Grexit = οικονομική καταστροφή

Βάλαμε κάτω και υπολογίσαμε τα χρήματα που πήραν φέτος Ολυμπιακός και ΑΕΚ από τις ευρωπαϊκές τους παρουσίες και διαπιστώσαμε το αυτονόητο: το ενδεχόμενο Grexit "πονάει" κυρίως στην τσέπη των συλλόγων που θα χάσουν σημαντικά έσοδα.

Grexit = οικονομική καταστροφή
fortounis simoes europa champions

Grexit ακούμε, Grexit διαβάζουμε, τους κινδύνους πάνω-κάτω τους ξέρουμε, ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τι σημαίνει η... ποδοσφαιρική έξοδος της Ελλάδας με βάση τα οικονομικά στοιχεία της εφετινής παρουσίας Ολυμπιακού και ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Διαβάζοντας τις επόμενες γραμμές και αφού καταλάβετε τα ποσά που έβαλαν οι δύο ομάδες στα ταμεία τους από Champions League και Europa League αντίστοιχα, θα γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί το ενδεχόμενο Grexit την επόμενη σεζόν. Εκεί που πραγματικά θα πονέσει, δηλαδή.

Ο Ολυμπιακός την τρέχουσα σεζόν έλαβε μέρος στο Champions League και κατάφερε να αγωνιστεί στη φάση των ομίλων. Μπορεί η βαθμολογική του παρουσία να ήταν αποκαρδιωτική, ωστόσο οι πρωταθλητές Ελλάδας έβαλαν στα ταμεία τους πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός πήρε 2 εκ. ευρώ για την πρόκρισή του από τη φάση των πλέι οφ. Επειτα, μπήκαν στα ταμεία σχεδόν 13 εκατομμύρια από τη συμμετοχή στη φάση των ομίλων, ενώ πήρε ακόμη 500 χιλιάδες ευρώ από την ισοπαλία στον εντός έδρας αγώνα με την Μπαρτσελόνα (το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα σε συνολικά 6 αγώνες).

Αν στο παραπάνω συνολικό ποσό προσθέσετε το περίφημο market pool και τα τηλεοπτικά συμβόλαια, αλλά και τα εισιτήρια από τις εντός έδρας αναμετρήσεις τότε φτάνουμε στα 30 (και κάτι) εκατομμύρια ευρώ, ποσό αν μη τι άλλο αξιοσέβαστο για τον Ολυμπιακό.

Στην ΑΕΚ τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με τον περσινό πρωταθλητή, αλλά δεν παύει να είναι σημαντικά. Η Ενωση με τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Champions League πήρε 420.000 ευρώ, ενώ η πρόκριση στους ομίλους του Europa League (μέσω των πλέι οφ) έφερε σχεδόν 3 εκ. ευρώ.

Από κει και πέρα, στον όμιλο η νίκη δίνει 360.000 ευρώ και η ισοπαλία 120.000 ευρώ. Αν τα βάλετε κάτω, με τον απολογισμό των 5 ισοπαλιών και της μίας νίκης στα 6 παιχνίδια, η ΑΕΚ πήρε σχεδόν 1 εκ. ευρώ. Σε όλα αυτά προσθέστε το market pool και τα εισιτήρια και θα διαπιστώσετε πως οι "κιτρινόμαυροι" ενισχύθηκαν σημαντικά στο οικονομικό κομμάτι από την εφετινή τους ευρωπαϊκή παρουσία.

Αρα; Αρα το πιθανό Grexit σημαίνει -μεταξύ πολλών άλλων- οικονομική καταστροφή. Οι σύλλογοι θα υποστούν μεγάλες οικονομικές ζημίες, αφού δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να "καρπώνονται" τα σημαντικά ποσά που προβλέπονται.

News 24/7

24MEDIA NETWORK