Ελλάδα-Αρμενία: Αρμενία και λαχτάρα

Ο συγκινητικός Φορτούνης με ένα από τα γκολ της χρονιάς δεν μπόρεσε να κρατήσει όρθια την Ελλάδα, που γνώρισε ήττα - σοκ με σκορ 2-3 από την Αρμενία στο ΟΑΚΑ. Η εθνική του Αναστασιάδη και να θέλει, δεν μπορεί.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο Κολοβός απογοητευμένντο τα πανηγύρια των διεθνών της Αρμενίας (ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ 2-3, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Εκείνο το βράδυ στην Ζένιτσα ξέφτισε πολύ γρήγορα. Όταν ο Κολοβός σκόραρε ισοφαρίζοντας σε 2-2 το ματς με την Βοσνία, γεννήθηκε μια αισοδοξία για τη νέα προσπάθεια που ξεκινούσε η εθνική ομάδα με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο της. Όλη η κουβέντα κράτησε μέχρι τα δύο παιχνίδια με την Ιταλία και την Αρμενία στο ΟΑΚΑ. Και αν το 0-3 κόντρα στην Squadra Azzurra μπορεί να δικαιολογηθεί εξαιτίας του διαμετρήματος των αντιπάλων, παρά τις αλλοπρόσαλλες επιλογές του πάγκου, ο διασυρμός από τον Μχιταριάν και την παρέα του δεν καταπίνεται. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα του Αναστασιάδη και να θέλει, μοιάζει να μην μπορεί.

Μηδέν συγκέντρωση και πνευματική προετοιμασία

Με τη Βοσνία στη Ζένιτσα η Ελλάδα βρέθηκε να χάνει με σκορ με 2-0 στο 15'. Στην Αττάλεια και το φιλικό με την Τουρκία δέχτηκε ξανά δυο γκολ ως το 15' και μείωσε στην τελευταία φάση του αγώνα. Με την Ιταλία, από το 24' ως το 33' δέχτηκε και τρία τέρματα που έκριναν την αναμέτρηση. Κόντρα στην Αρμενία κυνηγούσε στο σκορ από το 8' και στο 33' είχε χάντικαπ δύο τερμάτων στο ματς.

Καμία σύμπτωση, είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, που θέλει την Ελλάδα να μπαίνει εντελώς απροετοίμαστη στα παιχνίδια. Συγκέντρωση δεν υπάρχει, ούτε πνευματική προετοιμασία, ενώ είναι παραπάνω από εμφανές πως οι διεθνείς παρουσιάζονται αδιάβαστοι για τις τακτικές ανάγκες του αγώνα. Και το τελευταίο βαραίνει αποκλειστικά το τεχνικό επιτελείο.

Σοκαριστικά ασύνδετη η εθνική

Τα πειράματα κόντρα στην Ιταλία έμοιαζαν να έχουν αφήσει την θέση τους σε ένα περισσότερο ορθολογικό σχήμα κόντρα στους Αρμένιους, όμως η προσέγγιση της αναμέτρησης ήταν άστοχη από το ξεκίνημα. Μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές, καμία πρόβλεψη για τον τρόπο που κινείται ο Μχιταριάν στην πλάτη των αντίπαλων κεντρικών μέσων, κανένα επιθετικό πλάνο που να περιλαμβάνει συντονισμένη ανάπτυξη, κανένας σχεδιασμός για τον τρόπο αντίδρασης όταν χανόταν η μπάλα έξω από την περιοχή του αντιπάλου, με τους χαφ της Αρμενίας να κάνουν παρέλαση στη μεσαία γραμμή μέχρι να συναντήσουν αντίσταση.

Κάπως έτσι ο Μχιταριάν πέρασε μια κάθετη πάσα στον Καραπετιάν, ο Βλαχοδήμος (τρίτος διαφορετικός γκολκίπερ στα τρία τελευταία ματς) σάστισε και ο φορ των φιλοξενούμενων δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί, πλασάροντας για το 0-1 στο ΟΑΚΑ μόλις στο 8'. Σπασμωδική η αντίδραση της Ελλάδας και 0-2 στο 33', όταν από λάθος μεταβίβαση του Φορτούνη στη μεσαία γραμμή, η μπάλα έφτασε στον Γκαζαριάν που "άδειασε" τον Παπασταθόπουλο και εκτέλεσε τον Βλαχοδήμο για το 0-2.

Στο μεταξύ ο Μαυρίας είχε αποχωρήσει τραυματίας, με τον Κώτσιρα να τον αντικαθιστά. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς να αλλάξει το σκορ αλλά και η εικόνα το αγώνα. Αναιμική και χωρίς ένταση η Ελλάδα, φαρμάκι στις κόντρες η Αρμενία. Ο Κουλούρης πάλευε αλλά δεν είχε καμία τροφοδότηση, ο Πέλκας ήταν χαμένος στα αριστερά (χαραμίζεται στο πλάι και δεν μπορεί να βοηθήσει), ο Κώτσιρας δεν μπορούσε να συνδράμει επιθετικά, Ζέκα και Σάμαρης εμφάνιζαν αδυναμία παραγωγής παιχνιδιού στον άξονα... Απελπισιάν.

Η απέραντη μοναξιά του Φορτούνη

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον Ζέκα να μειώνει στο 53', δημιουργώντας ελπίδες ανατροπής. Ο Φορτούνης έκανε μια εξαιρετική ενέργεια χαμηλά στην περιοχή από δεξιά, έσπασε την μπάλα στον μέσο της Κοπεγχάγης και αυτός νίκησε από το ύψος της μεγάλης περιοχής τον γκολκίπερ Αϊραπετιάν για το 1-2. Η Ελλάδα βρήκε μομέντουμ, πίεσε, πήρε μέτρα προς την επίθεση και έψαξε την ισοφάριση. Ο Φορτούνης ήταν αυτός που έδινε τον ρυθμό και οι υπόλοιποι πάλευαν να ακολουθήσουν. Σχέδιο δημιουργικά δεν υπήρχε, ο αρχηγός του Ολυμπιακού το είχε πάρει προσωπικά και τρομοκρατούσε την αντίπαλη άμυνα αλλά έμοιαζε απελπιστικά μόνος. Συμπαραστάτες δεν έβρισκε, έτσι η προσπάθεια του έμενε δίχως ανταπόκριση.

Η Αρμενία βρήκε μια ακόμη κόντρα, με τον Μχιταριάν να... σουλατσάρει ανενόχλητος και με κάθετη να βρίσκει τον Μπαρσεγιάν, που στην πρώτη του απόπειρα σημάδεψε το αριστερό δοκάρι και με την δεύτερη σκόραρε το 1-3. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο παίκτης που πήρε τη θέση του Σάμαρη τραυματίστηκε και η Ελλάδα συνέχισε το υπόλοιπο της αναμέτρησης με δέκα παίκτες. Ο Σιώπης δεν έμεινε παραπάνω από πέντε λεπτά στο γήπεδο και αποχώρησε με πρόβλημα στην γάμπα, την στιγμή που είχαν συμπληρωθεί οι τρεις αλλαγές.

Ο Φορτούνης στο 87' σκόραρε ένα ασύλληπτο γκολ, όταν ξεκίνησε το σλάλομ του εκτός περιοχής, ξεπέρασε το εμπόδιο 5 (!) αντιπάλων, πέρασε τον Αϊραπετιάν και πλάσαρε σκοράροντας το 2-3. Παράσημο για τον διεθνή μέσο αυτό το γκολ, ήταν συγκινητικός, αλλά δυστυχώς σε ένα ματς χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Πλέον το υπόλοιπο της προκριματικής φάσης δείχνει διαδικαστικό για την εθνική ομάδα, που αδυνατεί να παρουσιάσει οτιδήποτε ποδοσφαιρικό στον αγωνιστικό χώρο.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Γιαννακόπουλος και Αναστασιάδης απογοητευμένοι στον πάγκο της Ελλάδας (ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ 1-3, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ευθύνη σαφώς βαραίνει και την ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου, με μια σειρά από αποφάσεις που μοιάζουν εκτός λογικής και σίγουρα δεν έχουν βοηθήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη νέα προσπάθεια που υποτίθεται πως θα ξεκινούσε. Και ξέχωρα από όλα τα υπόλοιπα, η επιλογή του ΟΑΚΑ ως έδρα της Ελλάδας μοιάζει με ανέκδοτο και μάλιστα με "κρύο". Πώς και αν μπορεί να γυρίσει η κατάσταση, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Πάντως οι δηλώσεις του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στο τέλος του ματς είναι ενδεικτικές της κατάστασης...

News 24/7

24MEDIA NETWORK