Η έρευνα στην οποία η Premier League στηρίζει την επιστροφή στη δράση

Οι παίκτες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιστροφή στις προπονήσεις επαφής και κατ' επέκταση στην δράση. Μια έρευνα της STATSports αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο των ομάδων και της Premier League για να υπάρξει σέντρα στα μέσα Ιουνίου.

Για τον τρόπο που θα επιστρέψουν στην προπόνηση επαφής ανησυχούν οι παίκτες της Premier League, που αναμένεται να επιστρέψει στη δράση στα μέσα Ιουνίου. (Tim Goode/PA via AP)
Για τον τρόπο που θα επιστρέψουν στην προπόνηση επαφής ανησυχούν οι παίκτες της Premier League, που αναμένεται να επιστρέψει στη δράση στα μέσα Ιουνίου. TIM GOODE/PA VIA AP

Η μέση χρονική περίοδος που οι παίκτες της Premier League έχουν στενή επαφή στην διάρκεια ενός προπονητικού προγράμματος είναι μόλις πάνω από 3 δευτερόλεπτα. Πολύ κάτω από το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την προσέλκυση του κορονοϊού. Αυτή η διαπίστωση έγινε με βάση μια έρευνα, που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το πρότζεκτ επανεκκίνησης στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Οι περισσότεροι σύλλογοι σκοπεύουν να παρουσιάσουν αυτή την έρευνα στους παίκτες τους, θέλοντας να τους καθησυχάσουν για την προοπτική επαναφοράς της προπόνησης που προϋποθέτει επαφή. Η έρευνα, με τίτλο "Player Proximity white paper", διεξήχθη υπό την αιγίδα της STATSports. Πρόκειται για την εταιρεία που προμηθεύει με γιλέκα GPS και λογισμικό παρακολούθησης 15 συλλόγους της Premier League και πολλές ομάδες ακόμη παγκοσμίως. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από 11 προπονητικές μονάδες σε 4 συλλόγους, στο διάστημα μεταξύ 25 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου, ήταν δυνατό να οριοθετήσει έναν κύκλο δύο μέτρων γύρω από τους παίκτες και να μετρήσει με ακρίβεια πόσο συχνά αυτός ο κύκλος καταπατήθηκε από συμπαίκτες.

Τα κύρια ευρήματα ήταν ότι ο μέσος όρος της εισόδου ενός παίκτη στον κύκλο του συμπαίκτη του διαρκεί μόλις 3,3 δευτερόλεπτα, από κατά μέσο όρο 350 'εισβολές' ανά προπονητική μονάδα. Δεδομένου ότι αυτό μπορεί να ενισχυθεί από καταστάσεις όπως οι ασκήσεις στημένων φάσεων, η πλειονότητα των 'εισβολών' διαρκεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Όλα αυτά θεωρούνται χαμηλότερα από το κατώτατο χρόνιο όριο για τη σύλληψη του κορονοϊού, ειδικά επειδή μιλάμε για εξωτερικό χώρο.

Η έρευνα αυτή θεωρείται σημαντική καθώς είναι οι ανησυχίες των παικτών για την δεύτερη φάση -την προπόνηση επαφής- του πρότζεκτ επανεκκίνησης, που αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο. Σε μια τηλεδιάσκεψη των αρχηγών την Πέμπτη (14/5), εκφράστηκε ο προβληματισμός των ποδοσφαιριστών και η έλλειψη πληροφόρησης για τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Οι σύλλογοι ευελπιστούν πως η έρευνα της STATSports μπορεί να πείσει τους παίκτες. Και σκοπεύουν να την παρουσιάσουν σε αυτούς, μαζί με επιπλέον επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν πως η υπαίθρια επαγγελματική άθληση αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα εργασιακά περιβάλλοντα.

Ο χρόνος επαφής στην προπόνηση θα μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο αν χρησιμοποιηθούν οι λεγόμενες "COVID-friendly" ασκήσεις. Κάτι που μπορεί να φέρει επιπλέον εφησυχασμό στους παίκτες. Στις 11 προπονητικές μονάδες που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα της STATSports, εμπλέκονται 75 παίκτες, που φορούσαν τη συσκευή Apex GNNS για την καθημερινή τους άσκηση. Τα δεδομένα ανακτήθηκαν από τη συνολική παρουσία τους στο χορτάρι.

Αυτό που έδειξαν είναι ότι στην διάρκεια της προθέρμανσης και τις ασκήσεις κατοχής, παρατηρούνται οι περισσότερες 'εισβολές' στον κύκλο δύο μέτρων. Αντίθετα σε ασκήσεις μεγάλη ή μεσαίου χώρου ή σε μικρά γκρουπ προπόνησης τεχνικής φύσεως, σημειώνονται λιγότερο από δύο 'εισβολές' το λεπτό. Οι ασκήσεις στημένων φάσεων ή αυτές που προϋποθέτουν '1vs1' ανεβάζουν την χρονική διάρκεια της 'εισβολής', όμως τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στους προπονητές να προσαρμοστούν στην κατάσταση με διαφορετικές πρακτικές εκγύμνασης.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση της Αγγλίας έχει ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή στην δράση τα μέσα του Ιούνη. Σύμφωνα με το BBC υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι που θεωρούν πως είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ακόμη θέματα ιατρικού και προπονητικού πρωτοκόλλου που πρέπει να συμφωνηθούν και τα οποία θα τεθούν σε ψηφοφορία την Δευτέρα, όταν θα υπάρξει ξανά συνάντηση των συλλόγων.

Υπάρχει μάλιστα και μια διαδεδομένη άποψη πως οι νεαροί σε ηλικία παίκτες ανυπομονούν να ξαναπαίξουν σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους που εμφανίζονται πιο διστακτικοί. Αυτό που ξέρουν για την ώρα οι ποδοσφαιριστές είναι πως θα έχουν συγκεκριμένη θέση στο parking του προπονητικού κέντρου και υποχρεούνται να φέρουν ατομικές πετσέτες και μπουκάλι με νερό. Θα περνούν όλοι από σκανάρισμα που θα τσεκάρει για συμπτώματα του κορονοϊού καθημερινά.

Η Premier League έχει πληρώσει 4 εκατ. ευρώ για 40.000 κατ' οίκον τεστ την εταιρεία Prenetics που εδρεύει στο Χονγκ-Κονγκ, με τα αποτελέσματα να συγκεντρώνονται σε μια κεντρική μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι επίσης να διεξαχθούν όλοι οι αγώνες σε 8-10 ουδέτερα γήπεδα. Δύσκολα θα περάσει, αφού υπάρχει η σθεναρή αντίσταση των 6 τελευταίων ομάδων του βαθμολογικού πίνακα, που θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται η αθλητική ακεραιότητα της λίγκας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Οι ομάδες ήδη θα υποχρεωθούν σε επιστροφή 340 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ακόμη κι αν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα.

Emirates, Etihad, Amex, Vitality και King Power έχουν πληρώσει τεράστια ποσά στις ομάδες για να παίζουν στα γήπεδα τους, κάτω από αυτή την ονοματοδοσία. Επίσης, οι χορηγοί πληρώνουν για να εμφανίζονται διαφημίσεις στους πίνακες LCD... Οι σύλλογοι προφανώς δεν επιθυμούν να μπουν στην διαδικασία επιστροφής χρημάτων, έτσι οι συζητήσεις με τις αρχές συνεχίζονται. Θέμα είναι και η παρουσία ασθενοφόρων στα παιχνίδια, καθώς αν δεν μπορεί να τα παραχωρήσει το εθνικό σύστημα υγείας, τότε η υποχρεωτική παρουσία τους πρέπει να καλυφθεί ιδιωτικά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK