Η Μπενφίκα 'πλήρωσε' 60.000.000 ευρώ τον Ζίβκοβιτς αν και τον πήρε ελεύθερο

Η Μπενφίκα υπέγραψε τον Άντριγια Ζίβκοβιτς ως ελεύθερο από την Παρτίζαν το καλοκαίρι του 2016. Τελικά, αυτός ο παίκτης που προσπαθούσε να τον διώξει τα τελευταία 2 χρόνια της κόστισε πάνω από 60.000.000 ευρώ, χωρίς να το καταλάβει.

Ο Άντριγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Μπενφίκα για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League 2020-2021 στο γήπεδο της Τούμπας | Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Άντριγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Μπενφίκα για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League 2020-2021 στο γήπεδο της Τούμπας | Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 MOTION TEAM

Το τέρμα του Ράφα Σίλβα στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα αμέσως αναβάθμισε την απόκτηση του Άντριγια Ζίβκοβιτς από τον 'δικέφαλο του βορρά'. Ο Σέρβος δεξιός εξτρέμ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόκριση της νέας ομάδας του εις βάρος της παλιάς, αφού το τέρμα που σημείωσε στο 75ο λεπτό αποδείχθηκε καθοριστικό.

Μία πρόκριση στα playoffs του Champions League που αν συνοδευτεί με πρόκριση στους ομίλους, θα προσφέρει στον ΠΑΟΚ πάνω από 30.000.000 ευρώ. Μία πρόκριση που, αντιστοίχως, κοστίζει στους Λουζιτανούς σχεδόν τα διπλάσια χρήματα. Και αυτό εξαιτίας ενός ποδοσφαιριστή που 'χρυσοπλήρωσαν', προσπάθησαν να διώξουν, τον 'χρυσοπλήρωσαν' ξανά και τους τιμώρησε.

Το 2016, ο Σέρβος ποδοσφαιριστής ήταν ήδη διεθνής σε επίπεδο ανδρών και είχε στην τροπαιοθήκη του το χρυσό μετάλλιο από το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 του 2015. Το συμβόλαιό του με την Παρτίζαν ολοκληρωνόταν και ήταν ελεύθερος να επιλέξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Με το παρατσούκλι 'νέος Μέσι' και με την ελευθέρας στα χέρια, μπορούσε να ζητήσει ό,τι ήθελε, από όποια ομάδα ήθελε. Και αυτό έκανε, όταν τον προσκάλεσε η Μπενφίκα.

Υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο και απαίτησε τεράστιο μισθό για τα δεδομένα ενός 20χρονου που ακόμα δεν είχε αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Τον πήρε, αφού η Μπενφίκα δεν θεωρούσε πως είχε κάτι να χάσει από τον ποδοσφαιριστή. Ήταν ακόμα ένα πρότζεκτ που ετοιμαζόταν να μοσχοπουλήσει σε λίγα χρόνια για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τελικά, στοίχησε τόσα...

Το συμβόλαιο του Ζίβκοβιτς προέβλεπε απολαβές 2.500.000 ευρώ τον 1ο χρόνο και κλιμακωτά θα έφταναν μέχρι τα 5.000.000 ευρώ. Μόνο που αγωνιστικά, η προσφορά του δεν ήταν ανάλογη. Όσο περνούσε ο καιρός, οι 'αετοί' αντιλήφθηκαν ότι το επίπεδο του παίκτη δεν είναι το επιθυμητό. Σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα. Προβλήματα συμπεριφοράς τον υποβίβασαν στην ιεραρχία και γρήγορα έγινε 'μαύρο πρόβατο' στην ομάδα. Κανείς προπονητής δεν τον ήθελε, δεν τον αξιοποιούσε, όμως εξακολουθούσε να πληρώνεται αδρά.

Η απόφαση που λήφθηκε αφορούσε την πώλησή του. Ακόμα και με σχετικά μικρό αντίτιμο, αρκεί να φύγει. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, το Transfermarkt τον κοστολογούσε 18.000.000 ευρώ, σύμμαχος για την Μπενφίκα, που προσπαθούσε να τον διώξει και με λιγότερα χρήματα από αυτά. Πέτυχε μια τρύπα στο νερό και ο παίκτης απλά παρέμενε στα λογιστικά βιβλία της. Η επόμενη απόφαση ήταν να λυθεί το συμβόλαιο. Ο Ζίβκοβιτς δεν είχε κανέναν λόγο να συναινέσει. Εισέπραττε κανονικά τα χρήματα που οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει το 2016 και ζούσε σε ένα όμορφο περιβάλλον, σε μία όμορφη πόλη.

Τη σεζόν 2019-2020 αγωνίστηκε μόλις 4 φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Είχαν προηγηθεί 84 αγώνες σε 3 σεζόν, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήταν 90λεπτοι. Σε αυτά τα 4 χρόνια παραμονής στο 'Λουζ' εισέπραξε περίπου 10.000.000 ευρώ από την Μπενφίκα γι' αυτήν την προσφορά. Και θα έπαιρνε κι άλλα, όταν το φετινό καλοκαίρι αποφάσισε να... ενδώσει, ώστε να λύσει το συμβόλαιο για να συνεχίσει αλλού την καριέρα του και να κάνει την απαιτούμενη αγωνιστική επανεκκίνηση. Το ποσό της αποζημίωσης που συμφωνήθηκε ανήλθε σε 1.800.000 ευρώ, για να μην ισχύει ο τελευταίος χρόνος του συμβολαίου του.

Μόνο που η οικονομική ζημιά της Μπενφίκα ελέω Ζίβκοβιτς δεν περιορίστηκε στα 12.000.000 ευρώ, όπως νόμιζαν προ εβδομάδων οι ιθύνοντες του συλλόγου. Η 15η Σεπτεμβρίου την εκτόξευσε σε ένα ποσό άνω των 60.000.000 ευρώ. Κανείς Πορτογάλος δεν μπορούσε να φανταστεί ότι υπογραφή συμβολαίου στον ΠΑΟΚ θα έφερνε τέτοιες εξελίξεις. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η κληρωτίδα θα έφερνε αντιμέτωπες τις δύο ομάδες (εντάξει, αυτό ίσως να μην ήταν τόσο περίεργο με βάση τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια). Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Ζίβκοβιτς θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί, έστω για λίγα λεπτά. Και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το σουτ του στο 75ο λεπτό θα νικούσε τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο για το 2-0, ένα 2ο γκολ που αποδείχθηκε σωτήριο για τον ΠΑΟΚ, αφού η Μπενφίκα θα μείωνε στις καθυστερήσεις.

Στην τελευταία δημοσιευμένη κατάσταση από την UEFA για τον διαμοιρασμό των χρημάτων στο Champions League, που αφορά στη σεζόν 2018-2019, η Μπενφίκα, η οποία αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων μαζί με την ΑΕΚ, εισέπραξε 50.345.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι θα έφτανε μέχρι τους ομίλους φέτος, οι 'αετοί' έχασαν μίνιμουμ ένα αντίστοιχο ποσό. Μπορεί να απέκτησαν τον Ζίβκοβιτς ως ελεύθερο, όμως τελικά τους κόστισε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ...


News 24/7

24MEDIA NETWORK