Γιατί ο 'παικταράς' Έβερτον παίζει ακόμη στην Γκρέμιο;

Το '10' του Νεϊμάρ το πήρε ο Γουίλιαν. Άλλος όμως είναι αυτός που τον αντικαθιστά στη Βραζιλία. Ο Έβερτον δεν είναι ακόμη όσο διάσημος θα έπρεπε.

Ο Έβερτον Σοάρες έχει μόλις σκοράρει για τη Βραζιλία στο παιχνίδι με το Περού
Ο Έβερτον Σοάρες έχει μόλις σκοράρει για τη Βραζιλία στο παιχνίδι με το Περού AP PHOTO/VICTOR R. CAIVANO

Ο Έβερτον Σοάρες γεννήθηκε την πρώτη ημέρα του έτους που το φως μοιράζεται το χρόνο του με το σκοτάδι. Από τότε μεσολάβησαν 23 χρόνια και 3 μήνες, όπως επίσης 146 επίσημα παιχνίδια με την Γκρέμιο σ' όλες τις διοργανώσεις. Μόνο που τους προβολείς τώρα τους προσελκύει. Μαζί και το ενδιαφέρον από την Ευρώπη.

Η απουσία του λαβωμένου Νεϊμάρ από το Κόπα Αμέρικα τον ωφέλησε αναμφίβολα. Τη φανέλα με το '10' την καρπώθηκε ο 30χρονος Γουίλιαν, ο παίκτης που είχε 'κοπεί', αλλά εσπευσμένα κλήθηκε από τον εκλέκτορα Τίτε για ν' αντικατασταθεί ο σταρ της Βραζιλίας. Ήταν ο διάδοχός του στα χαρτιά. Γιατί στην πράξη ο νεαρός επιθετικός από το Μαρακανάου των 226.000 κατοίκων στην πολιτεία Σεαρά είναι ο ποδοσφαιριστής που ανέλαβε να καλύψει το κενό. Όντας, για την ώρα, ο αποσυμπιεστής μεταξύ γηπέδου-εξέδρας.

Το δεξί του πόδι

Μικρόσωμος, μόλις 174 εκατοστών, ευέλικτος και 'ζογκλέρ' με την μπάλα στα πόδια, έχει ήδη δύο γκολ (από τα 8 των Βραζιλιάνων) στο Κόπα Αμέρικα σε τρεις συμμετοχές παίζοντας ολοένα και περισσότερo. Το πρώτο στο 3-0 της πρεμιέρας επί της Βολιβίας και το δεύτερο στο σαββατιάτικο 5-0 επί του Περού, στο οποίο ως βασικός για πρώτη φορά έβγαλε 90λεπτο. Σ' αμφότερα λειτούργησε με πανομοιότυπο τρόπο. Προβλέψιμος στην κίνησή του, αλλά μη αντιμετωπίσιμος τη στιγμή της προσπάθειας. Αφού πρώτα πήρε την μπάλα από αριστερά, συνέκλινε προς τον άξονα, σημάδεψε, όπλισε και εκτέλεσε άρτια με το δεξί πόδι.

Η μόνη διαφοροποίηση ήταν στη γωνία επιλογής. Στην πρώτη περίπτωση έστειλε την μπάλα αριστερά του Βολιβιανού Κάρλος Λάμπε, ενώ στη δεύτερη στα δεξιά του Περουβιανού Πέδρο Γκαλέσε, που έπεσε χωρίς ν' αποτρέψει το μοιραίο. Κόπιαρε τον εαυτό του.

Copy...

...paste

Ο Έβερτον βολεύεται να παίζει με αντίθετο πόδι και ν' απειλεί κινούμενος παράλληλα προς τη γραμμή τέρματος. Μην νομίζεις πάντως ότι δεν έχει το εκτόπισμα ν' ανταποκρίνεται ως κεντρικός φορ. Δεν είναι η θέση που του αρέσει, μια και οι χώροι είναι σφιχτοί. Παρόλα αυτά θα βρει τον τρόπο να γίνει επικίνδυνος. Θα βγει προς τα έξω, θα κερδίσει μέτρα για να εκμεταλλευτεί το εκρηκτικό ξεπέταγμά του και θα ταλαιπωρήσει όποιον επιχειρήσει να πέσει πάνω του εκείνη τη στιγμή.

"Ήμουν προετοιμασμένος να μπω, συγκεντρωμένος. Ξέχωρα από το αν ήταν γκολ ή ασίστ, το σημαντικό ήταν να ανταγωνιστώ", επεσήμανε περήφανος που συνέβαλε σε μια ευρεία νίκη - πρόκριση για τη 'σελεσάο'. Δημιούργησε, άλλωστε, το πέμπτο γκολ.

Ο Βραζιλιάνος Έβερτον αμέσως μετά το γκολ επί της Βολιβίας
Ο Βραζιλιάνος Έβερτον αμέσως μετά το γκολ επί της Βολιβίας

Σταρ της Γκρέμιο, όχι εκτός

Με την Γκρέμιο έχει ήδη σκοράρει 37 φορές σε 146 παιχνίδια. Ή αλλιώς 0.25 γκολ ανά συμμετοχή. Οι μόλις 10 ασίστ στο ίδιο διάστημα αντανακλούν τη διάθεσή του να τελειώνει τις φάσεις που φτιάχνει αυτοβούλως και όχι τόσο να πασάρει. Το παράδοξο είναι πως στα 23 του εξακολουθεί ν' αγωνίζεται ακόμη στο κλαμπ του Πόρτο Αλέγκρε. Που για να κρατά τα γκέμια σε περίπτωση ενδιαφέροντος από την Ευρώπη ή αλλού τον δέσμευσε ως το 2022. Τον είχε δοκιμάσει και τον είχε αγοράσει από τη Φορταλέζα έναντι 300.000 δολαρίων πριν από 6 χρόνια. Βέβαια ένα ποσοστό των δικαιωμάτων του, γύρω στο 30%, εξακολουθεί ν' ανήκει σε γραφείο ατζέντηδων, του Ζιλμάρ Βελόζ συγκεκριμένα.

Ο Έβερτον, όντας διεθνής με τις μικρές εθνικές, πρωτοέπαιξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο πριν από την ενηλικίωσή του, τον Γενάρη του 2014, ενώ λίγους μήνες μετά, τον Απρίλη του ίδιου έτους, κατέγραψε την πρώτη συμμετοχή του στη Serie A, την πρώτη κατηγορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Τριψήφιο αριθμό συμμετοχών συμπλήρωσε προ 2ετίας!

Η κλήση του στην Εθνική Βραζιλίας ήρθε πέρυσι τον Αύγουστο. Ο Τίτε έψαχνε ποδοσφαιριστές για τα φιλικά με ΗΠΑ και Ελ Σαλβαρδόρ και ο 22χρονος επιθετικός άξιζε την κλήση μετά από μια προβληματική συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είχε ήδη γκολ και τίτλους στο ενεργητικό του ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς εντός των τειχών. Η 23άδα για το Κόπα Αμέρικα ανακοινώθηκε τον Μάιο. Ακόμη και τότε ήταν 'φθηνός' για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πλέον η αξία του έχει υπερβεί τα 30-35 εκατομμύρια και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή η Μίλαν που εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για την απόκτησή του θα χρειαστεί να ξοδευτούν για να τον αποκτήσουν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK