Η κόντρα Νταμπίζα-Φύσσα είναι το πρόβλημα που ζητά επιτακτικά λύση

Τα ανοιχτά μέτωπα του Παναθηναϊκού φέρνουν τη δυσλειτουργία του συλλόγου σε 3 βασικούς τομείς: οικονομικό, μεταγραφικό, τμήματα υποδομής. Στους 'πράσινους' δεν λειτουργεί τίποτα σωστά.

Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Λεβαδειακό για τη Super League 2018-2019 στη Λιβαδειά, Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019
Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Λεβαδειακό για τη Super League 2018-2019 στη Λιβαδειά, Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 KOSTAS VILLA / EUROKINISSI SPORTS

Τα παιδιά είναι το αύριο. Το κλισέ. Για τον Παναθηναϊκό, από την εποχή που ο Γιάννης Σαμαράς ανέλαβε υπεύθυνος Ακαδημιών, η φράση, το μότο, πήρε σάρκα και οστά. Ο νυν διευθυντής ποδοσφαίρου του ΟΦΗ, ο οποίος στον Όμιλο κάνει ό,τι δεν κατάφερε να οργανώσει στον Παναθηναϊκό, αλλά και στις άλλες ομάδες που δούλεψε, ανέλαβε τους 'πράσινους' και από την πρώτη μέρα εφάρμοσε τη δική του στρατηγική. "Σημασία δεν έχουν τα αποτελέσματα και οι τίτλοι. Σημασία έχει να βγουν από τις Ακαδημίες σωστοί χαρακτήρες. Να μάθουν τον σωστό τρόπο για να νικάνε. Να μη γίνει αυτοσκοπός". Λόγια που χρησιμοποίησε και τον Οκτώβριο στον ΟΦΗ, όταν ανέλαβε επιτελική θέση στην οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Στον Παναθηναϊκό αυτό δούλεψε, ειδικά σε μία εποχή όπου οι 'πράσινοι' δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν το μοντέλο μίας κανονικής, 'μεγάλης' ομάδας. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που βλέπουμε να στελεχώνουν τώρα την ομάδα είναι 'παιδιά' του Σαμαρά. Και κάποιοι άλλοι που δεν έμειναν. Όπως για παράδειγμα ο Θοδωρής Μίγγος, ο οποίος αποχώρησε, πήγε δανεικός στην Καλλιθέα, έπειτα έπαιξε στην Κύπρο και τώρα επέστρεψε στην 'αγκαλιά' του ποδοσφαιρικού 'πατέρα' του, στον ΟΦΗ.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2019-2020 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Γιάννης Σαμαράς EUROKINISSI SPORTS

Η αποχώρηση Σαμαρά από τους 'πράσινους' ανέβασε μονομιάς τον βαθμό δυσκολίας στον Τάκη Φύσσα, που ανέλαβε το δύσκολο ρόλο να συνεχίσει το έργο του. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά: ο Φύσσας είχε διαφορετική νοοτροπία όσον αφορά στις Ακαδημίες και τον τρόπο δουλειάς των παιδιών. Ναι, έδινε ιδιαίτερη βάση στο μέλλον του συλλόγου και με αυτό ως πρωταρχικό μέλημα, δούλευε όλο αυτόν τον καιρό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες (έβαζε χρήματα από την τσέπη του όποτε χρειαζόταν για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες), μόνο που για τον Φύσσα σημασία είχε το 'χτίσιμο' νικητών. Το άκρως αντίθετο του προκατόχου. Το περίφημο DNA νικητή, η πρωτιά, οι τίτλοι.

"Αυτό το γενικό και αόριστο να έχουμε DNA του νικητή, δεν το αντιλαμβάνομαι". Μάιος 2019, ο Νίκος Νταμπίζας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο 'Γεώργιος Καλαφάτης' και μεταξύ άλλων αναφέρεται στα τμήματα υποδομής. Η πρώτη ανοιχτή ρήξη με τον Φύσσα στον τρόπο δουλειάς και νοοτροπίας. Άουτς, στην καθομιλουμένη. Άδειασμα. Ακόμα ένα επεισόδιο στην εσωστρέφεια του συλλόγου.

Έχει προηγηθεί η περίοδος όπου ο Παναθηναϊκός έχει χάσει στο ΟΑΚΑ από τον ΟΦΗ, ο Νταμπίζας βρίσκεται στη θέση του απολογούμενου, οι φωνές και οι γκρίνιες του κόσμου έχουν γιγαντωθεί, σε μία χρονιά που ομολογουμένως άπαντες στάθηκαν δίπλα στην ομάδα και στη νέα προσπάθειά της. Ο τεχνικός διευθυντής του 'τριφυλλιού' προσπαθεί να δικαιολογήσει τα γεγονότα, αναφέρεται στον τρόπο δουλειάς του συλλόγου, στις μεταγραφές, στο οργανόγραμμα, ακουμπά και το θέμα των Ακαδημιών στην πρώτη 'σεισμική δόνηση' της κόντρας με τον Φύσσα. Τότε το όλο θέμα δεν πήρε διαστάσεις. Η απόφαση Φύσσα να πολιτευτεί στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη έριξε τους 'τόνους'. Πολλοί πίστεψαν ότι θα καταφέρει να εκλεγεί, άρα θα αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό και δεν θα ακολουθήσουν 'μετασεισμοί'.

Όταν, όμως, γίνονται σχέδια, κάποιος τα βλέπει και γελά. Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές έφεραν τον Παναθηναϊκό αντιμέτωπο με ένα εσωτερικό πρόβλημα που καλείται να λύσει και όχι να το κρύψει κάτω από το χαλάκι. Από τις δηλώσεις του Νταμπίζα "πρέπει να κοιτάμε την προοπτική, πως θα ετοιμάσουμε τα παιδιά, όχι για να είμαστε πρώτοι στις υποδομές" μέχρι τις δηλώσεις του Φύσσα "οι ομάδες μας πρέπει να είναι ανταγωνιστικές, πρέπει τα παιδιά μας να έχουν νοοτροπία νικητή", είναι μία απόσταση που πρέπει να καλυφθεί. Δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, μία σύγκρουση ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας από δύο άνδρες που θα έπρεπε να συνεργάζονται στην ίδια ρότα για το καλό του Παναθηναϊκού υπό κανονικές συνθήκες.

Ο Νίκος Νταμπίζας και ο Τάκης Φύσσας κατά την παρουσίασή τους από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Ο Νίκος Νταμπίζας και ο Τάκης Φύσσας κατά την παρουσίασή τους από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει ένα ανοιχτό 'μέτωπο'. Στη συνέντευξη Τύπου του περασμένου Μαΐου, ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου 'άδειασε' με τις δηλώσεις του τον Φύσσα. Το θέμα έμεινε εκεί. Ακολούθησαν οι συζητήσεις με τους πιτσιρικάδες για τις ανανεώσεις, οι βουλευτικές εκλογές, η γκρίνια για την απραξία στις μεταγραφές, ακολούθησε και μία παρουσίαση φανέλας που πήρε τα δικά της 15 λεπτά δημοσιότητας. Το θέμα, όμως, παραμένει εκεί, στη γωνία. Ζητά επίλυση. Είτε με εξελίξεις και αλλαγές είτε με ξεκίνημα από την αρχή, σε μηδενική φάση. Πάμε από την αρχή, να προσδιορίσουμε ξανά τη φιλοσοφία.

Ποιο από τα δύο θα γίνει; Πολλές μαζεμένες εκκρεμότητες στον Παναθηναϊκό. Οι Ακαδημίες φαντάζουν ως το μεγάλο πρότζεκτ (και είναι), αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή ο κόσμος και οι ανάγκες του Παναθηναϊκού ζητούν επιτακτικά μεταγραφές. Οι πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις του Γιώργου Δώνη ότι θα γίνουν κινήσεις δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα παυσίπονο, που η επίδρασή του πέρασε.

Ο Παναθηναϊκός αυτήν τη στιγμή είναι η ομάδα με τα μεγαλύτερα ανοιχτά μέτωπα και τα σημαντικότερα εξ αυτών αφορούν τη λειτουργία του. Οικονομικό, μεταγραφικό, τμήματα υποδομής. Τίποτε από τα 3 δεν 'δουλεύει' σωστά. Ένα ρολόι με χαλασμένους τους δείκτες. Και παραμένει εκεί, κρεμασμένο στον τοίχο...

Τι θα συμβεί με το γήπεδο του Παναθηναϊκού; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK