Η κυβέρνηση της Γαλλίας τελείωσε μόνη της τη Ligue 1

Οι Γάλλοι είχαν προετοιμαστεί, ώστε να επιστρέψουν οι ομάδες στα γήπεδα το Μάιο και να ολοκληρωθούν οι κορυφαίες λίγκες έως τα τέλη του Ιουλίου. Εκκρεμούσε το 'ΟΚ' της κυβέρνησης. Δεν δόθηκε.

Οι παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν δεν θα 'βγουν' σε διακοπές. Έχουν να αγωνιστούν στο UEFA Champions League, όπου και όποτε γίνει.
Οι παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν δεν θα 'βγουν' σε διακοπές. Έχουν να αγωνιστούν στο UEFA Champions League, όπου και όποτε γίνει. AP PHOTO/CHRISTOPHE ENA

Η σύσταση της UEFA να κάνει ό,τι μπορεί κάθε έθνος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος 2019-20 και έτσι να προκύψουν -ιδανικά με αθλητικά κριτήρια- οι εκπρόσωπο σε Champions League και Europa League έζησε το όνειρο της για διάστημα μικρότερο της εβδομάδας.

Τυπικά, η UEFA ενημέρωσε την Τρίτη 28/4 τα μέλη της πως έχουν προθεσμία έως τις 25/5 να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τη φετινή σεζόν. Η Ολλανδία είχε ενημερώσει από την Παρασκευή 24/4 ότι δεν θα συνεχίσει και δεν θα υπάρχουν άνοδοι και υποβιβασμοί. Τη Δευτέρα 27/4 το Βέλγιο ανέβαλε τη ψηφοφορία για το τι θα κάνει έως την ερχόμενη εβδομάδα και λίγες ώρες μετά το 'αποφασίστε' της UEFA έδωσε απόφαση μια εκ των πέντε κορυφαίων λιγκών της Ευρώπης.

Μέχρι χθες το πλάνο της Γαλλίας ήταν η επιστροφή στις προπονήσεις το Μάιο και η επανεκκίνηση της Ligue1 τον Ιούνιο, με τα ματς να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Είχε δημιουργήσει και πρωτόκολλο, σαν αυτά της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ισπανίας, must της λίστας όσων χρειάζονται για να εξασφαλιστεί το ΟΚ των κυβερνήσεων τους -και έτσι να γίνει η επιστροφή, προκειμένου έως το τέλος του Ιουλίου να 'χουν γίνει όλα τα εναπομείναντα ματς.

Την ώρα που μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Έλληνες, μιλούσε ο ομόλογος του στη Γαλλία, Εντουάρ Φιλίπ στους δικούς του πολίτες. Μεταξύ άλλων ότι δεν θα ολοκληρωθούν οι σεζόν των επαγγελματικών σπορ, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαίρου”. Δηλαδή, δεν θα γίνουν παιχνίδια για τη Ligue 1 και τη Ligue 2 έως το Σεπτέμβρη. Ως εκ τούτου, το πλάνο της επιστροφής στις 17/6 και της ολοκλήρωσης στις 25/7 αποδείχθηκε φρούδο.

Ο Φιλίπ έδωσε το 'ΟΚ' στην ατομική προπόνηση που γίνεται σε εξωτερικούς χώρους "αρκεί να σεβόμαστε τους κανόνες του social distancing" και πρόσθεσε "δεν θα είναι δυνατές οι προπονήσεις σε κλειστά μέρη, ομαδικών σπορ ή σπορ με επαφές".

Τώρα η... μπάλα είναι στην περιοχή της Ligue de Football Professional, που πρέπει να αποφασίσει και να ανακοινώσει τι θα γίνει με αυτούς που διεκδικούν τις θέσεις στην Ευρώπη, εκείνους που είναι στην 'επικίνδυνη ζώνη' της ελίτ των λιγκών και αυτούς που διεκδικούν την άνοδο τους από τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Η συνάντηση θα γίνει το Μάιο.

Την ημέρα της διακοπής (13/3) η Παρί Σεν Ζερμέν βρισκόταν στο +12 από τη Μαρσέιγ στην κατάταξη, ενώ έμεναν δέκα αγωνιστικές πριν το τέλος -εκκρεμεί και ένα εξ αναβολής. Η Τουλούζ είναι ουραγός, 17 πόντους μακριά από τη 'ζωή'. Στη Ligue2 οι πέντε πρώτοι έχουν μεταξύ τους τέσσερις πόντους να τους χωρίζουν. Στην κορυφή είναι η Λοριάν και η Λανς.

Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί -το αφεντικό των Παριζιάνων- δήλωσε πως "σεβόμαστε την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης. Έχουμε ως στόχο να αγωνιστούμε στο Champions League, βάσει της συμφωνίας με την UEFA, όποτε και όπου διεξαχθεί. Αν δεν είναι δυνατό να παίξουμε στη Γαλλία, θα δώσουμε τα παιχνίδια μας εκτός συνόρων, ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια των μελών μας".

Μετά το 'τέλος' των Γάλλων η UEFA συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, για σήμερα, για να συζητήσει τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και αφορούν την ολοκλήρωση των δυο κορυφαίων διασυλλογικών διοργανώσεων.

Οι Ισπανοί πιέζουν για την ολοκλήρωση

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των Γάλλων, προέκυψαν οι δηλώσεις του προέδρου της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, σύμφωνα με τις οποίες 'δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κίνδυνος του να παιχθεί ποδόσφαιρο, κεκλεισμένων των θυρών και εφόσον ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα είναι μεγαλύτερος από το να είσαι σε βάρκα για ψάρεμα, στην ανοιχτή θάλασσα. Αν οι σημαντικοί οικονομικοί τομείς δεν επαναλειτουργήσουν, με ασφάλεια και ελεγχόμενο τρόπο, μπορεί να εξαφανιστούν. Αυτό θα συμβεί με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σε άλλες χώρες κάνουν ήδη προπονήσεις. Αυτό είναι το παράδειγμα προς μίμησηΣτην Ισπανία το ποδόσφαιρο είναι σημαντική κινητήριος δύναμη της οικονομίας, που πρέπει να επανενεργοποιήσουμε -όπως πολλές άλλες. Εκεί έχουμε επικεντρώσει, με υπευθυνότητα και αφουγκραζόμενοι τις συμβουλές των ειδικών".

News 24/7

24MEDIA NETWORK