Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Δώνης και Μαρτίνς στη χώρα του παραλόγου

Διάλεξαν τον αντιεμπορικό δρόμο. Μακριά από διάθεση για αντιπαραθέσεις, mind games ή επιθυμία για φτηνές εντυπώσεις. Γιώργος Δώνης και Πέδρο Μαρτίνς έδωσαν ρεσιτάλ συμπεριφοράς πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και... πέντε μέρες μετά το ισόπαλο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Πέδρο Μαρτίνς και Γιώργος Δώνης σε ένθερμο χαιρετισμό πριν την σέντρα του ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (1-1) στο ΟΑΚΑ, για την 4η αγ. της Super League 2019-2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η εβδομάδα μετά το ντέρμπι κύλησε με ηρεμία και αυτοπεποίθηση για τον Παναθηναϊκό, που μετά το 1-1 του ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό πήρε ψυχολογία για τη συνέχεια, επιχειρώντας να αφήσει πίσω του τα κακώς κείμενα που προηγήθηκαν της αναμέτρησης με τους 'ερυθρόλευκους'. Στο στρατόπεδο της πειραϊκής ομάδας πάλι υπήρξε προβληματισμός και μουρμούρα για το αποτέλεσμα, που συνδυάστηκε με κακή εμφάνιση, σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά την εξαιρετική εικόνα στο εντός έδρας 2-2 με την Τότεναμ στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League.

Πέρα από όσα αφορούν το αγωνιστικό, αξίζει κάποιος να σταθεί στην εν γένει συμπεριφορά των προπονητών των δύο ομάδων, ειδικά όσον αφορά τις δηλώσεις τους. Κακώς δεν πήραν την ανάλογη προβολή, κακώς αντιμετωπίστηκαν ως κάτι δεδομένο - στην Ελλάδα δεν είναι. Μακριά από διάθεση για αντιπαραθέσεις, mind games ή επιθυμία για φτηνές εντυπώσεις, Γιώργος Δώνης και Πέδρο Μαρτίνς αντιμετώπισαν την κατάσταση με επαγγελματισμό, σεβασμό προς το παιχνίδι αλλά και τους οπαδούς των δύο ομάδων. Διάλεξαν τον... αντιεμπορικό δρόμο, προτιμώντας να ασχοληθούν καθαρά με το αγωνιστικό κομμάτι και την δική τους 'μάχη' στην σκακιέρα των πάγκων.

Ο Δώνης δεν είχε κανένα πρόβλημα να δηλώσει πριν το παιχνίδι πως "όταν κάθεσαι να δεις τον Ολυμπιακό έχει σταθερές στο παιχνίδι του. Είναι σημαντικό σε μια ομάδα να δημιουργούνται σταθερές. Σίγουρα αυτές έρχονται μέσως της ποιότητας των ποδοσφαιριστών και από τη δουλειά του προπονητή. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για το πως επιτίθεται και πως αμύνεται. Ξέρει να εκμεταλλεύεται τα καλά χαρακτηριστικά των παικτών του ανάλογα τη θέση. Ο Ολυμπιακός έχει ομοιογένεια, ποιότητα και ταχύτητα. Και αυτό φαίνεται όχι μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη. Είναι μια καλά δουλεμένη ομάδα, με καλούς ποδοσφαιριστές και μια διοίκηση που έχει επενδύσει να έρθουν καλοί ποδοσφαιριστές. Για μένα είναι φυσιολογικά τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού". Τοποθέτηση που δείχνει έναν άνθρωπο ακομπλεξάριστο και ρεαλιστή.

Μετά την λήξη του ντέρμπι, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι πρόβλημα να παραδεθχεί πως ο Παναθηναϊκός είχε στο παιχνίδι του στοιχεία, που δεν έβγαλε η δική του ομάδα. "Σήμερα ήταν αναμενόμενο πως θα παίζαμε κόντρα σε έναν αντίπαλο με ψυχή, τα έδωσε όλα. Εμείς δεν είχαμε τη συγκέντρωση, ο Παναθηναϊκός μας πίεσε, μας ανάγκασε σε ένα κακό παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην έχει κάνει καλά αποτελέσματα αλλά δεν παύει να είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος τεχνικός, που δεν έψαξε για... φαντάσματα, δείχνοντας ότι σέβεται τον αντίπαλο ξέχωρα από την κατάσταση που βιώνει.

Τα 24ωρα που ακολούθησαν την λήξη του ντέρμπι είχαν μπόλικη κριτική για τον Πέδρο Μαρτίνς, που φυσικά πήγαζε μέσα από το αποτέλεσμα και την επιλογή του τεχνικού των 'ερυθρολεύκων' να πάει στο ΟΑΚΑ με την ίδια ενδεκάδα που είχε αντιμετωπίσει προ ημερών την Τότεναμ. Η αυθαίρετη λογική που θέλει τον Ολυμπιακό να κέρδιζε αν είχε γίνει ροτέισον, ήταν ο 'πολιορκητικός κριός' αυτής της κριτικής. Επίχειρημα προφανώς αστήρικτο από κάθε άποψη, εκτός κι αν κάποιος το είχε δει στην κρυστάλλινη μπάλα. Άλλωστε είναι γνωστό πως πάντα ο καλύτερος παίκτης είναι αυτός που... δεν παίζει. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη NOVA ο Γιώργος Δώνης, παραμονές της αναμέτρησης των 'πρασίνων' με τον Πανιώνιο, πήρε την πρωτοβουλία να τοποθετηθεί σχετικά.

"Υπάρχει κι ένας παραλογισμός σ’ ότι αφορά την κριτική γύρω από το ποδόσφαιρο και την κάθε ομάδα. Δηλαδή - ας πούμε - έβλεπα την προηγούμενη εβδομάδα τον Ολυμπιακό που είχε να παίξει ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό μετά από τέσσερις ημέρες, κι όλοι την 'πέσανε' στον προπονητή του Ολυμπιακού γιατί δεν έκανε... rotation κι έβαλε την κανονική του ομάδα με τον Παναθηναϊκό. Μετά από τέσσερις ημέρες. Που οι ομάδες όλες μετά από τέσσερις ημέρες είναι ξεκούραστες. Αν έκανε rotation κι έχανε το ματς από τον Παναθηναϊκό θα υπήρχε κριτική γιατί έκανε rotation και δεν κατέβασε τη βασική του ενδεκάδα. Τώρα που δεν έκανε rotation, υπάρχει το γιατί δεν ξεκούρασε παίκτες...", τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας τεχνικός. Όχι γιατί είναι... κολλητός με τον Πέδρο Μαρτίνς. Αλλά γιατί προφανώς έκανε μεγάλη αρνητική εντύπωση και στον ίδιο. Φυσικά και ο Δώνης πολλές φορές στην καριέρα του έχει αντιμετωπίσει ανάλογο παραλογισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως έχει σημασία να ακούς κάτι τέτοιο από έναν προπονητή αντίπαλης ομάδας, ειδικά αν πρόκειται για εκείνον του Παναθηναϊκού.

Ανάλογη συνέντευξη στο συνδρομητικό κανάλι έδωσε και ο Πέδρο Μαρτίνς, πριν την αναμέτρηση με την Λαμία στο 'Γ. Καραϊσκάκης'. Ο Πορτογάλος τεχνικός ρωτήθηκε για τα όσα ειπώθηκαν στον απόηχο του ντέρμπι και με τη σειρά του είπε το προφανές. Πως η κριτική πηγάζει καθαρά και μόνο μέσα από το τελικό 1-1 στο ΟΑΚΑ. Την ίδια στιγμή αποκάλυψε και ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που καταρρίπτει την κουβέντα περί κούρασης: οι 'ερυθρόλευκοι', σύμφωνα με τις μετρήσεις, έτρεξαν περισσότερο στο ματς με τον Παναθηναϊκό σε σχέση με αυτό κόντρα στην Τότεναμ!

"Πράγματι είναι φυσιολογικό ο καθένας να έχει τις απόψεις του, είναι σεβαστό. Αν είχαμε κάνει τις αλλαγές και το αποτέλεσμα ήταν ίδιο, πάλι θα υπήρχε κριτική για τον ίδιο λόγο. Όλο αυτό κρίνεται από το αποτέλεσμα. Ό,τι απόφαση παίρνω το κάνω μετά από μελέτη με τους συνεργάτες μου. Παίρνω τις αποφάσεις μου βάσει των πληροφοριών που έχω. Ο λόγος που επιλέξαμε να κάνουμε αλλαγές με τον Βόλο, ήταν επειδή υπήρχαν παίκτες που έπαιζαν στην εθνική τους και χρειαζόταν η ξεκούραση. Η απόδοση με τον Παναθηναϊκό σε καμία περίτωση δεν οφείλεται στην Τότεναμ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έτρεξαν περισσότερο οι παίκτες με τον Παναθηναϊκό παρά με την Τότεναμ. Δεν ήταν θέμα κούρασης και φυσικής κατάστασης. Οι ενδεκάδες δεν βγαίνουν τυχαία, αλλά είναι σεβαστή η κριτική όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό".

Ο Γιώργος Δώνης λοιπόν δεν δίστασε να μιλήσει με καλά λόγια για τον Ολυμπιακό πριν το ντέρμπι, δεν εκματαλλεύτηκε το αποτέλεσμα μετά από αυτό για να πουλήσει οπαδιλίκι ή τον εαυτό του, δεν είχε πρόβλημα να υπερασπιστεί όχι τον Μαρτίνς, αλλά την λογική κόντρα στην παράλογη κριτική που δέχτηκε ο προπονητής του Ολυμπιακού μετά το ντέρμπι.

Ο Πέδρο Μαρτίνς με τη σειρά του δεν δίστασε να αναγνωρίσει την ψυχική δύναμη που έβγαλε ο Παναθηναϊκός στο ματς φρενάροντας την ομάδα του, δεν έψαξε δικαιολογίες για να μειώσει την εικόνα των 'πρασίνων' ή να κρύψει αυτή της ομάδας του. Αντιμετώπισε με ευγένεια την κριτική που του ασκήθηκε και εξήγησε με απλά λόγια την πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα έχουμε εντρυφήσει σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις. Δώνης και Μαρτίνς επέλεξαν έναν άλλο δρόμο. Να πάνε χέρι-χέρι με αξιοπρέπεια στην χώρα που ο παραλογισμός ζει και βασιλεύει. Ίσως αξίζουν ένα παραπάνω χειροκρότημα και σίγουρα λίγο περισσότερο σεβασμό -τουλάχιστον- από τους οπαδούς των ομάδων τους. Αυτό που φρόντισαν να μας θυμίσουν είναι πως στο ποδόσφαιρο παίζει και ο αντίπαλος. Ενδεχομένως η συμπεριφορά τους να αποτελεί μια εξαίρεση στον κανόνα που έχουμε συνηθίσει, αλλά ακόμη κι έτσι η νότα που διάλεξαν να πατήσουν είναι ευχάριστη.

Στο καινούργιο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Λευτέρης Ελευθερίου δεν μπορεί να συγκρατήσει την οργή του, σε ένα άνευ προηγουμένων ξέσπασμα, για την απονομή του βραβείου The Best στον Λιονέλ Μέσι, την ώρα που ο Κώστας Μπράτσος του βάζει φωτιές. Αμφότεροι καταλήγουν με μια μίνι ανάλυση για το τι συμβαίνει στον ΠΑΟΚ μεταξύ Αμπέλ Φερέιρα και παικτών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK