο ματς θα έχει και ανθρώπους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα ασχοληθούν μαζί του. Κυρίως γιατί στα ρόστερ των ομάδων υπάρχουν οι δυο καλύτεροι αριστεροί μπακ της χώρας: οι Δημήτρης Γιαννούλης και Κωνσταντίνος Τσιμίκας - έστω κι αν ο πρώτος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο αποψινό ματς. Και το 'καλύτεροι' δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Αμφότερους τους 24χρονους, τσεκάρουν ομάδες του εξωτερικού εδώ και καιρό. Ο Γιαννούλης έχει ως ρήτρα αποδέσμευσης -στο συμβόλαιο- 10.000.000 ευρώ. Ο Τσιμίκας δεν έχει buy out. Έχει 'θέλω' ο Ολυμπιακός που εκτοξεύονται έως τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΠΑΟΚ είχε δώσει 25.000 ευρώ στο Βατανιακό (της Κατερίνης), για να πάρει τον Γιαννούλη. Ο Ολυμπιακός είχε δώσει 35.000 ευρώ στον Πανσερραϊκό, για τον Τσιμίκα.

Στα κοινά σημεία τους ανήκει και το γεγονός ότι πριν τις μετακινήσεις αγωνίζονταν ως αριστερά εξτρέμ. Η αλλαγή από αριστερά της επίθεσης στα αριστερά της άμυνας έγινε α) για τον Γιαννούλη, όταν παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Βέροια (2015-16) και β) για τον Τσιμίκα, το 2014-15, μετά την ένταξη του στα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών και έπειτα από σχετική πρόταση του Γρηγόρη Γεωργάτου -τότε επικεφαλής των ακαδημιών.

Όπως ενημερώνει (ή θυμίζει -ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκεις) ο εξειδικευμένος σε θέματα ποδοσφαίρου συντάκτης του Contra.gr, Γιώργος Περπερίδης, επειδή συνήθως οι θέσεις της επίθεσης απασχολούνται από ξένους στους συλλόγους της ελίτ των ελληνικών λιγκών, οι ταλαντούχοι γηγενείς... μετατοπίζονται, με την ελπίδα ότι θα εξελιχθούν ως μοντέρνοι -ακραίοι- μπακ, καθώς διαθέτουν επιθετικό ένστικτο να ανέβουν την πλευρά.

Να δούμε τώρα, τι κάνουν μέσω απλών, κατανοητών -και αδιαπραγμάτευτων- αριθμών, με τη βοήθεια της Galanis Sports Data και του Σωτήρη Τζίμα και των στατιστικών που υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Superleague 1.

✍ Αν και αριστερά μπακ, είναι 2οι στις ομάδες τους σε κερδισμένα φάουλ. Η 'νόρμα' είναι να ξεχωρίζουν στην κατηγορία οι επιθετικοί, οι εξτρέμ και οι χαφ. Στο Νο1 του Ολυμπιακού είναι ο Βαλμπουενά με 43 και ο Τσιμίκας έχει 37, ενώ στο Νο1 του ΠΑΟΚ είναι ο Λημνιός, με 48 και ακολουθούν οι Γιαννούλης και Μπίσεσβαρ, οι οποίοι έχουν από 44.

✍ Για κάθε εύστοχη προωθημένη πάσα που κάνουν (ο Γιαννούλης έχει 5.64 ανά ματς και ο Τσιμίκας 4.75), υποπίπτουν σε λιγότερο από ένα λάθος (Γιαννούλης 0.85 ανά ματς και Τσιμίκας 0.82 ανά ματς).

✍ Ο Τσιμίκας είναι 5ος σε επιτυχημένα 'γεμίσματα', σε όλη τη λίγκα. Είναι δεύτερος, μετά τον Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό. Έχει 34/101 από την αριστερή πλευρά.

Γενικά, ο Ολυμπιακός επιχειρεί τα περισσότερα γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή από τα αριστερά (84/263), με επόμενη προτίμηση να είναι οι διεισδύσεις. Αυτό σημαίνει πως ο ρόλος του Τσιμίκα είναι κομβικός, καθώς οι 'ερυθρόλευκοι' επιτίθενται κατά συστήμασι από τη μεριά στην οποία αγωνίζεται.

✍ Ο Γιαννούλης είναι πίσω από τον Μίσιτς, στα επιτυχημένα 'γεμίσματα', σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ, ομάδα που επιτίθεται περισσότερο από τα δεξιά. Χαρακτηριστικά, έως τώρα έχει 41/168 γεμίσματα από αριστερά και 64/223 από δεξιά.

Να δούμε λίγο, και τι κάνουν οι 24χρονοι στην άμυνα και πόσο επηρεάζουν αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού, αφού πρώτα δούμε και τι κάνουν οι ομάδες τους.

Οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός κάθονται στις κορυφαίες θέσεις σε τέσσερις στατιστικές κατηγορίες της Superleague 1 και για την ακρίβεια, σε γκολ, προσπάθειες, γκολ ανά τελικές προσπάθειες και ασίστ. Γενικά, απασχολούν θέσεις και στο ΤΟΡ 5 ακόμα δύο κατηγοριών: στα γεμίσματα (Νο1 Ολυμπιακός 241/683, Νο4 ΠΑΟΚ 181/613) και στις πάσες (Νο1 Ολυμπιακός 2010, Νο3 ΠΑΟΚ 1461). Ο Ολυμπιακός είναι στο Νο5 των λαθών (1121 -πρώτος ο Πανιώνιος με 1171) και των κλεψιμάτων (502 -πρώτη η ΑΕΛ με 607).

✍ Τα νούμερα των διεθνών αριστερών μπακ είναι πιο μοιρασμένα στο αμυντικό κομμάτι. Ο Γιαννούλης φαίνεται να συμμετέχει περισσότερο, μέσω των κλεψιμάτων που κάνει -είναι 5ος σε όλη τη φετινή Superleague 1. Δηλαδή, δίνει ευκαιρίες στην ομάδα του στο transition. Κάνει όμως, και αρκετά λάθη -έχει 10, τα περισσότερα σε όλη τη λίγκα.

✍ Ο Τσιμίκας φαίνεται να είναι περισσότερο 'παθητικός' στα κλεψίματα, βάσει του τι δείχνουν τα νούμερα. Για να καταλάβεις -και να μην παρεξηγήσεις-, το κλέψιμο 'δείχνει' ενέργεια. Ο Τσιμίκας κυρίως περιμένει να εκμεταλλευτεί το λάθος του αντιπάλου.

✍ Στις επεμβάσεις στη μεγάλη περιοχή (δηλαδή, πόσες φορές έχουν επέμβει για να 'κόψουν' τον επιθετικό στη μεγάλη περιοχή της ομάδας τους), δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή -σχεδόν κάτω από 1 επέμβαση ανά αγώνα. Αυτό βέβαια, προκύπτει και από τον τρόπο που επιλέγουν οι προπονητές τους να αναπτυχθούν οι ομάδες -αν δηλαδή, προβλέπουν τη συμμετοχή του αριστερού μπακ στη διαδικασία (για παράδειγμα, ο Ινσούα του Παναθηναϊκού μετέχει περισσότερο).

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα και των δυο είναι η επίθεση. Είναι και οι δύο πάρα πολύ ικανοί στο επιθετικογενες κομμάτι. Τα κερδισμένα φάουλ που έχουν, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο Τσιμίκας στηρίζεται πολύ στη σέντρα -και ο Ολυμπιακός στα 'γεμίσματα' από την πλευρά του.

Έχει από τις περισσότερες σέντρες. Γενικά, στο παιχνίδι του -το καλύτερο ποσοστό επιτυχίας στη λίγκα είναι το 48% (το 'χει ο Καπίγια του Αστέρα Τρίπολης -με μικρότερο αριθμό σεντρών και για την ακρίβεια τις 58). Εκείνος έχει 30%, σε 130 σέντρες -που είναι πάρα πολλές. Για να καταλάβεις, ο Βαλμπουενά έχει 159, με το 'μενού' να περιλαμβάνει και στημένες φάσεις. Η συνολική επιρροή του Τσιμίκα είναι πάνω στη ροή του παιχνιδιού. Και δείχνει ότι είναι οδηγία της ομάδας -στηρίζεται το παιχνίδι της στις σέντρες του εν λόγω, με τον δεξί μπακ των 'ερυθρόλευκων' (Ομάρ) να 'χει συνολικά 45 σέντρες.

Ο Γιαννούλης ασχολείται περισσότερο με την προώθηση του παιχνιδιού (τις 'πάσες κλειδιά'), μέσω των πασών και αυτό εξηγεί τον αριθμό των περισσότερων λαθών.

Η κύρια διαφορά εντοπίζεται στην προβολή τους -στη διεθνή σκηνή

Ο Τσιμίκας εμφανίστηκε τον περασμένο Απρίλη, σε λίστα του Trasnfermarkt, με τους καλύτερους αριστερούς μπακ του πλανήτη, έως 24 ετών. Ήταν στο Νο8. Στο Νο1 ήταν ο Μπεν Τσίλουελ της Λέστερ. Για την ιστορία, στο Νο10 ήταν ένας άλλος Έλληνας, ο Γιώργος Κυριακόπουλος, ο οποίος ανήκει στον Αστέρα Τρίπολης και φέτος παίζει ως δανεικός στη Σασουόλο (έχει το δικαίωμα να τον αγοράσει με 1.000.000 ευρώ).

Ο παίκτης του Ολυμπιακού έχει δοκιμαστεί περισσότερο στην Ευρώπη και σε ματς όπως εναντίον της Τότεναμ, της Μπάγερν Μονάχου και της Άρσεναλ (χαρακτηριστικά παραδείγματα), όπου τέθηκε στο 'μικροσκόπιο' όλη της Ευρώπης και με αυτά που έκανε, κατάφερε να κερδίσει την προσοχή. Ο Γιαννούλης δεν είχε έως εδώ την ευκαιρία να τεσταριστεί, με συνέπεια στο ελίτ επίπεδο. Και οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτός είναι ο λόγος που η τιμή πώλησης του Τσιμίκα θα είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης του Γιαννούλη.

Για το τέλος, μπορείς να δεις τι έχουν κάνει γενικά στη Superleague 1, με τις ομάδες που αγωνίζονται στην διοργάνωση.


News 24/7

24MEDIA NETWORK