Η μοίρα του Βρουσάι ίσως κρύβει τον νέο ήρωα της Μασσαλίας

Πριν από 9 χρόνια ο Ολυμπιακός πήγε στη Γαλλία ως αουτσάιντερ και με σοβαρές απουσίες. Έφυγε από εκεί με ήρωες και πρωταγωνιστές. Το βράδυ της Τρίτης στο 'Velodrome' τα pre game δεδομένα δεν διαφέρουν. Και η προοπτική να αναδυθεί ένας νέος ήρωας της Μασσαλίας για τους 'ερυθρόλευκους' είναι εκεί.

Ο Μάριος Βρουσάι σε προσπάθεια του από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Σίτι στο 'Γ. Καραϊσκάκης' (0-1), για την 4η αγ. των ομίλων του Champions League " | 25/11/2020 (EUROKINISSI)
Ο Μάριος Βρουσάι σε προσπάθεια του από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Σίτι στο 'Γ. Καραϊσκάκης' (0-1), για την 4η αγ. των ομίλων του Champions League " | 25/11/2020 EUROKINISSI SPORTS

Πριν από 9 χρόνια, στα τέλη Νοεμβρίου του 2011, ο Ολυμπιακός ετοιμαζόταν για μια απόβαση στη Μασσαλία σε συνθήκες απόλυτου αουτσάιντερ. Οι γραμμές του... εχθρού ήταν πλήρεις και γεμάτες. Στιβ Μανταντά, Νικολά Ενκουλού, Θέσαρ Αθπιλικουέτα, Στεφάν Εμπιά, Αλού Ντιαρά, Μπενουά Σεϊρού, Σαρλς Καμπορέ, Λούτσο Γκονσάλες, Αντρέ Αγιού, Μοργκάν Αλμαφιτανό, Λοΐκ Ρεμί, Τζόρνταν Αγιού, Μπραντάο, Πιερ Αντρέ Ζινιάκ αλλά και τον 26χρονο τότε Ματιέ Βαλμπουενά, διέθετε το οπλοστάσιο της Μαρσέιγ εκείνη την περίοδο.

Την ίδια στιγμή οι 'ερυθρόλευκοι' πήγαιναν να παίξουν τα ρέστα τους στο 'Velodrome' αντιμετωπίζοντας σοβαρές απουσίες πρωτοκλασάτων παικτών. Τη νίκη και μόνο αυτή ήθελε ο Ολυμπιακός προκειμένου να παραμείνει ζωντανός στο κόλπο της πρόκρισης στους '16' του Champions League. Και θα έπρεπε να τη βρει στο πρότελευταίο παιχνίδι του ομίλου, στη Γαλλία και με τον άξονα της μεσαίας γραμμής ολοκληρωτικά εκτός μάχης. Πάμπλο Ορμπάιθ, Ζαν Μακούν και Αριέλ Ιμπαγάσα ήταν νοκ-άουτ και το ζήτημα για τους Πειραιώτες δεν ήταν μονάχα ποιοτικό, αλλά και ποσοτικό...

Έμελλε ωστόσο να αποδειχτεί πως η νύχτα εκείνη στις 23 Νοεμβρίου, ήταν αυτή που θα γεννούσε ήρωες και πρωταγωνιστές για τον Ολυμπιακό. Παράσημα που θα αντιστοιχούσαν σε μια καριέρα πολλών ετών με τα 'ερυθρόλευκα', με μια μεταγραφή ή την ευφορία του θριάμβου για μια βραδιά. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε όφειλε να βρει απαντήσεις στις σπαζοκεφαλιές. Η πρώτη αφορούσε την επιλογή για το πρόσωπο που θα κάλυπτε το κενό στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Πέραν του Φρασνουά Μοδέστο, ο Ολυμπιακός δεν είχε άλλον διαθέσιμο κεντρικό μέσο. Μετά από αυτό το ματς βρήκε έναν για χρόνια.

Ο 'Txingurri' έδωσε το χρίσμα στον Γιάννη Μανιάτη. Σε έναν παίκτη που είχε αποκτηθεί τον Ιανουάριο του 2011, για να αποτελέσει αρχικά το back up του Βασίλη Τοροσίδη στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Μανιάτης έπαιξε ως αμυντικός μέσος στη Μασσαλία και πάνω σε εκείνη τη νύχτα έχτισε το υπόλοιπο της καριέρας του που τον έφερε μέχρι την εθνική ομάδα.

Το ματς στο 'Velodrome' κυλούσε στο 0-0, ο Ολυμπιακός ήταν ανέλπιστα καλύτερος από τη Μαρσέιγ αλλά ο βαθμός της ισοπαλίας δεν του έλεγε τίποτα. Τα πράγματα ήταν απλά. Ή θα 'μιλούσε' ο πάγκος ή θα χανόταν η ευκαιρία για τους 'ερυθρόλευκους'. Ο Βαλβέρδε έφερε αρχικά στο χορτάρι τον Φραν Γέστε αντί του Νταβίδ Φουστέρ και εν συνεχεία τον Γιάννη Φετφατζίδη αντί του -αριστερού χαφ σε εκείνο το ματς- Χοσέ Χολέμπας. Γέστε και Φετφατζίδης συνεργάστηκαν στο 82' για τον θρίαμβο των Πειραιωτών στο 'Velodrome'.

Ο Βάσκος, στη μοναδική αξιομνημόνευτη ενέργεια του στο εξάμηνο της θητείας του με τα 'ερυθρόλευκα', πέρασε μια εκπληκτική πάσα με το εξωτερικό του ποδιού. Και ο Γιάννης Φετφατζίδης, στη φάση που μάλλον αποτελεί το σήμα κατατεθέν της καριέρας του, με ασύλληπτο σουτ στην κίνηση λύγισε τον -ανίκητο ως εκείνη τη στιγμή- Μανταντά για το τελικό 0-1. Λίγη σημασία έχει τι ακόλουθησε την τελευταία αγωνιστική. Όταν ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-1 την Άρσεναλ και η Μαρσέιγ 'έκλεψε' την πρόκριση, κάνοντας 2-3 το 2-0 της Ντόρτμουντ με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά και αυτό της ανατροπής δια ποδός... Βαλμπουενά. Εκείνη η νύχτα στη Μασσαλία γέννησε ήρωες για τους Πειραιώτες και μνημονεύεται ακόμη.

Απόψε, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο 'Velodrome'. Και μπορεί από πλευράς προσώπων μονάχα οι Χολέμπας - Μανταντά να θυμίζουν το προ εννιαετίας παιχνίδι, ωστόσο τα υπόλοιπα pre game στοιχεία μοιάζουν υπερβολικά. Φαβορί η Μαρσέιγ των Τσαλέτα-Τσαρ, Αμαβί, Μπουμπακάρ Καμαρά, Σανσόν, Κιζάνς, Ρονζιέρ, Παγέτ, Τοβέν, Μπενεντέτο, Ζερμέν. Με σημαντικές απουσίες ο Ολυμπιακός, στα πρόσωπα των Βαλμπουενά, Χασάν, Ραντζέλοβιτς, Μπρούμα και ερώτημα τον βαθμό ετοιμότητας των Χολέμπας, Βινάγκρε, Ελ Αραμπί για ένα τόσο απαιτητικό ματς. Ξανά τελευταία ευκαιρία για πρόκριση στους '16', αυτή τη φορά για να πιάσουν την Πόρτο. Και ξανά με την προοπτική να εμφανιστούν παίκτες - εκπλήξεις που θα κάνουν την διαφορά.

Με πιο χαρακτηριστική ίσως περίπτωση αυτή του Μάριου Βρουσάι. Όπως και ο Φετφατζίδης, έτσι και ο Βρουσάι αποτελούν μέρος της παραγωγικής διαδικασίας των 'ερυθρολεύκων' μέσα από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Όπως και Φετφατζίδης τότε, έτσι και ο Βρουσάι σήμερα, ψάχνει την 'μαγική στιγμή' που θα του δώσει το έναυσμα να κυνηγήσει την προοπτική μιας καριέρας με τα 'ερυθρόλευκα'. Όπως ο Φετφατζίδης, έτσι και ο Βρουσάι αγωνίζεται στη θέση του ακραίου επιθετικού, με όπλο την ταχύτητα, την τεχνική και την ικανότητα στο '1 vs. 1'. Το 2011 οι απουσίες δημιούργησαν καραμπόλα που έφερε τον 'Φέτφα' πιο ψηλά στο ροτέισον και από εκεί στο χορτάρι για την υπογραφή της μεγάλης απόδρασης. Σήμερα είναι ο ίδιος λόγος που έφερε τον Βρουσάι να πραγματοποιεί δύο ολιγόλεπτες αλλά 'γεμάτες' συμμετοχές απέναντι σε Μάντσεστερ Σίτι και Άρη. Και πιο ψηλά στο ροτέισον για την εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ.

Από τον Ναυπακτιακό Αστέρα στα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών, ο Μάριος Βρουσάι ήταν ένα ατόφιο ταλέντο με ατίθασο, άναρχο παιχνίδι. Στην Ακαδημία των Πειραιωτών έμαθε να παίζει και με το μυαλό του, έβαλε την τακτική στο ρεπερτόριο του, άρχισε να κοντρολάρει το ταλέντο που διαθέτει ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού. Παίζοντας δανεικός για 1,5 χρόνο στη Βίλεμ (41 συμ., 6 γκολ, 10 ασίστ) αντιλήφθηκε τις διαφορετικές κουλτούρες που διέπουν το άθλημα, δούλεψε σε διαφορετικό περιβάλλον, κατανόησε τον ανταγωνισμό στο υψηλό επίπεδο.

Στάθηκε πολύ καλά στο σκάρτο μισάωρο που αγωνίστηκε απέναντι στη Σίτι, πρόλαβε να κάνει αισθητή την παρουσία του στα λιγότερα από 15 λεπτά που πρόλαβε να πατήσει το χορτάρι του 'Κλεάνθης Βικελίδης'. Ξεκάθαρα, ο ίδιος στοχεύει σε περισσότερα. Σε ένα περίεργο deja vu της μοίρας μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει στο 'Velodrome' της Μασσαλίας. Τα δεδομένα της αναμέτρησης μαρτυρούν πως λογικά ο Πέδρο Μαρτίνς, που έθεσε βέτο στην πιθανότητα νέου δανεισμού του επιμένοντας για τη χρησιμότητα του παίκτη στη φετινή ιδιαίτερη σεζόν, θα κληθεί να τον ρίξει στη μάχη. Δύσκολα από την αρχή και μάλλον στη διάρκεια της αναμέτρησης.

Ο 22χρονος ακραίος επιθετικός, που προ μηνών χρίστηκε διεθνής υπό τις οδηγίες του Τζον Φαν'τ Σιπ, έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο εκπαίδευσης, έχει κάνει το αγροτικό του και τώρα παλεύει για την καθιέρωση. Αν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ως την είσοδο του στην αναμέτρηση τον ευνοούν, μπορεί να είναι η δική του μοίρα που κρύβει τον νέο ήρωα της Μασσαλίας για τον Ολυμπιακό...

News 24/7

24MEDIA NETWORK