Η οδοντόβουρτσα της Μπόντο Γκλιμτ που προκάλεσε πονόδοντο στον Ζοζέ Μουρίνιο

Οι ποδοσφαιριστές της Μπόντο Γκλιμτ πανηγυρίζουν την πρόκριση στους ομίλους του Conference League

Η οδοντόβουρτσα της Μπόντο Γκλιμτ που προκάλεσε πονόδοντο στον Ζοζέ Μουρίνιο

Το βράδυ της Πέμπτης η... βορειότερη πρωταθλήτρια της Ευρώπης ταπείνωσε τη Ρόμα. Πώς η οδοντόβουρτσα έγινε το "ιερό σύμβολο" της Μπόντο Γκλιμτ, προκαλώντας πονόδοντο στον Ζοζέ Μουρίνιο.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν είχε ζήσει έναν τέτοιο ποδοσφαιρικό όλεθρο σαν κι αυτόν της Πέμπτης. Το σοκαριστικό 6-1 από την Μπόντο Γκλιμτ, στα βορειοδυτικά της Νορβηγίας, ήταν η πιο ευρεία ήττα του Πορτογάλου προπονητή σε σύνολο 1.008 επίσημων αγώνων και μια συντριβή που η Ρόμα θα κουβαλά αναπόφευκτα και θα συνοδεύει την ιστορία της.

Ο χρόνος πάγωσε στα όρια του αρκτικού κύκλου. Αποτυπώθηκε ήδη από τον τρόπο που οι ταξιδιώτες οπαδοί της ιταλικής ομάδας δεν αποδέχθηκαν τη συγγνώμη των ποδοσφαιριστών. Ο Μουρίνιο ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για ό,τι συνέβη, θεωρώντας ότι ήταν απόρροια των επιλογών του. Αποδείχθηκε ότι όσοι επιλέχθηκαν να παίξουν ήταν ανέτοιμοι πνευματικά αλλά και αγωνιστικά ν' ανταπεξέλθουν.

Σ' αντίθεση με αυτούς που ο Κιέτιλ Κνούτσεν παρέταξε στο γήπεδο, εξ αρχής ή στην πορεία του παιχνιδιού. Η Μπόντο Γκλιμτ, ή αλλιώς η λάμψη του Μπόντο, τύφλωσε παντελώς τους "τζιαλορόσι" που έχασαν το φως τους. Τα χαμόγελα όλων στη νορβηγική ομάδα πιο λαμπερά από ποτέ. Το επίτασσε η στιγμή. Οι κίτρινες οδοντόβουρτσες είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά για τις αναπμνηστικές φωτογραφίες. Δόντια πιο λευκά από ποτέ.

Η ιστορία πίσω από τη γιγαντιαία οδοντόβουρτσα

Η Μπόντο Γκλιμτ έχει ως σύμβολο την οδοντόβουρτσα σχεδόν 50 χρόνια. Από τα μέσα των 70s, που άρχισε ως αστείο μέχρι σήμερα, εκατοντάδες πιστοί οπαδοί της κουβαλούν μαζί τους, για γούρι, το βασικό σύνεργο της καθημερινές στοματικής υγιεινής.

Πέρυσι συνόδευε κάθε ανάρτηση που αφορούσε την ενδεκάδα των αγώνων της ομάδας. Ως την κατάκτηση του παρθενικού τίτλου στο πρωτάθλημα και μόλις τρίτου από την ίδρυσή της, το 1916, συνυπολογίζοντας τα δύο κύπελλα (1975, 1993). Η Γκλιμτ ήταν η... βορειότερη πρωταθλήτρια που αναδείχθηκε ποτέ στην Ευρώπη, αφήνοντας στο -19 τη Μόλντε.

Κατέληξε στους ομίλους του Conference League μετά τον αποκλεισμό από τη Λέγκια στα προκριματικά του Champions League και τις τρεις προκρίσεις που ακολούθησαν στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση. Παρέα με τη Ρόμα, την ουκρανική Ζόρια και τη βουλγάρικη ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Μετά τις πρώτες τρεις αγωνιστικές οδηγεί αήττητη (2-1-0) την κούρσα χάρη στο 2/2 που έχει πετύχει στο Aspmyra Stadion. Εκεί που η οδοντόβουρτσα ξεπαστρεύει, για την ώρα, κάθε εξωτερική απειλή... τερηδόνας.

Πώς προέκυψε όλο αυτό; Η δημοφιλέστερη εκδοχή, που είχε δημοσιεύσει πριν από αρκετά χρόνια ο συγγραφέας Τοργκέι Γκρούμπσταντ, αναφέρει ότι το 1974 ο Άρνουλφ Μπέντικσεν, τότε επικεφαλής των οργανωμένων οπαδών, παρέλαβε από έναν ομοϊδεάτη του, τον Όλαβ Γιάκομπσεν, μια οδοντόβουρτσα που αυτός είχε τυχαία στην τσέπη του προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει σαν μπαγκέτα και να δώσει τον ρυθμό στο σύνολο.

Του άρεσε του Μπέντικσεν ως ιδέα και θέλησε να την καθιερώσει. Μάλιστα παρήγγειλε από φαρμακείο της γειτονιάς μια μεγαλύτερη οδοντόβουρτσα, με ξύλινη βάση, την οποία εμφάνισε την επόμενη φορά, καθοδηγώντας σταθερά το πλήθος. Έκτοτε όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που υιοθέτησαν το τελετουργικό, με αποτέλεσμα η Μπόντο Γκλιμτ να ταυτιστεί μ' ένα από τα πιο παράδοξα σύμβολα που έχει εμφανιστεί ποτέ σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Ύστερα απ' ό,τι συνέβη την Πέμπτη στον νορβηγικό βορρά, ο Ζοζέ Μουρίνιο θα πρέπει, μάλλον, να κλείσει ραντεβού σε οδοντίατρο. Και όχι σε οφθαλμίατρο από το εκτυφλωτικό 6-1 της Γκλιμτ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK