Η Λίβερπουλ ντριμπλάρει το μέλλον με τα πόδια ενός 17χρονου Πολωνού

Από τα 133 γκολ σε 88 ματς στην τέταρτη κατηγορία της Πολωνίας στα τμήματα υποδομής της Λίβερπουλ. Και από εκεί στο μικροσκόπιο του Γιούργκεν Κλοπ. Ο Ματέους Μουσιαλόβσκι παραδέχεται πως αντιγράφει τον Λιονέλ Μέσι και στα 17 του χρόνια η αλήθεια είναι ότι το κάνει πολύ καλά. Έχοντας ήδη την αναγνώριση του θρυλικού Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ.

Η Λίβερπουλ ντριμπλάρει το μέλλον με τα πόδια ενός 17χρονου Πολωνού
MATEUSZ MUSIAŁOWSKI INSTAGRAM ACCOUNT

Εβδομάδα προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκεται σε εξέλιξη και μοιραία από τις προπονήσεις των συλλόγων λείπουν πολλοί διεθνείς. Ειδικά οι μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης βλέπουν τα αθλητικά τους κέντρα να αδειάζουν, αφού το ρόστερ τους αποτελείται κατά βάση από παίκτες που έχουν υποχρεώσεις με τις εθνικές τους ομάδες.

Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για όλους τους προπονητές να δουλέψουν για κάποιες μέρες με παίκτες των τμημάτων υποδομής που ξεχωρίζουν. Η Λίβερπουλ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, έτσι ο Γιούργκεν Κλοπ είχε την δυνατότητα να διαπιστώσει την πρόοδο 12 ποδοσφαιριστών της Ακαδημίας των 'κόκκινων', που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα της πρώτης ομάδας.

Ένας από αυτούς είναι και ο Ματέους Μουσιαλόβσκι. Ο 17χρονος Πολωνός μεσοεπιθετικός με την ταμπέλα του 'wonderkid' που ανήκει στο δυναμικό της Λίβερπουλ και έχει ήδη αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Εκρηκτικός, με τεράστιο ρεπερτόριο τεχνικής και ντρίμπλας. Με κινήσεις που έχει ξεπατικώσει παρακολουθώντας ατελείωτες ώρες τον Λιονέλ Μέσι εν δράσει. Προσόντα τα οποία ο Μουσιαλόβσκι συνδύασε πετυχαίνοντας πρόσφατα ένα εκπληκτικό γκολ απέναντι στη Νιούκαστλ, στην Premier League North U18. Όταν πέρασε σαν σταματημένους τέσσερις παίκτες και σκόραρε με ασύλληπτο σουτ ψηλά στην δεξιά γωνία της αντίπαλης εστίας.

Τον περασμένο Αύγουστο η Λίβερπουλ κινήθηκε αποφασιστικά για να εξασφαλίσει την υπογραφή του. Είχε ήδη αρχίσει να αποκτά φήμη στην πατρίδα του, με την φανέλα της UKS SMS Łódź. Σε 88 ματς είχε προλάβει να σκοράρει... 133(!) γκολ, έτσι δεν άργησε να μπει στις λίστες των κορυφαίων συλλόγων της ηπείρου.

Η Άρσεναλ ήταν η πρώτη αγγλική ομάδα που εξέφρασε το ενδιαφέρον της και τον προσκάλεσε στο Hale End. Όμως οι προπονητές της ακαδημίας των 'κανονιέρηδων' ήταν αναποφάσιστοι για την περίπτωση του, με την Λίβερπουλ να εκμεταλλεύεται αυτόν τον δισταγμό και να κάνει δικό τον 17χρονο Πολωνό μεσοεπιθετικό.

Και ο Μουσιαλόβσκι δεν έχασε καθόλου χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί στο Kirkby. Στα πρώτα 16 του παιχνίδια έχει βρει δίχτυα 7 φορές, με κορυφαία του στιγμή το τέρμα απέναντι στη Νιούκαστλ. Μια φάση που φανέρωσε τις ομοιότητες με τα γκολ που συχνά πετυχαίνει το είδωλο του.

"Απλά έτρεξα με την μπάλα. Όταν βλέπω χώρο, δεν το σκέφτομαι. Προσπαθώ να τον εκμεταλλευτώ. Έχω δει πολλές φορές τον Λιονέλ Μέσι να σκοράρει με αυτόν τον τρόπο. Θέλω να γίνω σαν εκείνον και να πετύχω κι άλλα τέτοια τέρματα", υποστήριξε ο Μουσιαλόβσκι στην επίσημη ιστοσελίδα της Λίβερπουλ. Η πιο πρόσφατη παράσταση του 17χρονου Πολωνού, με ικανότητα να αγωνίζεται και στις τρεις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, ήταν στο 6-0 επί της Σάτον για το FA Youth Cup όπου έβαλε το όνομα του στον πίνακα των σκόρερ δύο φορές.

Ο Μουσιαλόβσκι δεν ανέβηκε στην πρώτη ομάδα της Λίβερπουλ απλά για να συμπληρωθεί ο αριθμός παικτών που χρειάζονται για τις προπονήσεις. Υπάρχει ένα σχολαστικό πλάνο για τον Πολωνό και την εξέλιξη του. Ένα από τα βήματα είναι να συμμετέχει στο πρόγραμμα προπονητικών μονάδων αυτών των ημερών, μαζί με παίκτες όπως οι Φαμπίνιο, Άλισον, Κεϊτά, Μίλνερ, Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν, Ντέιβις, Τζόουνς, Φίλιπς, Ρις και Νέκο Γουίλιαμς, που δεν είχαν διεθνείς υποχρεώσεις και βρίσκονται καθημερινά στο AXA training center

"Χρησιμοποιούμε αυτόν τον χρόνο για να δώσουμε μια σωστή ώθηση στην διαδικασία της Ακαδημίας μας. Οι κορυφαίοι σύλλογοι στον κόσμο έχουν κάτι κοινό: τη νοοτροπία πως η ομάδα είναι ένα. Αν υπάρχει διαχωρισμός, δεν έχεις τίποτα. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό για την Λίβερπουλ να νιώθουμε όλοι μαζί. Όλοι γνωρίζουν ότι πιστεύουμε στην αξιοποίηση της δύναμης που προσφέρουν οι νέοι ηλικιακά παίκτες. Ο Γιούργκεν κι εγώ ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για τα ταλέντα των τμημάτων υποδομής, είναι το εσωτερικό μας μονοπάτι.

Είναι μια ειδική κατάσταση για έναν τέτοιο σύλλογο να δημιουργεί μια τέτοια εβδομάδα, να έχει τόσα πολλά ταλέντα παρέα με τον Μίλνερ, τον Φαμπίνιο, τον Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν, τον Κεϊτά. Το ταλέντο χρειάζεται να έχει παραδείγματα, είναι μια ανάγκη μεγαλύτερη από την κριτική. Είναι υπέροχο να βλέπουμε τη στιγμή που τα ταλέντα και η εμπειρία ενώνονται. Το καρότο είναι πιο δυνατό από το ραβδί, λένε. Οι παίκτες της Ακαδημίας πρέπει να βλέπουν τις υψηλές μας αξίες, την ταπεινότητα μας στο χώρο της προπόνησης", τόνισε ο βοηθός προπονητής της Λίβερπουλ Πεπ Λίντερς.

Από την τέταρτη κατηγορία της Πολωνίας στο 'Anfield', το άλμα για τον Ματέους Μουσιαλόβσκι είναι τεράστιο. Όμως ήδη μοιάζει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της Λίβερπουλ και αφήνει υποσχέσεις για μια σπουδαία καριέρα. Δεν το πιστεύουν μόνο οι 'κόκκινοι' αλλά και ο θρύλος του πολωνικού ποδοσφαίρου, Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ, που από το 2016 είχε δηλώσει λακωνικά "Ματέους Μουσιαλόβσκι - να θυμάστε το όνομα"...

News 24/7

24MEDIA NETWORK