Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός: Η παλιά ήττα του Μιλόγεβιτς και η άχαστη έδρα

Ο Ολυμπιακός παίζει απόψε με μία ομάδα με πολλά κοινά στοιχεία, αλλά το βασικότερο, με τον βασικό ανταγωνιστή του για τον ρεαλιστικό στόχο την 3ης θέσης του ομίλου. Το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα είναι πολλά παραπάνω από τα αυτονόητα.

Βαλμπουενά, Μπενζιά και Καμαρά στη φυσούνα του 'Μαρακανά, πριν την τελευταία προπόνηση του Ολυμπιακού ενόψει του ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019
Βαλμπουενά, Μπενζιά και Καμαρά στη φυσούνα του 'Μαρακανά, πριν την τελευταία προπόνηση του Ολυμπιακού ενόψει του ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019 EUROKINISSI

Ο αγώνας με την Τότεναμ και η βραδιά που ο Ολυμπιακός έπαιξε παραπάνω από αυτά που περίμενε ο πιο αισιόδοξος φίλος, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Από τότε έως απόψε στις 22:00 στο Βελιγράδι, μεσολάβησαν δύο νίκες και μία ισοπαλία στη Super League. H ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς καλείται να 'βάλει' ξανά το 'ευρωπαϊκό κοστούμι' σε μία βραδιά που μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ευρωπαϊκό του μέλλον.

Ο 'τελικός' της 3ης θέσης

Όταν έγινε η κλήρωση και ο καταρτισμός του ομίλου, ο ρεαλιστικός στόχος του Ολυμπιακού ήταν η τρίτη θέση. Ό,τι πιο πάνω θα ήταν ευλογία και υπέρβαση. Με Μπάγερν Μονάχου, Τότεναμ και τον Ερυθρό Αστέρα να συμπληρώνει το 'παζλ', οι Πειραιώτες έθεσαν τα όρια όσον αφορά στο Europa League. Μόνο που η βραδιά στο Καραϊσκάκη κόντρα στην Τότεναμ γέννησε πολλά περισσότερα από αυτά που περιμέναμε.

Η γενικότερη εμφάνιση της ομάδας του Μαρτίνς, η αντίδραση μετά το 0-2 των Λονδρέζων και ο χαρακτήρας που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές κόντρα σε μία ομάδα που την 1η Ιουνίου διεκδικούσε το Champions League, δημιούργησε προσδοκίες για τη συνέχεια, σε τέτοιο βαθμό που ο κόσμος ίσως να έχει 'χαλάσει' το μυαλό του θεωρώντας οποιοδήποτε αποτέλεσμα εκτός της νίκης στο αποψινό παιχνίδι, αρνητικό.

Ερυθρός Αστέρας όπως Ολυμπιακός

Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση κόντρα στην Τότεναμ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση κόντρα στην Τότεναμ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Η ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς ξεκίνησε με ήττα από την Μπάγερν στο Μόναχο (3-0) και στη συνέχεια ηττήθηκε στο 'αιώνιο' ντέρμπι από την Παρτιζάν (2-0). Σε αντίστοιχη θέση, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, βρέθηκε πριν από μία εβδομάδα ο Ολυμπιακός. Έχοντας πραγματοποιήσει εντυπωσιακό ξεκίνημα στην Ευρώπη από τα προκριματικά έως την 1η αγωνιστική και βγάζοντας με νίκες την πρώτη τριάδα των αγώνων στη Super League, το 1-1 με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ έφερε δυσφορία, ίσως γιατί είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες και 'απαιτήσεις' για θρίαμβο βάσει διαφοράς των δύο ομάδων.

Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω του το ντέρμπι όχι γιατί κέρδισε τη Λαμία, αλλά γιατί την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ έμενε στο 2-2 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και 'άφηνε' μόνους πρώτους στη βαθμολογία τους 'ερυθρόλευκους'. Σε συνδυασμό με το επικείμενο παιχνίδι στο Βελιγράδι, ο Ολυμπιακός ξεπέρασε πολύ γρήγορα τη μίνι 'κρίση' που έφερε το αποτέλεσμα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Στην αντίπερα όχθη, οι 'ερυθρόλευκοι' του Βελιγραδίου με δύο νίκες επί της Βότζοβατς και της Μάτσβα Σάμπατς απλά κέρδισαν χρόνο και ηρεμία για τη συνέχεια, αλλά το αποψινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είναι αυτό που θα διαφοροποιήσει εντελώς την κατάσταση.

Ο Μιλόγεβιτς 'έχασε' από τον Μαρτίνς

Ο τεχνικός του Αστέρα απασχόλησε δύο φορές την επικαιρότητα του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Την πρώτη, προτιμήθηκε ο Χάσι. Τη δεύτερη, πέρυσι το καλοκαίρι, 'έχασε' από τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Σέρβος προπονητής πάντα είχε θαυμαστές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όντας ακόμα προπονητής του Πανιωνίου. Είχε ακουστεί για τον ΠΑΟΚ, τον είχε εξετάσει η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός ασχολήθηκε πιο σοβαρά, αλλά το επόμενο μεγάλο βήμα της καριέρας του έτυχε να το κάνει μακριά από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Από την περσινή χρονιά το μεγάλο του 'παράσημο' ήταν η νίκη επί της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ευρώπης, Λίβερπουλ. Ήταν το αποτέλεσμα που γιγάντωσε ξανά την ψυχολογία του Ερυθρού Αστέρα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και πιστοποίησε τη δυναμική του στα εντός έδρας. Πάρτε μολύβι και σημειώστε: η ομάδα του Βελιγραδίου έχει χάσει μόλις 2 φορές στην έδρα της στα τελευταία 20 ευρωπαϊκά ματς. Η μία, η φυσιολογική, ήρθε από την Παρί. Η άλλη, η έκπληξη, ειδικά όταν έχουν 'λυγίσει' μεγαλύτερες ομάδες, από τη Λουντογκόρετς. Δύο ήττες σε 20 παιχνίδια είναι πρωταθληματικό ποσοστό, ειδικά όταν αυτό το ρεκόρ συνδυάζεται με αποτελέσματα όπως απέναντι στην ομάδα του Κλοπ.

Το οξύμωρο, βέβαια, είναι ότι ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς δεν έχει αντίστοιχα ποσοστά απέναντι σε ελληνικές ομάδες. Σαν προπονητής μπορεί να είναι στο 1-1 κόντρα στον Ολυμπιακό (μία νίκη-μία ήττα), αλλά σαν ποδοσφαιριστής στα 14 παιχνίδια που βρήκε απέναντι τους Πειραιώτες μέτρησε 10 ήττες και μόλις μία νίκη.

Η 'συνταγή' και το rotation

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, σε στιγμιότυπο από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, σε στιγμιότυπο από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πάει απόψε να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί, έχοντας στο μυαλό του ότι θα έχει στη συνέχεια τον Ερυθρό Αστέρα στο Καραϊσκάκη και (πριν από αυτό) τα δύο σερί ματς με την Μπάγερν Μονάχου που θεωρούνται υψηλών απαιτήσεων και χαμηλών προσδοκιών. Είναι από τα ματς εκείνα που μόνο κέρδος μπορείς να έχεις, σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κλισέ που 'γράφτηκαν' σε ποδοσφαιρικά 'βιβλία'.

Το αποψινό παιχνίδι για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είναι εκείνο το ένα, το σημαντικότερο, το ρεαλιστικά διαχειρίσιμο. Η Τότεναμ ήταν η δυνατή -άλλο αν εκ των υστέρων ο Ολυμπιακός δημιούργησε (και έχασε) την ευκαιρία για μία μεγάλη νίκη- ο Ερυθρός Αστέρας, όμως, είναι το ματς με τα περισσότερα 'πρέπει'. Θυμίζει τα παιχνίδια που έδωσαν οι Πειραιώτες στην αρχή της τρέχουσας χρονιάς σε προκριματικά και πλέι οφ μέχρι να φτάσουν στην 'πηγή' (όμιλοι).

Ο Μαρτίνς άκουσε περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε για το περιβόητο rotation που δεν έκανε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ακολούθησε η Λαμία και οι αλλαγές που έβαλαν τέλος στην κουβέντα και ήρθε η στιγμή που θα έχει κάθε δικαίωμα να βάλει τους '11' που θέλει και εμπιστεύεται για να πάρει αυτό που θέλει και πιστεύει από το Βελιγράδι. Και γιατί, δηλαδή, να αλλάξει ΤΩΡΑ τη 'συνταγη';

Ο κίνδυνος της μίνι κρίσης

Η φράση γράφτηκε και πιο πάνω: 'μίνι κρίση'. Την έφερε η εμφάνιση και το αποτέλεσμα κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά είχε σύντομη ημερομηνία λήξεως. Στην Ευρώπη είναι διαφορετικά ειδικά σε παιχνίδια όπου οι απαιτήσεις, λόγω δυναμικότητας του αντιπάλου, είναι περισσότερες. Δεν θέλει πολύ για να πεταχτεί στον 'κάλαθο των αχρήστων' ό,τι έχεις πετύχει έως τώρα, πόσο μάλλον στον Ολυμπιακό που ανήκει στις ομάδες που ισοπεδώνουν πιο εύκολα απ' ό,τι αποθεώνουν.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πηγαίνει στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα για το θετικό αποτέλεσμα και το 'μαξιλαράκι' της συνέχειας. Το πρωτάθλημα παραμένει ο μεγάλος στόχος, ο 'πληγωμένος' Άρης περιμένει την προσεχή Κυριακή και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Πορτογάλος προπονητής είναι να μεσολαβήσει των δύο αγώνων ένα -σύντομο- διάστημα απογοήτευσης και προβληματισμού. Μία 'αλά Τότεναμ' εικόνα και κόντρα στον Αστέρα θα είναι η ώθηση για τα δύσκολα που έρχονται και η πιστοποίηση ότι ο φετινός Ολυμπιακός απέκτησε δυναμική και δύναμη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK