O Σιόβας επέστρεψε (δικαιωματικά) στην Εθνική και το κοντέρ μηδένισε

Η τελευταία διεθνή συμμετοχή του καταγράφηκε πριν από 32 μήνες - το δικό του 23 ανάποδα. Στο μεσοδιάστημα ήταν εκ των πιο σταθερών σε απόδοση κεντρικών αμυντικών στην Ισπανία. Ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν έμεινε στα... λόγια του Δημήτρη Σιόβα και τον επανέφερε μεμιάς στην Εθνική ομάδα.

O Σιόβας επέστρεψε (δικαιωματικά) στην Εθνική και το κοντέρ μηδένισε
EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Σιόβας δεν μιλούσε πολύ. Φοβόταν -ενδεχομένως- την προβολή, απέφευγε τις κάμερες και τις συνεντεύξεις, σπανίως θα έβγαινε στο γυαλί, κάνοντας εξαίρεση για τη δική μας Super BALL, προτιμούσε τη δουλειά. Αυτή που τον είχε φέρει ως την αρχηγία του Ολυμπιακού.

Ως τη στιγμή που μίλησε τον Μάρτιο του '15. Αφιερώνοντας την τότε πρόκριση του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στα προημιτελικά του κυπέλλου στον "μεγάλο πρόεδρό μας" και -το χειρότερο- υποβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των 'κιτρινόμαυρων' με τρόπο άκομψο, με τρόπο κόντρα στον ρόλο που πρέσβευε ως τότε ως ποδοσφαιρική φιγούρα. Έβγαλε έναν διαφορετικό εαυτό και αυτό ξένισε, ορισμένους τους απογοήτευσε.

Έτσι ένιωσε τότε, αυτό βγήκε και είπε. Του γύρισε μπούμερανγκ και το κατάλαβε, διότι 1,5 χρόνο μετά (και 4,5 απ' όταν τον αγόρασαν οι Πειραιώτες από τον Πανιώνιο) έφευγε για την ισπανική Λεγανές. Για καλό δικό του, όπως αποδείχθηκε. Στα προάστια της Μαδρίτης απέκτησε ξανά την ηρεμία του. Μακριά από το φορτισμένο ελληνικό περιβάλλον και την 'αρρωστημένη' ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Πήγε για 6 μήνες, προκειμένου να βρει χρόνο, καθώς στο πρώτο μισό της σεζόν 2016-17 (το καλοκαίρι των Σίλβα, Βίκτορ, Μπέντο) είχε ενημερωθεί πως δεν υπολογίζεται, αλλά συμπλήρωσε πλέον σχεδόν δύο χρόνια.

Barcelona's Lionel Messi, left, controls the ball next to Leganes' Dimitrios Siovas during the Spanish La Liga soccer match between Barcelona and Leganes at the Butarque stadium in Madrid, Saturday, Nov 18, 2017. (AP Photo/Francisco Seco)
Barcelona's Lionel Messi, left, controls the ball next to Leganes' Dimitrios Siovas during the Spanish La Liga soccer match between Barcelona and Leganes at the Butarque stadium in Madrid, Saturday, Nov 18, 2017. (AP Photo/Francisco Seco) AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Μάλιστα το καλοκαίρι του '17 οι 'πιπενέρος' ξόδεψαν 3 εκατομμύρια για να τον κάνουν την πιο δαπανηρή μεταγραφή της ιστορίας τους (πλέον τρίτη στη λίστα), αφήνοντας 15% ποσοστό μεταπώλησης στον Ολυμπιακό, τού προσέφεραν συμβόλαιο και απολαβές του εκατομμυρίου. Δύσκολο πρωτάθλημα, απαιτητικό για τους αμυντικούς, δεδομένης της κλάσης των επιθετικών που έχουν να αντιμετωπίσουν. Αν σκεφτείτε και μόνο ποιους καλείται να μαρκάρει κάθε ΣΚ, ίλιγγος...

Παρόλα αυτά ο Σιόβας ανταποκρίθηκε, μονιμοποιήθηκε και δικαίωσε εκείνους που τον είχαν ξεχωρίσει και τον επέλεγαν λίγους μήνες πριν παρά τη χειμερία νάρκη που είχε πέσει.

Ο Έλληνας στόπερ ήταν για πρώτη φορά στην αποστολή στις 8 Ιανουαρίου του '17, έκανε πρεμιέρα ως αμυντικός μέσος στις 4 Φεβρουαρίου, σε εκτός έδρας ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης, και σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχει ήδη αγωνιστεί στα 49 από τα 71 παιχνίδια πρωταθλήματος που έχει δώσει η νέα ομάδα του. Και άλλα επτά στο Κύπελλο - πέρυσι ως τα ημιτελικά.

Βασικός είτε με τον Ασιέρ Γκαριτάνο, που τον είχε διαλέξει εκθειάζοντάς τον ως έναν "πλήρη παίκτη, χρησιμότατο, που δεσπόζει στην άμυνα, προσφέρει ηρεμία και καθαρό μυαλό, είναι αρκετά καλός στο ψηλό παιχνίδι και διαθέτει καλή τεχνική", είτε με τον 'φρέσκο' Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο, κέρδισε κοινό και κριτικούς με τις εμφανίσεις του, κερδίζοντας διαδοχικές προσωπικές διακρίσεις, ως τη στιγμή που ψηφίστηκε σε poll της 'Marca' ως μέλος της κορυφαίας 11άδας όλων των εποχών για τη Λεγανές.

Αφήστε που έγινε σύνθημα στα χείλη των φανατικών της εξέδρας (Siovi Sova, κατά το Djobi Djoba των Gipsy Kings).

Real Madrid's Gareth Bale, right, shoots the ball next to Leganes' Dimitrios Siovas during a Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Leganes at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Saturday, April 28, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
Real Madrid's Gareth Bale, right, shoots the ball next to Leganes' Dimitrios Siovas during a Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Leganes at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Saturday, April 28, 2018. (AP Photo/Francisco Seco) AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Σ' όλο αυτό το διάστημα ο Δημήτρης Σιόβας απείχε από την Εθνική ομάδα. Όχι από συνειδητή επιλογή. Επί Μίχαελ Σκίμπε μέτρησε όλες κι όλες 4 συμμετοχές. Σε φιλικά και μόνο. Έγινε αλλαγή στα δύο και μπήκε αλλαγή στα άλλα δύο. Μετά τον Μάρτιο του 2016 απουσίαζε σταθερά.

Η τελευταία συμμετοχή του καταγράφηκε στην ήττα από την Ισλανδία, τέλη Μαρτίου 2016. Ήταν στην άμυνα των τριών δίπλα σε Οικονόμου και Μόρα μέχρι το 80', όταν τραυματίστηκε. Η Εθνική είχε δεχθεί τρία γκολ και είχε χάσει 3-2 από το υπέρ της 2-0! Μάθαινε ακόμη τον Γερμανό και τη φιλοσοφία του. Ο Σιόβας δεν πρόλαβε να 'διδαχθεί' οτιδήποτε. Εξοστρακισμός. Ο λόγος αναζητείται ακόμη, ίσως τον ανακαλύψει ο ιστορικός του μέλλοντος, διότι παραμένει ανεξήγητος. Ο ίδιος δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν ύψωσε καν τη φωνή του. Επέλεξε απλώς να εκφράσει, σιωπηρά, την πικρία του προτιμώντας ένα ματς του μπασκετικού Ολυμπιακού αντί του φιλικού με τους Ελβετούς στον ΟΑΚΑ. Αισθανόταν ανεπιθύμητος.

Μέχρι που ο δεύτερος γηραιότερος εκλέκτορας, ο Άγγελος Αναστασιάδης, στην πρώτη κιόλας αποστολή που συνέθεσε για τα παιχνίδια του Nations League με Φινλανδία και Εσθονία, τού έκανε σινιάλο. Γύρνα πίσω...

O Σιόβας επέστρεψε (δικαιωματικά) στην Εθνική και το κοντέρ μηδένισε

Ο Σιόβας παίρνει το αεροπλάνο από τη Μαδρίτη για την Αθήνα για να πλαισιώσει τους Μανωλά, Παπασταθόπουλο και Λαμπρόπουλο στην τετράδα των στόπερ που επιλέχθηκαν για το φινάλε μιας διαδικασίας που κόστισε στον Μίχαελ Σκίμπε τη θέση του. Μεταξύ των δύο πρώτων ο πολυσύνθετος στόπερ προσπαθούσε να χωρέσει έως το χειμώνα του 2014. Τότε που σε μια προπόνηση χτύπησε, χειρουργήθηκε στην κνήμη λόγω κατάγματος και έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία. Με τον τρίτο ήταν αντίπαλος σ' εκείνον τον προημιτελικό του Κυπέλλου, κάνοντας εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις. Η ζωή κύκλους κάνει και του Σιόβα, στα 30 του πλέον, έφτασε ξανά στο σημείο μηδέν.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK