Ρανιέρι: "Θα ρίξω το βάρος στην επίθεση"

Η παρουσίαση του Κλάουντιο Ρανιέρι περιελάμβανε αρκετές ατάκες, ειδήσεις και πάθος του Ιταλού, όταν περιέγραφε τις ελληνικές αρετές. "Θέλω να παίξουμε πιο επιθετικά", σημείωσε κι έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Καραγκούνη, αλλά και των στόπερ της Εθνικής Ελλάδας. "Δύο τρεις φορές τον μήνα θα παίρνω και θα προπονώ νεαρούς παίκτες από τους συλλόγους", αποκάλυψε.

Ρανιέρι: "Θα ρίξω το βάρος στην επίθεση"
INTIME SPORTS

Η παρουσίαση του 62χρονου τεχνικού άρχισε με την προβολή βιογραφικού VIDEO παραγωγής NOVA και εν συνεχεία, δήλωσε ως μία πρώτη τοποθέτηση: "Είδα με πολύ ευχαρίστηση το video που προβάλατε. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνάντησα τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Είχα κι άλλες προτάσεις, αλλά συνήθως λειτουργώ με το ένστικτό μου. Είχα κι άλλες προτάσεις στο παρελθόν από εθνικές, αλλά δεν τις δέχθηκα. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα, γνωρίζω τα νησιά, την αγαπάω και την ελληνική νοοτροπία, οπότε ήταν πιο εύκολο να αποδεχθώ την πρόταση".

Το λόγο πήρε για λίγο ο Γιώργος Σαρρής ο οποίος δήλωσε: "Ιδιαίτερη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να συγχαρούμε και τις 3 ελληνικές ομάδες που μετά από χρόνια βρίσκονται στους ομίλους του Europa League. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να φέρουμε προπονητή επιπέδου Ρανιέρι. Όταν μιλήσαμε με κ. Ρανιέρι σταματήσαμε κάθε άλλη συνομιλία. Είναι πολύ σημαντικό που ένας τέτοιος προπονητής αναλαμβάνει την Εθνική, διότι έχει βαριά κληρονομιά με δύο πολύ πετυχημένους τεχνικούς τα προηγούμενα χρόνια. Με τον κ. Ρανιέρι μπορούμε να ανεβούμε επίπεδο. Σήμερα ήρθε στο ΔΣ της ΕΠΟ και είπε το πώς σκέφτεται τη δουλειά του στην Ελλάδα και στο τέλος της διετίας θα φανούν τα αποτελέσματα".

Ακολούθησε η διαδικασία των ερωτοαπαντήσεων:

Ρεχάγκελ και Σάντος έβαλαν ψηλά τον πήχη. Τι θεωρείτε εσείς επιτυχία από το πέρασμά σας;

Είδα την Εθνική στο Μουντιάλ. Οι δύο προηγούμενοι προπονητές είχαν κάνει πολύ δουλειά. Αυτήν τη στιγμή η ομάδα είναι στο χέρι μου. Δεν είναι εύκολο, αλλά όχι και δύσκολο. Σκοπός είνα να πάμε στη Γαλλία. Έχω πολλούς καλούς παίκτες που έχουν δώσει πολλά και πρέπει να συνεχίσουν και να δίνουν τον καλύτερο εαυτό. Στο πρώτο κάλεσμα, κάλεσα παίκτες που ήταν στην Εθνική κι άλλους που είχαν παίξει πριν από το Μουντιάλ. Ένας τεχνικός εθνικής δεν έχει χρόνο γι' αυτό χρησιμοποιεί έναν κύριο κορμό στον οποίο βασίζεται. Ξεκινάμε με ένα δύσκολο παιχνίδι δίχως κόσμο, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε ανάλογα. Μετά ακολουθεί η Φινλανδία, πολύ δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι. Έχουμε τη θέληση, την όρεξη για να δουλέψουμε σωστά και καλά.

Μίλησα στο συμβούλιο της ΕΠΟ για τα σχέδιά μου να δουλέψω με τα νέα παιδιά, το μέλλον της Εθνικής και σύμφωνα με τον σχεδιασμό να έχω τη δυνατότητα να εργάζομαι 2-3 φορές την εβδομάδα με τους νέους. Έχω μιλήσει με τους προπονητές των μικρών εθνικών. Μαζί θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα πλάνο. Θα βάλω την εμπειρία και τις γνώσεις μου για να βοηθήσω και να αφήσω κάτι και στο μέλλον. Αν υπάρξει κάποιος άλλος προπονητής, να έχει πάρει κάτι και από εμένα. Είμαι ένα θετικό άτομο κι όταν βάζω κάτι στο μυαλό μου δίνω τον καλύτερο εαυτό για να το πραγματοποιήσω".

Ρανιέρι: "Θα ρίξω το βάρος στην επίθεση"
INTIME SPORTS

"Να φέρω τους καλύτερους"

Με το που κάνατε τις πρώτες επιλογές, υπήρχαν αρκετά νέα πρόσωπα, αλλά μετά άρχισαν οι γκρίνιες. Πώς το σκεφτήκατε; Διαβάζετε τα δημοσιεύματα; Σας επηρεάζουν;

"Υπάρχουν πολλοί νεαροί, αλλά τώρα κοιτάμε μόνο να νικήσουμε. Κάλεσα τον Σαμαρά που ευτυχώς βρήκε ομάδα διότι είναι πολύ σημαντικός για την Εθνική. Το ίδιο και ο Φορτούνης. Έχουμε μιλήσει με τους προπονητές της κ-21, αλλά επειδή υπάρχουν κι αρκετές υποχρεώσεις των μικρότερων ομάδων, βασίστηκα σε έναν κορμό. Στη συνέχεια θα υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες με νεαρούς, που πιστεύω πολύ. Είδα και τον Μάνταλο και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κι άλλους παίκτες, να κάνουμε μία μίξη μεταξύ νέων και παλιών. Θέλω να γνωρίσω όλη την ελληνική πραγματικότητα. Θέλω να φέρω τους καλύτερους παίκτες στην Εθνική. Σκοπός είναι να κερδίσουμε. Δεν έχει σημασία οι παίκτες εάν έχουν υψηλούς μισθούς, εάν είναι τραυματίες, νέοι ή παλιοί. Έχω αναδείξει νέους παίκτες, στη Νάπολι τον Τζόλα που δεν τον ήξερε κανείς, στην Τσέλσι το ίδιο με τον Τζον Τέρι παρότι είχα δύο παγκόσμιους πρωταθλητές, τον Λεμπέφ και τον Ντεσαγί".

Εσείς τι θέλετε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε από το παιχνίδι;

"Στόχος είναι να φτάσουμε στα τελικά του Euro. Στο ranking της FIFA είμαστε στην 13η θέση. Κοιτάμε να βελτιωθούμε. Δεν θα είναι εύκολο διότι η Ιταλία είναι από πίσω".

Ποιο το προσωπικό όραμα και ποιο ήταν το κίνητρο για να φύγετε από τους συλλόγους ασχοληθείτε με εθνικές ομάδες;

"Το όραμά μου είναι να πάω την ομάδα όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν μπορώ να πω τώρα που ακριβώς, αλλά έχω συνηθίσει να εργάζομαι στα πιο υψηλά επίπεδα. Χρειάζεται πολύ δουλειά, αλλά με συνεργασία όλων μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα. Σήμερα είναι καινούργια η δουλειά, δεν μπορώ να δουλεύω όπως σε συλλόγους. Σίγουρα είναι κάτι καινούργιο για μένα".

Τι μπορεί να σας κάνει έξω φρενών μαζί μας;

"Με τους δημοσιογράφους μπορώ να θυμώσω μόνο εάν δεν υπάρχει σεβασμός. Ο θείος μου ήταν δημοσιογράφος και από μικρός έχω συνηθίσει να έχω σχέση με δημοσιογράφους. Το μόνο πρόβλημα που θα μπορούσε να υπάρξει είναι το ζήτημα του σεβασμού σε εμένα και στην Εθνική".

Τι δεν θα μπορούσατε να συγχωρέσετε σε κάποιον παίκτη σας;

"Σκληρός με τους παίκτες, ναι στα αποδυτήρια. Το να φτάσω σε σημείο να είμαι έξαλλος και να μην καλέσω κάποιον, πάει να πει ότι αυτός δεν συμβαδίζει με την Εθνική. Θέλω να δω εκτός από τον κορμό που θα έχει η εθνική είναι κι άλλους παίκτες από προβλήματα που θα μπορούν να δημιουργηθούν, Θέλω και δεύτερες και τρίτες επιλογές για να είναι έτοιμες να τους καλέσω στην Εθνική".

Πότε έχετε σκοπό να αρχίσετε την εφαρμογή του πλάνου σας με τους νέους;

"Θα το συζητήσω με ομάδες, με σκοπό 1-2 φορές τον μήνα να έχω τη δυνατότητα να τους προπονήσω, να τους δω, κυρίως τους νέους, για να έχω άποψη. Θεωρώ ότι θα είναι θετικό και για τους συλλόγους. Σε συνεργασία με τους προπονητές των ομάδων, κάθε τεχνικός να μου υποδείξει ποιοι νέοι είναι καλύτεροι για να τους δουλέψω και να τους δω. Μαζί με συνεργάτες μου, θα δούμε και μικρές Εθνικές και μετά από τη Ρουμανία, ώστε να έχω άποψη. Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι ο προπονητής είναι εδώ, έχει όραμα, θέληση, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Υπάρχει παίκτης στη Γιουβέντους, ο Δώνης, αυτό θα κάνω, θα κοιτάω νέους για να μπορώ να δουλέψω πάνω σ' αυτούς".

Έχετε στο μυαλό σας το συγκεκριμένο καλούπι της Εθνικής, το 4-3-3, ή μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να γίνει πιο επιθετική η Εθνική, εφόσον έχει τα στελέχη;

"Θα κοιτάξω να φέρω την εμπειρία μου και την άποψή μου όσον αφορά στο σύστημα. Είδα τον κ. Σάντος που έπαιζε 4-3-3 ή 4-2-3-1. Δεν είναι βασικό το σύστημα, βασικό είναι οι παίκτες. Θέλω να βρω το καλύτερο σύστημα, με το υλικό που έχω. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θέλω να αλλάξει ο τρόπος παιχνιδιού και να φέρουμε σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο. Από όσο είδα, ο κ. Σάντος χρησιμοποίησε αυτές τις αλλαγές, άλλαζε συστήματα κι οι παίκτες θα προσαρμοστούν πιο εύκολα".

Ρανιέρι: "Θα ρίξω το βάρος στην επίθεση"
INTIME SPORTS

"Καταστροφή αν δεν περάσουμε"

Θα θεωρήσετε ότι αποτύχατε εάν η Εθνική δεν περάσει στα τελικά του Euro 2016;

"Καταστροφή".

Με πόσους βαθμούς δεν θα ήσαστε δυσαρεστημένος στα δύο πρώτα ματς (Ρουμανία, Φινλανδία);

"Είναι δύσκολο να το πω από πριν, αφού κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Σίγουρα οι 6 βαθμοί με ικανοποιούν, αλλά όλα τα παιχνίδια παίζονται. Από τη στιγμή που γίνουν οι αγώνες και είμαστε ικανοποιημένοι από βαθμούς και ποιότητα, τότε μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν θα είμαι ικανοποιημένος με 2, με 4, με 6. Εξαρτάται. Μπορούμε να κάνουμε πολλά καλά πράγματα κι ο αντίπαλος να κάνει μία αντεπίθεση και να πάρει το ματς. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στο τέλος θα καταλάβεις εάν έπαιξες καλά ή όχι. Είναι κάτι που μπορείς να το πεις μόνο μετά".

Ως Ιταλός, σκέφτεστε να παίξετε με 3 στην άμυνα;

"Έχω στο μυαλό μου τους 3 αμυντικούς, αφού ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Μανωλάς είναι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Ανάλογα με το παιχνίδι, θα μπορούσα να το κάνω".

Οι παίκτες που "κόπηκαν" είναι στο μυαλό σας;

"Δεν κλείνω τις πόρτες σε κανέναν. Όποιος παίκτης δεν είναι τώρα στην Εθνική, δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι και στο μέλλον".

Ποια στοιχεία θέλετε να προσθέσετε στην Εθνική ομάδα; Ποια τα εμπόδια που σας προβληματίζουν περισσότερο; Τι θέλετε και τι περιμένετε να δείτε;

"Το πρώτο που θέλω να κάνω είναι λιγότερα λάθη λόγω του ότι δεν υπάρχει χρόνος να δουλέψω. Ζητάω από τους παίκτες να δώσουν τα πάντα, να έχουν θάρρος, να έχουν ομαδικό πνεύμα. Ξέρω ότι υπάρχει στο πνεύμα του Έλληνα η θυσία, ο αγώνας, το πάθος για το ποδόσφαιρο και για πολλά πράγματα".

Ρανιέρι: "Θα ρίξω το βάρος στην επίθεση"
INTIME SPORTS

"Βάρος στην επίθεση"

Στην Ελλάδα θα ρίξετε το βάρος στο επιθετικό κομμάτι;

"Οι σκόρερ είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε μία ομάδα. Όποιος νικάει και σκοράρει έχει πάντα δίκιο. Έχουμε καλούς επιθετικούς, όπως ο Σαμαράς, ο Μήτρογλου, ο Σαλπιγγίδης. Θα δώσω ιδιαίτερο βάρος στην επίθεση".

Σας προβληματίζει σε επίπεδο ιεραρχίας οι απουσίες Καραγκούνη - Κατσουράνη;

"Δεν θα υπάρχει πρόβλημα στα αποδυτήρια. Είναι δύο μεγάλοι παίκτες που έδωσαν πολλά. Θα υπάρχει συνέχεια, θα υπάρχουν καινούργιοι παίκτες που θα πάρουν τη θέση τους και θα αναδειχθούν".

Έχετε επίγνωση των διαφωνιών μεταξύ διεθνών λόγω έχθρας των συλλόγων τους; Σας ανησυχεί; Θα επιβάλλετε κάποιον κώδικα συμπεριφοράς;

"Δεν είναι πρόβλημα. Επιλέγω όπως είπα, τους πιο σημαντικούς και χρήσιμους παίκτες για την ομάδα. Οι επιλογές δεν γίνονται με βάση τον σύλλογο που ανήκουν. Σημασία έχει η Εθνική ομάδα, η πρώτη ομάδα της Ελλάδας. Δεν θα δώσω έμφαση στο γεγονός ότι κάποιος ανήκει σε ένα κλαμπ. Με το γεγονός ότι θα είναι μέλος της Εθνικής κάποιος παίκτης, όλα τα προβλήματα θα λύνονται. Κι εγώ ήμουν παίκτης και στο τέλος του παιχνιδιού θα λυθούν τα πάντα. Στο τέλος όλα λύνονται".

Ποιο είναι το σκεπτικό σας για τους 7 στόπερ στην αποστολή;

"Ψάχνω τους παίκτες επιπέδου Εθνικής. Οι πρώτες επιλογές είναι ζήτημα γνωριμίας. Θέλω να τους δω από κοντά. Ο Κυριάκος είναι καλά, ο Σιόβας μπορεί να παίξει και πιο μπροστά. Οι πρώτες κλήσεις είναι θέμα γνωριμίας και στη συνέχεια θα δούμε".

Μπορείτε να μας αναλύσετε το σχέδιο σας για τους νέους παίκτες και το πώς θα ασχολείστε 2-3 φορές τον μήνα με αυτούς;

"Τη συνεργασία θέλω να την κάνω σε επίπεδο Εθνικών και συλλόγων. Θα ζητήσω από την ΕΠΟ να έχω αυτήν τη συνεργασία, ώστε να μπορώ να προπονώ ορισμένους παίκτες που θα μου υποδειχθούν. Δεν είναι κάτι ανέφικτο. Είναι κάτι θετικό που θα φέρει καλά αποτελέσματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

"Τεράστιος ο Καραγκούνης"

Έχετε στο μυαλό σας ποιος μπορεί να είναι ο αντικαταστάτης του Καραγκούνη;

"Ο Καραγκούνης είναι ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής. Το ξέρω. Όλη η ομάδα θα μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες που αναλάμβανε ο Καραγκούνης. Είμαι βέβαιος ότι έχει σπείρει καλά ο Καραγκούνης και θα υπάρχουν διάδοχοι ώστε κάποιος από την Εθνική να πάρει τη θέση του".

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης προέκυψε η είδηση πως ο κ. Ρανιέρι μίλησε τηλεφωνικά με τον προπονητή της Εθνικής μπάσκετ και του ευχήθηκε να πάνε όλα καλά στο Μουντομπάσκετ.

Ποιος θα είναι ο αρχηγός της Εθνικής; Θα επιλεγούν από εσάς;

"Θα πω στους παίκτες αυτό που θα πω και σε εσάς. Για μένα ο αρχηγός είναι μεγάλη υπόθεση. Αντιπροσωπεύει την ομάδα, την Εθνική και τη χώρα. Επιλέξτε τον εσείς. Το πρόσωπο που είναι πιο υπεύθυνο, που έχει το χάρισμα".

Μία γνώμη σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο, για την ποιότητα, για τη φιλοσοφία;

"Είναι δύσκολο να απαντήσω γιατί μία τέτοια απάντηση πρέπει να είναι σωστή. Είναι διαφορετικά όταν έχω δει και διαφορετικά όταν έχω δουλέψει με τους παίκτες. Μου αρέσουν κάποια πράγματα και κάποια άλλα λιγότερο. Το θετικό είναι το ελληνικό πνεύμα στις δύσκολες στιγμές. Μια ομάδα που έχει μάθει να μάχεται, να παλεύει μέχρι τη λήξη του αγώνα. Το παιχνίδι με τη Ρουμανία, μετά από το 1-1, για παράδειγμα, μου άρεσε το πώς η ομάδα αντέδρασε, το πώς έγινε επιθετική κι έπεφτε στους αντιπάλους. Θέλω να το βλέπω αυτό πάντοτε. Εξαρτάται πολύ βέβαια κι από τη φυσική κατάσταση. Μπορεί να κάνεις υψηλό πρέσινγκ. Αυτό το πνεύμα θέλω, της μάχης του αγώνα, να δίνει τα πάντα στο γήπεδο. Μπορώ να δεχθώ οποιοδήποτε λάθος, αλλά θέλω να δω τους παίκτες να δίνουν τα πάντα. Να είναι υπεύθυνοι, δυνατοί και να δίνουν τα πάντα για την ομάδα. Ευχαριστώ (στα ελληνικά) ".

Ως επίλογο, ο Κλάουντιο Ρανιέρι έστειλε ένα κοινωνικό μήνυμα ως πρωταγωνιστικό μέλος της αντιρατσιστικής καμπάνιας της ΕΠΟ, δηλώνοντας στα ελληνικά: "Λέμε όχι στον ρατσισμό".

News 24/7

24MEDIA NETWORK