Γκαμπριέλ Μαρτινέλι: Η Άρσεναλ βρήκε τον δικό της Αντετοκούνμπο

Ο ίδιος πιστεύει πως το στυλ του μοιάζει με του Ρονάλντο. Οι ειδικοί τον συγκρίνουν με τους Σαλάχ και Σον. Σε κάθε περίπτωση, η Άρσεναλ με την απόκτηση του wonderkid Γκαμπριέλ Μαρτινέλι ελπίζει πως βρήκε τον δικό της... Γιάννη Αντετοκούνμπο.

The official account of Arsenal FC - twitter
Ο Γκαμπριέλ Μαρτινέλι σε μια από τις πρώτες του προπονήσεις με την Άρσεναλ (The official account of Arsenal FC - twitter) OFFICIAL AFC

Ο Γκαμπριέλ Μαρτινέλι γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 2001, στο Guarulhos του Σάο Πάουλο και σαν κάθε Βραζιλιάνο που σέβεται τον εαυτό του, από μικρός είχε συνέχεια μια μπάλα στα πόδια του. Μόνο που αυτός είχε και την τύχη να είναι προικισμένος από την φύση με μπόλικο ταλέντο. Από τα τμήματα υποδομής της Ιτουάνο ανέβηκε στην πρώτη ομάδα τον Ιανουάριο του 2018, όταν ήδη η φήμη του είχε εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Σύλλογοι όπως Μάντσεστερ Γ. και Μπαρτσελόνα του είχαν προσφέρει δοκιμαστικά, συνολικά 25 (!) ομάδες ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του, ωστόσο η Άρσεναλ είναι αυτή που τον έκανε δικό της το φετινό καλοκαίρι, με 7 εκατ. ευρώ και 'κρυφό χαρτί' τον Εντού.

"Έχτισα το μοντέλο του παιχνιδιού μου πάνω στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Έναν παίκτη που δουλεύει σκληρά, σπρώχνει τον εαυτό του στο επόμενο επίπεδο. Είναι πάντα στο κυνήγι τίτλων και προσωπικών διακρίσεων. Θαυμάζω τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Λιονέλ Μέσι, τον Νεϊμάρ. Είναι παίκτες που μπορούν να ορίσουν την τύχη ενός αγώνα και πολύ επαγγελματίες, που αφιερώνουν τον εαυτό τους στο παιχνίδι", τόνισε ο Μαρτινέλι στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης της Άρσεναλ και φυσικά με την συνήθεια που έχει να κάνει... γιο - γιο τους αντιπάλους του στον αγωνιστικό χώρο, δύσκολα τα πρότυπα του θα ήταν μακριά από τους παίκτες που ανέφερε.

Ο Φιλίπ Κόστα του Scouted Football, έχει την δική του εκδοχή για το στυλ του παίκτη: "Ο Μαρτινέλι μπορεί να συγκριθεί με τον Ρισάρλιζον, που αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό από αυτό που αναμένεται σε έναν Βραζιλιάνο επιθετικό. Είναι πολύ αθλητικός, δουλεύει πολύ μέσα στο γήπεδο και έχει το ένστικτο να πρεσάρει τους αμυντικούς. Αγωνίστηκε με ομάδα της 4ης κατηγορίας στο Campeonato Paulista και κανονικά θα έπρεπε η επιρροή του στο παιχνίδι να μειωθεί δραστικά αντιμετωπίζοντας μεγάλους συλλόγους. Αλλά ανταποκρίθηκε στην πρόκληση με έξι γκολ και τρεις ασίστ".

Ο Τζος Γουίλιαμς του Distance Covered, βάζει στο παιχνίδι και τους Μοχάμεντ Σαλάχ, Σον Χέουνγκ-Μιν: "Τα προσόντα του φανερώνουν έναν παίκτη στο στυλ των Σαλάχ, Ρισάρλιζον, Σον. Αυτό μαρτυρά και το γεγονός πως δεν του αρέσει να σεντράρει, καθώς επιχειρεί μόλις 1,7 σέντρες ανά 90 λεπτά, κάτι που μας δείχνει πως μιλάμε για έναν inside forward και όχι κάποιον winger. Ακόμη κι αν έχει αυτό τον ρόλο, εξακολουθεί να ντριμπλάρει πολύ συχνά. Το επιχειρεί τουλάχιστον 7 φορές ανά 90 λεπτά. Για να καταλάβετε, ο Άλεξ Ιγουόμπι είναι ο μόνος παίκτης στην Άρσεναλ που πλησιάζει αυτό το νούμερο με 5,7 απόπειρες να ντριμπλάρει ανά 90 λεπτά σε επίπεδο Premier League".

Ο Βραζιλιάνος wonderkid ξεκίνησε να έχει καλή επαφή με το άθλημα παίζοντας στα 9 του χρόνια στην ομάδα futsal της Κορίνθιανς, πριν υπογράψει στην Ιτουάνο, ομάδα της Serie D, σε ηλικία 15 ετών. Το επαγγελματικό συμβόλαιο ήρθε δύο χρόνια αργότερα. Έκανε το ντεμπούτο του τον Μάρτιο του 2018, μπαίνοντας ως αλλαγή στην αναμέτρηση με την Taboao da Serra σε ηλικία 16 ετών και 9 μηνών. Έγινε ο νεότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο για τον Ιτουάνο σε αυτό τον αιώνα. Το πρώτο του γκολ ήρθε απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, τον Σεπτέμβριο του 2018 και πήρε οριστικά προαγωγή για την πρώτη ομάδα ενόψει του Campeonato Paulista 2019, της πολιτείας του Σάο Πάουλο.

Η εντυπωσιακή πορεία της 'μικρούλας' Ιτουάνο σταμάτησε τα προημιτελικά του πρωταθλήματος, με τον Μαρτινέλι να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με έξι γκολ. Αφού ολοκληρώθηκε η διοργάνωση, ο 18χρονος κυνηγός ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης και μπήκε στην ενδεκάδα της σεζόν. Παράλληλα κέρδισε και μια θέση στην προεπιλογή της εθνικής Βραζιλίας για το Copa America, έστω κι αν δεν μπήκε τελικά στην αποστολή.

Κάπου εκεί ήρθε το ενδιαφέρον των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Οι 'μπλαουγκράνα' του πρόσφεραν την ευκαιρία να προπονηθεί μαζί τους στην Ισπανία. "Ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που είχα στο ποδόσφαιρο. Πέρα από το γεγονός ότι βρέθηκα σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο, το επίπεδο της προπόνησης είναι εξαιρετικά υψηλό και με βοήθησε να βελτιωθώ σημαντικά", θυμάται ο Μαρτινέλι.

Η Άρσεναλ πίστεψε πως ο 18χρονος Βραζιλιάνος εμφάνιζε την προοπτική να φτάσει ως την κορυφή, με τον επικεφαλής του διεθνούς τμήματος σκάουτινγκ των 'κανονιέρηδων', Φράνσις Καγκιγκάο, να επιμένει για την απόκτηση του. Οι Λονδρέζοι τον τσέκαραν για αρκετούς μήνες, δημιουργώντας μια λεπτομερή βάση δεδομένων μαζί με ανάλυση βίντεο, για την καταγραφή των χαρακτηριστικών του παίκτη. Ο Καγκιγκάο ταξίδεψε στην Βραζιλία και είδε ζωντανά τον παίκτη, πριν δώσει την τελική έγκριση για την μεταγραφή του.

Ο Μαρτινέλι μπορεί να αγωνιστεί και στις τρεις θέσεις της επιθετικής γραμμής, ωστόσο η αγαπημένη του είναι στο αριστερό άκρο. Εκεί όπου με την έκρηξη και την τεχνική του, μπορεί να συγκλίνει στην περιοχή και να απειλήσει με το 'καλό' του πόδι, το δεξί, ή να δημιουργήσει ευκαιρία για έναν συμπαίκτη του.

"Παίζω ως επιθετικός αλλά όχι απαραίτητα ως σέντερ φορ. Θεωρώ τον εαυτό μου πιο κοντά στο μοντέρνο στυλ, με ταχύτητα και πολλή κίνηση με ή χωρίς τη μπάλα. Μου αρέσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, γιατί κι εγώ δεν θέλω να παίζω με πλάτη στον αμυντικό κρατώντας τη μπάλα, όπως ένα φορ παλαιάς κοπής. Αλλά αν είμαι αναγκασμένος, τότε γνωρίζω πώς να παίξω και με αυτό τον τρόπο", είχε παραδεχθεί στο πρόσφατο παρελθόν ο Γκαμπριέλ Μαρτινέλι.

Πρόκειται για έναν παίκτη με εξαιρετική ικανότητα στο κουβάλημα της μπάλας, στοιχείο που σε συνδυασμό με την ταχυδύναμη και τους υψηλούς δείκτες ενέργειας (μπορεί να ανεβοκατεβαίνει την πλευρά με εντυπωσιακή άνεση) ήταν οι βασικοί λόγοι που έπεισαν τους ανθρώπους της Άρσεναλ για την αναγκαιότητα της απόκτησης του. Οι Λονδρέζοι έχουν εντοπίσει και τον αδύναμο κρίκο στο παιχνίδι του Βραζιλιάνου και αυτός είναι το αριστερό του πόδι.

Ο Μαρτινέλι για την ώρα δεν μοιάζει απειλητικός όταν δεν μπορεί να συγκλίνει και να φέρει τη μπάλα στο δεξί. Όταν οι μπακ διαβάσουν το παιχνίδι του, τότε του 'προσφέρουν' την γραμμή του γηπέδου όπου ξέρουν πως Μαρτινέλι με το αριστερό του πόδι δεν μπορεί να σεντράρει, να σουτάρει ή να ντριμπλάρει το ίδιο αποτελεσματικά με το δεξί του πόδι. Αυτή η αδυναμία και η ανάγκη απόκτησης μυικού όγκου, θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην προπόνηση του Βραζιλιάνου την φετινή σεζόν.

"Παίζοντας κυρίως από αριστερά, ο Μαρτινέλι είναι γρήγορος και άμεσος, πάντα ψάχνει το 'ένας εναντίον ενός' με τον αντίπαλο μπακ αλλά έχει και την ευφυΐα να κινηθεί στην πλάτη της άμυνας. Ωστόσο η πρώτη του επαφή του με τη μπάλα θέλει δουλειά και έχει τη συνήθεια να κρατά χαμηλά το κεφάλι, χάνοντας πολλές φορές την ευκαιρία να τροφοδοτήσει συμπαίκτες του σε πολύ πλεονεκτική θέση. Όμως μιλάμε για έναν παίκτη σε πολύ μικρή ηλικία και συχνά αυτές οι αδυναμίες εξαφανίζονται με τον χρόνο και την εμπειρία", είναι η άποψη του Φιλίπ Κόστα (Scouted Football).

"Με μέσο 0,54 γκολ ανά 90 λεπτά, είναι ενδιαφέρον πως ο Μαρτινέλι έχει τα ίδια νούμερ με τον Σαλάχ και τον Μαρσιάλ στην Premier League. Επίσης παρουσιάζει 0,41 expected goals (xG) ανά 90 λεπτά, όπως και ο Κάλουμ Γουίλσον στο πρωτάθλημα. Για την ώρα ο Ουνάι Έμερι δεν έχει στην διάθεση του παίκτη που μπορεί να του προσφέρει ανάλογα πράγματα με αυτά του Μαρτινέλι. Μόνο ο Ομπαμεγιάνγκ όταν αγωνίζεται στο αριστερό άκρο, καθώς το προφίλ του είναι συγκριτικό με το Βραζιλιάνου. Σίγουρα ο Μαρτινέλι αγωνιζόταν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με αυτό που θα αντιμετωπίσει στην Αγγλία. επομένως οι αριθμοί του λογικά θα φθείνουν. Όμως το 'πακέτο' του είναι αν μη τι άλλο πολλά υποσχόμενο", η θέση του Τζος Γουίλιαμς (Distance Covered) για τον παίκτη.

Ο Μαρτινέλι πέτυχε 64 γκολ σε 92 εμφανίσεις του με την Ιτουάνο και είναι πλέον κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου, ενώ συμπεριλήφθηκε στους 29 παίκτες που βρίσκονται στην αποστολή της Άρσεναλ για το pre-season tour στην Αμερική, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα είναι στα πλάνα του Ουνάι Έμερι για την πρώτη ομάδα τη νέα σεζόν. Ο Βραζιλιάνος μαζί με τον Μπουκάγιο Σάκα, ένα από τα αστέρια της ομάδας U23 των 'κανονιέρηδων', αλλά και τους Άλεξ Ιγουόμπι, Ρις Νέλσον, θα αποτελέσουν την 4άδα των ακραίων κυνηγών της Άρσεναλ στην προετοιμασία επί αμερικανικού εδάφους.

"Δεν μπορώ να φανταστώ πως ο Μαρτινέλι θα έχει άμεσα επιρροή στο παιχνίδι της Άρσεναλ, με τους Νέλσον, Σακά να είναι πιο μπροστά στην ιεραρχία. Αλλά αυτό που διαθέτει είναι μια πολύ καλή βάση 'ωμών' αγωνιστικών χαρακτηριστικών που μπορεί αργότερα να μας δώσουν έναν ολοκληρομένο επιθετικό. Εάν τα καταφέρει, τα 7 εκατομμύρια ευρώ θα μοιάζουν με τον ορισμό του 'value for money', αν δεν τα καταφέρει, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να έχει η Άρσεναλ χασούρα. Ο Μαρτινέλι είναι το ρίσκο που αξίζει να πάρεις", είναι η άποψη του Φιλίπ Κόστα, που εύστοχα δίνει την εικόνα της κίνησης των Λονδρέζων με την απόκτηση του Βραζιλιάνου wonderkid.

Σε κάθε περίπτωση, η Άρσεναλ με την απόκτηση του wonderkid Γκαμπριέλ Μαρτινέλι ελπίζει πως βρήκε τον δικό της... Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο MVP του ΝΒΑ δεν αγωνίστηκε ποτέ στην Α1 πριν περάσει τον Ατλαντικό για να παίξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Έτσι και ο 18χρονος κυνηγός από την Ιτουάνο της 4ης κατηγορίας στην Βραζιλία φτάνει στην Premier League, στοχεύοντας να κατακτήσει το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη με το ταλέντο του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK