Ο Ολυμπιακός τρέχει πίσω από ένα 'διαβολικό' 18% κυνηγώντας το θαύμα

O Mister Chip εξηγεί με ποσοστά γιατί η πρόκριση του Ολυμπιακού στη φάση των 16 του Champions League θα 'ναι ένα μικρό θαύμα.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί στη διάρκεια του αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι
Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί στη διάρκεια του αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτι EUROKINISSI

H 'διαβολική μηχανή' (Máquina Diabólica) του Mister Chip, ενός εκ των πιο φημισμένων στατιστικολόγων/αριθμολάγνων του twitter, δεν είναι κάτι περισσότερο από τη περιβόητη εφαρμογή δεδομένων που ενεργοποιεί κάθε φορά που θέλει να μοιράσει πιθανότητες νικών, προκρίσεων και κατάταξης. Τούτο ο Ισπανός δημοσιογράφος-αναλυτής δεδομένων, κατά κόσμον Αλέξις Μαρτίν Ταμάγιο από το Μπανταχόθ με σπουδές μηχανικού τηλεπικοινωνιών στη Σεβίλλη, έπραξε μετά το πέρας των πρώτων τριών αγωνιστικών στους ομίλους του Champions League. Για καθέναν από τους οκτώ ομίλους, επιχειρώντας να προβλέψει την κατάληξη στο φινάλε της διαδικασίας με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει ως τώρα στη διοργάνωση. Ποιες ομάδες κατέχουν τις περισσότερες ελπίδες να καταλάβουν τις δύο θέσεις που οδηγούν στα νοκ άουτ, ποια εκ των τεσσάρων κρατά το αβαντάζ για να συνεχίσει στο Europa League και εκείνη της οποίας το ταξίδι θα τελειώσει κατά μεγάλο ποσοστό μέσα στον Δεκέμβριο.

Οι ερυθρόλευκες πιθανότητες

Μεταξύ των 32 είναι, φυσικά, ο Ολυμπιακός. Για τον οποίο οι αριθμοί δεν είναι αισιόδοξοι. Η πορεία των 'ερυθρόλευκων' στον τρίτο όμιλο άρχισε ιδανικά, χάρη στο 1-0 επί της Μαρσέιγ στο Φάληρο, σ' εκείνη τη βραδιά που ο Χασάν έδωσε τις απαντήσεις του, αλλά τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια που ακολούθησαν δεν παρείχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Κυρίως αυτό το 2-0 από την Πόρτο στο 'Ντραγκάο' είναι που κουβαλά ο πρωταθλητής, με αποτέλεσμα το ποσοστό πρόκρισης, είτε ως πρώτος είτε ως δεύτερος, να ορίζεται πια κάτω από το 20% αθροιστικά (1.98% + 16.14%).

Αναπόφευκτα, θα πρόκειται για (άλλη μια) υπερβατική προσπάθεια, εφόσον καταφέρει να διαψεύσει τα νούμερα και ανατρέψει αυτό το 81.88% που τον αφήνει πίσω. Τουλάχιστον όμως η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς παρουσιάζεται ως το ξεκάθαρο φαβορί, έναντι της Ολιμπίκ, για την τρίτη θέση του γκρουπ, συγκεντρώνοντας σχεδόν τα 2/3 των πιθανοτήτων (63.29%) που αναλογούν στη θέση. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ποσοστό ολοκληρωτικού αποκλεισμού είναι μικρότερο του 20% (18.59%) κι αυτό είναι, σίγουρα, ένα καλό νέο τόσο για το κλαμπ όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μένει απλώς να επαληθευτεί.

Ο Ολυμπιακός τρέχει πίσω από ένα 'διαβολικό' 18% κυνηγώντας το θαύμα

Το zero και... το υπό του μηδενός

Προφανέστατα η Μάντσεστερ Σίτι του 3Χ3, όσο κι αν το 9-1 φαντάζει κολακευτικό, είναι εκτός συναγωνισμού. Πάντως το 1.44% που ορίζει αυτή τη στιγμή η εφαρμογή ως το ποσοστό αποκλεισμού της δεν είναι ό,τι πιο εντυπωσιακά χαμηλό του πίνακα. Στην κάτοχο Μπάγερν, που τη χωρίζουν 7 βαθμοί από την τρίτη Λοκομοτίβ Μόσχας, πιστώνεται ένα... 0% για την τέταρτη θέση, κάτι που ρίχνει το ποσοστό πρόωρου αποκλεισμού κάτω από το 0.3%, ενώ το αντίστοιχο νούμερο της Μπαρτσελόνα ίσα που σπάει το όριο του 1% (1.04%). Ούτε αυτή, άλλωστε, προλαβαίνει να βγει τέταρτη ό,τι κι αν συμβεί, δεδομένου ότι Ντιναμό Κιέβου και Φερεντσβάρος κατρακύλησαν κιόλας στο -8.

Εκ των ισχυρών που -σ' αυτή τη φάση- απειλούνται σοβαρά είναι δύο: η Ρεάλ Μαδρίτης και η Παρί Σεν Ζερμέν. Σ' έναν όμιλο που τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο μ' όλα όσα έχουν συμβεί ως τώρα, η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν οφείλει να καταρρίψει αυτό το συνολικά 47.08% που η μεθοδολογία του Mister Chip της χρεώνει. Κι αν το 'μερίδιο' των 'μερένγκες' μοιάζει πολύ υψηλό, τι να πουν και οι Παριζιάνοι που λίγο θέλουν για να μείνουν εκτός νοκ άουτ για πρώτη φορά από το 2013. Το 73.71% για την απώλεια μιας εκ των πρώτων δύο θέσεων αποτυπώνει, στον απόλυτο βαθμό, το προβληματικό ξεκίνημα της πανίσχυρης γαλλικής ομάδας, η οποία με 2 ήττες στα πρώτα τρία παιχνίδια της οδεύει με ακρίβεια μαθηματικού μοντέλου προς το... Europa League. Εκτός κι αν βρει τον πειστικό τρόπο ν' αντιστρέψει την επαχθή αυτή κατάσταση.

Τα δεδομένα, όπως τα κατάθεσε, ο Ισπανός αναλυτής.


News 24/7

24MEDIA NETWORK