H Premier League γυρίζει 100 χρόνια πίσω

H Premier League είναι η καλύτερη λίγκα ποδοσφαίρου του πλανήτη, με τηλεοπτικά συμβόλαια δισεκατομμυρίων και εκατομμύρια φιλάθλων να 'κρέμονται' από τις οθόνες τους, κάθε σαββατοκύριακο. Ως λίγκα της χώρας που 'χει για Πρωθυπουργό τύπο, ο οποίος έχει περιγράψει τις Μουσουλμάνες γυναίκες που φορούν μπούρκα, ως 'γραμματοκιβώτια' αντιμετωπίζει και τα σχετικά προβλήματα. Το τελευταίο ήταν στο 0-2 της Τσέλσι στο Tottenahm Hotspur Stadium.

(από αριστερά) Οι Αντόνιο Ρίντιγκερ, Κουρτ Ζουμά και Φικάγιο Τομόρι μετά το 2-0 της Τσέλσι επί της Τότεναμ.
(από αριστερά) Οι Αντόνιο Ρίντιγκερ, Κουρτ Ζουμά και Φικάγιο Τομόρι μετά το 2-0 της Τσέλσι επί της Τότεναμ. AP PHOTO/IAN WALTON

Το 2019 είναι η χρονιά που η Premier League αύξησε τα έσοδα της από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων κατά 8%. Δηλαδή, έφτασαν τα 10.830.000.000 ευρώ, για την προσεχή τριετία. Τα δίκτυα που ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν αποκλειστική πρόσβαση στην αλλοδαπή (εντός νησιού), έδωσαν +30% από το ποσό του προηγούμενου συμβολαίου, με το πιο ακριβό 'πακέτο' να κοστίζει 4.920.000.000 ευρώ για την τριετία 2019-22 (βλ. 380 ματς) από 3.63 δισεκατομμύρια. Το 2019 είναι και η χρονιά που ο ρατσισμός έγινε θέμα που απασχόλησε, πολλές φορές.

Μετά τη λεκτική κακοποίηση που υπέστη ο Ραχίμ Στέρλινγκ, στο Stamford Bridge το Δεκέμβρη του 2018 (ο θύτης εντοπίστηκε και του απαγορεύτηκε δια βίου, η είσοδος στο γήπεδο), ακολούθησε αυτή εναντίον αρκετών Άγγλων διεθνών, σε αγώνες για τα προκριματικά του Euro2020. Τον Οκτώβρη ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε στο FA Cup, στο ματς της Haringey Borough με την Yeovil Town, με τον τερματοφύλακα των πρώτων, Βάλερι Παγετάτ και τον αμυντικό Κόμπι Ρόου να γίνεται στόχος (ο πρώτος δέχθηκε μέχρι και πέτρες) και την ομάδα του να αποχωρεί. Πίσω στην Premier League, στις 7/12 ένας οπαδός συνελήφθη για ρατσιστική επίθεση, εναντίον παικτών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι (έκανε κινήσεις μαϊμούς και σχετικούς ήχους), ενώ 13χρονος φαν της Μπέρνλι αποβλήθηκε σε ματς με τους Σπερς, για ρατσιστική χειρονομία στον Σον Χονγκ-Μιν. Φτάσαμε στις 22/12 και τον αγώνα της Τότεναμ με την Τσέλσι, για να εφαρμοστεί για πρώτη φορά το πρωτόκολλο της FIFA για 'διακρίσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες'. Θα στα πω όλα, αναλυτικά, αφού πρώτα σου δώσω κάποια οικονομικά μεγέθη. Βλέπεις, αν δεν βρίσκουν ηθικό λόγο να σταματήσουν οι βλακείες, ας το δουν τουλάχιστον οικονομικά -που δεδομένα τους νοιάζει. Για την ιστορία, υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα της λίγκας το 'report racism'.

Oμάδες με 305.989.000 ευρώ να μένουν στην τσέπη, κάθε χρόνο

H Τότεναμ εντοπίζεται στο Νο9 της λίστας του Forbes, με την αξία των ποδοσφαιρικών ομάδων έως τον περασμένο. Στην κορυφή 'κάθεται' η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι 'μερένγκες' έχουν 'αξία' στα 3.825 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 4%, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Το operating income (το κέρδος που προκύπτει, αφότου 'βγάλεις' μισθούς, υποτιμήσεις και το κόστος παραγωγής των προϊόντων της) φτάνει στα 101.000.000 ευρώ.

Αυτό των Σπερς ήταν στα 191.255.000 ευρώ, με την αξία του συλλόγου να 'χει φτάσει στα 1.465.000.000 ευρώ. Ήταν κατά 31% μεγαλύτερη της προηγούμενης περιόδου. Στο ΤΟΡ20 δεν υπήρχε άλλη ομάδα με μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, σε ένα χρόνο. Επίσης, υπήρχε μόνο μία με μεγαλύτερο operating income: η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε για 'καθαρά' κέρδη 214.696.000 ευρώ και η Τότεναμ 191.242.000 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, στο ΤΟΡ20 ανήκει και η Τσέλσι. Είναι στο Νο6, με αξία στα 2.324.000.000 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 25% και operating income στα 114.565.000 ευρώ.

Θέλω να σου πω ότι την Κυριακή 22/12 βρέθηκαν στο ίδιο γήπεδο (το υπερσύγχρονο Tottenham HotSpur Stadium που ειρήσθω εν παρόδω, στοίχισε 1.172.277.000 ευρώ), ομάδες που ανήκουν σε αυτές με τη μεγαλύτερη αξία, σε όλον τον πλανήτη. Και μεταξύ πολλών άλλων, ο μαθητής (Φρανκ Λάμπαρντ) αντιμετώπισε το δάσκαλο (Ζοσέ Μουρίνιο), για πρώτη φορά στην Premier League.

Οι Σπερς έχουν εμπορικές συμφωνίες, συνολικής αξίας 318.449.000 ευρώ, οι'Μπλε' 692.831.000 ευρώ. Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η Τότεναμ παίρνει 743.357.000 ευρώ και η Τσέλσι 1.025.000.000 ευρώ. Επίσης, είμαστε στο έτος 2019. Όλα αυτά ουδόλως απασχόλησαν αυτούς που πήγαν στο γήπεδο, όχι για να δουν μια από τις κορυφαίες συναντήσεις της 18ης αγωνιστικής, αλλά για να εξωτερικεύσουν το αδιάφορο της ζωής τους, σε βάρος άλλων.

Τι έγινε (όχι ότι αιτιολογεί κάτι, αλλά για να 'χουμε όλα τα στοιχεία)

Ο Σον Xονγκ-Μιν είδε την κόκκινη κάρτα, έπειτα από τετ α τετ που είχε με τον Αντόνιο Ρίντιγκερ, στο 61ο λεπτό. Ο διαιτητής αποτάθηκε στο VAR που έδειξε πως υπήρχε θέμα, αφότου ο παίκτης της Τσέλσι 'νίκησε' εκείνον της Τότεναμ -με τον τελευταίο να φαίνεται να ρίχνει κλωτσιά στα πλευρά του αντιπάλου. Ήταν η δεύτερη κόκκινη, μετά το φάουλ που 'έκοψε' το πόδι του Αντρέ Γκόμεζ σε δυο σημεία -με τις αρχές να ανακαλούν αυτήν την απόφαση και τον Ζοσέ Μουρίνιο να δηλώνει 'εναντίον της Έβερτον ο Σόνι έκλαιγε, για αυτό που έγινε με τον Αντρέ. Τώρα κλαίει επειδή έσπασε λίγα πλευρά του Ρίντιγκερ'. Κράτα πως ο Κορεάτης, ο οποίος είδε τρεις κόκκινες μέσα στο 2019 (περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη της Premier League) θα είναι εκτός για τους τρεις επόμενους αγώνες.

Μετά το συμβάν, ο Ρίντιγκερ μπήκε στο στόχαστρο μερίδας οπαδών της Τότεναμ, που άρχισαν να κάνουν τις μαϊμούδες. Εκείνος ειδοποίησε τον αρχηγό της ομάδας του και μαζί ενημέρωσαν τον διαιτητή, Άντονι Τέιλορ. Αυτός μετέφερε τις εξελίξεις στους προπονητές και παράλληλα, εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο της FIFA, με το 'Ladies and gentleman, this is a security announcement Racism is interfering with the game' να ακούγεται από τα μεγάφωνα. Αυτό που ορίζει η παγκόσμια ομοσπονδία, είναι πως η γηπεδούχος ομάδα οφείλει να ζητήσει από τους φαν να σταματήσουν την ρατσιστική συμπεριφορά.

Ακολούθως, η φράση αυτή ακούστηκε άλλες δυο φορές, με την Τότεναμ να επιλέγει αυτήν την τακτική, από το να ακολουθήσει το δεύτερο βήμα του πρωτοκόλλου που θα ήταν διακοπή του αγώνα και επιστροφή των παικτών στα αποδυτήρια, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εφόσον συνεχίζεται το κακό, εφαρμόζεται το τρίτο βήμα που είναι το τέλος των εργασιών (λήγει εκεί το ματς). Οι Σπερς είπαν πως η τακτική τους είχε να κάνει με το γεγονός ότι καταγγέλθηκε ένα συμβάν. Σημείωσε πως ενόσω ήταν σε εξέλιξη το ματς, έφυγαν και κάτι αντικείμενα από τις εξέδρες, με προορισμό τον Ισπανού γκολκίπερ της Τσέλσι, Κέπα Αριζαμπαλάγκα (αυτή ήταν η πρώτη διακοπή), με το σύνδεσμο των παικτών να ζητά να γίνει κυβερνητική έρευνα επί του ρατσισμού, στο ποδόσφαιρο, τονίζοντας πως 'όλες οι αρχές πρέπει να ενωθούν και να βάλουν ένα τέλος στην κακοποίηση, το ρατσισμό και την άνοδο των εγκλημάτων μίσους'.

Παρουσιαστής διέκοψε τον Γκάρι Νέβιλ, ενώ μιλούσε για το ρατσισμό

Ο Γκάρι Νέβιλ ήταν στην εκπομπή του Sky Sports για την αγωνιστική και είχε να πει πολλά και ενδιαφέροντα, όπως καταδίκαζε τη νέα μάστιγα της λίγκας. “Το ποδόσφαιρο χρειάζεται να αντιληφθεί πως έχει ένα τεράστιο πρόβλημα στα χέρια του, για το πώς επέτρεψε στο ρατσισμό να γυρίσει στο παιχνίδι. Έχουμε δώσει στους παίκτες τη δύναμη να φύγουν από το γήπεδο και να σταματήσουν τη διασκέδαση, ενώ είναι σε εξέλιξη”, είπε μεταξύ άλλων, όταν ο παρουσιαστής Ντέιβιντ Τζόουνς άκουσε κάτι που του έλεγαν στην ενδοεπικοινωνία και διέκοψε τον πρώην διεθνή Άγγλο αμυντικό, για να διευκρινίσει πως 'είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αυτή είναι η άποψη του Νέβιλ και όχι του SkySports'. Σήμερα ζήτησε συγγνώμη, εξηγώντας πως δεν είχε πρόθεση να διακόψει τον Νέβιλ που πρόσθεσε πως ο Πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον έχει κάνει σχόλια για 'αραπάκια' (μιλώντας για μαύρους) και 'γραμματοκιβώτια' (στην αναφορά του σε Μουσουλμάνες γυναίκες, που φορούν μπούρκα), χωρίς να υποστεί κάποια συνέπεια, ενώ στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος των Εργατικών έγιναν ουκ ολίγες καταγγελίες για αντισημιτισμό.

Ο Τζόνσον είχε απαιτήσει από την UEFA να σκληρύνει τη στάση της, απέναντι στους ρατσιστές, αφότου οι Άγγλοι διεθνείς είχαν γίνει ουκ ολίγες φορές στόχος. Ο ίδιος αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη σε τηλεοπτικό debate, για το 'γραμματοκιβώτιο', ενώ δικό του είναι και το 'βλέποντας ένα τσούρμο μαύρων παιδιών, φοβήθηκα'. Είχε 'κλείσει' με το 'υπερασπίζομαι το δικαίωμα μου να λέω τη γνώμη μου'.

Στις αρχές του μήνα, ο επικεφαλής της UEFA, Αλεξάντερ Σεφερίν μίλησε επί της γενικότερης οργής ποδοσφαιριστών και φιλάθλων, για την αδυναμία της ομοσπονδίας να προστατεύσει τους μαύρους παίκτες και να τιμωρήσει συλλόγους και χώρες που έχουν ρατσιστικές συμπεριφορές. Είπε πως “όταν βλέπεις υψηλόβαθμους πολιτικούς, πρωθυπουργούς, προέδρους δημοκρατιών να είναι ρατσιστές, σεξιστές και ομοφοβικοί, καταλαβαίνεις πως κάτι πάει πολύ λάθος. Αν δεις έναν ηλίθιο να λέει φωνάζει τέτοιου είδους πράγματα στο δρόμο, θα σκεφτείς 'βάλτε τον στη φυλακή'. Αλλά οι πολιτικοί δεν τιμωρούνται”. Υποσχέθηκε πως η UEFA θα αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και ότι η Κεντρική Επιτροπή που συγκροτείται μόνο από λευκούς άνδρες, θα αλλάξει τον Μάρτη.

'Όταν οι πολιτικοί εκφράζονται ρατσιστικά, το ποδόσφαιρο οφείλει να περιφρουρήσει ό,τι γίνεται μεταξύ των ορίων του”

Ο Μπάρνεϊ Ρόνεϊ στην Guardian χαρακτήρισε ως παραλογισμό την τακτική των τριών βημάτων του πρωτοκόλλου της FIFA, γράφοντας 'ποιος λέει ότι παίρνεις δυο 'δωρεάν' χτυπήματα και πως τριτώσει το κακό το συμβάν γίνεται έγκλημα;'. Θύμισε πως στο παρελθόν το αγγλικό πρωτάθλημα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να ηγηθεί και να δημιουργηθεί μια λίγκα που ανήκει στις καλύτερες του πλανήτη, έχει πλούτο και επιρροή. “Έχει και την ευθύνη να προστατεύσει και να φροντίσει τους ανθρώπους της: τους παίκτες και τους φιλάθλους. Και αυτό γίνεται μόνο με μηδενική ανοχή στη μισαλλοδοξία {...} Το ποδόσφαιρο έχει την υποχρέωση να περιφρουρεί ό,τι γίνεται μεταξύ των ορίων του και να προσφέρει ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς διαχειρίζεσαι αυτό το δηλητήριο {...} Υπάρχει μια ευκαιρία εδώ και σε κάθε άλλη περίπτωση σε όλη τη χώρα, να γίνει κάτι διαφορετικό. Να ηγηθούμε, από το να αντιδρούμε. Αν και δεν θα κρατήσω την αναπνοή μου”.


News 24/7

24MEDIA NETWORK