Η νέα "ελληνική" αναζήτηση
Οι πρώτοι διεθνείς που έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για ΠΑΟΚ, παίκτες αξίας που να είναι ΠΑΟΚσήδες και να ξέρουν την ομάδα και η υπόθεση "Εθνική" στο κατώφλι μιας προ-μουντιαλικής χρονιάς. Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για το ελληνικό στοιχείο της νέας σεζόν.
Για τον ΠΑΟΚ η μεταγραφική περίοδος έχει "ξεκινήσει" πολύ πριν ολοκληρωθεί η σεζόν, και αυτό έχει καταγραφεί από το τρόπο δράσης του Λούμπος Μίχελ που... μαγειρεύει πριν πεινάσει. Το τι θα φάει στο τέλος είναι μια άλλη ιστορία, και ένα από τα ερωτηματικά είναι, μιας και το πήγαμε στο φαγητό, αν η κουζίνα θα έχει και... Ελληνικό μενού. Υπάρχουν Έλληνες από το εξωτερικό που ενδιαφέρουν τον ΠΑΟΚ. Το σκέφτονται να γυρίσουν στην Ελλάδα; Οι πρώτες απαντήσεις, έχουν καταγραφεί...
ΠΑΟΚ... ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ
Μια και σε αυτή ζει ο ΠΑΟΚ, η καταγραφή των δεδομένων έχει σημασία να βασίζεται σε αυτή. Και μιλάμε για την εποχή Σαββίδη. Στα πρώτα χρόνια, ο Δικέφαλος του βορρά έχει "φωλιά" Ελλήνων διεθνών. Υπήρχε στιγμή που ο ΠΑΟΚ έξι – επτά διεθνείς παίκτες, με τους περισσότερους να έχουν αποκτηθεί στην εποχή Σαββίδη. Η αγάπη του μεγαλομέτοχου για την εθνική ομάδα είχε "εκδηλωθεί" και μέσα από αυτή τη "διαδρομή". Όπως πολλά πράγματα, έτσι και αυτό, έγινε, στον ΠΑΟΚ στην υπερβολή του. Και έγινε στην υπερβολή και και στο ένα άκρο, που βρέθηκε τότε, με αποκορύφωμα την σεζόν 20113-14, και πλέον είναι στην υπερβολή του στο άλλο άκρο, τώρα που στην "καλή" ενδεκάδα του, και το καλή δε πηγαίνει στο πόσο καλός είναι ο παίκτης, αλλά το πόσο συχνά τον χρησιμοποιεί ο προπονητής του, έχει ένας – δυο παίκτες. Οι "ενδεκαδάτοι" αυτό το καιρό είναι οι Γλύκος και Μαλεζάς , ενώ ένα μικρό σκαλί πιο κάτω είναι ο Πέλκας.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ"
Μέσα στην σεζόν, η συζήτηση για το ελληνικό στοιχείο έγινε, με γνώμονα το αν αυτό μπορεί να ενισχυθεί. Όχι να αποκτηθούν παίκτες μόνο και μόνο επειδή είναι Έλληνες, αλλά να αποκτηθούν Έλληνες που να έχουν "το πακέτο". Η κατάληξη της κουβέντας ήταν ότι "δεν υπάρχουν Έλληνες". Τι σημαίνει αυτό; ότι δεν υπάρχουν Έλληνες που να καλύπτουν τα "θέλω" του ΠΑΟΚ και να είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό το τελευταίο, το "να είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν στο Ελληνικό πρωτάθλημα" είναι όλο το ζουμί. Εκεί είναι η ιστορία... Ως πρωτάθλημα το Ελληνικό έχει κάνει βήματα πίσω, την ώρα που στην καλύτερη περίπτωση, τα υπόλοιπα "μεγάλα" πρωταθλήματα παραμένουν στο επίπεδο που έχουν. Ακόμα και έτσι,λ με την οπισθοχώρηση της Ελλάδας, η διαφορά μεγαλώνει.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗ
Όσο και ακούγεται παράξενο, είμαστε στο κατώφλι μιας προ-μουντιαλικής χρονιάς. Πάντα αυτές οι χρονιές είναι "περίεργες". Οι παίκτες που είναι σε εθνικές ομάδες οι οποίες βαδίζουν στο δρόμο για την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου, δεν θέλουν να σκέφτονται ότι μπορεί να χάσουν την θέση τους από την εθνική ομάδα στο κατώφλι μιας τέτοιας διοργάνωσης, και έχουν στο μυαλό τους ένα και μόνο πράγμα. Να είναι ενεργοί. Το παιχνίδι με την Βοσνία, που έρχεται σε λίγες ημέρες, είναι κομβικό και μπορεί να αλλάξει πολλά δεδομένα.
Ο ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΟΙ... ΠΑΟΚΤΣΗΔΕΣ
Οι πρώτοι διεθνείς που έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για ΠΑΟΚ είναι ο Κώστας Σταφυλίδης και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Μπορεί ο ένας από τους δυο να έχει παίξει στον ΠΑΟΚ και και τα δυο είναι ΠΑΟΚσάκια. Είναι όμως και σε παραγωγικές ηλικίες και βρίσκονται στην Μπουντεσλίγκα και όχι σε κανένα "δευτεροτρίτο" πρωτάθλημα. Το ιδανικό θα ήταν να μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχει τέτοιους παίκτες στο ρόστερ του. Παίκτες αξίας που να είναι ΠΑΟΚσήδες, να ξέρουν τι είναι ΠΑΟΚ. Και οι ασπρόμαυροι, ό,τι και αν γίνει, και τους καλύτερους ξένους να έχει, θα το έχει πάντα ανάγκη αυτό. Αυτό που στην υπερβολή του σκοτώνει την ομάδα, και με την απουσία του, δε ζει. Για να μην μπερδευτεί κανείς και βγάλει... δικό του συμπέρασμα. Ούτε λέω ότι ο ΠΑΟΚ θέλει Σταφυλίδη και Παπαδόπουλο, ούτε ότι έχει ανάγκη συγκεκριμένα τον Σταφυλίδη και τον Παπαδόπουλο. Η λεπτή ισορροπία στην ύπαρξη ελληνικού στοιχείου στην ομάδα, ελληνικού αρχηγικού στοιχείου στην ομάδα, είναι κάτι που συζητιέται. Την... κατάληξη της συζήτησης, δεν την ξέρουμε. Άλλωστε, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τους Έλληνες του ρόστερ. Όχι μόνο το ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν αλλά και το ρόλο τους εντός ομάδας.