Φάμπρεγας, ο άνθρωπος... ασίστ που μάγεψε τους Άγγλους!

Έπαιξε με τους καλύτερους, έμαθε από τους καλύτερους, νίκησε τους καλύτερους! Ο Σεσκ Φάμπρεγας κλείνει 30 χρόνια ζωής και κοιτώντας πίσω του καμαρώνει για γκολ, ασίστ, τίτλους και ρεκόρ που άλλοι βλέπουν μόνο στα όνειρά τους. Το Contra.gr παρουσιάζει τον περιζήτητο Mr Assist του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Φάμπρεγας, ο άνθρωπος... ασίστ που μάγεψε τους Άγγλους!

Έδειξε πως είναι ένα μοναδικό ταλέντο από τα 16 του, στα 24 του χρόνια ένιωθες πως έπαιζε μία... ζωή στην Άρσεναλ, στα 27 του βρέθηκε να έχει σαρώσει τα πάντα με τη φανέλα της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα και εδώ και μία τριετία έχει κάνει τους οπαδούς της Τσέλσι να πίνουν νερό στο όνομά του.

Όλα αυτά μάλιστα έχοντας μία δεκαετή και... βάλε διαδρομή στα γηπέδα του κόσμου κατακτώντας 2 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο με ενεργό μάλιστα ρόλο στην εθνική Ισπανίας. Δεν χρειάζεται να το... παιδεύουμε άλλο αφού όλοι και όλες έχετε αντιληφθεί πως αναφερόμαστε στον Σεσκ Φάμπρεγας ο οποίος κλείνει σήμερα 30 χρόνια ζωής αλλά με την παρουσία του στα γήπεδα της Premier League αυτή την περίοδο δείχνει πως έχει πολλά ακόμα να δώσει στο κοινό και πολλές ακόμα κούπες να προσθέσει στο εντυπωσιακό παλμαρέ του.

Το αν θα είναι με την Τσέλσι η οποία απολαμβάνει αυτή την περίοδο τις υπηρεσίες του ή θα είναι με άλλη ομάδα (οργιάζουν οι φήμες που θέλουν τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίλαν να επιχειρούν να κάνουν το κόλπο γκρόσο για να τον αποκτήσουν) ουδείς το γνωρίζει αυτή τη στιγμή το σίγουρο είναι πως όπου και αν βρεθεί, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του για να ΠΕΤΥΧΕΙ!

Φάμπρεγας, ο άνθρωπος... ασίστ που μάγεψε τους Άγγλους!

Είναι άλλωστε κάτι που ξέρει να κάνει καλά σε όσες ομάδες έχει αγωνιστεί στη μέχρι τώρα καριέρα του και μάλιστα αλλάζοντας αρκετές θέσεις από τη μέση και μπροστά. Η προσαρμοστικότητα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για τον "Postman" (ταχυδρόμο τον έχουν βαφτίσει εδώ καιρό οι φίλαθλοι στο Νησί) του αγγλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το σίγουρο είναι πως θα δούμε μεγάλη μάχη το προσεχές καλοκαίρι για χατήρι του.

Το Contra.gr με αφορμή τα 30α γενέθλια του playmaker Σεσκ, τον οποίο ο Αρσέν Βενγκέρ έφτασε κάποια στιγμή να παρομοιάσει με τον Μισέλ Πλατινί για να καταδείξει την εκπληκτική οξυδέρκειά που έχει μέσα στο παιχνίδι, σας παρουσιάζει την ποδοσφαιρική διαδρομή του που είναι διανθισμένη με σημαντικά γκολ, καθοριστικές ασίστ, σημαντικούς τίτλους και υπερήφανα ρεκόρ. Πάμε λοιπόν...

✔ Γεννημένος στο Arenys de Mar της Καταλωνίας (ο πατέρας του Φράνσερκ Φάμπρεγας είχε εταιρία ακινήτων και η μητέρα του Νούρια Σολέρ ζαχαροπλαστείο), ο Φάμπρεγας υποστήριζε την Μπαρτσελόνα από μικρό παιδί και το εντυπωσιακό είναι πως πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο σε ηλικία 9... μηνών μαζί με τον παππού του.

✔ Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα στην Mataró πριν ενταχθεί το 1997 σε ηλικία 10 ετών στη Masia, την περίφημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Ο πρώτος του προπονητής, Σενιόρ Μπλάι δεν επέλεγε τον Φάμπρεγας για τα παιχνίδια της ομάδας του κόντρα στην Μπαρτσελόνα θέλοντας να τον κρύψει από τους σκάουτς των "μπλαουγκράνα" όμως αυτή η τακτική δεν στάθηκε αρκετή να αποτρέψει τη φυγή του, με την Mataró να ενδίδει τελικά στις πιέσεις και να επιτρέπει αρχικά στον Φάμπρεγας να προπονείται μία φορά την εβδομάδα με την Μπαρτσελόνα. Κάποια στιγμή το part time έγινε... full time και Masia άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχτεί το νέο καταλανικό "φυντάνι".

Spains Cesc Fabregas reacts during the Euro 2012 soccer championship quarterfinal match between Spain and France in Donetsk, Ukraine, Saturday, June 23, 2012. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Spains Cesc Fabregas reacts during the Euro 2012 soccer championship quarterfinal match between Spain and France in Donetsk, Ukraine, Saturday, June 23, 2012. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP

✔Ο Φάμπρεγας υπήρξε συμπαίκτης των Ζεράρ Πικέ και Λιονέλ Μέσι στην ακαδημία της "Μπάρσα" (συνομήλικοι γαρ, καθώς και οι τρεις γεννημένοι το 1987) και κατάφερε να ξεχωρίσει από νωρίς αφού αν και κάλυπτε τη θέση του αμυντικού χαφ υπήρχαν φορές που τελείωνε μία σεζόν με πάνω από 30 γκολ!

✔ Το είδωλο του Φάμπρεγας την εποχή που ήταν στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα ήταν ο τότε αρχηγός της πρώτης ομάδας των "μπλαουγκράνα" Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος μάλιστα του έδωσε μία φανέλα με την υπογραφή του ως παρηγοριά όταν χώρισαν οι γονείς του Φάμπρεγας. Σωστά καταλάβατε, το νούμερο 4 που επέλεξε να φοράει στην πλάτη της φανέλας ο Σεσκ ήταν ελέω... Πεπ που συνέδεσε το όνομά του με αυτόν τον αριθμό.

Barcelona's new player Cesc Fabregas waves during his presentation at Nou Camp stadium in Barcelona, Spain, Monday, Aug. 15, 2011. Fabregas, who came back to his boyhood club after eight seasons with Arsenal, signed a five-year contract Monday. Terms of Fabregas' contract were not announced but Spanish media reported the price tag of the transfer at about euro 40 million ($57 million). (AP Photo/Siu Wu)
Barcelona's new player Cesc Fabregas waves during his presentation at Nou Camp stadium in Barcelona, Spain, Monday, Aug. 15, 2011. Fabregas, who came back to his boyhood club after eight seasons with Arsenal, signed a five-year contract Monday. Terms of Fabregas' contract were not announced but Spanish media reported the price tag of the transfer at about euro 40 million ($57 million). (AP Photo/Siu Wu) ASSOCIATED PRESS

✔ Διαισθανόμενος πως στην Μπαρτσελόνα θα είχε περιορισμένες ευκαιρίες, εντάχτηκε στην Ακαδημία της Άρσεναλ υπογράφοντας συμβόλαιο με τους Λονδρέζους το 2003, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Αρχικά δυσκολεύτηκε να εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον όμως αφενός η φιλία με τον Φιλίπ Σεντέρος (μιλούσε και αυτός ισπανικά) και αφετέρου η παρουσία στην ομάδα των Πατρίκ Βιεϊρά και Ζιλμπέρτο Σίλβα τον βοήθησαν να ωριμάσει πολύ πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο.

✔Στις 28 Οκτωβρίου 2003 πάτησε για πρώτη φορά χορτάρι στο πλαίσιο επίσημου αγώνα με τη φανέλα της Άρσεναλ, εντός έδρας με την Ρόδεραμ για το League Cup, και έγινε σε ηλικία 16 ετών και 277 ημερών ο νεότερος που έχει παίξει στην πρώτη ομάδα της Άρσεναλ. Λίγο καιρό αργότερα έγινε και ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ, σκοράροντας στο 5-1 επί της Γουλβς και πάλι για το League Cup.

✔ Η πρώτη του σεζόν στην ομάδα του Βορείου Λονδίνου τον βρήκε να πανηγυρίζει μεν το πρωτάθλημα, με την Άρσεναλ να τερματίζει πρώτη και αήττητη με 26 νίκες και 12 ισοπαλίες (η μοναδική ομάδα που το έχει καταφέρει σε σύνολο 38 αγωνιστικών και δεύτερη συνολικά στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος μετά την Πρέστον Νορθ Εντ το... 1889) όμως δεν πήρε μετάλλιο πρωταθλητή αφού δεν είχε συμμετοχή ούτε σε ένα ματς της Premier League.

Arsenal's Cesc Fabregas, right, reacts with William Gallas, after Gallas scored against FC Twente during their Champions League third qualifying round, second leg soccer match at Arsenal's Emirates Stadium in London, Wednesday, Aug. 27, 2008. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Arsenal's Cesc Fabregas, right, reacts with William Gallas, after Gallas scored against FC Twente during their Champions League third qualifying round, second leg soccer match at Arsenal's Emirates Stadium in London, Wednesday, Aug. 27, 2008. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

✔ Η σεζόν 2003-04 τον βρήκε να αγωνίζεται μόνο στο League Cup όμως το 2004-05 ο Βενγκέρ του έδειξε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Το πρώτο του ματς εκείνης της σεζόν ήταν απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Community Shield ενώ ο τραυματισμός των Βιεϊρά, Ζιλμπέρτο Σίλβα και Εντού κατά τη διάρκεια της σεζόν του άνοιξε την πόρτα της ενδεκάδας και για την Premier League, με το γκολ του μάλιστα σε ένα 3-0 κόντρα στην Μπλάκμπερν να τον καθιστά τον νεότερο σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ σε ματς πρωταθλήματος.

✔ Τον Οκτώβριο του 2004 η Άρσεναλ γνώρισε την ήττα με 2-0 στο "Old Trafford" από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που σήμανε την πρώτη της αποτυχία στην Premier League μετά από 49 αγώνες, σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία ως "Η μάχη του μπουφέ" αφού σε επεισόδια που έλαβαν χώρα στο φινάλε εντός των αποδυτηρίων, παίκτης της Άρσεναλ πέταξε μία πίτσα που "πέτυχε" τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Οι φήμες έλεγαν πως ο... ένοχος "κανονιέρης" ήταν ο νεαρός τότε Φάμπρεγας, με τον παλαίμαχο άσο της Άρσεναλ, Μάρτιν Κίον, να επιβεβαιώνει αυτά τα σενάρια αρκετά χρόνια μετά (2011) σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

Arsenal forward Emmanuel Adebayor, of Togo, right, celebrates with his teammate Cesc Fabregas, of Spain, at the end of a Champions League, Round of 16, return-leg soccer match at the San Siro stadium, in Milan, Italy, Tuesday, March 4, 2008. Arsenal won 2-0 and advances to the quarterfinals. (AP Photo/Luca Bruno)
Arsenal forward Emmanuel Adebayor, of Togo, right, celebrates with his teammate Cesc Fabregas, of Spain, at the end of a Champions League, Round of 16, return-leg soccer match at the San Siro stadium, in Milan, Italy, Tuesday, March 4, 2008. Arsenal won 2-0 and advances to the quarterfinals. (AP Photo/Luca Bruno) AP

✔ Η πρώτη κούπα δεν άργησε να έρθει για τον Σεσκ Φάμπρεγας, με την Άρσεναλ να κάμπτει στα πέναλτι την αντίσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του FA Cup (πρώτος τελικός στην ιστορία που κρίθηκε στα πέναλτι) και τον Ισπανό να βρίσκεται στο αρχικό σχήμα των Λονδρέζων.

✔ Η τρίτη του χρονιά στην Άρσεναλ και τελευταία στο "Highbury" (πριν τη μετακόμιση στο "Emirates") τον βρίσκει να μετράει 49 συμμετοχές και να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του στην Ευρώπη απέναντι σε ομάδες μεγαθήρια όπως η Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των "16" και η Γιουβέντους στα προημιτελικά (στο 2-0 του πρώτου αγώνα είχε γκολ και ασίστ στον Ανρί). Το φινάλε τον βρήκε να διεκδικεί το βαρύτιμο τρόπαιο στη μία και μοναδική συμμετοχή της Άρσεναλ σε τελικο του Champions League και μάλιστα -τι ειρωνία-απέναντι στην πρώην ομάδα του, με την "Μπάρσα" να τον πληγώνει καθώς πήρε τη νίκη και μάλιστα με ανατροπή (2-1).

Sport, Football, UEFA Champions League Final, Paris, 17th May 2006, Barcelona 2 v Arsenal 1, Arsenal team group, Back Row, L-R; Sol Campbell, Lens Lehmann, Gilberto, Emmanuel Eboue, Kolo Toure, Robert Pires, Front Row, Alexander Hleb, Cesc Fabregas, Fredrik Ljungberg, Thierry Henry and Ashley Cole  (Photo by Bob Thomas/Getty Images)
Sport, Football, UEFA Champions League Final, Paris, 17th May 2006, Barcelona 2 v Arsenal 1, Arsenal team group, Back Row, L-R; Sol Campbell, Lens Lehmann, Gilberto, Emmanuel Eboue, Kolo Toure, Robert Pires, Front Row, Alexander Hleb, Cesc Fabregas, Fredrik Ljungberg, Thierry Henry and Ashley Cole (Photo by Bob Thomas/Getty Images) BOB THOMAS/GETTY IMAGES

✔ Με τα παιχνίδια του στο Champions League να έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αλλά και τον αριθμό των μνηστήρων, ο Φάμπρεγας είδε την Ρεάλ Μαδρίτης να χτυπάει την πόρτα του το 2006 όμως η Άρσεναλ όχι μόνο δεν άνοιξε τον... σύρτη αλλά του προσέφερε νέο βασιλικό πενταετές συμβόλαιο και τον έπεισε να παραμείνει στο Λονδίνο. Σε δηλώσεις του λίγο μετά το deal ο Ισπανός υποστήριξε πως οι δύο σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε να δεσμευτεί με τους Λονδρέζους ήταν το αγωνιστικό τους στιλ που του ταίριαζε απόλυτα και ο... Βενγκέρ.

✔ Την πρώτη σεζόν μετά το νέο συμβόλαιο, 2006-07, η Άρσεναλ έμεινε ξανά (δεύτερη στη σειρά χρονιά) χωρίς τίτλο, με τον ίδιο να έχει πάντως αρκετά πράγματα για να καμαρώνει. Έπαιξε σε 54 ματς σε όλες τις διοργανώσεις (αριθμός ρεκόρ στην 8ετία του στο σύλλογο), αγωνίστηκε σε ΟΛΑ τα ματς πρωταθλήματος έχοντας συνολικά 13 ασίστ (δεύτερος στο σχετικό πίνακα εκείνη τη σεζόν) ενώ παράλληλα ήταν μέσα στην κορυφαία ενδεκάδα της UEFA για το ημερολογιακό έτος 2006 και ήταν υποψήφιος τόσο για το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς στην Αγγλία (PFA Players' Player of the Year) όσο και του καλύτερου νέου παίκτη της χρονιάς (PFA Young Player of the Year), βραβεία που κατέληξαν εν τέλει στα χέρια του Κριστιάνο Ρονάλντο. Επιπλέον, το φινάλε της σεζόν τον βρήκε να έχει κερδίσει το θαυμασμό των φίλων της Άρσεναλ, κάτι που αποτυπώθηκε στο 60% των προτιμήσεων για τον καλύτερο παίκτη της ομάδας τους για το 2006-07.

Φάμπρεγας, ο άνθρωπος... ασίστ που μάγεψε τους Άγγλους!

✔ To νερό είχε μπει στο αυλάκι και ο Φάμπρεγας συνέχισε να προοδεύει και τα επόμενα χρόνια. Τη σεζόν 2007-08 όχι μόνο ψηφίστηκε από τους οπαδούς της Άρσεναλ ως ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας τους αλλά πήρε και το βραβείο για τον καλύτερο νέο παίκτη της χρονιάς (μόλις 21 ετών) ενώ στις αρχές της σεζόν 2008-09 δέχτηκε μία ακόμα μεγάλη τιμή καθώς παρέλαβε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Ουιλιάμ Γκαλάς. Μοναδικό μελανό σημείο για τον Ισπανό ήταν πως δεν μπόρεσε ως αρχηγός να σηκώσει κάποιον τίτλο για τους Λονδρέζους μέχρι το 2011 που αποχώρησε.

✔ Η Άρσεναλ δεν πήρε κάποιον μεγάλο τίτλο από το 2006 μέχρι το 2011 ωστόσο σε αυτό το διάστημα ο Φάμπρεγας εξελίχτηκε σε ηγέτης της ομάδας και αυτό καταγράφηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο στη στατιστική. Σε αυτά τα πέντε χρόνια μέτρησε 48 γκολ και 86 ασίστ ενώ συνολικά δημιούργησε 466 ευκαιρίες για γκολ, περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Και φυσικά αυτά τα νούμερα δεν άφησαν ασυγκίνητα την πρώην ομάδα του, με την Μπαρτσελόνα να το θεωρεί θέμα τιμής και να τον (ξανα)κάνει δικό της πληρώνοντάς τον... χρυσό, για την ακρίβεια δίνοντας 35.000.000 ευρώ στην Άρσεναλ για χάρη του. Ο επαναπατρισμός για τον Σεσκ και η επιστροφή στα ιερά για αυτόν χώματα της Καταλωνίας είχε επιτευχθεί.

Barcelona's Lionel Messi, center, celebrates scoring the opening goal from a penalty with team mates Cesc Fabregas, left, and Andres Hiniesta during the Champions League first knock out round soccer match between Barcelona and Manchester City at the Etihad Stadium, Manchester, England, Tuesday Feb. 18, 2014. (AP Photo/Jon Super)
Barcelona's Lionel Messi, center, celebrates scoring the opening goal from a penalty with team mates Cesc Fabregas, left, and Andres Hiniesta during the Champions League first knock out round soccer match between Barcelona and Manchester City at the Etihad Stadium, Manchester, England, Tuesday Feb. 18, 2014. (AP Photo/Jon Super) AP

✔ Το πρώτο... αίμα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα βγήκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ του 2011 όταν σκόραρε το ένα από τα δύο γκολ της ομάδας του απέναντι στην Πόρτο ενώ με γκολ συνδύασε και το ντεμπούτο του με τα μπλαουγκράνα στην Primera Division απέναντι στην Βιγιαρεάλ. Έχοντας δίπλα του παίκτες όπως οι Μέσι, Βίγια, Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς, Πικέ, Πουγιόλ και Ντάνι Άλβες και καθοδηγούμενος από τον master Γκουαρδιόλα, ο Φάμπρεγας είχε απολογισμό 15 γκολ και 20 ασίστ σε 48 συμμετοχές ενώ το φινάλε της σεζόν 2011-12 τον βρήκε να πανηγυρίζει τέσσερα τρόπαια: Κύπελλο Ισπανίας, Σούπερ Καπ Ισπανίας, Σούπερ Καπ Ευρώπης και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

✔ Στις 6 Απριλίου 2013 σημείωσε το πρώτο χατ-τρικ στην καριέρα του στο 5-0 επί της Μαγιόρκα, με τη σεζόν 2012-13 να τον βρίσκει στο τέλος της πρωταθλητή (η Μπαρτσελόνα με τον Τίτο Βιλανόβα στον πάγκο της σταμάτησε στους... 100 βαθμούς, 15 περισσότερους από την Ρεάλ Μαδρίτης του Μουρίνιο) για πρώτη φορά στην καριέρα του!

FC Barcelona's Carles Puyol, right, Cesc Fabregas, center, and Xavi Hernandez celebrate a goal against Valencia during a semi-final, second leg, Copa del Rey soccer match at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, Feb. 8, 2012. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelona's Carles Puyol, right, Cesc Fabregas, center, and Xavi Hernandez celebrate a goal against Valencia during a semi-final, second leg, Copa del Rey soccer match at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, Feb. 8, 2012. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

✔ O χαρακτηρισμός Mr Assist που του έχουν κολλήσει αρκετοί δεν βγήκε τυχαίο και υπάρχουν ματς που τους δικαιώνουν απόλυτα. Το πλέον χαρακτηριστικό ήταν και το πρώτο της "Μπάρσα" στο πρωτάθλημα τη σεζόν 2013-14 όπου φιλοδώρησε με επτά γκολ την Λεβάντε, με τα πέντε εξ αυτών να φέρουν την υπογραφή -ως δημιουργού- του Φάμπρεγας.

✔ Μετά από μία άκρως παραγωγική τριετία στο Camp Nou ο Φάμπρεγας ήταν έτοιμος για τη νέα πρόκληση στην καριέρα του και αυτή ήταν η επιστροφή στην... Premier League, όχι όμως μέσω της Άρσεναλ που είχε αγαπήσει και είχε αγαπηθεί από τους φίλους της, αλλά με μία εκ των παραδοσιακών αντιπάλων της. Η Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν λογάριασε τα χρήματα για να τον ντύσει στα μπλε καθώς πλήρωσε 33.000.000 ευρώ στους Καταλανούς, με τον ίδιο να βάζει την υπογραφή του σε πενταετές συμβόλαιο. Πήρε μάλιστα τη φανέλα με το Νο 4 που τόσο πολύ ήθελε...

✔ Η φυγή του από την Μπαρτσελόνα ήταν μία συνειδητή επιλογή όπως αποκάλυψε ο ίδιος μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στην Τσέλσι. "Ζήτησα από την Μπαρτσελόνα να βρει έναν τρόπο για μένα να φύγω. Ο πρόεδρος προσπάθησε να σταματήσει την πώληση αλλά είχα ήδη αποφασίσει. Εάν δεν πίστευα ότι θα ήμουν ευτυχισμένος στην Τσέλσι, δεν θα έπαιρνα ποτέ αυτή την απόφαση. Θέλω να είμαι χαρούμενος τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Chelsea's Cesc Fabregas celebrates after he scored a goal during the English Premier League soccer match between Chelsea and Swansea City at Stamford Bridge stadium in London, Saturday, Feb. 25, 2017. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Chelsea's Cesc Fabregas celebrates after he scored a goal during the English Premier League soccer match between Chelsea and Swansea City at Stamford Bridge stadium in London, Saturday, Feb. 25, 2017. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

✔ Το κοντέρ δεν σταμάτησε να τρέχει ούτε στην Τσέλσι και έτσι στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, μετά από δύο ασίστ που έβγαλε στην επικράτηση της ομάδας του με 4-2 επί της Σουόνσι, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Premier League με μία τουλάχιστον ασίστ σε έξι διαδοχικά παιχνίδια: τέσσερα με τη φανέλα της Τσέλσι και δύο με εκείνη της Άρσεναλ, στα δύο τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος με τους "κανονιέρηδες" τη σεζόν 2010-11.

✔ Μία ημέρα πριν γιορτάσει τα 28α γενέθλιά του, στις 3 Μαΐου 2015, η Τσέλσι επικράτησε 1-0 της συμπολίτισσας Κρίσταλ Πάλας και κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο, με τον Φάμπρεγας να πανηγυρίζει έτσι τον πρώτο τίτλο Premier League στην καριέρα του μετά από 8 αποτυχημένες προσπάθειες με την Άρσεναλ.

Chelsea's Cesc Fabregas in the tunnel before the English FA Cup fifth round soccer match between Wolverhampton Wanderers and Chelsea at Molineux stadium in Wolverhampton, England, Saturday, Feb. 18, 2017. (AP Photo/Rui Vieira)
Chelsea's Cesc Fabregas in the tunnel before the English FA Cup fifth round soccer match between Wolverhampton Wanderers and Chelsea at Molineux stadium in Wolverhampton, England, Saturday, Feb. 18, 2017. (AP Photo/Rui Vieira) AP

✔ Λίγους μήνες μετά το άνοιγμα σαμπανιών για τον τίτλο η Τσέλσι βρέθηκε να μάχεται για να κρατηθεί μακριά από τη ζώνη του... υποβιβασμού, ο Ζοζέ Μουρίνιο είδε τον Δεκέμβριο της πόρτα της εξόδου και ο Σεσκ Φάμπρεγας μπήκε μαζί με τους Ντιέγκο Κόστα και Εντέν Αζάρ στο στόχαστρο των οπαδών! Και αυτό γιατί μεγάλη μερίδα οπαδών της Τσέλσι πίστευε πως οι τρεις "βεντέτες" της ομάδας ήταν εκείνες που "έφαγαν" τον Μουρίνιο με τις εξαιρετικά κακές εμφανίσεις τους.

✔ Το ξεκίνημα της σεζόν 2016-17 βρήκε τον Φάμπρεγας να παρακολουθεί όλο το ματς της πρεμιέρας κόντρα στην Γουέστ Χαμ από τον πάγκο, με αποτέλεσμα να φουντώσουν τα σενάρια περί παραχώρησής του. Αυτό όμως δεν έγινε ΠΟΤΕ. Λίγες ημέρες αργότερα (20 Αυγούστου 2016) μπήκε ως αλλαγή στη θέση του Μάτιτς στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με την Γουότφορντ και έβγαλε την ασίστ για το νικητήριο γκολ του Ντιέγκο Κόστα, με τον Αντόνιο Κόντε να του πλέκει το εγκώμιο στο φινάλε. Αποτέλεσμα; Από τον Δεκέμβριο και έπειτα (μεσολάβησε και ένας τραυματισμός του) πραγματοποιεί υψηλές πτήσεις και έχει φτάσει ήδη στα 4 γκολ και στις 5 ασίστ στο πρωτάθλημα. Από το ξεκίνημα της σεζόν 2014-15 έχει "γράψει" 34 ασίστ στην Premier League, περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη στο πρωτάθλημα, ενώ ο Ισπανός playmaker σκαρφώλωσε πριν λίγες ημέρες στη δεύτερη θέση του πίνακα των παικτών με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της Premier League. Πίσω από τον Ράιαν Γκιγκς που σταμάτησε στις 162 (σε 24 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία) βρίσκεται ΜΟΝΟ αυτός με 103 (σε 11 χρόνια καριέρας στο Νησί) ενώ πίσω του βρίσκονται οι Λάμπαρντ (102) και Ρούνεϊ (101).

Φάμπρεγας, ο άνθρωπος... ασίστ που μάγεψε τους Άγγλους!

✔ Σιγά μην σταματούσε μόνο στις επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο! Ο Φάμπρεγας τα κατάφερε και σε εθνικό επίπεδο και μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για το γεγονός πως είναι ένα από τα μέλη της χρυσής φουρνιάς της "φούρια ρόχα" που κατάφερε να αλλάξε τη μοίρα της και από greal loser των ευρωπαϊκών γηπέδων να γίνει great winner. Ο αείμνηστος Λουίς Αραγονές διέγνωσε το ταλέντο του και του έδωσε την πρώην κλήση στην εθνική ομάδα, με το ντεμπούτο του (σε φιλικό με την Ακτή Ελεφαντοστού το 2006) να τον κάνει τον νεότερο παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα με το εθνόσημο, σπάζοντας το ρεκόρ του Σέρχιο Ράμος. Εννοείται πως έδειξε τα διαπιστευτήριά του από το πρώτο ματς καθώς είχε συμμετοχή στο πρώτο γκολ της Ισπανία στη νίκη με 3-2 επί των Ιβοριανών.

✔ Ο Φάμπρεγας έγινε επίσης ο νεότερος παίκτης στην ποδοσφαιρική ιστορία της Ισπανίας που πήρε μέρος σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν μπήκε αλλαγή του Λουίς Γκαρσία στο 77ο λεπτό του νοκ-άουτ αγώνα με την Ουκρανία (4-0): ήταν μόλις 19 ετών και 41 ημερών...

Spain's Cesc Fabregas celebrates after scoring the decisive penalty shootout during the Euro 2012 soccer championship semifinal match between Spain and Portugal in Donetsk, Ukraine, Thursday, June 28, 2012. (AP Photo/Jon Super)
Spain's Cesc Fabregas celebrates after scoring the decisive penalty shootout during the Euro 2012 soccer championship semifinal match between Spain and Portugal in Donetsk, Ukraine, Thursday, June 28, 2012. (AP Photo/Jon Super) AP

✔ Σε συλλογικό επίπεδο χρειάστηκε να περιμένει ως το 2012 για να κατακτήσει έναν μεγάλο τίτλο (πρωτάθλημα Αγγλίας) όμως σε εθνικό η συλλογή ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και για την ακρίβεια το 2008 όπου η Ισπανία κατέκτησε το Euro και άλλαξε τη μοίρα της. Στο 4-1 επί της Ρωσίας στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων ο Φάμπρεγας είχε ένα γκολ (πρώτο του με την εθνική ομάδα) και μία ασίστ, στα προημιτελικά με την Ιταλία ήταν ο τελευταίος κατά σειρά παίκτης που ανέλαβε εκτέλεση πέναλτι στη "ρωσική ρουλέτα" και χάρισε την πρόκριση στη χώρα του νικώντας τον Μπουφόν, στον ημιτελικό με την Ρωσία (3-0) έβγαλε δύο ασίστ ενώ στον τελικό με την Γερμανία ήταν στο αρχικό σχήμα. Επιπλεον, το φινάλε του Euro 2008 τον βρήκε πέρα από την κούπα να πανηγυρίζει και για την παρουσία του στην κορυφαία ομάδα (23άδα) του τουρνουά όπως την επέλεξε η UEFA.

✔ Στο Μουντιάλ του 2010 ο Φάμπρεγας δεν βρήκε θέση στο αρχικό σχήμα ούτε σε ένα ματς, καθώς ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε ξεκινούσε με τους Μπουσκέτς, Αλόνσο, Τσάβι και Ινιέστα στο χώρο του κέντρου, και μπήκε ως αλλαγή σε τέσσερα από τα επτά παιχνίδια που έδωσε η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2008. Ακόμα και τότε όμως κατάφερε να δείξει την κλάση του και να μπει στο κάδρο των πρωταγωνιστών αφού στον τελικό με την Ολλανδία έβγαλε την ασίστ για το γκολ του Ινιέστα στο 116' της παράτασης που έδωσε τον παγκόσμιο τίτλο στην Ισπανία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Spain's Cesc Fabregas holds the trophy at the end of the the Euro 2012 soccer championship final  between Spain and Italy in Kiev, Ukraine, Sunday, July 1, 2012. Spain won 4-0. (AP Photo/Jon Super)
Spain's Cesc Fabregas holds the trophy at the end of the the Euro 2012 soccer championship final between Spain and Italy in Kiev, Ukraine, Sunday, July 1, 2012. Spain won 4-0. (AP Photo/Jon Super) AP

✔ Το "3 στα 3" για τον Φάμπρεγας και την εθνική Ισπανίας έγινε το 2012, με τη κατάκτηση του δεύτερου σερί Euro. Αυτή τη φορά ο Ντελ Μπόσκε κατάφερε να τον.. χωρέσει στους πρώτους 11 βάζοντάς τον στην μπροστινή τριάδα (ουσιαστικά η "φούρια ρόχα" έπαιζε με έξι μέσους και χωρίς κλασικό σέντερ φορ) και ο Φάμπρεγας ανταποκρίθηκε για μία ακόμα φορά, έστω και σε διαφορετικό ρόλο απ'ότι είχε συνηθίσει.

Ολοκλήρωσε τα τρία ματς της φάσης των ομίλων με δύο γκολ (κόντρα σε Ιταλία και Ιρλανδία), στα ημιτελικά ήταν εκείνος που ευστόχησε στο τελεύταιο πέναλτι κόντρα στην Πορτογαλία για να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό του Κιέβου και εκεί ήταν βασικός κόντρα στους Ιταλούς βγάζοντας μάλιστα και την ασίστ (για τον Τζόρντι Άλμπα) στο πρώτο από τα τέσσερα γκολ της Ισπανίας.

✔ Στις 31 Μαρτίου 2015 φόρεσε ένα ακόμα ποδοσφαιρικό γαλόνι αφού στο φιλικό με την Ολλανδία στο Άμστερνταμ φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής Ισπανίας ενώ λίγους μήνες αργότερα έγινε ο 10ος παίκτης στην ιστορία της "φούρια ρόχα" με 100 τουλάχιστον συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας.

Spain's Cesc Fabregas kisses his girlfriend Daniella Semaan after Spain won the Euro 2012 soccer championship final  between Spain and Italy in Kiev, Ukraine, Monday, July 2, 2012. (AP Photo/Michael Sohn)
Spain's Cesc Fabregas kisses his girlfriend Daniella Semaan after Spain won the Euro 2012 soccer championship final between Spain and Italy in Kiev, Ukraine, Monday, July 2, 2012. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Bonus: Ο Φάμπρεγας δεν είναι μόνο νικητής εντός γηπέδου αλλά και έξω από αυτό καθώς με την πανέμορφή σύντροφό του Ντανιέλα Σίμαν έχουν τρία παιδιά: τις κόρες τους Λία (γεννήθηκε το 2013) και Κάπρι (γεννήθηκε το 2015) και τον γιο τους Λεονάρντο (γεννήθηκε το 2017). Οπότε, υπάρχει τίποτα που να μην έχει πετύχει μπαίνοντας από σήμερα στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του;

Photo Credits: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Jon Super, Manu Fernandez, Rui Vieira, Matt Dunham, Lefteris Pitarakis

News 24/7

24MEDIA NETWORK