Είναι ο Τοροσίδης ο κορυφαίος δεξιός μπακ της Εθνικής την τελευταία 20ετία;

Ο Βασίλης Τοροσίδης είχε το... μονοπώλιο στην θέση του δεξιού μπακ της εθνικής ομάδας μετά το 2010. Με αυτό το κεφάλαιο της καριέρας του να κλείνει, υπήρξε ο 'Τόρο' ο κορυφαίος οπισθοφύλακας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος τα τελευταία 20 χρόνια; (poll)

ΕΥΡΩ 2008 / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΣ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / EURO 2008 / PRELIMINARY / TURKEY-GREECE / GREECE TRAINING
Σεϊταρίδης και Τοροσίδης σε προπόνηση της εθνικής Ελλάδας το 2008.

Ήταν γνωστό πως ο Βασίλης Τοροσίδης δεν θα βρίσκεται μεταξύ των κλήσεων του Γιον Φαν'τ Σιπ για τα παιχνίδια της Ελλάδας με Ιταλία (12/10) και Βοσνία (15/10) για τα προκριματικά του Euro 2020. Είναι επίσης γνωστό πως για τον έμπειρο μπακ της εθνικής το ταξίδι με τα γαλανόλευκα ολοκληρώνεται κάπου εδώ. Δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση του ίδιου ότι αποσύρεται από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ωστόσο στις πρόσφατες δηλώσεις του είχε ουσιαστικά προαναγγείλει το 'τέλος'. Είτε αυτό συμβεί άμεσα, είτε σε μερικούς μήνες, μικρή σημασία έχει. Είναι ο 'Τόρο' ο κορυφαίος δεξιός μπακ της εθνικής την τελευταία 20ετία;

Η εποχή του Σεϊταρίδη

Η έλευση του 2000 βρήκε την Ελλάδα με βασική επιλογή στην θέση του δεξιού μπακ τον Δημήτρη Μαυρογενίδη με... guest star τους Γιάννη Παπαδημητρίου (5 συμ.), Γιώργο Χατζηζήση (2 συμ.), ενώ ο Χρήστος Πατσατζόγλου ενίοτε έδεινε λύσεις εκεί, παίζοντας κυρίως ως αμυντικός μέσος. Τον Φεβρουάριο του 2002 εμφανίστηκε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, που έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στην Σουηδία σε ηλικία 20 ετών, 8 μηνών και 9 ημερών υπό τις οδηγίες του Ότο Ρεχάγκελ και εμφανίστηκε ξανά τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ρουμανία.

Σταδιακά ο άλλοτε μπακ των ΠΑΣ Γιάννινα (11 συμ., 2 γκολ), Παναθηναϊκού (172 συμ., 1 γκολ, 5 ασίστ), Πόρτο (33 συμ.), Ντινάμο Μόσχας (8 συμ.) και Ατλέτικο Μαδρίτης (70 συμ., 1 γκολ, 2 ασίστ), έγινε ο βασικός δεξιός μπακ της εθνικής ομάδας και το ταλέντο του έλαμψε στο Euro 2004 όπου μαζί με τους συμπαίκτες του σόκαρε τον κόσμο του ποδοσφαίρου, στην πορεία μέχρι να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τα γαλανόλευκα.

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης 'τράβηξε κουπί' ουσιαστικά μόνος του στην θέση του δεξιού μπακ μέχρι και το 2007, όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Βασίλης Τοροσίδης. Οι δυο τους συνυπήρξαν στην εθνική ομάδα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2010 όταν ο Σεϊταρίδης έγραψε την 72η και τελευταία του συμμετοχή με τα γαλανόλευκα, στο εκτός έδρας ματς με την Κροατία (0-0) για τα προκριματικά του Euro 2012.

Το ταλέντο του έμοιαζε αστείρευτο, όμως αλήθεια είναι πως ποτέ δεν γίναμε μάρτυρες σε αυτό που λέμε αγωνιστικό 'ταβάνι'. Μετά τον θρίαμβο του 2004 και την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό με προορισμό την Πόρτο, ο Σεϊταρίδης δεν εξελίχθηκε στον βαθμό που όλοι περίμεναν. Η πορεία του έγινε φθίνουσα πηγαίνοντας στην Ρωσία για λογαριασμό της Ντινάμο και η τελευταία του αγωνιστική αναλαμπή ήρθε στην Ισπανία, με την φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Αναμφισβήτητα ωστόσο είχε όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει ακόμη σπουδαιότερα πράγματα στην καριέρα του. Σε συλλογικό επίπεδο, κατέγραψε 294 συμμετοχές, με απολογισμό 4 γκολ και 7 ασίστ. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας, ένα Super Cup Πορτογαλίας και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο με την Πόρτο και φυσικά το Euro 2004 με την Ελλάδα.

Με την φανέλα της εθνικής Ελλάδας, ο Γιούρκας αγωνίστηκε σε 27 φιλικά ματς, σε 19 παιχνίδια προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, άλλα 16 παιχνίδια προκριματικών Euro, σε 8 παιχνίδια της τελικής φάσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, σε 1 ματς Confederations Cup και σε 1 ακόμη σε τελική φάση Παγκσμίου Κυπέλλου. Σύνολο 72 εμφανίσεις (5660') με το εθνόσημο και απολογισμό 1 γκολ και 4 ασίστ. Δέχθηκε μόλις 10 κίτρινες κάρτες και καμία κόκκινη σε αυτά τα παιχνίδια.

Ο Τοροσίδης πήρε την σκυτάλη

Από την στιγμή που ο Σεϊταρίδης έπαψε να λογίζεται ως βασικό και αναντικατάστατο μέλος της εθνικής Ελλάδας, το βάρος έπεσε στις πλάτες του Βασίλη Τοροσίδη. Οι Στέργος Μαρίνος (1 συμ.) και Στέλιος Κίτσιου (2 συμ.) που έκαναν το ντεμπούτο τους τα χρόνια που ακολούθησαν, δεν είχαν συνέχεια με τα γαλανόλευκα. Έτσι πέραν του Τοροσίδη, στην θέση του δεξιού μπακ ενίοτε κλήθηκαν να δώσουν λύσεις οι Λουκάς Βύντρα και Γιάννης Μανιάτης.

O 'Τόρο' ξεπήδησε μέσα από τα τμήματα υποδομής της Ξάνθης, έφτασε μέχρι την πρώτη ομάδα (95 συμ., 3 γκολ, 2 ασίστ) και από εκεί πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό το 2007. Μετά από σχεδόν μια εξαετία με τα 'ερυθρόλευκα' αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Πρώτα με τη φανέλα της Ρόμα (77 συμ., 7 γκολ, 5 ασίστ) και μετά με αυτή της Μπολόνια (45 συμ., 1 γκολ, 1 ασίστ).

Το καλοκαίρι του 2018 αποφάσισε να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, με τη φανέλα του οποίου θέλει να ολοκληρώσει την σπουδαία καριέρα του. Μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί σε 212 παιχνίδια με τα ερυθρόλευκα, προσφέροντας 20 γκολ και 24 ασίστ, όντας πρωταγωνιστής σε σπουδαίες νίκες των Πειραιωτών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σε συλλογικό επίπεδο ο 34χρονος σήμερα μπακ μετράει 429 παιχνίδια με 31 γκολ και 32 ασίστ.

Το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα το έκανε υπό τις οδηγίες του Ότο Ρεχάγκελ σε ηλικία 21 ετών, 9 μηνών και 14 ημερών στην εντός έδρας ήττα από την Τουρκία για το Group C της προκριματικής φάσης του Euro 2008 στις 24 Μαρτίου του 2007. Εφόσον δεν ξαναφορέσει ποτέ τη φανέλα με το εθνόσημο, το κοντέρ θα σταματήσει στις 101 συμμετοχές, τα 10 γκολ και τις 12 ασίστ με τα γαλανόλευκα.

Στα 7863 λεπτά που έχει αγωνιστεί με την Ελλάδα έχει δει 18 φορές την κίτρινη κάρτα και ποτέ την κόκκινη. Έπαιξε σε 33 φιλικές αναμετρήσεις, σε 28 για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε 23 για την προκριματική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, σε 7 ματς τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε 6 ματς τελικής φάσης Euro και άλλα 4 του Nations League.

Βασίλης Τοροσίδης και Γιούρκας Σεϊταρίδης είναι ουσιαστικά οι δύο παίκτες - σημείο αναφοράς της εθνικής ομάδας από το 2000 και μετά. Ο δεύτερος έμεινε για πάντα στην ιστορία ως μέλος της ομάδας που έφτασε ως το θαύμα του 2004, ο πρώτος ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές και έδειξε μεγαλύτερη διάρκεια/συνέπεια από τον προκάτοχο του.

Κλείνοντας το κεφάλαιο 'εθνική Ελλάδας', είναι ο Βασίλης Τοροσίδης ο κορυφαίος δεξιός μπακ της τελευταίας 20ετίας με τα γαλανόλευκα; Ή είναι ο Γιούρκας Σεϊταρίδης που αξίζει αυτόν τον χαρακτηρισμό; Στην ερώτηση αυτή μπορεί ο καθένας να δώσει την απάντηση του στο poll του Contra.gr.



News 24/7

24MEDIA NETWORK