Γιαννίκος: "Νομικό λάθος αν γίνει δεκτό το αίτημα του Εισαγγελέα"

Ο αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος του Ολυμπιακού, Θόδωρος Γιαννίκος, φιλοξενήθηκε στον "Sport24 Radio 103,3" όπου αναφέρθηκε στην εισήγηση του Εισαγγελέα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και το ενδεχόμενο ποινών στον Ολυμπιακό.

Γιαννίκος: "Νομικό λάθος αν γίνει δεκτό το αίτημα του Εισαγγελέα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος του Ολυμπιακού, Θόδωρος Γιαννίκος, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή "Το 10 το Κακό" με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη, όπου αναφέρθηκε στην εισήγηση του Εισαγγελέα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και το ενδεχόμενο ποινών στον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Γιαννίκου:

Για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον Ολυμπιακό:

"Δεν είναι ιδιαίτερα νέο αυτό συμβαίνει, γιατί κάτι ανάλογο είχε γίνει και με το πόρισμα του κ. Κορέα. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι αν υπάρχουν άλλα πραγματικά περιστατικά ή αποδείξεις που να βαρύνουν ουσιαστικά τη θέση του Ολυμπιακού, κάτι που δεν προκύπτει.

Οι αποδείξεις και τα πραγματικά περιστατικά είναι τα ίδια με εκείνο το πόρισμα και οι κατηγορίες λιγότερες, οπότε νομίζω κατά την άποψη μου ότι οι εκτιμήσεις και προτάσεις του Εισαγγελέα είναι τελείως αβάσιμες για την υποτιθέμενη εκτίμηση του ότι υπήρξε παραβίαση των περιοριστικών όρων.

Εκτός από αυτό το γεγονός, το ουσιαστικό μέρος της ποινικής πρότασης δεν φαίνεται να έχει κάποια διαφοροποίηση από το προηγούμενο πόρισμα, μάλλον μείωση των κατηγοριών φαίνεται να υπάρχει".

Για τα επιχειρήματα σχετικά με την παραβίαση του κ. Μαρινάκη με την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο:

"Αν παραβιάζεται ή όχι ο συγκεκριμένος όρος είναι αόριστος. Γι” αυτό και ο κ. Μαρινάκης ζήτησε την εξειδίκευση του όρου μόλις του επιβλήθηκε. Τότε ο αρμόδιος ανακριτής είχε ορίσει ότι κάποιος που είναι κύριος μέτοχος ή ιδιοκτήτης σε μια ΠΑΕ δεν μπορεί να μην ασχολείται με την περιουσία του.

Προφανώς αυτό έχει σημαντική διαφοροποίηση από το να είναι κάποιος αναμεμειγμένος στα κοινά του ποδοσφαίρου, όπως να έχει μια θέση στην Ομοσπονδία ή στη Λίγκα. Ήταν σαφές ότι σαν ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να του απαγορεύσει κανείς την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο και λόγω του Συντάγματος. Δεν βλέπω απο αυτά που ορίζει ο Εισαγγελέας ποια είναι η παραβίαση, προφανώς σαν ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει κάποια δήλωση και να συμπαρασταθεί στην ομάδα του. Νομίζω ότι δεν στέκει η προσπάθεια".

Αν θεωρεί ότι το συγκεκριμένο αίτημα θα γίνει δεκτό απο το Συμβούλιο των Εφετών:

"Θα το θεωρούσα τραγικό νομικό λάθος αν γίνει δεκτό το αίτημα. Ο Εισαγγελέας πρέπει να λάβει υπόψη ότι είναι ο δικηγόρος της άλλης πλευράς. Στην Ελλάδα τελευταία έχουμε θεωρήσει ότι ο Εισαγγελέας είναι κάτι αντίστοιχο με τον Δικαστή, δεν ισχύει αυτό. Ο Εισαγγελέας ετοιμάζει την κατηγορία για λογαριασμό της Πολιτείας, είναι ακριβώς όπως ο δικηγόρος ετοιμάζει την αγωγή του εναντίον κάποιου άλλου που θεωρεί ότι τον έχει βλάψει".

Αν ξαφνιάστηκε ο ίδιος από την πρόταση του Εισαγγελέα για την πρόταση προσωρινής κράτησης του κ. Μαρινάκη:

"Το θεωρώ μεγάλο νομικό άλμα που δεν στηρίζεται κάπου και το θεωρώ πιθανό να καταπέσει. Από την άλλη δυστυχώς έχουμε εξοικειωθεί με το παράλογο της όλης δίωξης αυτής. Απο νομικής άποψης είναι φοβερό, από την πραγματικότητα που ζούμε όμως, όχι δεν μου κάνει εντύπωση".

Αν θεωρεί ότι θα επέμβει η ΟΥΕΦΑ:

"Η ΟΥΕΦΑ έχει δική της αυτόνομη διαδικασία για να προστατεύει τις διοργανώσεις της. Ο Ολυμπιακός συμμετέχει σε αυτές τις διοργανώσεις και από την πρώτη στιγμή που προέκυψαν οι έρευνες, όπως έχουμε υποχρέωση ενημερώσαμε και παρείχαμε όλες τις πληροφορίες και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε.

Προφανώς η ΟΥΕΦΑ δεν στηρίζεται μόνο στη δική μας ενημέρωση, έχει και αντικειμενική ενημέρωση, όπως και απο τους αντιπάλους μας αλλά και από την μετάφραση κάποιων δημοσιευμάτων των ΜΜΕ, όπως και των πορισμάτων. Τώρα αν η ΟΥΕΦΑ μπορεί να πάρει μέτρα, σαφώς και μπορεί, αλλά το θεωρώ απίθανο, διότι όπως είπα και στην αρχή τα πραγματικά περιστατικά είναι ίδια με το πόρισμα του κ. Κορέα.

Άλλωστε ήδη υπάρχει μια απόφαση που έχει επιβεβαιωθεί από το CAS και η ΟΥΕΦΑ είναι ευαίσθητη σε τέτοια θέματα, διότι οι διοργανώσεις της αξίζουν δισεκατομμύρια".

Αν η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δίκη και θα επιβληθούν ποινές στον Ολυμπιακό:

"Ειλικρινά καταλαβαίνω ότι κάποιοι συνάδελφοι σας έχουν κάποιες προτιμήσεις και κάνουν κάποιες υπερβάσεις, αλλά τώρα αυτά τα πράγματα δεν έχουν ρεαλιστική βάση. Να στερήσεις από μια ομάδα το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα ή να επιβάλεις ποινές δεν είναι το ίδιο με τα γεγονότα που μπορεί να συμβούν την Κυριακή και επιβάλεις ποινή κεκλεισμένων των θυρών, πρέπει να υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις.

Δυστυχώς στην Ελλάδα κανένας δεν σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ολυμπιακός και ο κ. Μαρινάκης δεν έχει καταδικαστεί από κανένα, υπάρχουν μονομερείς απόψεις Εισαγγελέων και Ανακριτών, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος.

Άλλωστε οι αποφάσεις αποκλεισμού έχουν οικονομικές συνέπειες και μια μετέπειτα αθώωση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για όσους έχουν αποφασίσει να στερήσουν απο μια ομάδα οικονομικά έσοδα και να δημιουργήσουν ζημία.

Αν κάποιος θελήσει να στηριχτεί στο γεγονός ότι υπάρχει ενοχή απλώς και μόνο στη δικαστική μεριά της διαδικασίας, θα πρέπει να περιμένει το τέλος, εκτός αν έχει τέτοια στοιχεία που να μπορεί να στηρίξει γενικότερα την αγωγή αποζημίωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΟΥΕΦΑ δεν κάνει αυθαίρετες αποβολές από τις διοργανώσεις της".

News 24/7

24MEDIA NETWORK