Η Goldman Sachs προβλέπει το Μουντιάλ

Το ερώτημα του "ποιος θα παρει το Μουντιάλ" δεν απασχολεί μόνο τους αθλητικούς συντάκτες και τους ποδοσφαιρόφιλους σ'όλο τον κόσμο, αλλά και κολοσσούς τραπεζικών επενδύσεων όπως η Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs προβλέπει το Μουντιάλ

Εξήντα επτά σελίδες είναι η έρευνα της Goldman Sachs για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Εξήντα επτά σελίδες γεμάτες με αριθμούς που έχουν προκύψει από μεγάλες στατιστικές αναλύσεις και χρησιμεύουν στα πάντα: στην πρόβλεψη του πόσο μακριά θα φτάσει η κάθε ομάδα στη διοργάνωση, στον τελικό νικητή, αλλά και στην απόδοση που μπορούν να έχουν επενδύσεις μετά τον τελικό στη διοργανώτρια χώρα και στις χώρες των δύο φιναλίστ.

Μια ξεκάθαρα αριθμητική προσέγγιση, που όπως σημειώνεται με σαφήνεια, δεν εξετάζει τίποτα ποδοσφαιρικό, όπως την ποιότητα των ομάδων, τους ποδοσφαιριστές που διαθέτουν, τις τακτικές ή την προπονητική προσέγγιση, κτλ. Για το στατιστικό μοντέλο της η Goldman Sachs έχει χρησιμοποιήσει το ενεργητικό/παθητικό των ομάδων στα πρόσφατα επίσημα παιχνίδια, εξετάζει το αν η ομάδα αγωνίζεται στη χώρα της ή έστω στη δική της ήπειρο και πάνω απ'όλα χρησιμοποιεί το Elo ranking.

Το Elo ranking είναι η βαθμολογία της εκάστοτε Εθνικής, που προκύπτει απ'τα επίσημα αποτέλεσμα σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις από το 1960 και μετά και σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι πολύ πιο σημαντικός παράγοντας για την εξαγωγή προβλέψεων απ'το FIFA Ranking. Στην κατάταξη της FIFA η Εθνική μας πχ είναι στην 10η θέση, αλλά στην αντίστοιχη του World Football Elo Ratings βρίσκεται στην 20η.

Βραζιλία μέχρι τέλους

Που καταλήγουν όλα αυτά; Φυσικά, στη Βραζιλία (που έχει τα καλύτερα αποτέλεσμα και αγωνίζεται στη χώρα της). Το μοντέλο όχι μόνο προβλέπει κατάκτηση του τροπαίου απ'την ομάδα του Φελίπε Σκολάρι, αλλά της δίνει το πολύ υψηλό 48.5% ως το ποσοστό για την πρωτιά. Δεύτερη είναι η Αργεντινή με ποσοστό 14.1% (μάλλον επειδή αγωνίζεται στην ήπειρό της), ακολουθεί η Γερμανία με 11.4 και η Ισπανία με 9.8.

Η Goldman Sachs προβλέπει το Μουντιάλ

Η Εθνική μας μπορεί να έχει μόλις 1.8% για να φτάσει στον τελικό, αλλά η Goldman Sachs της δίνει το απίστευτα υψηλό 60.6% για να περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο δεύτερο γύρο και 24.6% για πρόκριση στους 8. Κι αν απορείτε για το πως θα εξελιχθεί η μάχη των νοκ-άουτ , ιδού και το γράφημα της πρόβλεψης μέχρι τον τελικό, ανάμεσα σε Αργεντινή και Βραζιλία. Σύμφωνα μ'αυτό, η Εθνική μας θα αποκλειστεί στη φάση των 16 απ'την Ουρουγουάη.

Η Goldman Sachs προβλέπει το Μουντιάλ

Εννοείται πως η Goldman Sachs δεν ισχυρίζεται πως οι προβλέψεις της είναι αλάνθαστες. Στην ερεύνα για το Μουντιάλ της Βραζιλίας συμπεριέλαβε και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις που για Παγκόσμιο Κύπελλο της Ν. Αφρικής και την τελική έκβαση αυτών.

Το φαβορί της ήταν πάλι η Βραζιλία, που δεν έφτασε ούτε καν στους ημιτελικούς, αλλά τουλάχιστον η εκτίμηση ήταν πως η Σελεσάο είχε 26.6% πιθανότητες για την κούπα, μικρό ποσοστό σχετικά με το φετινό 48.5%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως το ζευγάρι του τελικού μεταξύ της Ισπανίας και της Ολλανδίας ήταν ανάμεσα στις ομάδες που η Goldman Sachs θεωρούσε 2ο και 3ο φαβορί.

Η Goldman Sachs προβλέπει το Μουντιάλ

News 24/7

24MEDIA NETWORK