H πιο ντροπιαστική ήττα της Τότεναμ δεν ήταν κόντρα στη Μπάγερν

Πριν από 24 χρόνια, η Τότεναμ έζησε την πιο ντροπιαστική βραδιά της ευρωπαϊκής της ιστορίας. Ναι, ήταν ακόμα πιο ταπεινωτική από το 2-7 κόντρα στη Μπάγερν.

H πιο ντροπιαστική ήττα της Τότεναμ δεν ήταν κόντρα στη Μπάγερν
Οι παίκτες της Τότεναμ ζαλισμένοι από τον καταιγισμό της Μπάγερν Μονάχου στο Λονδίνο, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019 AP PHOTO/MATT DUNHAM

Ξημερώνει η δεύτερη μέρα του Οκτωβρίου στο Λονδίνο. Μια ομάδα με κόκκινα χρώματα στη φανέλα έχει φύγει θριαμβεύτρια, στριμώχνοντας επτά γκολ στις βαλίτσες της και αποδεικνύοντας ότι το Μόναχο θα κάνει πολλές 'κηδείες' στο φετινό Champions League. Η Τότεναμ στέκει αμήχανη ως προς την αντιμετώπιση αυτής της ποδοσφαιρικής τραγωδίας, ενός 2-7 που δεν χωνεύεται με τίποτα. Στο τέλος του αγώνα, ο Guardian έγραφε στη live κάλυψη της αναμέτρησης πως οι παράγοντες της ομάδας ήταν 'σε συνάντηση' με τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και πώς όλα τα σενάρια για το μέλλον της ομάδας ήταν ανοικτά. Στο τέλος ο προπονητής βγήκε και μίλησε στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για 'συσπείρωση', προτρέποντας σε ένα 'μαζί θα προχωρήσουμε' που θύμιζε ομιλία Ανδρέα Παπανδρέου. "Λίγο εύκολα τα λες όλα αυτά, μπορείς όμως να τα κάνεις;", αναρωτήθηκε εύλογα ο δημοσιογράφος του Guardian.

Ήταν αυτή η χειρότερη βραδιά στην ιστορία της Τότεναμ; Έχασε μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία ο Ολυμπιακός για να αφήσει πίσω του και τον Ερυθρό Αστέρα και την ομάδα του Λονδίνου; Όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από το χθεσινό βράδυ είναι πομπώδη και επιδέχονται πολλών απαντήσεων. Το σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός κατάφερε να χάσει ένα παιχνίδι που ήλεγχε απόλυτα και πως η Τότεναμ έχει χάσει ξανά, από γερμανική ομάδα, με ακόμα μεγαλύτερο σκορ, αν και με τελείως διαφορετικές συνθήκες.

To καλοκαίρι του 1995, η UEFA προσπαθούσε επίμονα να καθιερώσει το θεσμό του Intertoto Cup, ως ένα έξτρα παράθυρο για μικρομεσαίες ομάδες που είχαν τη φιλοδοξία να αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό το μικρό ευρωπαϊκό τουρνουά θα πραγματοποιούνταν στη μέση του καλοκαιριού, κάτι που σήμαινε ότι η κάθε ομάδα θα έπρεπε να ξεκινά την προετοιμασία της αρκετά νωρίτερα. Η Τότεναμ, η Γουίμπλεντον και η Σέφιλντ Γουένζντέι αντέδρασαν έντονα, απειλώντας να μην εμφανιστούν στα παιχνίδια. Οι δυο εκ των τριών σύντομα ανασκεύασαν τη στάση τους, η Τότεναμ έμεινε πιστή στο 'όχι' της, κατεβάζοντας στα ματς μια ομάδα αποτελούμενη από ρεζέρβες και κάποιους βετεράνους, όπως ο νυν προπονητής Άλαν Πάρντιου. Η Τότεναμ κλήθηκε να αγωνιστεί κόντρα στη σλοβενική Ρούνταρ Βαλέντζε, στην ελβετική Λουκέρνη, στη σουηδική Έστερ και στη γερμανική Κολωνία. Μετά από μια ήττα από τη Λουκέρνη με 0-2 και μια νίκη κόντρα στη Ρούντάρ με 1-2, ήρθε η σειρά του πρώτου δύσκολου τεστ, κόντρα στην Κολωνία.

Το τελικό 8-0 είναι το αποδεικτικό στοιχείο μιας παρωδίας. Η Κολωνία είχε στην αποστολή της μεταξύ άλλων τον τερματοφύλακα Μπόντο Ίλγκνερ, που ήταν στην αποστολή της εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ (1994) και μια πλειάδα παικτών που 'δάγκωναν' σε δημιουργία και σκοράρισμα, όπως ο Μπρούνο Λαμπάντια και ο Ντορινέλ Μουντεάνου. Εκείνο το καλοκαίρι, η Κολωνία κατάφερε να παίξει στο Κύπελλο UEFA, ενώ η Τότεναμ μαζί με τον Γουίμπλεντον δεχόταν ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την εμφανώς μη ανταγωνιστική παρουσία της στο θεσμό. Η ποινή ανατράπηκε τον Ιανουάριο του 1996, ύστερα από έφεση των δυο ομάδων.

Ήταν μεγάλη αδικία η απονομή του The Best στον Μέσι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

 

News 24/7

24MEDIA NETWORK