Η μητέρα του Εμιλιάνο Σάλα δεν μπορεί να ξεχάσει

Το BBC επισκέφτηκε το σπίτι του Εμιλιάνο Σάλα, ένα χρόνο μετά το θάνατο του 28χρονου, σε πτώση αεροσκάφους στη Μάγχη. Η μητέρα του, Μερσέντες αφηγήθηκε σκόρπιες ιστορίες, πριν καταλήξει στο 'ο πόνος δεν θα φύγει ποτέ'.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το θάνατο του Εμιλιάνο Σάλα, ενώ διέσχιζε τη Μάγχη για να ολοκληρώσει τη μετακόμιση του από τη Ναντ στην Κάρντιφ.
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το θάνατο του Εμιλιάνο Σάλα, ενώ διέσχιζε τη Μάγχη για να ολοκληρώσει τη μετακόμιση του από τη Ναντ στην Κάρντιφ. MARK KERTON/PA VIA AP

Στις 21 Ιανουαρίου του 2019, ο 28χρονος Εμιλιάνο Σάλα επιβιβάστηκε σε μονοκινητήριο -διθέσιο- αεροσκάφος που είχε μισθώσει, για να ολοκληρώσει τη μετακόμιση του από τη Ναντ στο Κάρντιφ. Πριν πάει στην Αγγλία, θέλησε να αποχαιρετήσει τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν, για τέσσερα χρόνια στη Γαλλία. Δεν προσγειώθηκε ποτέ στον προορισμό του. Το αεροσκάφος και οι επιβαίνοντες σε αυτό, αγνοούνταν από την ημέρα της απογείωσης έως την Κυριακή 3/2, όταν εντοπίστηκε -από ιδιωτικούς ερευνητές- τα συντρίμμια και ένα πτώμα. Δυο ημέρες μετά ταυτοποιήθηκε. Ήταν ο Σάλα. Ο πιλότος Ντέιβιντ Ίμποτσον δεν βρέθηκε ποτέ.

H φωτογραφία είναι από video της Air Accidents Investigation Branch. Δείχνει τα συντρίμμια του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαινε ο Σάλα -και δεν είχε άδεια για εμπορικές πτήσεις.
H φωτογραφία είναι από video της Air Accidents Investigation Branch. Δείχνει τα συντρίμμια του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαινε ο Σάλα -και δεν είχε άδεια για εμπορικές πτήσεις. AP

Ένα χρόνο αργότερα, το BBC επισκέφτηκε το σπίτι του Σάλα στο Προγκρέσο της Σάντα Φε -στις έξι ώρες με το αυτοκίνητο, από το Μπουένος Άιρες. Τους ανθρώπους του βρετανικού μέσου περίμεναν η μητέρα του Εμιλιάνο, Μερσέντες και ο αδελφός του, Ντάριο. Ο πατέρας του, Χοράσιο πέθανε από καρδιακή προσβολή, τρεις μήνες μετά το χαμό του γιου του. Ήταν 58 χρόνων. Οι γονείς του δεν ζούσαν μαζί.

Όταν ο Έμι ήταν 15 χρόνων μου είχε πει 'μαμά θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής'. Το ήθελε τόσο πολύ. Κυνήγησε το όνειρο του και μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, στην Κόρντομπα, όταν ήταν ακόμα μικρός. Ήταν τόσο σίγουρος ότι θα τα καταφέρει, που άφησα στην άκρη τις ενστάσεις μου. Λάτρευε το ποδόσφαιρο”.

Η Μερσέντες διηγήθηκε σκόρπιες ιστορίες, καθήμενη στο σαλόνι του σπιτιού που ήταν γεμάτα από δώρα, τα οποία είχε πάρει ο γιος της στα χρόνια που έπαιζε στη Ναντ. “Κάθε χρόνο, στα γενέθλια του τον Οκτώβρη, πήγαινα στη Γαλλία και περνούσα ένα μήνα μαζί του. Την πρώτη εβδομάδα του μαγείρευα όλα τα αγαπημένα του φαγητά. Ταξίδευα με τα ειδικά προϊόντα στη βαλίτσα. Μετά επέστρεφε στο διαιτολόγιο του. Δούλευε πολύ. Είχε και προσωπικό γυμναστή. Είχε φτιάξει και γυμναστήριο στο σπίτι”. Η Μερσέντες θέλησε να ευχαριστήσει όσους αγάπησαν το γιο της και του το έδειχναν καθημερινά. “Μου έστειλαν πολλές φωτογραφίες που δεν είχαν ξαναδεί. Έχω λάβει πάρα πολλά πράγματα, από τη Γαλλία, την Αγγλία και την υπόλοιπη Αργεντινή”.

Στο CAS οι Κάρντιφ και Ναντ

Και στο Κάρντιφ, όπως και στο Ναντ εμφανίστηκαν ουκ ολίγοι να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του Σάλα, με τις εξέδρες να 'γεμίζουν' από τις φωτογραφίες του, στα πρώτα ματς μετά το θάνατο του. Το Δεκέμβρη έγινε γνωστό ότι οι δυο σύλλογοι είχαν φτάσει έως το CAS (Court of Arbitration for Sports), καθώς είχαν οικονομικές διαφωνίες που αφορούσαν τον Αργεντινό. Η Κάρντιφ δεν ήθελε να πληρώσει την πρώτη δόση (6.000.000 ευρώ) από το buy out της συμφωνίας που είχε κάνει με τη Ναντ. Κάτι που 'χε αποφασίσει πως πρέπει να γίνει η UEFA, κάποιους μήνες νωρίτερα. Η Κάρντιφ επέμενε ότι 'δεν ήταν επίσημα παίκτης μας, όταν πέθανε'. Δεν είχε δηλωθεί επίσημα στην Premier League. Είχε όμως, υπογράψει συμβόλαιο. Η απόφαση θα βγει τον προσεχή Ιούνιο.

O προπονητής της Κάρντιφ, Νιλ Ουόρνοκ με τον Χοράσιο Σάλα, πατέρα του Εμιλιάνο, ο οποίος πέθανε τρεις μήνες μετά το 'χαμό' του γιου του.
O προπονητής της Κάρντιφ, Νιλ Ουόρνοκ με τον Χοράσιο Σάλα, πατέρα του Εμιλιάνο, ο οποίος πέθανε τρεις μήνες μετά το 'χαμό' του γιου του. AP PHOTO/NATACHA PISARENKO

Ως παιδί είχε για ινδάλματα τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και τον Κάρλος Τέβες. Ήταν φαν της Ιντεπεντιέντε. “Είμαι πέντε χρόνια μικρότερος του, οπότε όταν παίζαμε στο δρόμο ήμουν πάντα στο τέρμα και εκείνος έκανε όλα τα σουτ. Δεν είχαμε πολλά από όσα είχαν όλα τα παιδιά, αλλά χάρη στη μητέρα μας, δεν μας έλειψε ποτέ ένα γεύμα από το τραπέζι. Οι θυσίες μας προσδιόρισαν, μας έκαναν ό,τι είμαστε”, πρόσθεσε ο αδελφός του, με τη Μερσέντες να διακόπτει για να πει ότι “είναι ακόμα όλα τόσο φρέσκα. Τους βλέπω ακόμα να παίζουν έξω από το σπίτι και εμένα να τους φωνάζω για να φάνε ή να πλυθούν. Δεν είχαν παιχνίδια. Μόνο μπάλα του ποδοσφαίρου. Μιλούσαμε 2-3 φορές τη μέρα. Μου έλεγε τα πάντα. Κάποιες φορές παραπονιόταν για την απόδοση του, για μια ευκαιρία που 'χε χάσει”.

H μητέρα του Εμιλιάνο Σάλα, Μερσέντες, με τον Νικολά Παλουά, αμυντικό της Ναντ, στην κηδεία του 28χρονου.
H μητέρα του Εμιλιάνο Σάλα, Μερσέντες, με τον Νικολά Παλουά, αμυντικό της Ναντ, στην κηδεία του 28χρονου. AP PHOTO/NATACHA PISARENKO

Μαζί με τα αδέλφια του (μεταξύ εκείνου και του Ντάριο υπήρχε η Ρομίνα) και τη μητέρα του είχαν γκρουπ στο WhatsApp 'και έτσι ποτέ δεν νιώσαμε την απόσταση που υπήρχε μεταξύ μας'. Ένα χρόνο αφότου είχε φύγει για την Κόρντομπα, πήγε στη Γαλλία για δοκιμαστικά στην Μπορντό. Υπέγραψε το 2010 -με την ιταλική υπηκοότητα να κάνει πιο εύκολη τη μετακίνηση. Πριν πάει στη Ναντ (2015), είχε παίξει ως δανεικός στην Ορλίν, τη Νιόρτ και την Καέν. “Παράλληλα έκανε μαθήματα γαλλικών και αγγλικών”.

Ανήμερα των γενεθλίων του, το 2019, αποκαλύφθηκε κάτι που είχαν ετοιμάσει οι κάτοικοι της πόλης του για εκείνον: μια τεράστια τοιχογραφία που είχε φιλοτεχνηθεί στο γήπεδο όπου ξεκίνησαν όλα -San Martin. Η ομάδα παίζει με το πορτραίτο του Σάλα στην πλάτη. Η λίγκα στην οποία αγωνίζεται λέγεται Liga Emiliano Sala. “Κάθε κίνηση που αφορά την τιμή της μνήμης του γιου μου, απαλύνει λίγο τον πόνο. Το να βλέπω όλη αυτήν την αγάπη, να νιώθω τη φροντίδα τόσων ανθρώπων, είναι συγκινητικό. Αλλά τι να πω; Θα προτιμούσα να τον έχω εδώ, κοντά μου. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι έχω βρει την ειρήνη του μυαλού μου. Ακόμα το παλεύω. Νιώθω σαν ζωντανή νεκρή. Τον αγαπούσα τόσο πολύ. Έχει περάσει ένας χρόνος, αλλά είναι σαν να τον 'έχασα' χθες. Ο πόνος δεν θα φύγει ποτέ”.

Υπήρξε κορυφαίος επιθετικός ο Έντινσον Καβάνι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK