Το φάντασμα του Χιμένεθ στοιχειώνει την ΑΕΚ

Από το 'ερχόμαστε' του 2015 έως και σήμερα, με απολογισμό ένα πρωτάθλημα κι ένα κύπελλο, η ΑΕΚ εξακολουθεί να αναζητά τον προπονητή που θα ξεπεράσει τον Μανόλο Χιμένεθ.

Ο Μανόλο Χιμένεθ θήτευσε τρεις φορές στον πάγκο της ΑΕΚ
Ο Μανόλο Χιμένεθ θήτευσε τρεις φορές στον πάγκο της ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Μιγκέλ Καρντόσο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και γίνεται ο 8ος προπονητής μετά τους Δέλλα, Μανωλά, Κετσπάγια, Μοράις, Χιμένεθ και Ουζουνίδη στη μετά-Ερχόμαστε εποχή της ομάδας. Από το 2015 έως και σήμερα οι 'κιτρινόμαυροι' έχουν τουλάχιστον μία αλλαγή στον πάγκο μεσούσης της χρονιάς, με εξαίρεση την πρωταθληματική περσινή όπου ο Μανόλο Χιμένεθ απέδειξε ότι δικαίως είναι μέχρι τώρα ο πιο επιτυχημένος τεχνικός της ομάδας ακόμα και μετά την 'εποχή Μπάγεβιτς'.

2015-16: Τραϊανός Δέλλας

Η ΑΕΚ επιστρέφει στη Super League μετά τον υποβιβασμό της και το κεντρικό σύνθημα 'ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ' συνοδεύεται με την παρουσία του Τραϊανού Δέλλα στον πάγκο. Ο Ελληνας προπονητής, ο οποίος έζησε τη μοιραία πτώση στη Γ' Εθνική, παρέμεινε στα 'χωράφια' και επανέφερε τους 'κιτρινόμαυρους' στη μεγάλη κατηγορία, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να του δίνει την ευκαιρία.

Ο Τραϊανός Δέλλας ως τεχνικός της ΑΕΚ
Ο Τραϊανός Δέλλας ως τεχνικός της ΑΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η παρουσία του, όμως, ήταν σύντομη, αφού τον Οκτώβριο του 2016, λίγους μόλις μήνες μετά την επάνοδο της Ένωσης, ο Δέλλας αποχωρεί πληρώνοντας ουσιαστικά τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό. Ο απολογισμός του 4 νίκες, 1 ισοπαλία και δύο ήττες σε 7 ματς, αλλά αυτό που έμεινε είναι εκείνο το 4-0 από τον Ολυμπιακό.

2015-16: Γκουστάβο Πογέτ

Ο Ουρουγουανός προπονητής αποτελεί την πρώτη αλλαγή προπονητή στην ΑΕΚ της επιστροφής. Ο Γκουστάβο Πογέτ αναλαμβάνει την ΑΕΚ για 28 αγώνες, με απολογισμό 18 νίκες, 5 ισοπαλίες και 5 ήττες. Οι 'κιτρινόμαυροι' βελτιώνουν την αγωνιστικής τους εικόνα, γίνονται πιο σκληρή ομάδα, προχωρούν στο Κύπελλο, αλλά δεν μπορούν να προφτάσουν τον Ολυμπιακό που προελαύνει για τον τίτλο.

Ο Γκουστάβο Πογέτ σε πανηγυρικό στιγμιότυπο
Ο Γκουστάβο Πογέτ σε πανηγυρικό στιγμιότυπο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τον Απρίλιο του 2016 κι ενώ η ΑΕΚ έχει μπροστά της τον στόχο του Κυπέλλου και τα πλέι οφ, ο Πογέτ ανακοινώνει ο ίδιος ότι στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει και η ΑΕΚ ολοκληρώνει τη χρονιά με υπηρεσιακό προπονητή.

Στέλιος Μανωλάς (υπηρεσιακός)

Αυτός είναι ο Στέλιος Μανωλάς. Κάθεται συνολικά σε 6 αγώνες στον πάγκο της ΑΕΚ, δύο για το πρωτάθλημα με τέσσερις για το κύπελλο. Στο πρωτάθλημα μετράει 1 νίκη και 1 ήττα, αλλά στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση τα πάει περίφημα οδηγώντας την Ένωση στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Με προπονητή τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και αρχηγό της, τον άνθρωπο που έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο σύλλογο, η ΑΕΚ παίζει στις 17 Μαϊου στο άδειο ΟΑΚΑ των 310 προσκλήσεων τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό, τον οποίο κερδίζει 2-1 και κατακτά τον πρώτο της τίτλο μετά το 2011.

2016-17: Τιμούρ Κετσπάγια

Μετά το 'τι έχει ο Κετσπάγια, χολέρα έχει;' του Σωκράτη Κόκκαλη που αποτέλεσε την προηγούμενη θητεία του (και παρθενική) στο ελληνικό πρωτάθλημα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, το καλοκαίρι του 2016 ο Τιμούρ Κετσπάγια αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ.

Ο Τιμούρ Κετσπάγια σε συνέντευξη του εν μέσω προετοιμασίας
Ο Τιμούρ Κετσπάγια σε συνέντευξη του εν μέσω προετοιμασίας ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ξεκινά τη χρονιά με ευρωπαϊκό αποκλεισμό (στην επιστροφή της ομάδας στα ευρωπαϊκά σαλόνια) και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ως... άλλος Δέλλας, αποχωρεί από την Ένωση μετά από 7 παιχνίδια. Μέτρησε τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες και έδωσε τη θέση του σε μία αμφιλεγόμενη περίπτωση, η οποία ήταν κι αυτή ανεπαρκής για την ομάδα.

2016-17: Ζοζέ Μοράις (έως Ιανουάριο 2017)

Ο λόγος για τον Ζοσέ Μοράις, ο οποίος μακροημέρευσε σε σχέση με τον Γεωργιανό προκάτοχό του, αλλά ουδέποτε κατάφερε να δώσει κάτι διαφορετικό στην ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος τεχνικός έκατσε στον πάγκο σε 14 παιχνίδια για πρωτάθλημα και κύπελλο έχοντας τον απογοητευτικό απολογισμό των μόλις τριών νικών (εκ των οποίων η μία στο κύπελλο).

Ο Ζοζέ Μοράις στο πρώτο του ματς με την ΑΕΚ
Ο Ζοζέ Μοράις στο πρώτο του ματς με την ΑΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά από ένα ματς στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό, ο Μοράις γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους την απόφασή του να παραιτηθεί και... η περίπτωσή του ξεχάστηκε από την επόμενη μέρα.

2016 - 2017/18: Μανόλο Χιμένεθ

Η ΑΕΚ πηγαίνει σε μία λύση από το παρελθόν, η οποία αποδεικνύεται 'λίρα εκατό' όχι μόνο για εκείνη τη σεζόν, αλλά για αυτή που ακολουθεί. Ο Μανόλο Χιμένεθ επιστρέφει στον πάγκο της ΑΕΚ και μέσα σε τρεις εβδομάδες μετρά καλύτερες επιδόσεις από ό,τι ο Ζοσέ Μοράις σε τρεις μήνες! Ο Χιμένεθ μετρά 4 νίκες και 1 ισοπαλία σε 5 ματς όταν ο Πορτογάλος είχε 3 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες σε 14 παιχνίδια. Το πρωτάθλημα καταλήγει ξανά στον Ολυμπιακό, που το παίρνει ουσιαστικά από τον Νοέμβριο και οι 'κιτρινόμαυροι' στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη δεύτερη θέση και στο Κύπελλο. Στον τελικό φτάνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον επεισοδιακό του Βόλου, με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ από τον οποίο χάνουν 2-1. Είναι ο πρώτος από τους τρεις σερί χαμένους τελικούς του Ισπανού.

Την επόμενη χρονιά ο Χιμένεθ παραμένει και 'χτίζει' την πρωταθληματική ΑΕΚ. Στην Ένωση δεν το 'φωνάζουν', ούτε καν το λένε, αλλά σιγά-σιγά ο Ισπανός προπονητής 'σπρώχνει' την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια. Έχοντας αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη, βάσει των δεδομένων και ταυτόχρονα ούσα μέσα στους εγχώριους στόχους, η ΑΕΚ επιστρέφει στο θρόνο, πανηγυρίζοντας τον τίτλο χωρίς... τρενάκι στη Ν.Φιλαδέλφεια, αλλά με φιέστα στη Ριζούπολη και στον τελικό κυπέλλου στο ΟΑΚΑ κόντρα στον ΠΑΟΚ θέλει να φτάσει στο νταμπλ. Ο Δικέφαλος του Βορρά παίρνει τη δική του εκδίκηση για το πρωτάθλημα και για δεύτερη σερί χρονιά κατακτά το δεύτερο τη τάξει τρόπαιο.

2018-19: Μαρίνος Ουζουνίδης

Μετά το 'διαζύγιο' με τον Χιμένεθ, η ΑΕΚ αναζητά την επόμενη μέρα που θα τη διατηρήσει στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και θα της φέρει την ευρωπαϊκή διάκριση (σε απλά ελληνικά, όμιλοι Champions League). Ο Μαρίνος Ουζουνίδης φεύγει σαν ήρωας από τον Παναθηναϊκό μετά από μία αξιοπρεπή θητεία σε μία προβληματική ομάδα και αποδέχεται την πρόταση του Δημήτρη Μελισσανίδη όντας η ιδανική διάδοχη κατάσταση.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης οδήγησε την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης οδήγησε την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League EUROKINISSI SPORTS

Με τον Ελληνα προπονητή η ΑΕΚ επιστρέφει στα 'σαλόνια' του Champions League για πρώτη φορά μετά το 2004 και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρατήσει 'δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη' κάνοντας back to back στην Ελλάδα, το πρώτο από ομάδα μετά από αυτό του Παναθηναϊκού το μακρινό 1996. Ο Ουζουνίδης κάθεται στην ΑΕΚ μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μετρώντας 18 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες σε 18 παιχνίδια. Η Ένωση χάνει το 'τρένο' του τίτλου, ο κόσμος απογοητεύεται νωρίς και ο... Μανόλο Χιμένεθ καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

2018-19: Μανόλο Χιμένεθ

Σε αντίθεση με το πρωτάθλημα, ο Μανόλο Χιμένεθ παρουσίασε... πρωταθληματική ΑΕΚ στο Κύπελλο. Τέσσερις σερί νίκες κόντρα σε Ατρόμητο και Λαμία έστειλαν πανηγυρικά την ΑΕΚ στον τελικό για τέταρτη συνεχόμενη χρονικά. Εκεί το κίνητρο τεράστιο. Τρίτος τελικός με τον ΠΑΟΚ, δύο ήττες στους προηγούμενους, όσα έχουν ακολουθήσει από την περσινή σεζόν και μετά. Τελικός με τα όλα του για το συγκρότημα του Χιμένεθ, αλλά η γεύση στο τέλος πικρή και απογοητευτική με το τελικό 1-0 να 'γράφει' την ιστορία μίας χρονιάς που η ΑΕΚ καλείται να κάνει restart. Ο Χιμένεθ αντικατέστησε τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο μετά από 34 παιχνίδια, ύστερα από το 1-1 με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Σε σχέση με τον Ελληνα κόουτς, έκατσε στον πάγκο της ΑΕΚ σχεδόν στα μισά παιχνίδια, συγκεκριμένα 16 το σύνολο. Μέτρησε 11 ματς στο πρωτάθλημα και 5 στο κύπελλο. Απολογισμός 10 νίκες (οι τέσσερις στο κύπελλο), 3 ισοπαλίες και 3 ήττες (η μία εξ αυτών στον πρόσφατο τελικό).

News 24/7

24MEDIA NETWORK