Το φάουλ αλά Μέσι του Γκριεζμάν δεν ήταν αρκετό στο ντέρμπι τίτλου

Ο Αντουάν Γκριεζμάν σκόραρε με ένα καταπληκτικό φάουλ που θύμισε τον σπεσιαλίστα Λιονέλ Μέσι, όμως το ντέρμπι τίτλου μεταξύ της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Σεβίλλης δεν είχε την έκβαση που θα ήθελε.

Το φάουλ αλά Μέσι του Γκριεζμάν δεν ήταν αρκετό στο ντέρμπι τίτλου
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Η φετινή Primera Division είναι τόσο ανταγωνιστική που σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι μπορεί να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό 'ντέρμπι τίτλου'. Ο αγώνας μεταξύ Σεβίλλης και Ατλέτικο Μαδρίτης δεν ξέφυγε από τον κανόνα, αφού οι Ανδαλουσιάνοι βρίσκονταν στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα και οι Καστιγιάνοι στη 2η, με την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα σε απόσταση... βολής.

Πρόκειται για τις μοναδικές ομάδες που διεκδίκησαν το πρωτάθλημα τα τελευταία 15 χρόνια εις βάρος των δύο 'αιωνίων' του ισπανικού ποδοσφαίρου. Η μία, μάλιστα, τα κατάφερε το 2014 και φέτος προβάλλει ως το δεύτερο φαβορί, αφήνοντας πιο πίσω τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο αντίστοιχο περσινό παιχνίδι τον Φεβρουάριο του 2018, οι 'ροχιμπλάνκος' είχαν προηγηθεί με 5 γκολ και τελικά έφυγαν με νίκη 5-2 από το 'Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν'. Έναν μήνα νωρίτερα, οι Σεβιγιάνοι είχαν νικήσει με 3-1 στο ίδιο γήπεδο για το κύπελλο. Καμία ομάδα δεν φαινόταν να είχε το πάνω χέρι.

Το Himno del centenario del Sevilla που ήχησε από τους περίπου 40.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στις κερκίδες έδωσε ώθηση στους γηπεδούχους. Μαζί και οι επιλογές του Πάμπλο Ματσίν, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την... εμμονή του Ντιέγκο Σιμεόνε να παίζει με έναν εξτρέμ σε ρόλο σέντερ φορ και να απομονώνει τον Αντουάν Γκριεζμάν στα δύσκολα παιχνίδια.

Ο Άνχελ Κορέα δεν κατάφερε να εξελιχθεί σε συνδετικό κρίκο της μεσαίας γραμμής και του Γάλλου συμπαίκτη του, με συνέπεια στο πρώτο 20λεπτο ο τρίτος στην ψηφοφορία της Χρυσής Μπάλας να έχει αγγίξει την μπάλα μόλις 3 φορές, η μία λανθασμένη.

Ο 33χρονος Χεσούς Νάβας από δεξιά έκανε πάρτι απέναντι σε Τομά Λεμάρ και -κυρίως- Σαούλ, που επελέγη ξανά για το αριστερό άκρο της άμυνας λόγω του τραυματισμού των Φιλίπε Λουίς και Λικά Ερναντέζ. Όμως η πίεση της Σεβίλλης δεν συνδυάστηκε με πολλές ευκαιρίες.

Ένα δίλεπτο, όμως, ήταν αρκετό να στείλει στα ουράνια τους φίλους της ομάδας. Στο 36' ο πρώτος σκόρερ της, Αντρέ Σίλβα, είχε σουτ στο δοκάρι (ακούμπησε και ο Γιαν Όμπλακ) και με το ακόλουθο κόρνερ ο Ουισάμ Μπεν Γεντέρ τον προσπέρασε στα γκολ στο πρωτάθλημα, φτάνοντας τα 9 φέτος.

Η χαρά δεν κράτησε πολύ. Σε μία σπάνια επικίνδυνη στιγμή της Ατλέτικο, ο Γκριεζμάν έστησε την μπάλα έξω από το ημικύκλιο της περιοχής για ένα φάουλ. Το τείχος του Τόμας Βάτσλικ διαλύθηκε, με τον Σέρχι Γκόμεθ να φεύγει και να τρέχει προς τα πίσω για να απομακρύνει ακόμα και με το χέρι την μπάλα. Τελικά δεν τα κατάφερε και με μία εκτέλεση που θύμισε σε πολλά Λιονέλ Μέσι, ο Γκριεζμάν ισοφάρισε σε 1-1 στο 45'.

Το χορευτικό που είχε ετοιμάσει ο Γάλλος για το γκολ ήταν αναπόφευκτο, αφού... γνώριζε ότι θα σκοράρει. Στα προηγούμενα 4 παιχνίδια κόντρα στη Σεβίλλη είχε σκοράρει τουλάχιστον μία φορά, ενώ είχε πετύχει ξανά γκολ με φάουλ απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Στις τελευταίες 4 σεζόν, μόνο ο Ντάνι Παρέχο (7) και ο Μέσι (15) έχουν σκοράρει περισσότερες φορές με εκτέλεση φάουλ στο πρωτάθλημα από τις 6 του Γκριεζμάν.

Δεκαπέντε λεπτά μετά από το τελευταίο σφύριγμα του 1ου ημιχρόνου, στον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε η... Ατλέτικο. Μία ομάδα σκληρή να την καταβάλλεις, μία ομάδα που τακτικά δεν πέφτει εύκολα θύμα αντίπαλου προπονητή. Ο Σιμεόνε έδωσε εντολή στον Κορέα να παίξει δεξιά και να αλλάξει το μαρκάρισμα του Νάβας. Ο Λεμάρ πήγε δίπλα στον Γκριεζμάν και ο Κόκε στη θέση του αριστερά, αναλαμβάνοντας -με επιτυχία- τον συμπατριώτη του.

Η Ατλέτικο πήρε την κατοχή της μπάλας, το παιχνίδι ισορρόπησε με την Σεβίλλη, πάντως, να έχει περισσότερες τελικές και στο 2ο ημίχρονο. Ο αγώνας εξελίχθηκε σε Βάτσλικ εναντίον Όμπλακ, όμως κανείς από τους δύο τερματοφύλακες δεν λύγισε ξανά.

Ακόμα κι όταν χάθηκε ο έλεγχος μπροστά τους, με τους συμπαίκτες τους να παίρνουν τη μία κίτρινη κάρτα μετά από την άλλη, εκείνοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Οι γηπεδούχοι αντίκρισαν 4 κίτρινες κάρτες στο 2ο ημίχρονο (ο Νάβας είχε 'κιτρινιστεί' στο 1ο), οι φιλοξενούμενοι 6 κάρτες (ο Κορέα είχε 'κιτρινιστεί' στο 14'). Τέσσερις εξ αυτών βγήκαν από το τσεπάκι του διαιτητή στις καθυστερήσεις.

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με την κίτρινη κάρτα του Ντάνιελ Καρίσο σε τάκλιν όπου γλίστρησε στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο 'πόλεμος' του 2ου ημιχρόνου δεν βρήκε κάποιον νικητή. Ή μάλλον υπήρξε τέτοιος, αλλά δεν βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο. Η αλληλεξουδετέρωση των δύο αντιπάλων τους κράτησε στην 'πλάτη' της Μπαρτσελόνα. Όχι πολύ μακριά, αλλά η νίκη ήταν απαραίτητη για να διατηρηθεί η προηγούμενη απόσταση. Όσο δεν την πλησιάζει κανείς, ντέρμπι τίτλου δεν θα νοείται πια δίχως τους 'μπλαουγκράνα' στον αγώνα.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK