Ο Δεκαπενταύγουστος με Champions League δεν είναι επιστημονική φαντασία

Σήμερα (Πέμπτη 23/4) η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αναμένεται να ανακοινώσει ποιες προτάσεις προωθούνται ως προς την ολοκλήρωση των εθνικών λιγκών, αλλά και των κορυφαίων διασυλλογικών διοργανώσεων. Διάβασε ποια φέρονται να είναι τα επικρατέστερα σενάρια.

Ο τελικός του 2019 διεξήχθη στις 2/6. Αυτός του 2020 φαίνεται πως θα γίνει τον Αύγουστο
Ο τελικός του 2019 διεξήχθη στις 2/6. Αυτός του 2020 φαίνεται πως θα γίνει τον Αύγουστο AP PHOTO/FELIPE DANA

Σήμερα είναι η ημέρα που η UEFA θα προβεί σε ανακοινώσεις ως προς τους τρόπους που θα μπορούν να ολοκληρωθούν 'οι κορυφαίες εθνικές λίγκες και τα εθνικά κύπελλα, όπου αυτό είναι εφικτό', προκειμένου να προκύψουν οι ομάδες που θα μετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της αγωνιστικής περιόδου 2020-21. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στα μέσα του Μάη. Τώρα θα μάθουμε την τάση.

Aναμένεται να υπάρξει ενημέρωση και για την τύχη των τρεχουσών σεζόν στο UEFA Champions League και το UEFA Europa League, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως όλοι οι αγώνες που μένει να διεξαχθούν, θα γίνουν τον Αύγουστο.

Όπως έγραψε το BBC "η UEFA είπε στα μέλη της πως υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να γίνουν τα ματς των κορυφαίων διασυλλογικών διοργανώσεων τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά το BBC Sport έμαθε πως οι τελευταίες συζητήσεις αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά, την ολοκλήρωση των εθνικών λιγκών έως τις 31/7 και το Champions League με το Europa League να ακολουθούν -τον Αύγουστο, δεδομένων και των αλλαγών που -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών- θα 'χουν γίνει στους περιορισμούς των ταξιδιών, εκείνον τον μήνα”.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα προημιτελικά και τα ημιτελικά θα γίνουν μεταξύ 11 και 22 Αυγούστου στο ενδεχόμενο να διατηρηθεί το σύστημα των δυο ματς -δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει ένας αγώνας που θα κρίνει τις προκρίσεις.

Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ομοσπονδίας (που έχει πάντα τον τελευταίο λόγο), σήμερα Πέμπτη 23/4. Έχει προηγηθεί η videoconference της UEFA με τα 55 μέλη/χώρες την Τρίτη 21/4 και την Τετάρτη 22/4, όπως και η ανάλυση όλων των δεδομένων από τις δυο -σχετικές- ομάδες εργασίας που 'χει συστήσει η ομοσπονδία από τα μέσα του Μαρτίου. Αυτές λαμβάνουν από τότε τις προτάσεις των μελών, για το πώς μπορεί να γίνει δουλειά, ενώ διασφαλίζεται η υγεία παικτών, προπονητών, εργαζομένων στα γήπεδα και φιλάθλων -και τιμώνται τα συμφωνηθέντα στα συμβόλαια με χορηγούς, τηλεοπτικά δίκτυα κλπ, κλπ.

Στην προκαταρκτική τηλεδιάσκεψη της Τρίτης 21/4, μια από τις λύσεις που προτάθηκαν ήταν ο συντελεστής αποτελεσμάτων.

Δεν ξέρω αν διάβασες, αλλά μέσα στα επτά σενάρια που μελετούν οι της Premier League υπάρχουν διάφορα που δεν απαιτούν από τις ομάδες να παίξουν όντως, τους εναπομείναντες αγώνες. Χρειάζονται μόνο υπολογισμοί. Σύμφωνα με τη Sun ένα σενάριο εξετάζεται και από την UEFA: είναι αυτό των συντελεστών αποτελεσμάτων. Δηλαδή, θα υπολογιστούν τα αποτελέσματα των συλλόγων που μετείχαν στις διοργανώσεις του UEFA Champions League και του UEFA Europa League, τις πέντε τελευταίες σεζόν και θα βγουν οι τυχεροί.

Όπως έγραψε η Daily Mail σε αυτήν την περίπτωση, τους Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι (έχει τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό -αλλά κράτα μια πισινή) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ακολουθήσει η Άρσεναλ στο UEFA Champions League, με τους Τότεναμ, Τσέλσι και Λέστερ να 'προωθούνται' στο UEFA Europa League και τη Γουλβς με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ να μένουν με τη χαρά της προσπάθειας. Αν βγει εκτός η Σίτι, θα πάνε όλοι μια θέση προς τα πάνω.

Προφανώς αν δεν γίνουν (διεξαχθούν) τα ματς, όσοι θα 'πληγούν' έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια, για να αναζητήσουν το δίκιο τους -και τα λεφτά που θα χάσουν σε περίπτωση που δεν αγωνιστούν στις κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις.

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 του καταστατικού των Champions League και Europa League 'για να έχουν τα clubs το δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις πρέπει να προκριθούν με αθλητικά κριτήρια'. Τα μαθηματικά μάλλον δεν εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία. Παρ' όλα αυτά, η UEFA εξετάζει το ενδεχόμενο, καθώς υπάρχει η πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας -και άρα έκτακτη κατάσταση.

Ενώ η UEFA είχε προειδοποιήσει τα μέλη της πως όποιο ακυρώσει τη σεζόν, θα αντιμετωπίσει συνέπειες -όπως ο αποκλεισμός των ομάδων της χώρας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των επόμενων χρόνων-, πλέον συζητά το ενδεχόμενο να 'μαζευτούν'/περιοριστούν οι λίγκες -όπως και την ακύρωση τους σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, ελέω κορονοϊού'. Κράτα πως η βασική οδηγία είναι 'ολοκληρώστε τη σεζόν' και όλα τα άλλα θα μελετηθούν κατά περίσταση.

Όπως για παράδειγμα, η Eredivisie με την Ολλανδία να φέρεται έτοιμη να ακυρώσει τη χρονιά, κατόπιν της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνουν επαγγελματικά ματς πριν την 1η του Σεπτέμβρη. Το Βέλγιο έχει ήδη προχωρήσει στο άδοξο τέλος, ενώ έμενε ένα παιχνίδια για το τέλος της κανονικής περιόδου -και μετά τα playoffs. Μένει ωστόσο, η 'συμβουλή' της UEFA. Καμία λίγκα δεν διατίθεται να υπογράψει το παραμικρό, σε ό,τι αφορά το μέλλον του πρωταθλήματος της (πάντα σε κορυφαίο επίπεδο), δίχως να λάβει τις οδηγίες της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA.

Στην Αγγλία οι ομάδες συμφώνησαν ως προς την ολοκλήρωση της σεζόν, έως τις 31/7, με την επανεκκίνηση να τοποθετείται στον Ιούνιο. Τα ματς θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Πρωτομαγιά, με την ελπίδα πως θα μπορεί να τεθεί ως ημερομηνία επιστροφής η 8η Ιουνίου.

Ό,τι και αν ανακοινώσει η UEFA σήμερα, κάθε λίγκα μπορεί να τραβήξει το δρόμο της. Όλες όμως, θέλουν το ΟΚ της UEFA πως δεν θα τεθεί σε ρίσκο η δυνατότητα τους να προκριθούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επίσης προφανές είναι πως δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να γίνει παντού -καθώς κάθε χώρα έχει 'πληγεί' διαφορετικά από την πανδημία και προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK