Η αρχιτεκτονική του Φαν'τ Σιπ στην απροστάτευτη εθνική Ελλάδας

Με δύο παιχνίδια ως οδηγό για τη συνέχεια, η εθνική άφησε αρκετά πράγματα για να ασχοληθούμε, αλλά το βασικότερο άφησε την ηρεμία μέχρι τον Οκτώβριο και τα δύο σερί εντός με Μολδαβία και Κόσοβο.

Ο Δημήτρης Σιόβας πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε απέναντι στο Κόσοβο, στην εκτός έδρας νίκη της Ελλάδας με 1-2 για την 2η αγ. του Nations League 2020-2021. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Δημήτρης Σιόβας πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε απέναντι στο Κόσοβο, στην εκτός έδρας νίκη της Ελλάδας με 1-2 για την 2η αγ. του Nations League 2020-2021. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Η κυριακάτικη νίκη της Ελλάδας επί του Κοσόβου ήρθε ουσιαστικά ως 'φάρμακο' για την κριτική, την αμφισβήτηση και την άδικη επίθεση στον Φαν'τ Σιπ, αλλά επί της ουσίας ήρθε ως το αυτονόητο αποτέλεσμα που δίνει και ψυχολογία. Και αυτό πολλές φορές έχει τη μεγαλύτερη σημασία από όλα. Πάμε, όμως, να δούμε ό,τι κρατήσαμε από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απέναντι σε Σλοβενία και Κόσοβο και τι αναμένουμε για τη συνέχεια.

1. Ο Τζον Φαν'τ Σιπ ακόμα δοκιμάζει πρόσωπα. Έχει κατασταλάξει στην τακτική και το σύστημα, αλλά τα παιχνίδια του Nations League φαίνεται ότι θα είναι κάτι σαν τις πρόβες τζενεράλε για τους αγώνες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

2. Η επιλογή με Μπακασέτα δεκάρι μπροστά από Κουρμπέλη και Ζέκα δεν βοήθησε. Δεν έδωσε δημιουργία στην ελληνική ομάδα και έφερνε τον Φορτούνη από τα πλάγια να μπαίνει στον άξονα. Η συγκεκριμένη επιλογή με Μπακασέτα έχει λογική μόνο αν ο αντίπαλος είναι ανώτερος και θες περισσότερα τρεξίματα και πίεση από δημιουργία.

3. Ο συγχωρεμένος ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, ένας εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων και μυαλών, είχε γράψει ουκ ολίγα άρθρα για τον Άγιαξ του Κρόιφ και δη για το θέμα της... αρχιτεκτονικής. Στο πώς δηλαδή ο Αίαντας απλωνόταν και 'μεγάλωνε' το γήπεδο στις επιθέσεις και πώς το μίκρυνε με την πίεση του σε θέση άμυνας. Ως 'παιδί' του Κρόιφ, ο Φαν'τ Σιπ θέλει να κάνει αυτό, προφανώς με τα 'υλικά' που έχει στα χέρια του και προφανώς ως προς τη λογική. Δεν θα γίνουμε ξάφνου Άγιαξ του Κρόιφ ούτε Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα, αλλά ως προς την ποδοσφαιρική λογική πρέπει να ακολουθηθεί αυτό το μονοπάτι.

4. Είναι ξεκάθαρο ότι σε συγκεκριμένες θέσεις και πρόσωπα ο ομοσπονδιακός προπονητής φαίνεται να έχει κατασταλάξει. Μπακάκης, Σταφυλίδης, Ζέκα, Κουρμπέλης. Οι αστερίσκοι έχουν να κάνουν με Μπακασέτα, Μάνταλο, Φορτούνη, τον φορ, τους κεντρικούς αμυντικούς (εδώ μπαίνει η κουβέντα για Μανωλά-Παπασταθόπουλο), ίσως και τον τερματοφύλακα. Έχει μπροστά του το Nations League να βγάλει 11άδα, αλλά εδώ ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάμε 'αμοντάριστοι' στα προκριματικά.

5. Ως προς τη σκέψη στις κλήσεις των παικτών άπαντες έχουν αντιληφθεί πλέον ότι ο Ολλανδός προπονητής δεν κάνει... χατίρια. Πηγαίνει στη λογική του ποδοσφαιριστή που θα υπηρετήσει στο γήπεδο αυτό που έχει στο μυαλό του ο Φαν'τ Σιπ, αλλά πλέον περνάμε στα πρώτα ερωτήματα για το αν αυτούς που καλεί μπορούν, τελικά, να υπηρετήσουν ό,τι θέλει να δει στην Εθνική.

6. Στα τελευταία ματς του 2019 είδαμε μία Εθνική που έβγαζε περισσότερη παραγωγή μέσα στο παιχνίδι από αναχαίτιση. Με δiψήφιο αριθμών τελικών, με επιθετικό προσανατολισμό και με τη διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Αυτό δεν το είδαμε με καθαρό τρόπο κόντρα σε Σλοβενία και Κόσοβο. Άλλο το ποσοστό κατοχής κι άλλο τι κάνεις με την μπάλα στα πόδια. Με λίγα λόγια, αυτό που θέλει ο Φαντ' Σιπ από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χάθηκε κάπου ανάμεσα σε αυτούς τους 10 μήνες που μεσολάβησαν των επίσημων αγώνων.

7. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τα δύο παιχνίδια της Πέμπτης και της Κυριακής είναι ότι ένας ποδοσφαιριστής τα ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο. Ο Σβάρνας, περί ου ο λόγος, ήταν αποτελεσματικός, έβγαλε με άριστα τις 'εξετάσεις' ως πρωτάρης και θέτει υποψηφιότητα για την άμυνα και στα επόμενα παιχνίδια.

8. Και τελικά, τι έγινε ρε παιδιά, που έλεγε και ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Τι κρατάμε από αυτή την Εθνική ύστερα από δύο αγώνες; Κρατάμε το νέο του πράγματος, κάθε τι διαφορετικό είναι και νέο και χρειάζεται χρόνο. Κρατάμε τη διάθεση του Φαν'τ Σιπ να αλλάξει πράγματα, μία διάθεση που κόπηκε απότομα λόγω κορωνοϊού (μην ξεχνάτε ότι είχαμε φιλικά στις ΗΠΑ που θα έδιναν έναν έξτρα ρυθμό και μία καλύτερη αποτύπωση από πλευράς παικτών των 'θέλω' του προπονητή), κρατάμε και τους 4 βαθμούς που θα μπορούσαν να είναι 6 αν ήμασταν λίγο πιο θαρραλέοι με Σλοβενία.

9. Και επειδή τίποτα από τα παραπάνω δεν διαβάσατε από τη στιγμή που δεν εμπεριέχουν τη λέξη ΕΠΟ, πετάμε στα σκουπίδια ό,τι προηγήθηκε των αγώνων από όσους θέλουν μόνο να προκαλούν περισσότερα προβλήματα από λύσεις.

10. Αυτοί είναι επιτακτικό πλέον να απομονωθούν. Η Εθνική δεν θέλει οπαδισμούς και χρωματισμούς, ηρεμία θέλει. Και από τη στιγμή που δεν την προστατεύει η ίδια η ΕΠΟ, ας την προστατεύσουμε εμείς οι υπόλοιποι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK