Οι διαφορετικές λήψεις του τρισδιάστατου φάουλ του Ντιμπάλα διογκώνουν την αξία του

Όσες φορές κι αν παρατηρήσεις την εκτέλεση του Αργεντινού στο ματς με την Ατλέτικο παλεύεις να καταλάβεις πώς η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Όμπλακ από μια τέτοια θέση.

Ο Πάουλο Ντιμπάλα διαθέτει ένα μαγικό αριστερό πόδι
Ο Πάουλο Ντιμπάλα διαθέτει ένα μαγικό αριστερό πόδι AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο Πάουλο Ντιμπάλα διαθέτει δύο πόδια. Με το ένα, το δεξί, πατάει το γκάζι του αυτοκινήτου του. Με το άλλο, το αριστερό του, διανθίζει με ονειρικές στιγμές ποδοσφαιρικής ακρίβειας κάθε εμφάνισή του στο γήπεδο. Με τη Γιουβέντους κατά βάση. Διότι στην εθνική Αργεντινής η κατάσταση δεν τον ευνοεί.

Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός από την Λαγούνα Λάργα της Κόρδοβα σκόραρε το μοναδικό γκολ των πρωταθλητών Ιταλίας στη νίκη επί της Ατλέτικο (1-0) που της εξασφάλισε, άνευ απειλής πια, την πρωτιά στον όμιλο του Champions League. Ήταν μια εκτέλεση, η οποία απ' όποια συνθήκη κι αν εξεταστεί, προτού η μπάλα ξεκινήσει τη σχεδόν μονοκόμματη (και όχι τόσο ελλειπτική) πορεία της προς το τέρμα του Γιαν Όμπλακ, δεν άφηνε -ούτε καν υποτυπώδη- χαραμάδα πρόβλεψης ότι στο τερματικό σημείο της θα τραντάξει τα δίχτυα.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι ομολόγησε αργότερα τις σκέψεις του τη στιγμή που κατάλαβε ότι ο ποδοσφαιριστής του θα σουτάρει σχεδόν παράλληλα με τη γραμμή του άουτ, χαραμίζοντας μια προϋπόθεση απειλής στο φινάλε του πρώτου 45λεπτου. "Γιατί στο δ...λο σουτάρεις από 'κει;" έγραφε το λευκό συννεφάκι που ζωγραφίστηκε πάνω από το κεφάλι του. Η συνέχεια βρήκε τον Ιταλό προπονητή να χειροκροτά ακατάπαυστα τον Ντιμπάλα, διότι "του ανήκει η αποθέωση. Τόσο για την εμφάνισή του όσο και την τεχνική ικανότητά του που είναι αδιανόητη. Σκόραρε ένα γκολ που ουδείς θα μπορούσε να τον συμβουλεύσει να το κάνει".

Είναι η έμπνευση του απροσδόκητου από ένα ελεύθερο πνεύμα. Είναι η δύναμη της αυθυποβολής ότι με κάποιον τρόπο η μπάλα θα καταλήξει στα δίχτυα. Είναι μια ενέργεια της επανάστασης έναντι της τυποποίησης και της διάρρηξης των περιορισμένων. Η καθεμιά από τις τρεις απεικονίσεις παράγουν μεν το ίδιο αποτέλεσμα, το γκολ, αλλά από προερχόμενο κάθε φορά από μια ετερογενή έκφανση της εκτέλεσης.

Η τηλεόραση έδειξε τούτο:

Όσοι ήταν πίσω από τον Ντιμπάλα είδαν αυτό:

Εκείνοι που είχαν κατακόρυφη οπτική το απόλαυσαν έτσι:

Αυτή η ανόθευτη και σχεδόν αψεγάδιαστη επαφή του αριστερού κουντεπιέ με την μπάλα είναι που λειτουργεί σταθερά προς όφελος της 'βέκια σινιόρα' σε μια περίοδο που ο Κριστιάνο Ρονάλτο υποφέρει αγωνιστικά. Αυτή η γνήσια και αυθεντική καλλιτεχνία του Αργεντινού δημιουργού θα έλειπε υποχρεωτικά από το ιταλικό κλαμπ, αν είχε ολοκληρωθεί η μετακίνησή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ντιμπάλα είναι ο ποδοσφαιριστής που φέρνει περισσότερο απ' όλους του νυν των 'μπιανκονέρι' στον Μπάτζιο, στον Ντελ Πιέρο, στον Πίρλο. Στ' αγγίγματα και στην κατεύθυνση που δίνει στην μπάλα όταν τη χαϊδεύει. Ο απόλυτος τηλεχειρισμός.

Η σύγκριση των αριθμών 'αποδομεί' την άνωθεν εντολή να εκτελεί κάθε φάουλ (από πλεονεκτική) ο Κριστιάνο. Ο Πορτογάλος έχει 0/28 απόπειρες από την ημέρα που φόρεσε τ' ασπρόμαυρα, ανεξαρτήτως διοργάνωσης. Ο Ντιμπάλα αντιθέτως και κατόπιν ο Πιάνιτς διαθέτουν το κορυφαίο ποσοστό επιτυχίας σε σχέση πάντα με των αριθμών των στημένων φάσεων που έχουν αναλάβει.

Κάπου έχει γίνει λάθος και δεν είναι στατιστικό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK