Γιον Γκουϊντέτι, ένας Σουηδός με αφρικανική καρδιά στα υπόψιν του Ολυμπιακού

Ο Γιον Γκουϊντέτι έπαιζε μπάλα ξυπόλητος στην Κένυα και η Μαύρη Ήπειρος όρισε την κοσμοθεωρία του. Μια ιογενής μόλυνση απείλησε την καριέρα του, αφού έκανε θραύση με τη φανέλα της Φέγενορντ σε ηλικία 20 ετών. Για εκείνον γράφτηκε το τραγούδι "Johnny G". Ποιος είναι ο Σουηδός με την αφρικανική καρδιά που προτάθηκε στον Ολυμπιακό.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÐÁÏ - ÈÅËÔÁ / EUROPA LEAGUE / PANATHINAIKOS - CELTA
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÐÁÏ - ÈÅËÔÁ / EUROPA LEAGUE / PANATHINAIKOS - CELTA EUROKINISSI SPORTS

Στα ραντάρ του Ολυμπιακού τοποθετούν τα ρεπορτάζ τον Γιον Γκουϊντέτι. Όνομα που δεν πέφτει για πρώτη φορά στο τραπέζι, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει προταθεί στους "ερυθρόλευκους" σε προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους. Ο Σουηδός διεθνής φορ (25 συμ., 2 γκολ) έχει αγωνιστεί σε πολλούς σημαντικούς συλλόγους στην καριέρα του και στα 27 του χρόνια ετοιμάζεται να γράψει ένα ακόμη διαφορετικό κεφάλαιο στο ποδοσφαιρικό του βιβλίο.

Έπαιζε ακόμη στα τμήματα υποδομής της Μπρομαποϊκάρνα, όταν οι σκάουτς της Μάντσεστερ Σίτι ξεχώρισαν το ταλέντο του και τον πήραν στην Αγγλία το 2007, σε ηλικία 15 ετών. Στους "πολίτες" ουδέποτε πήρε πραγματικά την ευκαιρία, καθώς έγραψε μόνο μια επίσημη συμμετοχή στην πρώτη ομάδα, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2010, σε την ήττα από την Γουέστ Μπρομ με σκορ 2-1 για το League Cup, όπου αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο, δίνοντας την ασίστ για το γκολ της ομάδας του.

Τα 20 τέρματα σε 29 ματς με την U-23 της Σίτι δεν αρκούσαν για την... προαγωγή του, έτσι οι δανεισμοί του σε Μπρομαποϊκάρνα (8 συμ., 3 γκολ, 4 ασίστ), Μπέρνλι (5 συμ., 1 γκολ), Φέγενορντ (23 συμ., 20 γκολ, 6 ασίστ), Στόουκ (6 συμ., 1 ασίστ) και Σέλτικ (35 συμ., 15 γκολ, 11 ασίστ) ήταν μονόδρομος στην προσπάθεια του παίκτη να αναπτυχθεί παίρνοντας χρόνο συμμετοχής.

Το 2015 ολοκληρώθηκε η συνεργασία του με την Μάντσεστερ Σίτι και στον δρόμο του βρέθηκε η προοπτική της La Liga, με την φανέλα της Θέλτα. Στους Γαλιθιάνους έμεινε για 2,5 χρόνια (95 συμ., 22 γκολ, 8 ασίστ) και τον Ιανουάριο του 2018 παραχωρήθηκε δανεικός με οψιόν αγοράς στην Αλαβές.

Η ομάδα της Βιτόρια πλήρωσε τα 4 εκατ. ευρώ της ρήτρας το περσινό καλοκαίρι και απέκτησε το 100% των δικαιωμάτων του Σουηδού φορ. Σε μια συνεργασία που δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα ωφέλιμη, όπως δείχνουν τα 5 γκολ και οι 4 ασίστ του παίκτη σε 4347 λεπτά συμμετοχής. Έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό που θέλει τον Γκουϊντέτι να αλλάζει παραστάσεις το ερχόμενο καλοκαίρι, αν και το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Αλαβές έχει ισχύ ως το 2022.

Μέχρι εδώ όλα μπορεί να μοιάζουν απόλυτα φυσιολογικά με την περίπτωση του 27χρονου φορ. Όμως ο Γιον Γκουϊντέτι δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που έχεις συνηθίσει...

Έπαιζε ξυπόλυτος στην Κένυα

Ο παππούς του (από την πλευρά του πατέρα) είναι Ιταλός, έτσι το πλήρες όνομα του είναι Γιον Αλμπέρτο Φερνάντο Αντρές Λουίτζι Όλοφ Γκουϊντέτι! Σε όλες τις σχετικές ιστοσελίδες (transfermarkt κτλ.) θα βρεις την Μπρομαποϊκάρνα της γενέτειρας του Στοκχόλμης, ως την ομάδα από την ξεκίνησε την καριέρα του.

Αυτό είναι ακριβές, αφού εκεί πρωτοκλώτσησε το τόπι στα 6 του χρόνια. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι πως ο Γκουϊντέτι σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στην Κένυα, αφού ο πατέρας του, Μάικ, αποφάσισε να δουλέψει πάνω σε ένα σχολικό project στο Ναϊρόμπι.

Εκεί λοιπόν συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο, αφού τίποτα δεν ήταν ικανό να τον αποτρέψει, ούτε το γεγονός πως σε τόσο νεαρή ηλικία βρέθηκε ξαφνικά στην Αφρική, σε μια ήπειρο με έναν τρόπο ζωής εντελώς διαφορετικό από τον δικό του.

Γιον Γκουϊντέτι, ένας Σουηδός με αφρικανική καρδιά στα υπόψιν του Ολυμπιακού

Ο Γκουϊντέτι αγωνίστηκε σε τρεις διαφορετικές ομάδες στην Κένυα και προσπαθούσε να εξελίξει τις ικανότητες του παίζοντας ξυπόλυτος κόντρα σε μεγαλύτερα παιδιά στις φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι!

"Ο Γιον με απόλυτα φυσικό και την ίδια στιγμή εντυπωσιακό τρόπο, βρήκε κώδικα επικοινωνίας με παιδιά από ένα πολύ φτωχότερο περιβάλλον. Λένε πως κάθε ομάδα έχει έναν κλόουν, στην δική μας ήταν ο Γιον. Μας 'δίπλωνε' με τα αστεία του, ειδικά όταν προσπαθούσε να το κάνει μιλώντας Kikuyu, την τοπική διάλεκτο.

Η παρουσία του στην Αφρική σε τόσο τρυφερή ηλικία και η επαφή του με την κουλτούρα μας, χαρίζει στον Γιον μια αντίληψη της ζωής που ελάχιστοι άνθρωποι στην ηλικία του ή και μεγαλύτεροι μπορούν να έχουν. Αυτό τον κάνει ιδανικό πρεσβευτή του αθλήματος", είχε δηλώσει το 2015 ο Tiras Waiyaki, προπονητής του στην Ιμπάλα Μπρομαποϊκάρνα της Κιμπέρα, ομάδα που ήταν συνδεδεμένη με την Μπρομαποϊκάρνα της Στοκχόλμης.

Η Αφρική όρισε την κοσμοθεωρία του

Όπως άλλωστε παραδέχθηκε αργότερα ο Γκουϊντέτι, η εμπειρία της πενταετούς παρουσίας του στην Αφρική, από το 2002 έως το 2005, τον βοήθησε πολύ να αναπτυχθεί όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως άνθρωπος. Δεν είναι τυχαίο πως ίδρυσε το John Guidetti Foundation, για να σταθεί ποικιλοτρόπως δίπλα στα φτωχά παιδιά στην Μαύρη Ήπειρο.

"Έμαθα πράγματα από κάθε στάδιο της ζωής μου. Στην Αφρική κάποιες φορές έπαιζα με παπούτσια και κάποιες άλλες ξυπόλυτος. Άλλες φορές σε γρασίδι και άλλες μέσα στη βρώμα. Κάποιες φορές με μια ωραία στρογγυλή μπάλα και κάποιες άλλες όχι... Είχα ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους εκεί και ήρθα σε επαφή με την κουλτούρα τους. Νιώθω πάντα ένα έντονο δέσιμο με την Κένυα, όταν επιστρέφω εκεί με καλωσορίζουν θερμά... Και μετά βρέθηκα στην Μάντσεστερ Σίτι και το τερέν έμοιαζε με πράσινο χαλί, ενώ δεχόμουν τέλειες πάσες από τους κορυφαίους", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της FIFA το 2016.

Με την επιστροφή του στην Στοκχόλμη το 2007, ο Γκουϊντέτι έπαιξε ξανά για την Μπρομαποϊκάρνα όπου έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα σε ηλικία μόλις 15 ετών! Ένα χρόνο μετά, ο συμπατριώτης του Σβεν Γκόραν Έρικσον, τότε τεχνικός της Σίτι, έδινε το "οκ" για την απόκτηση του από τους "πολίτες".

Τον Μάρτιο του 2018, βγάζοντας το ψωμί του στην ισπανική La Liga για μια τριετία, σε μια συνέντευξη του στην Marca, ο Γκουϊντέτι ρωτήθηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Η απάντηση του ήταν μια ακόμη απόδειξη της επιρροής που είχε στη ζωή του η πενταετής παραμονή του στην Αφρική.

"Υπάρχει ακόμη μεγάλη πρόοδος που πρέπει να σημειωθεί σε πολλά επίπεδα, αλλά αν προσπαθήσουμε όλοι από λίγο, θα μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο. Είμαι 100% φεμινιστής. Πιστεύω στην ισότητα και στο γεγονός πως όλοι θα έπρεπε να έχουμε τα ίδια δικαιώματα, είτε είμαστε άντρες, είτε γυναίκες, μαύροι, λευκοί, νέοι, γέροι. Δικαιούμαστε τα ίδια. Πήγα με την οικογένεια μου και έζησα στην Κένυα.

Έπαιζα ποδόσφαιρο εκεί και για εμένα δεν έχει σημασία από που προέρχεσαι. Αν είσαι καλός άνθρωπος, είσαι φίλος μου. Αγαπώ την Κένυα, αγαπώ την Αφρική και το εκφράζω με ένα τεράστιο τατουάζ που έχω. Πάντα θα είναι ένα μέρος του εαυτού μου. Έχω ένα ίδρυμα εκεί που βοηθάει τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο και να έχουν ευκαιρίες. Είναι η προσπάθεια μου να δώσω κάτι πίσω στην Αφρική", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Σουηδός που μέχρι και σήμερα επιστρέφει την Κένυα, όχι μόνο για να επισκεφθεί το ίδρυμα του, αλλά και για να μιλήσει με τους παλιούς συμπαίκτες του!

Η τάση που είχε από μικρός να κάνει χαρούμενους τους γύρω του και ειδικά τα παιδιά, φάνηκε σε μια ακόμη ιστορία που έγινε viral το καλοκαίρι του 2015. Πηγαίνοντας στο σπίτι των γονιών του, στα προάστια της Στοκχόλμης, ο Γιον Γκουϊντέτι έγινε αντιληπτός από έναν 8χρονο ποδοσφαιρόφιλο. Το νεαρό αγόρι βρήκε το θάρρος να πάει γρήγορα κοντά του και να του ζητήσει να παίξουν μπάλα μαζί. Ο Σουηδός φορ βιαζόταν να πάει σπίτι για να παρακολουθήσει τον τελικό του Champions League και υποσχέθηκε στον πιτσιρικά θαυμαστή του ότι μπορούσαν να το κάνουν μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Έτσι, περίπου 2 ώρες μετά, ο 8χρονος θαυμαστής μαζί με φίλους του βρέθηκε στο κατώφλι του σπιτιού και με χαρά ανακάλυψε πως ο Γκουϊντέτι θα κρατούσε την υπόσχεση του!

"Ήρθαν και χτύπησαν την πόρτα μετά το τέλος του αγώνα. Ήταν 6-7 όλοι μαζί, είχε φωνάξει τους φίλους και τα ξαδέρφια του. Πήρα κι εγώ έναν φίλο μου και παίξαμε οι δύο μας εναντίον τους. Είδα πως το ευχαριστήθηκαν πολύ. Αν ήμουν στην ηλικία τους και ένας παίκτης που θαυμάζω έκανε το ίδιο για εμένα, θα πέταγα στα σύννεφα. Είμαι σίγουρος πως θα παίξω κι άλλες φορές μαζί τους. Νομίζω πως είναι φυσιολογικό. Εσείς δεν θα το κάνατε;" ήταν η αντίδραση του Σουηδού φορ όταν η ιστορία έγινε γνωστή μέσω των ΜΜΕ της χώρας.

Η μόλυνση που απείλησε την καριέρα του

Η εξαιρετική του παρουσία στα γήπεδα της Eredivisie με τη φανέλα της Φέγενορντ, του χάρισε την πρώτη του κλήση στην εθνική Σουηδίας το 2012. Όμως λίγους μήνες όλα κόντεψαν να γίνουν παρελθόν, όταν ο Γκουϊντέτι προσβλήθηκε από μια ιογενή μόλυνση -απόρροια μιας τροφικής δηλητηρίασης- που απείλησε σοβαρά να τερματίσει την καριέρα του!

Ο ιός είχε επιτεθεί στο νευρικό του σύστημα, δημιουργώντας του σοβαρό πρόβλημα στους αισθητήρες του δεξιού του ποδιού. Χρειάστηκε να ακολουθήσει ένα επίπονο πρόγραμμα θεραπείας και αποκατάστασης για οκτώ μήνες έως ότου βγει νικητής από αυτή την ιστορία.

'Ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, εξαιρετικά δύσκολη πνευματικά. Πάλευα οκτώ ώρες την ημέρα για να γίνω καλά και δεν σημείωνα καμία πρόοδο. Ξανά και ξανά, μέρα με τη μέρα και τίποτα απολύτως... Είχα μεγάλα όνειρα και μου ήταν πολύ επίπονο όλο αυτό. Ήμουν 22 ετών όταν ξεπέρασα το πρόβλημα και ουσιαστικά είχα χάσει δύο χρόνια καριέρας", ήταν η εξομολόγηση του Σουηδού φορ που επέστρεψε στην δράση το 2013 σκοράροντας 6 γκολ σε 7 ματς με τις ρεζέρβες της Σίτι, πριν τραυματιστεί στο γόνατο και χρειαστεί χειρουργείο.

Sweden's John Guidetti, right, reacts after a missed chance to score during the Euro 2016 Group E soccer match between Italy and Sweden at the Stadium municipal in Toulouse, France, Friday, June 17, 2016. (AP Photo/Andrew Medichini)
Sweden's John Guidetti, right, reacts after a missed chance to score during the Euro 2016 Group E soccer match between Italy and Sweden at the Stadium municipal in Toulouse, France, Friday, June 17, 2016. (AP Photo/Andrew Medichini) AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

AP Photo/Andrew Medichini

Δεν απογοητεύτηκε, επέστρεψε ξανά δυνατός, βρήκε τον δρόμο του στη Σέλτικ, έγινε πρωταθλητής Ευρώπης με την U-21 της Σουηδίας (ήταν 23 ετών αλλά είχε δικαίωμα να αγωνιστεί καθώς ήταν μέλος της ομάδας στα 21 του, όταν κέρδισαν την πρόκριση στα τελικά) και ακολούθησε η περιπέτεια της La Liga, αρχικά με την Θέλτα και μετά με την Αλαβές.

Το τραγούδι με τα 5 εκατ. views!

Στην Ολλανδία, οι οπαδοί της Φέγενορντ τον μνημονεύουν ακόμη, έστω κι αν δεν έμεινε πολύ μαζί τους. Και αυτό γιατί με τα ρεκόρ του, φρόντισε να μείνει αξέχαστος. Είναι ένας από τους δύο παίκτες στην ιστορία της Eredivisie που έχουν πετύχει χατ-τρικ σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια (!), ενώ ήταν και ο πρώτος παίκτης που πέτυχε τρία χατ-τρικ μέσα σε μια σεζόν στο ολλανδικό πρωτάθλημα μετά τον Ντιρκ Κούιτ την σεζόν 2004-2005. Και δεν ήταν καλά καλά ούτε 20 ετών...

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν στην αποστολή της εθνικής Σουηδίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ενώ η επιρροή του στο σουηδικό ποδόσφαιρο είναι τέτοια που το συγκρότημα Badpojken έχει γράψει τραγούδι για εκείνον με τίτλο "Johnny G" (The John Guidetti Song), το οποίο έχει 5 εκατ. views στο Youtube!

"You mean all the world to me – John Guidetti!"

Ο Γιον Γκουϊντέτι δεν αποτελεί μια συνηθισμένη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Άνθρωπος με ανεπτυγμένη κουλτούρα, ξεκάθαρα επηρεασμένος από όσα έζησε στην Αφρική, μαθημένος να ξεπερνάει δυσκολίες και πάντα πρόθυμος να κάνει χαρούμενους τους γύρω του. Έξω από το γήπεδο ή μέσα σε αυτό. Αυτό που θα προσπαθήσει δηλαδή να κάνει και με τους φίλους του Ολυμπιακού, αν η μοίρα τον φέρει στα μέρη μας με τα ερυθρόλευκα.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK