Το νέο αφεντικό του Παπασταθόπουλου στην Άρσεναλ δεν αστειεύεται

Ο Εντού πανηγύρισε το Copa America με την εθνική Βραζιλίας και αμέσως έφυγε από την ομοσπονδία για να αναλάβει πόστο στην Άρσεναλ. Αυτήν τη φορά ταξίδεψε με κανονικό και όχι πλαστό διαβατήριο, όπως την προηγούμενη φορά.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος της Άρσεναλ μονομαχεί για την μπάλα με τον Τζόνι των Γουλβς σε αγώνα για την Premier League 2018-2019 στο 'Μόλινιου' του Γουλβερχάμπτον, Τετάρτη 24 Απριλίου 2019
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος της Άρσεναλ μονομαχεί για την μπάλα με τον Τζόνι των Γουλβς σε αγώνα για την Premier League 2018-2019 στο 'Μόλινιου' του Γουλβερχάμπτον, Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 AP PHOTO/RUI VIEIRA

Στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του ως τεχνικός διευθυντής της πρωταθλήτριας Νότιας Αμερικής, προτίμησε να αφήσει την εθνική Βραζιλίας στα 'κρύα του λουτρού' και να μετακινηθεί στην Άρσεναλ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Παράδοξο μεν, όχι για τον Εντού, όμως, που σε μία τελείως διαφορετική περίπτωση, στη χειρότερη στιγμή της καριέρας του, προτίμησε να παραμείνει και να αντιμετωπίσει τα δύσκολα.

Ήταν μετά από τον αποκλεισμό της 'σελεσάο' στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 και την ήττα 1-2 από το Βέλγιο, όταν ο άλλοτε κεντρικός μέσος των Κορίνθιανς, Άρσεναλ και Βαλένθια παραχώρησε απολογιστική συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει τη νέα αποτυχία της πιο πετυχημένης ομάδας του θεσμού.

"Από τη στιγμή που άρχισα να ζω με τον Νεϊμάρ περισσότερο, αντιλήφθηκα ότι δεν είναι εύκολη η ζωή του. Είναι ένα αγόρι. Ωχ όχι, όχι αγόρι. Απολογούμαι για τον όρο που χρησιμοποίησα. Σταμάτησε να είναι αγόρι. Δεν είναι εύκολο να είσαι ο Νεϊμάρ. Είναι δύσκολο να βρίσκεσαι στη θέση του μερικές φορές".

Η γκάφα στην οποία υπέπεσε ο συντονιστής της εθνικής ομάδας ήταν τέτοια που δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Τύπο. Οι Βραζιλιάνοι συνέκριναν τη συγκεκριμένη πανωλεθρία με τη συνέντευξη Τύπου μετά από το ιστορικό 1-7 από τη Γερμανία στα ημιτελικά του 2014. Ο Εντού δεν τα παράτησε, δεν παραιτήθηκε. Πείσμωσε και κατάφερε να αντιστρέψει κάπως την κατάσταση και έναν χρόνο μετά να πανηγυρίζει το πρώτο σημαντικό τρόπαιο της χώρας από το 2007, το Copa America.

Τον έπιασαν με πλαστό διαβατήριο

Γενικότερα, ο νέος τεχνικός διευθυντής της Άρσεναλ ζει στη δική του πραγματικότητα και κάνει αυτό που επιτάσσει η σκέψη του και όχι η λογική ή η πίεση γύρω του. Τρανό παράδειγμα αυτό που συνέβη στα μέσα Ιουλίου του 2000, όταν ταξίδευε με τον Σιλβίνιο για να υπογράψουν από την Κορίνθιανς στην Άρσεναλ. Το ταξίδι τους στο Λονδίνο διήρκεσε 11 ώρες, με συνέπεια να είναι εξαντλημένοι από την πολύωρη πτήση, όταν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Ο Εντού επιχείρησε να επισπεύσει τη διαδικασία. Έκρυψε στη βαλίτσα του το βραζιλιάνικο διαβατήριο και έβγαλε ένα πορτογαλικό, ώστε να περιμένει στην ουρά των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί για εκείνη με τους μη κοινοτικούς, που περιελάμβανε περισσότερους ελέγχους και αναμονή.

Ο Εντού της Άρσεναλ μονομαχί με τον Χάραλντ Τσέρνι της Μόναχο 1860 σε φιλική αναμέτρηση στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
Ο Εντού της Άρσεναλ μονομαχί με τον Χάραλντ Τσέρνι της Μόναχο 1860 σε φιλική αναμέτρηση στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, Σάββατο 3 Αυγούστου 2002 AP PHOTO/KERSTIN JOENSSON

Τα διαφορετικά στοιχεία του πορτογαλικού διαβατηρίου, όμως, έγιναν αντιληπτά από τους υπευθύνους του αεροδρομίου, με συνέπεια το σχέδιο να γυρίσει μπούμερανγκ. Παρέμεινε στο Χίθροου για 3 ώρες ακόμα, δεν του επετράπη η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναγκάστηκε άμεσα να κλείσει πτήση για να επιστρέψει στο Σάο Πάουλο. Το πορτογαλικό διαβατήριο αποδείχθηκε πλαστό και η μεταγραφή άργησε ένα 6μηνο, μέχρι να εκδώσει ένα κανονικό, από την Ιταλία αυτήν τη φορά εξαιτίας της καταγωγής του πατέρα του.

Συμφώνησε από τον Μάρτιο

Από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι το καλοκαίρι του 2005 ήταν κάτοικος Λονδίνου και μάλιστα πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2004 ως Invincible. Οι μετοχές του στην ομάδα παρέμειναν ψηλά όταν έφυγε για τη Βαλένθια, ακόμα κι αν ποτέ δεν ήταν βασικός. Η εκτίμηση της Άρσεναλ προς το πρόσωπό του επιβεβαιώθηκε όταν τον προσέγγισε τον Μάρτιο του 2019 για να του προσφέρει τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Σύμφωνα με το περιοδικό FourFourTwo, η προσέγγιση έγινε πριν από τους φιλικούς αγώνες της Βραζιλίας στην Ευρώπη κόντρα σε Παναμά και Τσεχία.

Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη μεταγραφή της Άρσεναλ για τη νέα σεζόν έγινε πριν ανακοινωθεί ο Εντού, όμως ήταν ο 18χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός Γκαμπριέλ Μαρτινέλι από την Ιτουάνο, ο οποίος επελέγη καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος στο πρωτάθλημα Παουλίστα. Ο Εντού έδωσε το 'πράσινο φως', ωστόσο στη συνέχεια αφοσιώθηκε στα καθήκοντά του στην εθνική ομάδα, που προετοιμαζόταν για την πορεία της στο Copa America που διοργάνωνε.

Τον απειλούσε ο πατέρας του Νεϊμάρ

Η θητεία του στη Βραζιλία, πάντως, δεν ήταν εύκολη. Ανέλαβε το πόστο του συντονιστή τον Ιούνιο του 2016, με την πρόσληψη του Τίτε σε ρόλο ομοσπονδιακού τεχνικού και επικρίθηκε αμέσως, επειδή συνυπήρξε με τον 58χρονο τεχνικό και στην Κορίνθιανς. Όλοι αντιλήφθηκαν ότι το νέο... αφεντικό του Τίτε δεν υπήρχε περίπτωση να απολύσει τον υφιστάμενό του, ακόμα κι αν δεν τα πήγαινε καλά σε αυτόν τον απαιτητικό ρόλο.

Ο Εντού κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του από την Βαλένθια στο 'Μεστάγια', Βαλένθια, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005
Ο Εντού κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του από την Βαλένθια στο 'Μεστάγια', Βαλένθια, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005 AP PHOTO/FERNANDO BUSTAMANTE

Η πορεία της εθνικής Βραζιλίας από την 6η θέση στον προκριματικό όμιλο της Νότιας Αμερικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 μέχρι την κατάληψη της πρωτιάς με 10 βαθμούς διαφορά σκόρπισε ενθουσιασμό στους 'κόλπους' της ομάδας. Τα προβλήματα άρχισαν ξανά για τον Εντού όταν η αποστολή της Βραζιλίας βρισκόταν στη Ρωσία πια και διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με την οικογένεια του Νεϊμάρ, την ώρα που οι υπόλοιποι 120 συγγενείς άλλων ποδοσφαιριστών βρίσκονταν σε διαφορετικό ξενοδοχείο.

Όταν παραπονέθηκαν στον Εντού και του ζήτησαν να διευθετήσει το θέμα, εκείνος απευθύνθηκε στον πατέρα του Νεϊμάρ. "Κατακτήστε το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλιώς θα βάλω τον Αλεσάντρε Μάτος της Παλμέιρας στη θέση σου", ήταν η απάντηση που εισέπραξε. Η σχέση με τον Νεϊμάρ τον γηραιότερο συνέχισε να είναι άσχημη, όταν ο τελευταίος άρχισε τα πάρτι με γυναίκες στο ξενοδοχείο. Οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον Εντού γι' αυτό το γεγονός κι εκείνος απαντούσε ότι το πάρτι γινόταν "με τις μητέρες των δημοσιογράφων".

Καλύπτει το κενό

Η κριτική εις βάρος του συνεχίστηκε μετά από τον αποκλεισμό της Βραζιλίας. Τα ΜΜΕ στέκονταν στα πάντα. Στην αδυναμία να κλείσει δυνατά φιλικά παιχνίδια (αν και σε αυτό έπαιζαν ρόλο οι εμπορικοί συνεργάτες της ομοσπονδίας, Pitch International), στις αγωνιστικές αποτυχίες των 'μικρών' εθνικών ομάδων και σε πολλά ζητήματα ακόμα. Τα αρνητικά ισοσκέλιζαν τα θετικά της παρουσίας του στην ομοσπονδία, όπως η βελτίωση των συνθηκών στα ταξίδια της 'σελεσάο' και η εύρεση πόρων ώστε να μεγαλώσει το επιτελείο της εθνικής και να γίνονται καλύτερα οι προετοιμασίες.

Το γεγονός ότι συμφώνησε με την Άρσεναλ από τον Μάρτιο, χωρίς να γνωρίζει τι θα συμβεί στο Copa America, ήταν γνωστό στις τάξεις της ομοσπονδίας, η οποία ήρθε σε επαφή με τον Ζουνίνιο Παουλίστα για να τον αντικαταστήσει. Ο πρώην αστέρας της Ατλέτικο Μαδρίτης, της Βάσκο ντα Γκάμα και της Παλμέιρας είπε το "ναι" και πλέον η πόρτα της εξόδου άνοιξε για τον Εντού. Το κενό που υπήρχε στην Άρσεναλ, όταν Σβεν Μίσλιντατ παραιτήθηκε από τον ρόλο του επικεφαλής προσλήψεων και ο Μόντσι αρνήθηκε τη θέση του τεχνικού διευθυντή, θα καλυπτόταν από τον 41χρονο Βραζιλιάνο, ο οποίος πλέον θα κάνει το ταξίδι στο Λονδίνο με το... κανονικό διαβατήριό του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK