Η φάση που στοίχειωσε για πάντα τα ΠΑΟΚ-Μπενφίκα

Πριν από από 21 χρόνια ο ΠΑΟΚ πρωτοσυνάντησε την Μπενφίκα του Χάινκες. Θα την είχε αποκλείσει, αλλά συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί και δεν ήταν τα δύο χαμένα πέναλτι.

Ο Σπύρος Μαραγκός στον πρώτο αγώνα που έδωσαν ποτέ ΠΑΟΚ και Μπενφίκα
Ο Σπύρος Μαραγκός στον πρώτο αγώνα που έδωσαν ποτέ ΠΑΟΚ και Μπενφίκα EUROKINISSI

Αντίπαλο από την Πορτογαλία, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ θα συναντήσει για πέμπτη φορά. Όλες οι προηγούμενες από το 1999 και μετά. Τη μοναδική φορά που προκρίθηκε 'πέταξε εκτός' τη Λεϊσόες στον α' προκριματικό του UEFA, στις αρχές της σεζόν 2002-03. Εύκολη αποστολή θα πεις. Όχι απαραίτητα, διορθώνουμε, διότι είχε ηττηθεί 2-1 στον πρώτο αγώνα και έπρεπε να παλέψει πολύ για το 4-1 της Τούμπας στο δεύτερο σκέλος. Τις υπόλοιπες τρεις φορές ο 'Δικέφαλος' έπαιξε κι αποκλείστηκε από την Μπενφίκα. Έναν αετό που του τρώει τα σωθικά σε κάθε απόπειρα να συνεχίσει στην επόμενη φάση της εκάστοτε διοργάνωσης, είτε είναι ανώτερος στο γήπεδο είτε όχι. Σαν να βασανίζεται και να τιμωρείται επί μόνιμης βάσης, ως άλλος Προμηθέας, για την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά του στο ματς που άνοιξε τον κύκλο των χαμένων προκρίσεων απέναντι στο πιο επιτυχημένο κλαμπ της χώρας της Ιβηρικής.

Μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του μακρινού πια 1999 ο ΠΑΟΚ όφειλε, βάσει της απόδοσης που είχε στα δύο ματς, να έχει αποκλείσει τους Λουζιτανούς παρόντων του Γιουπ Χάινκες, του Κάρελ Μπομπόρσκι, του Ζοάο Πίντο και του Νούνο Γκόμεζ. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή η Μπενφίκα, θα ήταν αναμφίβολα μία από τις λαμπρότερες στιγμές των διεθνών πτήσεών του. Απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, όχι απαραίτητα γιατί ο Νίκος Φρούσος και ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης έχασαν τα πρώτα δύο πέναλτι της ψυχοφθόρας διαδικασίας, σουτάροντας πάνω στον Ένκε, με συνέπεια η Μπενφίκα να περάσει με το 4-1, ύστερα από τη νίκη 1-2 της ελληνικής ομάδας στα 120 λεπτά της αναμέτρησης στο 'Εστάντιο ντα Ντα Λουζ'. Στο μεσοδιάστημα οι Μαραγκός και Σάμπρι, χάρη σε πανομοιότυπες εκτελέσεις φάουλ από τον ίδιο χώρο του γηπέδου είχαν διαγράψει το 1-0 από την 'οβίδα' του Ουκρανού Κανταούροφ και είχαν εξισορροπήσει το σκορ του πρώτου αγώνα.

Μαθηματικώς ήταν δύο γκολ που θα έφταναν για την πρόκριση, εφόσον η αναταραχή στην περιοχή του ΠΑΟΚ, τη στιγμή που το χρονόμετρο κατά τον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη έδειχνε το 95ο λεπτό, δεν ευνοούσε τον προωθημένο Ρονάλντο Γκιάρο. Τον 25χρονο τότε Βραζιλιάνο στόπερ που 8 χρόνια αργότερα θα έρχονταν, κατά διαβολική σύμπτωση, για να υπηρετήσει τον Άρη. Με το σκορ τότε στο 1-1 οι φιλοξενούμενοι είχαν κερδίσει κόρνερ από άτσαλο διώξιμο του Τάσου Κατσαμπή προς τα πίσω. Στην εκτέλεση ο Κόβιτς επιχείρησε να βγει, αλλά σάστισε γιατί τον μπέρδεψε το φάλτσο. Μετά την πρώτη κεφαλιά η μπάλα έφτασε στον προωθημένο Γκιάρο, ο οποίος με προβολή έστειλε την μπάλα προς την εστία. Σε πρώτη φάση ο Στέλιος Βενετίδης, σωστά τοποθετημένος, έδιωξε. Ωστόσο η μπάλα έπεσε ξανά στα πόδια του Βραζιλιάνου που δεν λάθεψε, δεύτερη φορά, σε κενό τέρμα και πάγωσε την 'κολασμένη', όπως την περιέγραφαν οι Πορτογάλοι, Τούμπα.

Ήταν το άκρον άωτον μιας αλληλουχίας καταδικαστικών, για την τύχη του ΠΑΟΚ, συμβάντων στο δεύτερο μισό του αγώνα. Που είχαν ως αρχή την αποβολή του Γιώργου Γεωργιάδη στο 63' με απευθείας κόκκινη κάρτα για χτύπημα στον Μπρούνο Μπάστο. Την αποδέχθηκε χωρίς ν' αρθρώσει κουβέντα ο διεθνής μεσοεπιθετικός αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο με κατεβασμό κεφάλι. Προτού ο Άρι Χάαν αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, ακολούθησε το 0-1 από τον Νούνο Γκόμεζ στο 68', προτού στο 83' ο θεόρατος Αργεντινός Κρίστιαν Ντόλμπεργκ στείλει με κεφαλιά την μπάλα στο δεξί δοκάρι της Μπενφίκα. Η ισοφάριση με εκτέλεση φάουλ του 'γητευτή' Κώστα Φραντζέσκου στο 89' θα όριζε διαφορετικά την ιστορία, με ό,τι εκ των υστέρων είδαμε στη Λισαβόνα, δύο εβδομάδες αργότερα. Παρόλα αυτά η συνολική αμηχανία της άμυνας των 'ασπρόμαυρων' στην τελευταία φάση του αγώνα υπήρξε τιμωρητική για όλα τα μετέπειτα ραντεβού των δύο ομάδων στην Ευρώπη.

Ο ΠΑΟΚ συνάντησε ξανά την Μπενφίκα στη φάση των 32 του Europa League, τον Φλεβάρη του 2014 κι έχασε δύο φορές χωρίς να σκοράρει (1-0, 3-0). Αντιθέτως πριν από 2 καλοκαίρια για τα πλέι οφ του Champions League, κι ενώ είχε αποκλείσει Βασιλεία και Σπαρτάκ Μόσχας, απέσπασε το 1-1 μ' εκείνο το γκολ του Αμρ Ουάρντα στην έδρα των 'αετών' και έδειξε ότι μπορεί αντιστρέψει την εις βάρος παράδοση. Ιδίως αφότου ο δεύτερος αγώνας άρχισε με το 1-0 του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, αλλά κατέληξε στο 'εφιαλτικό' 4-1 πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 50 λεπτά και αποβληθεί κατόπιν ο Λέο Μάτος.

Με 0/3 απόπειρες και τρεις ήττες στην Τούμπα, ο 'Δικέφαλος' θα είναι εκ νέου το αουτσάιντερ, στο μονό ματς της 15ης ή 16ης Σεπτεμβρίου. Η κληρωτίδα ωστόσο του χάρισε την ευκαιρία να ξοφλήσει το παλιό χρέος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK