Εκτός διεκδίκησης του Euro 2012 η Ελλάδα

Η ελληνική υποψηφιότητα δεν είναι ανάμεσα στις τρεις που προκρίθηκαν προκειμένου να διεκδικήσουν τη διοργάνωση του Euro 2012. Εκτός και η Τουρκία, μεγάλο φαβορί πλέον η Ιταλία, όπως προέκυψε μετά τις αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA. "Μας πούλησαν", τονίζει ο Βασίλης Γκαγκάτσης

Εκτός διεκδίκησης του Euro 2012 η Ελλάδα
Όνειρο θα παραμείνει η ανάληψη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012 από την Ελλάδα. Μετά το τέλος της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα την Τρίτη το μεσημέρι, η ελληνική υποψηφιότητα αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαδικασίας μην έχοντας συνεπώς το δικαίωμα να διεκδικήσει στη τελική ψηφοφορία το χρίσμα μεταξύ των τριών φακέλων που προκρίνονταν στην τελική φάση.

Εκτός από την Ελλάδα, την ίδια τύχη είχε και η Τουρκία, με την οποία -θυμίζουμε πως- είχαμε επίσης αποτύχει πριν από τέσσερα χρόνια στην συνυποψηφιότητα για τη διοργάνωση του 2008. Δύσκολα πλέον το Euro 2012 δεν θα διεξαχθεί στη γειτονικήΙταλία, η οποία φαντάζει πλέον ως το ακλόνητο φαβορί. Άλλωστε έχει να αντιμετωπίσει τις αντίστοιχες υποψηφιότητες των Ουγγαρία-Κροατία και Πολωνία-Ουκρανία, οι εκπρόσωποι των οποίων ελπίζουν μοναχάστο... θαύμα. Η τελική απόφαση θα παρθεί τον Δεκέμβριο του 2006 στη Νιόν της Ελβετίας.

Εντύπωση προκάλεσε, εξάλλου, πως η εισήγηση της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων δεν λήφθηκε ουσιαστικά υπ' όψη. Σύμφωνα με εκείνη, η ελληνική υποψηφιότητα θα έπρεπε να προκριθεί ως... τρίτο φαβορί πίσω από την άρτια οργανωμένη Τουρκία και την πάντα δυνατή Ιταλία.

Οι αντιδράσεις

Γκαγκάτσης: "Μας πούλησαν"

Αμέσως μετά το άκουσμα των εξελίξεων, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησε με σκληρά λόγια για την απόφαση της UEFA.

"Μας πούλησαν. Είχαμε μήνυμα στήριξης, που δεν αφορούσε μόνο εμάς, αλλά και την εισήγηση του Σκανδιναβού Λαρς Κρίστερ Ολσον για την πρόκριση στην επόμενη φάση της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας".

"Θεωρούμε ότι πούλησαν την ομοσπονδία, αφού δεν είναι δυνατό να παίρνει η χώρα μας μόνο δύο ψήφους, με τέτοια υποδομή σε όλα τα επίπεδα, σε αντίθεση με, ας μου επιτραπεί η έκφραση, κάτι Κροατίες, Ουγγαρίες, Πολωνίες και Ουκρανίες. Ηταν μία πολιτική απόφαση για άνοιγμα προς την ανατολική αγορά. Πάντως εμείς είχαμε καλό φάκελο".

Μετά τη δυσάρεστη για την Ελλάδα είδηση, ο Πατρίκ Κομνηνός σχολίασε στο "Sportime Radio": " Δεν υπάρχει απογοήτευση σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση. Είναι δεδομένο όμως πως οποιαδήποτε εισήγηση τίθεται σε ψηφοφορία από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί το αποτέλεσμά της. Σε τέτοιου είδους διεκδικήσεις χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Για παράδειγμα οιΟύγγροι κατέθεσαν για τρίτη φορά υποψηφιότητα. Αν επιλέξουμε να καταθέσουμε και πάλι φάκελο στο μέλλον, πρέπει να αποδείξουμε ότι όταν πορευόμαστε χέρι-χέρι μπορούμε να πετύχουμε πολλά ".

Από την πλευρά του, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, Μάριος Λευκαρίτης, μίλησε στον "SuperΣπορ FM", υποστηρίζοντας: "Για μένα η έκπληξη είναι διπλή γιατί έμειναν έξω Ελλάδα και Τουρκία, που ήταν πολύ δυνατά χαρτιά στην όλη διαδικασία. Οι Τούρκοι προηγούνταν, όχι με μεγάλη διαφορά από εμάς, αλλά προηγούνταν. Στην παρουσίαση από τον εκτελεστικό διευθυντή της UEFA (σ.σ. Λαρς Κρίστερ Ολσεν), ήταν πεντακάθαρο πως προηγούταν η Τουρκία και ακολουθούσαν η Ιταλία και η Ελλάδα. Η εισήγηση του εκτελεστικού διευθυντή της UEFA, που πήγαζε από Επιτροπή Εθνικών Ομάδων, ήταν να μείνουν Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα. Ωστόσο φαίνεται να επικράτησε η επιθυμία πως έφτασε ο καιρός να πάει μια δυνατή διοργάνωση σε μια ανατολική χώρα".

"Λάθος από πλευράς ΕΠΟ δεν έγινε κανένα. Ο φάκελος της Ελλάδας ήταν εξαιρετικός. Ελέχθη όμως ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια όσον αφορά στη σχέση της ομοσπονδίας με την Πολιτεία, αφού η FIFA έχει θέσει τελεσίγραφο για αυτό το θέμα. Αυτό επηρέασε και ήταν ένα μεγάλο πλην. Νομίζω πως οι αθλητικές νομοθεσίες πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Το θέμα είναι να μη γίνεται φανερή επέμβαση στα εσωτερικά των ομοσπονδιών, αφού αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από τη FIFA και κάτι τέτοιο έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας Δεν μπορεί να ρυθμίζεις νομοθετικά πώς θα λειτουργεί η ομοσπονδία. Έπαιξε σοβαρό ρόλο αυτό και έγινε αναφορά. Εγώ προσωπικά αντέδρασα και είπα πως δεν είναι σωστό να γίνεται αναφορά σε αυτό το πράγμα πέντε λεπτά πριν την ψηφοφορία. Οι ενδιαφερόμενοι δεν συμμετείχαν στη συζήτηση και την ψηφοφορία. Ήταν κάποια τρίτη χώρα που το ανέφερε".

News 24/7

24MEDIA NETWORK