Διαιτητής έβαλε γκολ σε αγώνα. Και μέτρησε

Τιτάνας διαιτητής σώζει την αξιοπρέπεια της ηττημένης ομάδας από μια βέβαιη, επική συντριβή.

Στιγμιότυπο της αναμέτρησης Μπαρτσελόνα - Ρεαλ για το Copa Del Rey, Φεβρουάριος 2019
Στιγμιότυπο της αναμέτρησης Μπαρτσελόνα - Ρεαλ για το Copa Del Rey, Φεβρουάριος 2019 AP

Υπάρχουν στιγμές που ο διαιτητής ενός αγώνα ποδοσφαίρου περνάει άσχημα.  Μπορεί οι ομάδες να έχουν συνεισφέρει στην κακοποίηση του αθλήματος, στέλνοντας την μπάλα στα περιστέρια και παίζοντας wrestling αντί για ποδόσφαιρο, ή ο ανταγωνισμός να είναι άνισος και η μια ομάδα να έχει διαλύσει την άλλη. 

Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες του αθλήματος είναι σαφείς και κανείς δεν μπορεί να τους παρερμηνεύσει: Το παιχνίδι παίζεται όσο η μπάλα είναι ανταγωνιστικού χώρου, ακόμα κι αν αυτή έχει κοντράρει στα πόδια διαιτητή ή κάποιου εκ των βοηθών του. Υπήρξε πάντως διαιτητής, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το γράμμα των κανονισμών υπέρ του και κατάφερε να γίνει ο αμφιλεγόμενος  ήρωας του ματς.

Η χρονιά ήταν το 2000, ο τόπος το Essex County της Βρετανίας και ο αγώνας γινόταν ανάμεσα στις υπερδυνάμεις του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος Ερλς Κολν και Γουιμπολ.  Το σκορ του αγώνα είναι 18-1 (!) υπέρ της Ερλς και ο διαιτητής Μπράιαν Σάβιλ είναι ξεκάθαρο πως βαριέται, πλήττει, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει τα μάτια του ανοικτά. 

Σε μια φάση όπου επιθετικός της Γουίμπολ σουτάρει και η μπάλα κοντράρει σε αμυντικό της Έρλς για να καταλήξει επάνω του, ο Σάβιλ παίρνει μια γενναία απόφαση. Ο διαιτητής κρίνει ότι μπορεί να απονέμει δικαιοσύνη σε αυτό το θλιβερό παιχνίδι, ζευγαρώνοντας τα τέρματα της Γουίμπολ. Χωρίς να το πολυσκεφτεί και ενώ ο τερματοφύλακας της αντίπαλης ομάδας περίμενε ότι θα συμβεί κάποιο βαρετό σενάριο, όπως 'δώσε μου τη μπάλα στα χέρια για να συνεχιστεί το ματς', ο Σάβιλ σουτάρει και καρφώνει τη μπάλα στα δίχτυα.

Χωρίς να το πολυσκεφτεί ο διαιτητής, κατοχύρωσε το γκολ που είχε σκοράρει ο ίδιος και το σκορ έγινε 18-2. Οι αποδοκιμασίες προς το μέρος του έγιναν τάσεις προς λιντσάρισμα, αλλά εκείνος ήταν ανένδοτος. Συγκεκριμένα, ήταν κάτι παραπάνω από ανένδοτος, ήταν χαρούμενος. Ο Μπράιαν Σάβιλ πανηγύρισε το γκολ του κάνοντας το γύρο του γηπέδου και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διαιτητικό του καθήκον, με τον αγώνα να λήγει με τελικό σκορ 20-2. 

Τα μεθεόρτια του αγώνα ίσως μετρίασαν τη χαρά του διαιτητή σκόρερ, καθώς η Ερλς Κολν διαμαρτυρήθηκε προς την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων του Essex County, ζητώντας την αποπομπή του Σάβιλ. Εκείνος, ταγμένος στο σκοπό του να διασκεδάζει με το ποδόσφαιρο, ανακοίνωσε με συνοπτικές διαδικασίες προς την Ένωση την πρόθεση του να κρεμάσει τη σφυρίχτρα του. 

Ο Σάβιλ φυσικά, δεν ήταν ο μόνος διαιτητής που έχει σκοράρει. Ο Μορίς Ποχούιζ, διαιτητής στη Δ` Κατηγορία του Ολλανδικού Πρωταθλήματος, σε αγώνα ανάμεσα στις ομάδες Χάρκμας και Χεκ, είχε κάνει κάτι ανάμεσα σε κόντρα και αρκετά επιδέξιο πλασέ, κατοχυρώνοντας επίσης, με μια trademarked Βορειοευρωπαική κυνική διάθεση,  το τέρμα που μόλις είχε σκοράρει. Ακολούθησαν κι άλλοι. Κανείς τους όμως δεν το διασκέδασε τόσο όσο ο Σάβιλ. 

  

Ο Μπράιαν Σάβιλ μοιάζει με τους ήρωες των σχολικών μας χρόνων, που όταν η Γ`Γυμνασίου έπαιζε μπάλα με τη Β`Λυκείου, εμφανίζονταν από το πουθενά για να υψώσουν ξανά το γόητρο των μαχητών του Γυμνασίου με κάποιο τέρμα. Είμαστε όλοι Σάβιλ. 

News 24/7

24MEDIA NETWORK