Η κόρη του Μαραντόνα του έσωσε τη ζωή

Για μία εβδομάδα ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν ήθελε να φάει ή να μιλήσει σε άνθρωπο. Τη Δευτέρα 2/11, η κόρη του Τζανίνα τον πήγε με το 'έτσι θέλω' στο νοσοκομείο. Οι εξετάσεις έδειξαν υποσκληρίδιο αιμάτωμα και υποβλήθηκε αμέσως σε επέμβαση, που είχε αυξημένο ρίσκο λόγω του ιστορικού του.

Το μπάνερ που τοποθέτησε οπαδός του Ντιέγκο Μαραντόνα, έξω από την ιδιωτική κλινική όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση στον εγκέφαλο.
Το μπάνερ που τοποθέτησε οπαδός του Ντιέγκο Μαραντόνα, έξω από την ιδιωτική κλινική όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση στον εγκέφαλο. AP PHOTO/NATACHA PISARENKO

Την Παρασκευή 30/10 ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε γενέθλια. 'Έκλεισε' τα 60. Πήγε για μισή ώρα στο προπονητικό κέντρο της Gimnasia Y Esgrima, για να δει τους παίκτες του και να του ευχηθούν. Μετά έκανε και μια guest star εμφάνιση στο ματς με την Πατρονάτο. Όσοι τον είδαν, είδαν και ότι δεν μπορούσε να περπατήσει. Αποχώρησε υποβασταζόμενος. Έδειχνε εξαντλημένος.

Τη Δευτέρα 2/11 η κόρη του Τζανίνα, τον πήρε από το χέρι και τον πήγε σε ιδιωτική κλινική της Λα Πλάτα, 60 χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Άιρες. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως ο λόγος δεν ήταν ο Covid-19. Δεν διευκρίνιζαν όμως, και τι οδήγησε τον θρύλο στο νοσοκομείο.

Μετά τα πρώτα τεστ, φάνηκε να 'χει αφυδάτωση και αναιμία (θέμα που 'χει από τότε που υποβλήθηκε σε γαστρικό bypass, το 2005), με τους ειδικούς να εκτιμούν πως σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει και αφορά ηρεμιστικά και αγχολυτικά τον κατέβαλαν. Τότε ήταν που είπε το 'είμαι μια χαρά, να φεύγω'. Δεν τον άφησαν, γιατί εκκρεμούσαν κάποιες εξετάσεις.

Οι 'αυτόπτες μάρτυρες' τόνιζαν πως για τουλάχιστον μια εβδομάδα -πριν τον πάει η κόρη του για εξετάσεις- δεν ήθελε να φάει ή να μιλήσει σε κανέναν. Ένιωθε θλιμμένος και η κυκλοθυμία του είχε φτάσει στο πικ της. Σημείωναν πως 'πάντα ήταν κυκλοθυμικός'. Μόνο που αυτήν τη φορά υπήρχε λόγος και μάλιστα, ήταν σοβαρός.

Ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είχε υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Θα ήθελα να έχεις υπ' όψιν σου πως μπήκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, κατόπιν επιμονής του προσωπικού του γιατρού και νευρολόγου, Λεοπόλδο Λούκε, ο οποίος θορυβήθηκε από την κακή διάθεση που είχε για μέρες ο φίλος του.

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα.
Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα. ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα (γνωστό ως 'εγκεφαλικός θρόμβος') είναι 'από τα πιο θανατηφόρα εκ των εγκεφαλικών κακώσεων', σύμφωνα με την US National Library of Medicine. Ο θρόμβος εμφανίζεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και κάτω από το εξωτερικό 'περίβλημα' που λέγεται 'σκληρή μήνιγγα'.

Προκαλείται από τραυματισμό ή απότομα κουνήματα του κεφαλιού. Όταν προκύπτουν γρήγορες αλλαγές στις ταχύτητες εντός του κρανίου έχουν ως συνέπεια την υπερβολική έκταση και τελικά τη ρήξη των μικρών υποσκληριδίων φλεβών (που είναι αιμοφόρα αγγεία). Έτσι, εμφανίζεται το αιμάτωμα που πιέζει τον εγκέφαλο.

Είναι 'φαινόμενο' που εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικιωμένους και αλκοολικούς -καθώς αυτοί είναι που 'χουν συχνότερα εγκεφαλική ατροφία.

Η αιμορραγία είναι αργή και χαμηλής πίεσης και τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο αργά (από 24 ώρες έως και 2 εβδομάδες). Ποια είναι όμως, αυτά: απώλεια ή μειωμένο επίπεδο συνείδησης, ευερεθιστότητα, επιληπτική κρίση, αλλαγή προσωπικότητας, πονοκέφαλος, ζάλη, αμνησία, ναυτία, διαταραχές στην ομιλία, διαταραχές στην όραση, διαταραχές στη βάδιση, απώλεια όρεξης, αδυναμία ή λήθαργος και αποπροσανατολισμός.

Όποιος δεν δίνει σημασία και το αιμάτωμα συνεχίσει να διογκώνεται, μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική απώλεια συνείδησης και ενδεχομένως στο θάνατο. Οι ασθενείς δεν θυμούνται ενδεχόμενο περιστατικό που προκάλεσε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Σύμφωνα με άρθρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών οι καθ' ύλην αρμόδιοι κρίνουν από την ταχύτητα εξέλιξης, πριν το χαρακτηρίσουν ως οξύ (αν υπάρχει αλλαγή σε 48 ώρες, χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση και έχει ποσοστό θνησιμότητας στο 50%), υποξύ (από 48 ώρες έως δυο εβδομάδες, χρειάζεται επέμβαση και οι πιθανότητες θνησιμότητας μειώνονται συγκριτικά με το οξύ) και χρόνιο (εξελίσσεται με βραδύ τρόπο με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται έπειτα από εβδομάδες ή/και μήνες. Οι πιθανότητες επιτυχίας σε περίπτωση επεμβάσεις είναι υψηλές).

Η εγχείρηση θεωρείται 'ρουτίνας'. Δεδομένης όμως, της γενικότερης κατάστασης υγείας του Μαραντόνα (τα θέματα με την καρδιά και τη χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ τον έχουν τοποθετήσει στις 'ευπαθείς ομάδες'), είχε ένα αυξημένο ρίσκο. Ήταν επιτυχημένη και τώρα θα χρειαστεί παρακολούθηση "αλλά όλα είναι υπό έλεγχο", όπως είπε ο προσωπικός γιατρός του Αργεντινού. Τόνισε ότι "όλα θα εξαρτηθούν από εκείνον. Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερα πολύπλοκο, αλλά δεν παύει να επρόκειτο για επέμβαση στον εγκέφαλο", που διήρκεσε 80 λεπτά, με τον Μαραντόνα να 'χει τις αισθήσεις του. Μέχρι σήμερα δεν θυμάται αν χτύπησε κάπου.


News 24/7

24MEDIA NETWORK