Η κορυφαία ενδεκάδα από παίκτες Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι

Παραμονές του σπουδαίου ματς της Premier League μεταξύ της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι την Κυριακή (18:30) στο 'Ανφιλντ' για τη 12η αγωνιστική, η κοινή βασική ενδεκάδα δεν θα μπορούσε παρά να περιέχει υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο και ορισμένες αδικίες.

Ο Κέβιν ντε Μπράινε της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζει με τον Νταβίδ Σίλβα γκολ κόντρα στη Γουότφορντ, σε αναμέτρηση για την Premier League 2017-2018 στο 'Ετιχάντ', Μάντσεστερ, Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018
Ο Κέβιν ντε Μπράινε της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζει με τον Νταβίδ Σίλβα γκολ κόντρα στη Γουότφορντ, σε αναμέτρηση για την Premier League 2017-2018 στο 'Ετιχάντ', Μάντσεστερ, Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018 AP PHOTO/RUI VIEIRA

Σε ζωντανή μετάδοση στο Sky Sports, ο Άσλεϊ Κόουλ είχε αφήσει εκτός αγαπημένης του ενδεκάδας παικτών Άρσεναλ και Τσέλσι τον Ντένις Μπέργκαμπ. Στο Νησί, ο εκθαμβωτικός Ολλανδός, ένας από τους 10 ποδοσφαιριστές στην ιστορία που μπορούσες να παρομοιάσεις τον τρόπο παιχνιδιού του με μελωδία του Φραντς Σούμπερτ χωρίς να θεωρηθείς γλοιώδης, θεωρείται αρχιερέας της μπάλας. Κάθε τι που έκανε, έσφυζε από πρωτοπορία, ήταν ο καλύτερος μαθηματικός που έπαιξε ποδόσφαιρο στο Νησί. Ο Τζέιμι Κάραχερ το... έχασε με την επιλογή του. Ο Κόουλ βρέθηκε στη δύσκολη θέση να διαλέξει ανάμεσα στον Ολλανδό και τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ήταν άνιση η μάχη. Από τη μία, ο ποδοσφαιριστής που αν τολμήσεις να λησμονήσεις μοιάζει με κακό κάρμα, με την αρχαία ύβρη. Και, από την άλλη, ο άνθρωπος που του χάρισε το πρώτο και μόνο Champions League στην καριέρα του. Εκείνο στο Μόναχο, το 2012.

Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει τη Μάντσεστερ Σίτι την Κυριακή (18:30) στο 'Άνφιλντ', για τη 12η αγωνιστική της Premier League. Με νίκη αυξάνει τη διαφορά της στους 9 βαθμούς, με ήττα η Σίτι βρίσκεται στο 'τρίποντο' και αναπόφευκτα το εγχείρημα να φτιαχθεί μια ενδεκάδα ποτ πουρί, βαραίνει τον υπογράφοντα, διδάσκοντάς τον ότι μόνο πολλαπλάσια πίεση μπορεί να ένιωθε ο άλλοτε διεθνής αριστερός μπακ στο δίκτυο που άλλαξε το αγγλικό ποδόσφαιρο. Οπότε γενικώς, χρειάζεται η φειδώ στην κριτική, ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιον που δεν διαλέγει τον Μπέργκαμπ, με τον οποίο ήταν συμπαίκτης για 7 χρόνια, για την ομάδα του. Εδώ η κατάσταση είναι πιο εύκολη, αλλά όχι τόσο εύκολη. Από την πρώτη επιλογή κιόλας, δηλαδή εκείνη του προπονητή, το πρόβλημα μεγεθύνεται. Θα επιλεγεί ο Πεπ Γκουαρντιόλα, διότι η ομάδα του έχει κατακτήσει 2 διαδοχικά πρωταθλήματα, το δεύτερο μεταξύ σφύρας και άκμονος, θέλει το τρίτο, για να κάνει ό,τι μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει πετύχει από το 1992 κι έπειτα (1999, 2000, 2001), ενώ πέτυχε και κάτι άλλο πρωτόγνωρο: δέχθηκε μηδέν γκολ από expected chances την προηγούμενη σεζόν, δηλαδή από σουτ που οι πιθανότητες να σκοράρει μία ομάδα είναι οι μεγαλύτερες. Ωστόσο, το σύστημα θα είναι ένα καθαρό 4-3-3, που συνήθως γίνεται 2-5-3, που παίζει ο Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ.

Τερματοφύλακας: Άλισον

Η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Λίβερπουλ είναι ένας Βραζιλιάνος τερματοφύλακας. Βρείτε το διπλό αστείο στην παραπάνω πρόταση και κερδίστε ένα... Champions League. Ο Άλισον ήταν ο άνθρωπος που προσέδωσε σταθερότητα στην εστία και έκανε τους υπόλοιπους αμυνόμενους να ασχολούνται με τον χώρο τους, δίχως να σκέφτονται αν έχουν να καλύψουν αυτό που θα συμβεί στην πλάτη τους. Εν πολλοίς, ο τραυματισμός του έπαιξε μείζονα ρόλο ώστε στα πρώτα 17 φετινά ματς η Λίβερπουλ να μην έχει δεχθεί γκολ μόνο σε 3 (μεταξύ αυτών και το 2-0 επί της Μίλτον Κέινς Ντονς), γι' αυτό επέστρεψε, άμα τη αποθεραπεία του, κατευθείαν στα δοκάρια, όσο συμπαθής κι αν ήταν ο Αντριάν. Ο Έντερσον δεν είναι κακός, απλώς δεν είναι ο μεγάλος τερματοφύλακας, που λένε, κατηγορία στην οποία ανήκει ο Άλισον, ο οποίος τελείωσε την περυσινή χρονιά του ως ένας από τους πυλώνες της εθνικής Βραζιλίας για την κατάκτηση του Copa America.

Δεξί μπακ: Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ

Μαζί με τον Άντι Ρόμπερτσον έχουν δώσει ήδη 6 ασίστ τη φετινή σεζόν, ωστόσο έχουν δημιουργήσει 55 ευκαιρίες για γκολ. Στον αντίποδα, οι ακραίοι αμυντικοί της Σίτι έχουν δώσει μόνο 24 φορές την ευκαιρία στους συμπαίκτες τους. Ο Αλεξάντερ Άρνολντ εν δράσει είναι ένας ποδοσφαιριστής που δύσκολα καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που δεν μπορεί να κάνει. Η ακρίβεια της μεταβίβασης μοιάζει με εκείνη του Ντέιβιντ Μπέκαμ (θου Κύριε), στην κατοχή της μπάλας δεν κάνουν το σταυρό τους στις κερκίδες και φυσικά του ανήκει η μεγαλειώδης εκτέλεση κόρνερ στο 'Άνφιλντ' με την Μπαρτσελόνα, που έφερε το 4-0 και μία από τις παροιμιώδεις ανατροπές στην ιστορία του Champions League.

Στόπερ: Φερναντίνιο

Ο Βραζιλιάνος παίζει κατά συνθήκη στόπερ στη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά παρά το γεγονός ότι υπάρχει ο Εμερίκ Λαπόρτ, ένας αυθεντικός κεντρικός αμυντικός, η απουσία του από την αρχή της σεζόν δεν γίνεται παρά να τον αφήνει εκτός αποστολής. Ο Φερναρντίνιο είναι επί της ουσίας ο κατά συνθήκη στόπερ της Σίτι, με τον Γκουαρντιόλα να έχει εγκαταλείψει από καιρό το δίδυμο Νικολάς Οταμέντι-Τζον Στόουνς, όμως δεν τα πάει άσχημα. Από το 3-0 με τη Σαχτάρ παίζει στη θέση και, αν εξαιρεθεί το 0-2 των Γουλβς στο Μάντσεστερ, η Σίτι έχει κρατήσει 4 φορές λευκό το αμυντικό ποινικό μητρώο της με εκείνον στο βασικό σχήμα, μία περισσότερη από ό,τι η άμυνα της Λίβερπουλ όλη τη σεζόν. 

Στόπερ: Βίρτζιλ φαν Ντάικ

Ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ της Λίβερπουλ μαρκάρει τον Ραχίμ Στέρλινγκ της Μάντσεστερ Σίτι σε αναμέτρηση για τον δεύτερο προημιτελικό του Champions League 2017-2018 στο 'Ετιχάντ', Μάντσεστερ, Τρίτη 10 Απριλίου 2018
Ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ της Λίβερπουλ μαρκάρει τον Ραχίμ Στέρλινγκ της Μάντσεστερ Σίτι σε αναμέτρηση για τον δεύτερο προημιτελικό του Champions League 2017-2018 στο 'Ετιχάντ', Μάντσεστερ, Τρίτη 10 Απριλίου 2018 TIM GOODE/PA VIA AP

Ο καλύτερος αμυντικός της σεζόν 2018-2019, ο Ολλανδός που χάρισε την αμυντική στιγμή της προηγούμενης περιόδου με την παγίδα που έστησε στον Μοχάμεντ Σισοκό της Τότεναμ σε αντεπίθεση 2 vs 1 στο 'Άνφιλντ', δεν έχει πιάσει τα περυσινά υψίπεδα απόδοσης, αλλά, πάλι, ξεχωρίζει όπως το σεντόνι της Μέριλιν Μονρόε σε κατάστημα επίπλων. Δεν θα υπήρχε αντίπαλος που θα άφηνε εκτός ενδεκάδας τον παίκτη που κάνει τους διπλανούς από εκείνον καλύτερους στόπερ, που με την μπάλα στα πόδια θυμίζει ποιοτικό μέσο ο οποίος με τα χρόνια έγινε λίμπερο, που το ποδόσφαιρο που ξέρει συνάδει και με τις δύο πατρίδες του, την Ολλανδία εκ του πατρός και, κλασικά, το Σουρινάμ εκ μητρός. Έχει πλάκα ότι οι πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία των 'κόκκινων', επί εποχής, μάλιστα, του φημισμένου gegenpressing, είναι ένας αμυντικός κι ένας τερματοφύλακας. Όταν τον Γενάρη του 2018 έδωσε 75 εκατομμύρια λίρες στη Σαουθάμπτον για να τον αποκτήσει, η Λίβερπουλ έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της. Ξεκάθαρα ποδοσφαιρική, μηδαμινά εμπορική, όλα για την μπάλα. Της έχει βγει, αναμφισβήτητα. Ας διαβάσει κάποιος το κείμενο του Γιάννη Δημητρέλλου στις 5 Αυγούστου, για το πώς τον Ολλανδό στόπερ ουδείς ντρίμπλαρε σε διάστημα 1,5 χρόνου, βρε αδελφέ.

Αριστερό μπακ: Άντριου Ρόμπερτσον

Δεν είναι, απαραιτήτως, οι αριθμοί. Δεν είναι καν ότι έπαιζε στην Κουίνς Παρκ, την ερασιτεχνική σκωτσέζικη ομάδα, τη σεζόν 2012-2013. Είναι το πόσο ταιριάζει με ό,τι οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ θυμούνται από τους ήρωές τους, ακόμα κι αν βγάλεις από την εξίσωση την αιχμηρή σέντρα, αλλά και τη δυνατότητα διείσδυσης, που έφερε, εκτός των άλλων, την ισοφάριση στο 'Βίλα Παρκ'. Ο Ρόμπερτσον έχει τη... βιονικότητα και την τραχύτητα του Τόμι Σμιθ και του Γκρέιαμ Σούνες, είναι Σκωτσέζος, που παραδοσιακά αγαπιούνται στο Λίβερπουλ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού και είναι προφανές από τις συμμετοχές του, 11 στο πρωτάθλημα και 4 στο Champions League, εκεί που ο Αλεξάντερ Άρνολντ έχει χάσει ένα παιχνίδι, ότι ο Κλοπ αρχίζει τη διάταξη πολέμου από τους full back του. Με τέτοιον ψυχισμό και σε τέτοιον ρυθμό, είναι σχεδόν πλημμέλημα να τον αφήσεις εκτός σχήματος.

Αμυντικός μέσος: Φαμπίνιο

Κυρίως λόγω λειψανδρίας προτιμάται ο υψηλόσωμος αμυντικός μέσος της Λίβερπουλ, αφού ο Φερναντίνιο προτιμήθηκε για τη θέση του στόπερ και ο Ναμπίλ Κεϊτά, η 6η ακριβότερη μεταγραφή των 'κόκκινων', δεν έχει παίξει παρά μόλις δύο φορές κι αυτές ως αλλαγή στην Premier League. Ο Βραζιλιάνος διεκπεραιώνει το καθήκον του, μπορεί να γίνει τρίτος στόπερ, ειδικά στο transition του αντίπαλου και, παρ' ό,τι δεν έχει έφεση στο σκοράρισμα, έχει 9 συμμετοχές στην Premier League. Ο Κλοπ τον προτιμά όσο και τον Τζόρνταν Χέντερσον, που είναι ο αρχηγός της ομάδας, κι αυτό κάτι λέει για τη σταθερότητα που δίνει στο παιχνίδι. Πέρυσι είχε 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ήταν ο Man of the Match στο 3-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ήταν βασικός στα 11 από τα 13 ματς που έδωσε η Λίβερπουλ στο Champions League.

Κεντρικός μέσος: Κέβιν ντε Μπρόινε

Ο αισθητικός διάδοχος του Αντρές Ινιέστα είναι ο ρυθμιστής ελέγχου της Μάντσεστερ Σίτι, ο άνθρωπος που θα κάνει τη χόκεϊ ασίστ, την πάσα πριν από την πάσα, ο τελευταίος πλέι μέικερ στο ποδόσφαιρο. Ο Βέλγος είναι ο παίκτης που θα γίνει πάντα ο αποδέκτης της μπάλας στη δεύτερη κατοχή και που, αν και πέρυσι η ομάδα του Γκουαρντιόλα κατάφερε να καλύψει το κενό του λόγω τραυματισμού, φέτος επανήλθε στα επίπεδα του 2018, έχοντας δώσει ήδη 9 ασίστ στην Premier League, σε ισάριθμα παιχνίδια του, δίχως εκατοστό δράματος και πλεονάζουσας κίνησης. Με βαθμολογία πάνω από το 7 σε όλα τα παιχνίδια, εκτός αυτού της Νόριτς που έπαιξε για 33 λεπτά, ο Βέλγος είναι ένας από τους καλύτερους συμπαίκτες του κόσμου, ακόμα κι αν δεν έχει αποδειχθεί αν το διαμέτρημα της προσωπικότητάς του φτάνει, ώστε να πάρει την ευθύνη και να φέρει μια αποστολή σε ειδικές συνθήκες εις πέρας. Μπόνους, η κούρσα του στο 3ο γκολ του Βελγίου επί της Ιαπωνίας, στη φάση των 16 του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2018. Στον ακαδημαϊκό ποδοσφαιρικό κόσμο, αυτός είναι ο ορισμός της μεταφοράς μπάλας από τη μία περιοχή στην άλλη, που φέρνει στο τέλος την καλύτερη δυνατή επιλογή. Πολύ υποτιμημένη σε ό,τι αφορά τη γλαφυρότητα που μπορεί να δώσουν στην κίνηση οι περιγραφές.

Κεντρικός μέσος: Νταβίντ Σίλβα

Ο Μπερνάρντο Σίλβα της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζει με τον Κέβιν ντε Μπράινε γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε αναμέτρηση για την Premier League 2017-2018 στο 'Ολντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017
Ο Μπερνάρντο Σίλβα της Μάντσεστερ Σίτι πανηγυρίζει με τον Κέβιν ντε Μπράινε γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε αναμέτρηση για την Premier League 2017-2018 στο 'Ολντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Είναι πολύ πιθανό να μην παίξει την Κυριακή στο 'Άνφιλντ', με τον Μπερνάρντο Σίλβα να καλύπτει το κενό του, όμως αυτό δεν αναιρεί τη συνολική παρουσία του και τα 9 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων κατέκτησε 3 πρωταθλήματα. Οι φήμες που αναφέρουν ότι η Σίτι αποφάσισε να τον αποκτήσει έπειτα από μία γκολάρα που πέτυχε με τη φανέλα της Βαλένθια επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 'Ολντ Τράφορντ' είναι ανακριβής, πάντως ο Σίλβα είναι ο σύγχρονος μέσος που μπορεί να γίνει κεντρικός και δεύτερος επιθετικός σε απόσταση δύο δευτερολέπτων. Ήταν, επίσης, μπροστά από την εποχή του, καθώς η ανακάλυψη των ικανοτήτων του από τον Λουίς Αραγονές πριν από το Euro 2008, οδήγησε στη σκληρή απόφαση να παραταχθεί η Ισπανία χωρίς τους κλασικούς ακραίους χαφ, τον Βιθέντε και τον Χοακίν, παίζοντας το ποδόσφαιρο που ήταν η ακατέργαστη μορφή του παιχνιδιού που τελειοποίησε η Μπαρτσελόνα, αρχής γενομένης από τον επόμενο χρόνο. Με τον Σίλβα στη σύνθεσή της, η 'Ρόχα' έκανε το ιστορικό τρεμπλ, με Euro, Παγκόσμιο Κύπελλο, Euro, και ο Ισπανός με τον Γκουαρντιόλα είναι ξανά ο παίκτης που διαλέγει τη θέση στο γήπεδο, εκείνος που θα αρχίσει τη φάση στην οποία θα δημιουργηθεί ευκαιρία, που η μπάλα θα περάσει οπωσδήποτε από τα πόδια του για να καταλήξει ξανά σε αυτά, έπειτα από μια ντουζίνα πάσες. Mε τον Ντε Μπρόινε και τον Μπερνάρντο Σίλβα έχουν δώσει συνολικά 13 ασίστ φέτος, ενώ έχουν δημιουργήσει 87 ευκαιρίες, είτε ο ένας για τον άλλο είτε για τους συμπαίκτες τους. Ο Νταβίντ Σίλβα έχει 4 τελικές και 3 γκολ σε 9 ματς της Premier League.

Επιθετικός: Ρομπέρτο Φιρμίνο

Το σκορ δεν είναι το φόρτε του, όσο η τάση του να είναι μέρος μιας χορογραφίας, η οποία καταλήγει σε ανεπανάληπτες στιγμές. Από τα 21 γκολ που έχει βάλει φέτος η 'φονική' τριπλέτα σε όλες τις διοργανώσεις, ο 'Μπόμπι' έχει μόλις 3, αλλά οι 6 ασίστ του έχουν αποδέκτες τον Μοχάμεντ Σαλάχ και τον Σαντιό Μανέ. Φέτος είναι σε καλύτερη κατάσταση από την περυσινή σεζόν, μπορεί να 'αδειάσει' μια άμυνα πασάροντας ακόμα και πλάτη προς το τέρμα και ουσιαστικά είναι εκείνος που 'σπάει' την μπάλα στους διεμβολιστές, ώστε, έχοντας τραβήξει τους αμυντικούς από τον άξονα, να γίνει η δουλειά από τη διαγώνια κίνηση των άλλων δύο παικτών. Ο Φιρμίνο είναι ο εξισορροπιστής στην επίθεση της Λίβερπουλ, το μέρος της τριπλέτας που οι αριθμοί αδικούν σε σχέση με τα άλλα δύο. Νιώθεις ότι έχει λιγότερους προβληματισμούς σε σχέση με την περυσινή σεζόν και ότι επηρεάζει κατά πολύ το παιχνίδι της ομάδας του.

Επιθετικός: Σαντιό Μανέ

Δεν μπορείς να ζητήσεις περισσότερα από έναν μεσοεπιθετικό σου. Η ικανότητα στο παιχνίδι χωρίς την μπάλα, συνδυασμένη με την αντίληψη της φάσης και του χώρου, το παιχνίδι με το κεφάλι παρά το χαμηλό ύψος, το δεξί πλασέ, οι αυτοματοποιημένες κινήσεις... Ο Μανέ έγινε ισότιμο μέλος της περίφημης επιθετικής τριπλέτας της Λίβερπουλ σχεδόν από τη στιγμή που ήρθε. Αν δεν λατρεύεται στο λιμάνι για την υπερβατική προσπάθειά του στον τελικό του Champions League του 2018 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, πρέπει να τον αγαπούν για το καταπληκτικό δεύτερο μισό της σεζόν του πέρυσι, ότι έβαλε 14 από τα 22 γκολ του στην Premier League από τον Γενάρη και έπειτα, ότι έχει ήδη 6 φέτος στο πρωτάθλημα και συνολικά 10 σε 16 ματς, μεταξύ αυτών και το νικητήριο στις καθυστερήσεις του τελευταίου ματς με την Άστον Βίλα, που κράτησε τη Λίβερπουλ σε απόσταση 6 βαθμών από τη Σίτι.

Επιθετικός: Σέρχιο Αγκουέρο

Ο λόγος που προτιμάται αντί του Σαλάχ δεν είναι ότι έχει πετύχει περισσότερα γκολ από τον Αιγύπτιο στην Premier League φέτος σε 3 λιγότερα παιχνίδια, δηλαδή 9 αντί 5, σε 7 συμμετοχές αντί 10. Ο Αργεντινός δεν έχει κάνει χρονιά σαν τη σεζόν 2017-2018 του Αιγύπτιου, όταν τελείωσε με 48 γκολ. Είναι ότι για πάντα θα είναι ένας ήρωας στο Μάντσεστερ, ο επιθετικός που έβαλε το πιο σημαντικό γκολ στην ιστορία του συλλόγου, στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με την ΚΠΡ τον Μάιο του 2012. Αυτή η στιγμή, βιβλική από την ύπαρξή της, φτάνει και περισσεύει ώστε να προτιμάται ο 'Κουν' σε μία τέτοια ενδεκάδα, αν και, ως παίκτης περιοχής, θα είχε ένα μίνι πρόβλημα ώστε να προσαρμοστεί τόσο στις κινήσεις του Μανέ όσο και σε εκείνες του Φιρμίνο. Όμως τα 173 γκολ του σε 249 συμμετοχές με τους 'πολίτες', μαζί με τη σχέση με τον Γκουαρντιόλα, που έχει λαξευτεί από αυτήν την οικειότητα που μόνο ανάμεσα σε ποδοσφαιρικές διάνοιες βρίσκεις, τον κάνουν βασικό (όπως άλλωστε θα είναι ως το 1 της επίθεσης της Σίτι την Κυριακή) στην ενδεκάδα. 

Ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα; Λίβερπουλ ή Μάντσεστερ Σίτι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK