Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού το Contra.gr ερευνά τις ποινές που έχουν επιβληθεί σε διάφορες χώρες και διοργανώσεις για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων. Ο ρόλος της FARE, το φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις και τα ελληνικά κι όχι μόνο, περιστατικά.

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα οι ρατσιστικές επιθέσεις οπαδών σε αθλητές. Ως επί το πλείστον αφορούν το χώρο του ποδοσφαίρου, όμως δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν. Ρατσιστικές επιθέσεις σε αθλητές έχουν σημειωθεί και σε άλλα αθλήματα όμως ήταν μεμονωμένα και φυσικά δεν πήραν τις διαστάσεις που έχουν πάρει αυτά τα οποία έλαβαν χώρα σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Να τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τι εννοούμε με τον όρο "ρατσιστική επίθεση";

Ως ρατσιστικές συμπεριφορές νοούνται τα πανό με ακροδεξιό και ναζιστικό περιεχόμενο, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, οι αποδοκιμασίες και οι χαρακτηρισμοί που συνήθως εκδηλώνονται σε βάρος μαύρων ποδοσφαιριστών. Όπως εξειδικεύεται στο άρθρο 14 του πειθαρχικού κώδικα της UEFA, ρατσιστική είναι η προσβλητική συμπεριφορά για το χρώμα του δέρματος, τη φυλή, τη θρησκεία και την καταγωγή που εκδηλώνεται προς ένα άτομο ή ομάδα ατόμων.

Τι κάνουν όμως οι αρμόδιες αρχές για να περιορίσουν το φαινόμενο;

Οι πιο συχνές τιμωρίες είναι το "κλείσιμο" του γηπέδου ή τμήματος της εξέδρας όπου σημειώθηκε το συμβάν για ένα ματς, μαζί με κάποιο χρηματικό πρόστιμο. Η μίνιμουμ ποινή που προβλέπεται στον πειθαρχικό κώδικα της UEFA για ρατσιστική συμπεριφορά είναι το "μερικό κλείσιμο κερκίδας". Η δεύτερη ποινή είναι ο αποκλεισμός της έδρας για έναν αγώνα μαζί με πρόστιμο που φτάνει μέχρι τα 50.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπών προβλέπονται οι ποινές της τιμωρίας έδρας άνω της μιας αγωνιστικής, της απώλειας αγώνα, της αφαίρεσης βαθμών και της αποβολής από τη διοργάνωση.

Στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου δίνεται η δυνατότητα διακοπής του αγώνα από τον διαιτητή.

Η FARE και ο ρόλος της κατά του ρατσισμού

Υπεύθυνη για την παρατήρηση και "καταγγελία" τέτοιων επεισοδίων στο ποδόσφαιρο είναι η FARE (Football Against Racism in Europe). Είναι ένα διεθνές δίκτυο συμβεβλημένο με τη FIFA και την UEFA.

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Οι συνεργαζόμενοι μαζί της συντάσσουν εκθέσεις από γήπεδα στα οποία παρατηρούνται ρατσιστικές συμπεριφορές και οι εκθέσεις στέλνονται στην αρμόδια διοργανώτρια αρχή για την επιβολή ποινών.

Κάθε χρόνο και χειρότερα

Στη "μαύρη λίστα" λοιπόν της FARE μόνο φέτος έχουν μπει πάνω από 40 υποθέσεις. Σε κάποιες από αυτές έχουν τιμωρηθεί οι ομάδες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εκκρεμούν αποφάσεις από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA. Να σημειωθεί εδώ ότι ανάμεσα στις χώρες στις οποίες το φαινόμενο συναντάται συχνότερα, βρίσκονται πολλές της Ανατολικής Ευρώπης.

Και έχουμε και λέμε: Στις 18 Ιουλίου 2014 τιμωρήθηκαν με "κλείσιμο" εξέδρας η Σπάρτα Τρνάβα από τη Σλοβενία και οι ουγγρικές Nτιοσγκιόρι VTK και Φερεντσβάρος.

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Μάλιστα, η Φερεντσβάρος "προκαλεί" κατ’ επανάληψη τέτοια περιστατικά, ενώ είναι η μοναδική ομάδα που τιμωρήθηκε αγωνιζόμενη εκτός έδρας για ναζιστικά πανό και χαιρετισμούς καθώς και για "ήχους μαϊμούς" προς μαύρους ποδοσφαιριστές.

Στις 5 Αυγούστου τιμωρήθηκαν η επίσης ουγγρική Ντεμπρετσένι και η Τσικούρα από τη Γεωργία για ναζιστικά πανό και χαιρετισμούς.

Παρά το γεγονός πως η UEFA είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε θέματα ρατσιστικών επιθέσεων, όμως, αυτές συνεχίζουν να επαναλαμβάνεται και κάποιες φορές και από τις ίδιες ομάδες. Σχεδόν όλες οι ανακοινώσεις ποινών από την αρμόδια επιτροπή της UEFA συνοδεύονται από σύντομο κείμενο στο οποίο αναφέρονται τα εξής: "Η καταπολέμηση του ρατσισμού αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την UEFA. Η διοίκησή της έχει πολιτική μηδενικής ανοχής στα φαινόμενα του ρατσισμού και των διακρίσεων που εκδηλώνονται στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες. Ολες οι μορφές ρατσιστικής συμπεριφοράς θεωρούνται σοβαρά αδικήματα κατά των πειθαρχικών κανονισμών και τιμωρούνται με αυστηρές κυρώσεις".

Πάμε όμως να αναφερθούμε με παραδείγματα σε κάποια συγκεκριμένα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων σε διάφορες χώρες. Τι έκτασης ήταν και τι ποινές επιβλήθηκαν.

Αγγλία

Ξεκινάμε με την χώρα που υπερηφανεύεται πως έχει το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League. Κι όμως οι ρατσιστικές επιθέσεις οπαδών έχει γίνει πλέον συχνό φαινόμενο. O πρώτος σύλλογος που κατηγορήθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά από μερίδα οπαδών του ήταν η Μίλγουολ, όπου σε αγώνα κόντρα στην Λίβερπουλ έβαλαν στόχο τον Τζίμι Τραορέ.

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Στις 7 Απριλίου του 2007 σε αγώνα μεταξύ της Ρόδεραμ και της Τζίλιγχαμ, ο γκολκίπερ της δεύτερης, Κέλβιν Τζακ δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από έναν οπαδό των γηπεδούχων. Η ποινή που επιβλήθηκε στον οπαδό ήταν ο δια βίου αποκλεισμός του από τους αγώνες της ομάδας!

Στις 15 Απριλίου του 2012 σε αγώνα για της Τσέλσι με την Τότεναμ για τα ημιτελικά του FA Cup ένας 55χρονος άνδρας επιτίθεται ρατσιστικά στον Ντιντιέ Ντρογκμπά, με την ποινή που του επιβάλλεται να είναι δια βίου αποκλεισμός από το "Στάμφορντ Μπριτζ", αλλά και γενικός αποκλεισμός από οποιοδήποτε γήπεδο για 3 χρόνια.

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Έξι μήνες αργότερα, σε αγώνα της Τσέλσι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένας οπαδός των "μπλε", έκανε ήχους "μαϊμούς" για να "πειράξει" τον Ντάνι Γουέλμπεκ. Ο δράστης αποκλείστηκε δια βίου από το "Στάμφορντ Μπριτζ".

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Το Φεβρουάριο του 2015 πριν το ματς της Τσέλσι με την Παρί για το Champions League στο Παρίσι, μερίδα οπαδών των "μπλε" δεν άφησαν έναν μαύρο φίλαθλο των Παριζιάνων να μπει στο μετρό, κάνοντάς του ρατσιστική επίθεση. Από την μεριά του ο σύλλογος καταδίκασε το γεγονός, απαγορεύοντας σε τρεις από αυτούς την είσοδο στο "Στάμφορντ Μπριτζ".

Ισπανία

Σε φιλικό της Ισπανίας με την Αγγλία στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" στις 17 Νοεμβρίου του 2004 οι φίλαθλοι της "φούρια ρόχα" έκαναν "ήχους μαϊμούς" και επιτίθονταν ρατσιστικά στους μαύρους παίκτες των φιλοξενούμενων, με στόχο κυρίως τον Άσλεϊ Κόουλ και τον Σον Ράιτ-Φίλιπς.

Η UEFA τιμώρησε για το περιστατικό αυτό της ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία με χρηματικό πρόστιμο 80.000 και προειδοποίησε πως σε περίπτωση που επαναληφθεί, οι ποινές θα είναι μεγαλύτερες. Το θέμα μάλιστα πήρε διαστάσεις καθώς επενέβησαν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, καθώς και ο πρώην Υπουργός Αθλητισμού Ρίτσαρντ Κάρμπον.

Ο Σαμουέλ Ετό έχει επίσης δεχθεί ρατσιστική επίθεση από οπαδούς. Όπως το Φλεβάρη του 2005 σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Ρεάλ Σαραγόσα. Τότε, μερίδα οπαδών άρχισαν να κάνει ήχους "μαϊμούς" κάθε φορά που είχε την μπάλα ο Καμερουνέζος, ενώ δεν δίστασαν να του πετάξουν και φυστίκια.

Ο Ετό απείλησε το ρέφερι πως θα αποχωρήσει από το γήπεδο αν συνεχιστεί, με τον Ροναλντίνιο (που επίσης έχει γίνει στόχος ρατσιστικών επιθέσεων) να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μετά το τέλος του αγώνα, ο διαιτητής, Φερνάντο Καρμόνα Μέντες, δεν έγραψε για το συμβάν στο φύλλο αγώνα, χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά των φιλάθλων "κανονική". Η αστυνομία εντόπισε τους δράστες έπειτα από καταθέσεις θεατών που βρίσκονταν κοντά τους και τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο καθώς και αποκλεισμός από όλα τα αθλητικά γεγονότα για πέντε μήνες.

Η Ρεάλ επίσης έχει τιμωρηθεί για ρατσιστική επίθεση των οπαδών της στον αγώνα κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου για τα ημιτελικά του Champions League την σεζόν 2013-14. Η ποινή που της επέβαλε η UEFA ήταν το κλείσιμο 2 θυρών του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" για το επόμενο εντός έδρα ματς.

Στις 27 Απριλίου ο Ντάνι Άλβες της Μπαρτσελόνα έγινε στόχος ρατσιστικής επίθεσης από τους οπαδούς της Βιγιαρεάλ, οι οποίοι του πέταξαν μια μπανάνα την ώρα που πήγαινε προς το κόρνερ. Ο Βραζιλιάνος όμως αντί να την πετάξει πίσω ή να φύγει, την ξεφλούδισε και την έφαγε, με το VIDEO του περιστατικού να κάνει το γύρο του κόσμου και να δημιουργείται ολόκληρη καμπάνια μέσω twitter με το hashtag #weareallmonkeys.

Τρεις μέρες αργότερα, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα ο οποίος συνδεόταν με το συμβάν, όμως δεν έγινε γνωστή κάποια ποινή. Όσον αφορά την Βιγιαρεάλ, τιμωρήθηκε για το περιστατικό με πρόστιμο 12.000 ευρώ.

Γαλλία

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, ο γνωστός από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, Αμπντεσλάμ Ουαντού δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από οπαδό σε αναμέτρηση με την Μετς. Ο διαιτητής δεν είδε το περιστατικό και έδειξε κίτρινη κάρτα στον αμυντικό της Βαλενσιέν, ο οποίος είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον οπαδό.

Ο πρώην πρόεδρος της Βαλενσιέν, Φρανσίς Ντεκουριέρ, ζήτησε να επαναληφθεί το ματς και οι οπαδοί που θα βρίσκονται στο γήπεδο να είναι μόνο παιδιά. Αυτό το συμβάν στάθηκε αφορμή για να ψηφιστούν νέες αυστηρότερες ποινές για περιστατικά ρατσιστικής επίθεσης, από την γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Γερμανία

Ο ρατσισμός στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Γερμανίας είναι συχνότερος από πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης. Οι ήχοι "μαϊμούς", αλλά και... κωδικοί, όπως ο αριθμός "88", ο οποίος αντικαθιστά τα γράμματα "ΗΗ", ή αλλιώς το "Heil Hitler" (το Η είναι το όγδοο γράμμα στο αγγλικό και γερμανικό αλφάβητο), έχουν εμφανιστεί πολλές φορές σε ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας.

Ένας από τους παίκτες που έχει δεχθεί πολλές φορές ρατσιστική επίθεση είναι ο γεννημένος στην Γκάνα, αλλά διεθνής με την εθνική Γερμανίας, Γκέραλντ Ασαμόα.

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2006 σε φιλικό αγώνα της Χάνσα Ρόστοκ με την Σάλκε, οπαδοί επιτέθηκαν ρατσιστικά στον Ασαμόα, με την ομάδα να τιμωρείται με πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο γήπεδο της Κότμπους τα ρατσιστικά συνθήματα είναι συχνό φαινόμενο. Και μην ξεχνάμε ποιος γνωστός Γερμανός πολιτικός υποστηρίζει την συγκεκριμένη ομάδα.

Ιταλία

Οι ρατσιστικές επιθέσεις στην Ιταλία ξεκίνησαν αρκετά νωρίς. Ήδη από το 1992 οι Γκούλιτ και Γουίντερ είχε δηλώσει δημόσια πως έπεσαν θύματα ρατσιστικής βίας , με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη καμπάνια κατά του φαινομένου με το σλόγκαν "No al razzimo" (Όχι στον Ρατσισμό).

Ο Μάριο Μπαλοτέλι έχει δεχθεί αρκετές φορές ρατσιστική επίθεση από οπαδούς αντιπάλων ομάδων εξαιτίας του χρώματός του. Τον Απρίλιο του 2009 αυτοί που του επιτέθηκαν με ρατσιστικά συνθήματα ήταν οι οπαδοί της Γιουβέντους σε ματς κόντρα στην Ίντερ. Η ποινή που επιβλήθηκε στην "Γηραιά Κυρία" ήταν ένα ματς κεκλεισμένων των θυρών.

Τον Φεβρουάριο του 2013 πάλι, σε ντέρμπι της Μίλαν με την Ίντερ, o Μπαλοτέλι αυτή τη φορά ανήκε στους "ροσονέρι" όταν δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από οπαδούς των "νερατζούρι".

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Η ιταλική λίγκα τιμώρησε την Ίντερ με πρόστιμο 50.000 ευρώ, αλλά και τον ποδοσφαιριστή με 10.000 ευρώ για μια χειρονομία του προς τους οπαδούς στο τέλος του αγώνα.

Την σεζόν 2013-14, σε αγώνα της Αταλάντα με την Μίλαν για το πρωτάθλημα, κάποιοι οπαδοί των γηπεδούχων πέταξαν μπανάνες προς τους Κονστάντε και Ντε Γιονγκ, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί η ομάδα τους με χρηματικό πρόστιμο 40.000 ευρώ.

Ρωσία

Εδώ το φαινόμενο έχει αρχίσει να γίνεται ανεξέλεγκτο. Τον Οκτώβρη του 2013 ο Γιάγια Τουρέ δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από οπαδούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε αγώνα κόντρα στην Σίτι για το Champions League. Ως εκ τούτου η ρωσική ομάδα τιμωρήθηκε με κλείσιμο κάποιων θυρών της έδρας της, ενώ ο Ιβοριανός μέσος τόνισε πως οι μαύροι ποδοσφαιριστές θα μποϊκοτάρουν το Μουντιάλ του 2018 αν ο ρατσισμός συνεχιστεί στην χώρα.

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Ένα χρόνο αργότερα, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι της Μόσχας ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ και Ντιναμό, ο μαύρος ποδοσφαιριστής Κρίστοφερ Σαμπά έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης με την ΤΣΣΚΑ να τιμωρείται με μερικό "κλείσιμο" της έδρας της.

Κι αυτά τα περιστατικά δεν είναι τα μόνα, καθώς έχουν συμβεί κι άλλα στα οποία όμως δεν επιβλήθηκε κάποια τιμωρία. Στις 20 Αυγούστου του 2010 ο Πίτερ Οντεμβίγκι πήρε μεταγραφή από την Λοκομοτίβ Μόσχας στην Γουέστ Μπρομ, με τους οπαδούς της ρωσικής ομάδας να αναρτούν πανό που έγραφε: "Ευχαριστούμε Γουέστ Μπρομ", μαζί με την εικόνα μιας μπανάνας.

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων
© SUN

Ο Ρομπέρτο Κάρλος επίσης βίωσε το ρατσισμό κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ανζί με αντίπαλους οπαδούς να του πετούν μπανάνες. Κι όχι μία, αλλά δύο φορές.

Αναμφίβολα οι πιο… σκληροί οπαδοί της χώρας σε αυτό το ζήτημα είναι αυτοί της Ζενίτ, οι οποίοι μάλιστα τόνισαν με προκήρυξή τους το 2012 να διαγράψει πως δεν θέλουν μαύρους ή ομοφυλόφιλους στη ομάδα τους. Να σημειωθεί πως μέχρι το καλοκαίρι του 2012 η Ζενίτ ήταν η μόνη ομάδα από τις κορυφαίες της Ρωσίας που δεν είχε ποτέ στο ρόστερ της παίκτη που να ανήκει σε κάποια μειονότητα.

Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η ΕΠΟ έχει μπει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στο ποινολόγια της UEFA και της FIFA για ρατσιστικές συμπεριφορές των Ελλήνων φιλάθλων. Όπως τον Νοέμβριο του 2013, όταν και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 25.000 ευρώ για ένα πανό με ακροδεξιό περιεχόμενο σε παιχνίδι με την Σλοβακία.

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Ένα μήνα αργότερα, η FIFA επέβαλε νέο πρόστιμο, αυτή τη φορά ύψους 100.000 για τη συμπεριφορά φιλάθλων της Εθνικής στον αγώνα-μπαράζ με τη Ρουμανία. Σύμφωνα με την έκθεση, στις εξέδρες καταγράφηκαν ναζιστικοί χαιρετισμοί κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ακούστηκαν ρατσιστικά συνθήματα. Την ίδια περίοδο η UEFA τιμώρησε τον Ολυμπιακό με μερικό αποκλεισμό της έδρας του και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ εξαιτίας ενός πανό στον αγώνα με την Άντερλεχτ. Επίσης ο ΠΑΟΚ έχει συμπεριληφθεί κι αυτός στην λίστα της FARE για πανό αντισημιτικού περιεχόμενου που ανάρτησαν οι οπαδοί του στον αγώνα του Europa League με τη Μακάμπι Χάιφα στις 26/10/2013.

Έχουμε γίνει επίσης μάρτυρες αρκετών ρατσιστικών επιθέσεων οπαδών σε ποδοσφαιριστές αντίπαλων ομάδων για το χρώμα τους. Έχουν γίνει καταγγελίες στη FARE από δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που τη σεζόν 2013-14 έπεσαν θύματα ρατσισμού. Ο Μπονγκ που ισχυρίστηκε ότι αντιμετωπίστηκε από τους φιλάθλους της Ξάνθης με ήχους "που παρέπεμπαν σε μαϊμού", και τον Σαλίνο, προς τον οποίο, στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, εκσφενδονίστηκε μπανάνα από την εξέδρα.

Φέτος θύμα έπεσε ακόμη ένας "ερυθρόλευκος", ο Αρτούρ Μαζουακού στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ στην Κρήτη. Κάθε φορά που ο Γάλλος πλησίαζε προς το μέρος συγκεκριμένων "φιλάθλων" του ΟΦΗ, δεχόταν ρατσιστική επίθεση, με τους οπαδούς της κρητικής ομάδας να τον βρίζουν και να τον ειρωνεύονται για το χρώμα του, κάνοντας διάφορες ιαχές, λέγοντας παράλληλα και αρκετά αρνητικά σχόλια. Ωστόσο δεν έγινε γνωστή κάποια ποινή. Δεν είναι μόνο τωρινό φαινόμενο.

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Το 2005 ο Κόφι Αμπονσά έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης κατά τη διάρκεια αγώνα του Αιγάλεω με τον Ηρακλή. Τότε ο ΠΣΑΤ είχε καταδικάσει το περιστατικό αναφέροντας: "Καταδικάζουμε κάθε μορφής υβριστική και ρατσιστική συμπεριφορά προς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, από όπου και όποιους και αν προέρχεται. Μέχρι τώρα, το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε πολλά άλλα προβλήματα, αλλά δεν παρουσίαζε τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία δεν είναι απλώς και μόνο θλιβερά, αλλά παράλληλα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και μεγάλο προβληματισμό”.

Ο Λόρενς Ντόε του Απόλλων Σμύρνης είχε γίνει δέκτης ρατσιστικών συνθημάτων σε αγώνα του Απόλλων Σμύρνης με τον Ηρακλή Ψαχνών, με τον διαιτητή να σταματά για λίγα λεπτά το παιχνίδι. Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα, ο Τζιμπρίλ Σισέ είχε δηλώσει πως δέχθηκε ρατσιστική επίθεση κατά την διάρκεια που αγωνιζόταν στην Ελλάδα: “Στην Ελλάδα δεν είχα ποτέ πρόβλημα, με εξαίρεση κάποια πράγματα που είχα ακούσει στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και στην έδρα του Ολυμπιακού Βόλου. Δεν πιστεύω όμως ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές. Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύεται και από την αγάπη και το σεβασμό που μου δείχνουν οι Έλληνες φίλαθλοι, ακόμα και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού".

Αρκούν αυτά τα μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου;

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων. Τι γίνεται όμως μετά την επιβολή των μέτρων; Είναι όντως ικανά να αποτρέψουν νέα επανεμφάνιση του φαινομένου; Απ’ ότι φαίνεται μάλλον όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εξαλείφουν το φαινόμενο του ρατσισμού, με τους γνωστούς-άγνωστους να επανέρχονται μετά από μικρό διάστημα και να… ξανακάνουν τα ίδια.

Κάποιοι οπαδοί δεν βάζουν μυαλό και επιμένουν σε τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες δεν χωρούν στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό. Μήπως θα έπρεπε να λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμησή του; Μήπως επίσης θα έπρεπε και σε άλλες χώρες να υπάρχει η ποινή του δια βίου αποκλεισμού από το γήπεδο στον φίλαθλο που θα επιτεθεί ρατσιστικά; Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι (σε όλα τα κράτη) να επιληφθούν επί του θέματος το οποίο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό, αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη:

Ποδόσφαιρο και σεξισμός: Μία άλλη μορφή διάκρισης

Κριστιάν Καρεμπέ στο Contra.gr: "Στο γήπεδο είμαστε ένα"

Μαύροι προπονητές στην Αγγλία: Έλλειψη ικανοτήτων ή ρατσισμός;

Ο ρατσισμός μέσα μας

Τζέσε Όουενς, ο άνθρωπος σύμβολο

Άνοιξαν το δρόμο και έγιναν θρύλοι

Καμενί και Ζορό στο Sport24.gr για το ρατσισμό

Άνθρωποι, ποντίκια και η «νόσος του πρόσφυγα»: Οι άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

Φάκελος ιθαγένεια: Η ιστορία του Μαχμούντ που δεν μπορούσε να πάρει ειδικότητα στην Ιατρική και ο νόμος που φέρνει η κυβέρνηση σύντομα

Η μεγάλη περιπέτεια του Ιάκωβου: Ο ρατσισμός, η παρέμβαση της υπουργού και το «πάγωμα» των σπουδών

Έλληνες μετανάστες: 6 μικρές ιστορίες ρατσισμού

Το πείραμα των πρώτων εντυπώσεων: Πόσο ρατσιστές είμαστε;

Ο Ουαλίντ Τάλεμπ είναι υποχρεωμένος να ζει στην ίδια γειτονιά με τους βασανιστές του

Δύο φορές πρόσφυγας για να ξεφύγει από την Ελλάδα

Οκτώ επώνυμοι αντιμετωπίζουν τον ‘μικρό ρατσιστή’ μέσα τους

Ο Έλληνας Χριστιανός και οι άλλοι

Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Συνέβη στην Κόρινθο

Πόσο "Έλληνες" είμαστε τελικά;

Σβήνοντας το πρόσωπο του μίσους

Χριστοδουλοπούλου: Είμαστε αφιλόξενοι με τους μετανάστες

Ξερίζωσε τον ρατσισμό από το μυαλό σου

Οι μεγάλοι ρατσιστές της μεγάλης οθόνης

Ο ρατσισμός στοιχειώνει για πάντα: Ξαναβλέποντας το “American History X”

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών είναι πολλά παραπάνω από ένα σχολείο

Τα όχι αθώα, ρατσιστικά παιδικά μας χρόνια

News 24/7

24MEDIA NETWORK