Ο Ζίβκοβιτς ρυθμιστής για τη σεζόν του ΠΑΟΚ και το μέλλον του Φερέιρα

Για τον Σέρβο, ο ΠΑΟΚ είναι το όχημα που μπορεί να τον ξαναβγάλει στον αφρό. Για τον ΠΑΟΚ, ο Ζίβκοβιτς θα είναι ρυθμιστής της νέας σεζόν. Και για τον Φερέιρα ένα στοίχημα που μπορεί να καθορίσει το μέλλον του στον πάγκο του 'Δικεφάλου'...

Ο Ζίβκοβιτς με τη φανέλα της Παρτίζαν επιχειρεί να αποφύγει δύο παίκτες της Άουγκσμπουργκ, σε αναμέτρηση για το Europa League (Group L) στο Augsburg Arena, την 1η Οκτώβρη 2015. (AP Photo/Matthias Schrader)
Ο Ζίβκοβιτς με τη φανέλα της Παρτίζαν επιχειρεί να αποφύγει δύο παίκτες της Άουγκσμπουργκ, σε αναμέτρηση για το Europa League (Group L) στο Augsburg Arena, την 1η Οκτώβρη 2015. AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Μετά τους κεντρικούς μέσους Στέφαν Σβαμπ και Νικολόζ Νινούα, ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην ενίσχυση της επιθετικής του γραμμής με τον Άντριγια Ζίβκοβιτς (ακολουθεί ο Νορβηγός μπακ Περέιρα). Του 24χρονου ακραίου κυνηγού που έμεινε ελεύθερος από την Μπενφίκα και υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών στον 'Δικέφαλο', ψάχνοντας ένα restart στην καριέρα του. Ένας παίκτης που αν είχε δικαιώσει τις προσδοκίες και το ταλέντο του θα ερχόταν στα μέρη μας μόνο μετά τα πρώτα του... άντα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών στο μακρινό αλλά και πρόσφατο παρελθόν, ο Σέρβος διεθνής δέχθηκε να κατέβει ένα σκαλί προκειμένου να ξαναβρεί τον ποδοσφαιρικό του εαυτό του. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να το κάνει αυτό στον ΠΑΟΚ, υπό τις οδηγίες του Αμπέλ Φερέιρα. Γιατί η θέληση των δύο για συνεργασία αποδείχθηκε μια επιθυμία που πραγματοποιήθηκε εύκολα και γρήγορα. Το ζητούμενο ωστόσο είναι το ίδιο εύκολα και γρήγορα να βοηθήσει ο Ζίβκοβιτς τον ΠΑΟΚ και κατά συνέπεια τον εαυτό του.

Γιατί ενδεχομένως από την προσαρμοστικότητα, την διάθεση και την απόδοση του 24χρονου ακραίου επιθετικού θα εξαρτηθεί τόσο η σεζόν του 'Δικεφάλου', όσο και το μέλλον του Φερέιρα. Ο Πορτογάλος εν μέσω των playoffs αποφάσισε να αλλάξει την διάταξη και φιλοσοφία της ομάδας του. Εφάρμοσε ένα σχήμα με τρεις στην άμυνα, που όπως και να αναπτύσσεται στη συνέχεια (3-4-3, 3-4-2-1, 3-5-2), έχει μια κοινή συνισταμένη: δεν εξυπηρετεί την παρουσία κλασικών εξτρέμ στο χορτάρι, αυτών που παίζουν πάνω στον ασβέστη. Αυτοί που θα έχουν τον ρόλο των παικτών στην πλάτη του κεντρικού επιθετικού θα είναι αυτοί που μπορούν να παίξουν 5-10 μέτρα μέσα από τη γραμμή, να συγκλίνουν στον άξονα πατώντας περιοχή για να δημιουργήσουν χώρους και απειλή στην πλάτη των αντίπαλων χαφ και στα μεσοδιαστήματα της αντίπαλης άμυνας. Όπως δηλαδή έκαναν οι Πέλκας και Τζόλης στην αναμέτρηση με την Μπεσίκτας. Ο χώρος στην άκρη του γηπέδου 'παραδίδεται' προς εκμετάλλευση στους wing back, τους παίκτες που καλύπτουν όλη την πλευρά σε διατάξεις με τρεις στην άμυνα.

Ανάλογα την πλευρά που εκδηλώνεται η ανάπτυξη, μίνιμουμ πέντε παίκτες συμμετέχουν στην επίθεση. Οι τρεις στη γραμμή κρούσης, ένας από τους δύο κεντρικούς μέσους και ο wing back της πλευράς. Για να πάρεις σταθερά γκολ ασίστ και γκολ από τους δύο τελευταίους, πρέπει να τους διαθέτεις σε... world class πακέτο. Σε επίπεδο ελληνικού πρωταθλήματος αυτό δεν μπορεί να συμβεί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στο παρελθόν. Επομένως το βάρος σε δημιουργία και εκτέλεση πέφτει σε όλη την τριάδα μπροστά. Αυτός ίσως να ήταν και ο λόγος που ο Φερέιρα υπολόγιζε τον Λημνιό για wing back και όχι παίκτη της επίθεσης. Γιατί δεν παρουσιάζει σταθερότητα σε αυτές τις κατηγορίες. Όμως και με τον Ζίβκοβιτς παίρνει ένα διπλό στοίχημα, που πρέπει οπωσδήποτε να του βγει. Διαφορετικά οι λύσεις του, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, θα λιγοστέψουν απελπιστικά.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα transfermarkt, ο Ζίβκοβιτς έχει 181 επίσημα παιχνίδια στην καριέρα του με απολογισμό 28 γκολ και 37 ασίστ. Ως δεξιός εξτρέμ έχει 22 γκολ και 17 ασίστ σε 91 συμμετοχές. Ως αριστερός εξτρέμ έχει μηδέν γκολ και 17 ασίστ σε 34 ματς, ως επιθετικός χαφ στον άξονα μετράει 2 γκολ και 2 ασίστ σε 14 αναμετρήσεις. Συμπερεσματικά, ο Σέρβος διεθνής δεν έχει καταφέρει να αποτυπώσει το ταλέντο του σε αριθμούς. Για το δικό του potential είναι χαμηλά σε γκολ και ασίστ. Επομένως το να δείξει συνέπεια σε αυτές τις κατηγορίες στον ΠΑΟΚ είναι το στοίχημα του Φερέιρα. Ο Ζίβκοβιτς δείχνει πως σκοράρει ικανοποιητικά όταν παίζει με ανάποδο πόδι στην πλευρά (δεξιά) και δημιουργεί ευκολότερα όταν αγωνίζεται αριστερά (17 ασίστ δεξιά σε 91 ματς, 17 αριστερά σε 34 ματς).

Ο Φερέιρα δεν καλείται μονάχα να σύρει στην επιφάνεια την σταθερότητα που έλειψε μέχρι σήμερα στην καριέρα του Ζίβκοβιτς όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του, αλλά να τον πείσει πως αυτή μπορεί να έρθει σε έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν του καθαρού εξτρέμ. Εδώ η δουλειά του Πορτογάλου ενδεχομένως να είναι ευκολότερη, καθώς από ένστικτο και χαρακτηριστικά, ο 24χρονος ακραίος συνήθιζε να αφήνει το πλάι του γηπέδου για να συγκλίνει τον άξονα. Τώρα θα πρέπει να ξεκινάει τις προσπάθειες του από περισσότερο κεντρικές θέσεις, για να δημιουργήσει χώρο και χρόνο για τους συμπαίκτες του, ενώ μοιάζει δεδομένο πως οφείλει να πατάει συχνότερα περιοχή για να απειλεί ευθέως ή έμμεσα την αντίπαλη εστία.

Η διάταξη που ακολουθεί πλέον ο ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο απαιτεί υψηλά στάνταρ παραγωγής από την επιθετική τριάδα. Ο Ζίβκοβιτς δεν πήγε στον 'Δικέφαλο' ως συμπληρωματικός παίκτης αλλά για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σίγουρα θα χρειαστεί ένα μικρό διάστημα για να βρει τα πατήματα και τον ρόλο του, όμως από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό θα πρέπει απαραίτητα να συνοδευτεί από αριθμούς. Για τον Σέρβο, ο ΠΑΟΚ είναι το όχημα που μπορεί να τον ξαναβγάλει στον αφρό. Για τον ΠΑΟΚ, ο Ζίβκοβιτς θα είναι ρυθμιστής της νέας σεζόν. Και για τον Φερέιρα ένα στοίχημα που μπορεί να καθορίσει το μέλλον του στον πάγκο του 'Δικεφάλου'...

News 24/7

24MEDIA NETWORK