Η αθλητική παιδεία των Άγγλων κωφεύει ορισμένες στιγμές

Βλέποντας συχνά το άσχημο πρόσωπο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, συνηθίζουμε να φέρνουμε την σύγκριση με την ομορφιά στο εξωτερικό. Η αλήθεια ωστόσο είναι λίγο διαφορετική. Η λεκτική κακοποίηση παίκτη με πρόβλημα ακοής είναι κάτι που συμβαίνει στην 'προηγμένη' ποδοσφαιρικά Αγγλία.

Η αθλητική παιδεία των Άγγλων κωφεύει ορισμένες στιγμές
Ο Γουίλ Πάλμερ

Πολύ συχνά γίνεται αναφορά στα ήθη και έθιμα που επικρατούν στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας, όσον αφορά τις συμπεριφορές παραγόντων, οπαδών και ενίοτε των παικτών. Κάπου ίσως και να έχουμε πιστέψει πως ο λάθος τρόπος που συνήθως αντιμετωπίζουμε το άθλημα είναι αποκλειστικά δικό μας προνόμιο. Δεν είναι λίγες και οι φορές που όλοι χρησιμοποιούν ως παράδειγμα -προς μίμηση- τη φιλοσοφία που έχουν αναπτύξει χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία για το άθλημα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι λίγο διαφορετική...

"Πρόσεχε κουφέ μ...α"

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας εξετάζει ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που συνέβη σε αναμέτρηση του FA Youth Cup μεταξύ Στάμφορντ και Λίνκολν. Ο Γουίλ Πάλμερ, 17 ετών, που αγωνίζεται στην Στάμφορντ, έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι κωφός. Στην αναμέτρηση κόντρα στη Λίνκολν, αντίπαλος παίκτης του επιτέθηκε λεκτικά 'χτυπώντας' τον στο πρόβλημα ακοής που αντιμετωπίζει, φωνάζοντας του "πρόσεχε κουφέ μ...α". Λίγο αργότερα, στην προσπάθεια του Πάλμερ να συνεννοηθεί με συμπαίκτη του, ο ίδιος αντίπαλος έβαλε το ένα χέρι στο αυτί του λέγοντας "μίλα πιο δυνατά, δεν μπορώ να σε ακούσω".

Ο Πάλμερ, που φοράει εμφύτευμα που τον βοηθάει να έχει έστω μια υποτυπώδη επικοινωνία με τους συμπαίκτες του, υποστήριξε πως η λεκτική κακοποίηση που υπέστη τον επηρέασε τόσο πολύ, που ήθελε να φύγει από το γήπεδο.

"Στη διάρκεια του παιχνιδιού με χτυπούσε χαμηλά στην πλάτη αλλά και με τις τάπες του στο πίσω μέρος του ποδιού μου. Όταν συνέβη ξανά στο 2ο ημίχρονο τον απώθησα και μου φώναξε 'πρόσεχε κουφέ μ...α'. Σοκαρίστηκα. Πέντε λεπτά μετά μιλούσα σε έναν συμπαίκτη μου και συνέχισε να με προσβάλλει για το πρόβλημα ακοής μου, λέγοντας 'μίλα πιο δυνατά, δεν μπορώ να σε ακούσω', ενώ κάλυπτε με το χέρι του το αυτί του. Σκέφτηκα πως είμαι απλά ένας 17χρονος που επιθυμεί να παίξει ποδόσφαιρο και μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το διαχειριστώ όλο αυτό. Δεν μπορούσα να το ξεπεράσω. Ήθελα να φύγω αμέσως από τον αγωνιστικό χώρο και παραλίγο να ζητήσω από τον προπονητή μου να με βγάλει. Ένιωσα όμως πως αν το κάνω, θα φανώ αδύναμος, έτσι επέλεξα να μείνω και να το αντιμετωπίσω. Η αλήθεια όμως είναι πως η απόφασή μου αυτή, δεν με βοήθησε να το ξεπεράσω", υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Πάλμερ.

Η Λίνκολν Γιουνάιτεντ, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο facebook, ανακοίνωσε πως "γνωρίζουμε για τις κατηγορίες της υπόθεσης λεκτικής κακοποίησης ενός κωφού παίκτη στην αναμέτρηση με την Στάμφορντ. Διεξάγουμε εσωτερική έρυενα για το συμβάν και θα τοποθετηθούμε αναλόγως. Η Λίνκολν Γιουνάιτεντ απορρίπτει κάθε μορφή κακοποίησης και θα λάβουμε μέτρα εναντίον οποιουδήποτε εκθέτει τον σύλλογο".

Η Στάμφορντ με τη σειρά της τόνισε πως "βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τον παίκτη και την οικογένεια του, ενώ γνωρίζουμε πως η αντίπαλός μας διεξάγει έρευνα και την ευχαριστούμε που αντιμετωπίζει το θέμα με αμεσότητα. Δεν θα γίνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο δημόσια και ελπίζουμε αυτό το ζήτημα να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο για τον παίκτη αλλά και το ποδόσφαιρο γενικότερα".

Είναι μια πραγματικότητα πως το πρόσωπο του ποδοσφαίρου είναι συχνά άσχημο, αδυσώπητο. Ωστόσο ένα τέτοιο συμβάν σε τέτοιες ηλικίες είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, ακόμη και σοκαριστικό όταν συμβαίνει σε ποδοσφαιρικά προηγμένες χώρες. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα προόδου, τουλάχιστον όσον αφορά τον τρόπο που οι περισσότεροι προπονητές εκπαιδεύουν τους παίκτες τους σχετικά με τον σεβασμό στον αντίπαλο. Οι εικόνες στα Final-4 των πρωταθλημάτων Κ17 ανάμεσα σε νικητές και χαμένους είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Αποτελώντας μια μικρογραφία της κοινωνίας, το ποδόσφαιρο ποτέ δεν θα καταφέρει να ξεφορτωθεί το άσχημο κομμάτι του. Αυτό που μπορεί να κάνει, είναι να απομονώσει τους ψευτονταήδες στις μικρές ηλικίες. Εκπαιδεύοντας πρώτα χαρακτήρες και μετά ποδοσφαιριστές. Ο Πάλμερ μπορεί να μην το ξέρει, αλλά μένοντας στο γήπεδο έβαλε τις βάσεις για την εξάλειψη του φαινομένου. Ίσως σε λίγα χρόνια να καταλάβει πόσο περήφανος θα πρέπει να είναι γι' αυτή την απόφαση του.

Πηγή: the guardian.com

Θα γίνει ο Χάρι Κέιν ο κορυφαίος επιθετικός στην ιστορία της Αγγλίας; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:

News 24/7

24MEDIA NETWORK