Η αναγνώριση και η ένσταση για το μεγάλωμα του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα παραμένει το φόβητρο για τις περισσότερες ομάδες. Υπάρχουν φορές που παίζει στο ρελαντί και πατάει τόσο όσο το γκάζι, για να πάρει τις νίκες και να διατηρηθεί σε πρωταθληματική χρονιά. Αυτό που ο ίδιος κάνει στους αντιπάλους, το έζησε το βράδυ της Τρίτης κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Σισέ επιτηρεί τον Τόρες, στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μάντσεστερ Σίτι, όπου οι 'ερυθρόλευκοι' ηττήθηκαν με σκορ 3-0 για την 3η αγ. του Group C στο Champions League | 03/11/2021 (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Ο Σισέ επιτηρεί τον Τόρες, στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μάντσεστερ Σίτι, όπου οι 'ερυθρόλευκοι' ηττήθηκαν με σκορ 3-0 για την 3η αγ. του Group C στο Champions League | 03/11/2021 LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Αν μπορούσε να μπει το ματς του Μάντσεστερ σε ένα στενό πλαίσιο, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Σίτι όπως θα αντιμετωπίσει την Κυριακή ο ΟΦΗ τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα. Από τη μία, μία ομάδα με 0-0-8 στα τελευταία εκτός στο Champions League, μπήκε στην έδρα της πιο πλούσιας ομάδας για μία τιμητική ήττα. Από την άλλη, η Μάντσεστερ Σίτι στον αγώνα με τη Λίβερπουλ και με ένα ελεγχόμενο ροτέισον ήθελε να ξεμπερδέψει νωρίς.

Οι 11 τελικές έναντι μηδενός του πρώτου μέρους ήταν η μία πλευρά του φεγγαριού. Η άλλη, αυτή του δευτέρου ημιχρόνου, έφερε τον Ολυμπιακό απέναντι στην ομάδα του Γκουαρδιόλα σαφώς πιο θαρραλέο, με περισσότερες σωστές επεμβάσεις στην άμυνα και πιο ορθολογική αντιμετώπιση του... θηρίου. Και το 1-0 του κακού πρώτου σαρανταπενταλέπτου έγινε 3-0 στο καλό δεύτερο μέρος. Διαφορά ποιότητας, μονάδων και νοοτροπίας.

Ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα παραμένει το φόβητρο για τις περισσότερες ομάδες. Υπάρχουν φορές που παίζει στο ρελαντί και πατάει τόσο όσο το γκάζι για να πάρει τις νίκες και να διατηρηθεί σε πρωταθληματική χρονιά. Αυτό που ο ίδιος κάνει στους αντιπάλους, το έζησε το βράδυ της Τρίτης κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι. Και αυτό που έζησε από τους 'πολίτες' πιθανόν να ζήσει ο ΟΦΗ το μεσημέρι της Κυριακής στο 'Θ. Βαρδινογιάννης'.

Μία παράλληλη πορεία του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη και ένα μάθημα χαρακτήρα για το πώς ακριβώς θα καταφέρει να γίνει πιο ανταγωνιστικός κόντρα στα λεγόμενα μεγαθήρια. Απαίτηση δεν έχει κανείς να πάει να πάρει το διπλό από την έδρα της Σίτι ή από αυτή της Μπάγερν, αλλά η απαίτηση έχει να κάνει με τις εμφανίσεις σε τούτα τα ματς που πρέπει να αναδεικνύουν το δεδομένο μεγάλωμα των 'ερυθρόλευκων' στην Ευρώπη.

Σε αντιστοιχία με το επίπεδο των πρωταθλημάτων, αν βάλεις δίπλα-δίπλα το Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης με το Μάντσεστερ Σίτι-Ολυμπιακός συνειδητοποιείς το... πολιτισμικό σοκ που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε εβδομάδα ο Ολυμπιακός. Δεν λέμε ότι φταίει το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος και το κατά πόσο ο κάθε Απόλλων Σμύρνης μπορεί να αποτελέσει μία δυνατή πρόβα ενόψει Champions League, αλλά ότι ο Ολυμπιακός χάνει τα ματς στην Ευρώπη όπως τα κερδίζει στην Ελλάδα. Στο... ρελαντί.

Ακόμα και με την Πόρτο την προηγούμενη αγωνιστική, με πολλά από τα στοιχεία του αγώνα υπέρ του, το τελικό σκορ δεν ήταν το επιθυμητό. Δεν πήρε αυτό που ήθελε βάσει αυτού που κατέθεσε στον αγωνιστικό χώρο του 'Ντραγκάο'. Με τη Μαρσέιγ ήταν το γκολ στο 90' για να του δώσει την ώθηση στο ξεκίνημα της φάσης των ομίλων έχοντας το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει για την Ευρώπη το γνωστό κλισέ 'επαγγελματική νίκη'.

Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός απέναντι στην Άρσεναλ με την τρομερή πρόκριση ή ο Ολυμπιακός απέναντι στη Μίλαν με την εμφατική νίκη δεν είναι το δεδομένο, αλλά οι... παρενθέσεις. Το μεγάλωμα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη που τον φέρνει... έτη φωτός μπροστά στην Ελλάδα δεν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα γιατί ταυτόχρονα μεγαλώνουν και οι αντίπαλοι. Κι αν η Σίτι δεν πιάνεται σε αυτή τη συζήτηση γιατί ήδη είναι τεράστια σε μέγεθος και αξία, δείτε γύρω σας τι ακριβώς συμβαίνει με ομάδες ανάλογες της δυναμικότητας του Ολυμπιακού.

Οι 'ερυθρόλευκοι' λοιπόν πρέπει να μάθουν να ζουν με την υπέρβαση. Να γίνει η συνήθειά τους, να επιζητούν το κάτι παραπάνω, να κάνουν αυτό που 'φωνάζει' το Champions League αν θες να σταθείς όρθιος σε αυτό. Όταν απέναντί σου έχεις ομάδες που σε βλέπουν σαν εύκολη λεία και μετά το 20λεπτο κατεβάζουν ταχύτητα επιδεικτικά, ανεβάζεις εσύ, βγάζεις εγωισμό και αντιδράς στο χορτάρι με βάση το συναίσθημα. Και το συναίσθημα θα σου δώσει τα έξτρα τρεξίματα, τα σωστά μαρκαρίσματα και τις αντεπιθέσεις για να διεκδικήσεις ό,τι σου αναλογεί από το ματς. Ακόμα κι αν αυτό είναι το τίποτα, δικαιούσαι να πεις ότι προσπάθησες.

Το δεύτερο μέρος του Ολυμπιακού δεν είναι το μεγάλο παιχνίδι, αλλά είναι κάτι στο οποίο μπορεί να πατήσει πάνω για τη συνέχεια. Να χτίσει με βάση αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση θα ζει ως deja vu μία κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρώτος στο χωριό, τελευταίος στην πόλη που λέει ο θυμόσοφος λαός.

Τώρα μπροστά του έχει τον ΟΦΗ. Διψασμένος για βαθμούς, πάντα επικίνδυνος, ομάδα που εκπροσωπεί το ορθολογικό ποδόσφαιρο και ίσως ο πιο δύσκολος αντίπαλος που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός έως τώρα στο πρωτάθλημα. Στο 'Θ. Βαρδινογιάννης' θα χρειαστεί περισσότερο γκάζι από αυτό που είθισται να πατά στην Ελλάδα. Μέχρι το επόμενο, εντός έδρας αυτή τη φορά, ραντεβού με τη Μάντσεστερ Σίτι ο Πέδρο Μαρτίνς θα πρέπει να αναθεωρήσει αρκετά πράγματα ως προς την ευρωπαϊκή προσέγγιση για να μονιμοποιηθούν εμφανίσεις σαν αυτή με την Άρσεναλ πέρυσι και να μην είναι απλά οι επικές προκρίσεις στις αξέχαστες ευρωπαϊκές βραδιές μίας μελλοντικής αναπόλησης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK