Η προϊστορία δίνει ελπίδες στην Ελλάδα (VIDEO)

Η Εθνική Ελλάδας έχει κάνει ένα κάκιστο ξεκίνημα στην προκριματική φάση του Euro 2016, με μόλις ένα βαθμό στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Τα πράγματα δυσκολεύουν για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα όσον αφορά την πρόκριση, όμως υπάρχουν στο παρελθόν περιπτώσεις που μας... δίνουν αισιοδοξία πως υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιστραφεί η κατάσταση.

Η προϊστορία δίνει ελπίδες στην Ελλάδα (VIDEO)

Η μετάβαση στη νέα εποχή για την Εθνική μας δεν είναι εύκολη. Φαίνεται άλλωστε από τη μηδαμινή συγκομιδή (μόλις ένας βαθμός) στους τρεις πρώτους αγώνες των προκριματικών του Euro 2016. Η υπόθεση πρόκριση δεν θα είναι εύκολη, όμως κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει ομάδες που παρά το κακό τους ξεκίνημα κατάφεραν να προκριθούν στα τελικά των διοργανώσεων, είτε αφορά το Euro είτε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Υπάρχουν βέβαια ιδιαιτερότητες, καθώς τα πρώτα χρόνια των προκριματικών φάσεων οι ομάδες ήταν πολύ λιγότερες και στην τελική φάση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, περνούσαν μέχρι το 1992 μόλις 8 ομάδες.

Από το 1996 υπήρξε αύξηση σε 16 ομάδες, κάτι που διευκόλυνε τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα που δεν είχαν κάνει την καλύτερη εκκίνηση να έχουν ελπίδες για πρόκριση, καθώς από κάθε όμιλο περνούσαν 2 ομάδες πλέον.

Στην τελική φάση του Euro της Γαλλίας θα υπάρξουν για πρώτη φορά 24 ομάδες, πράγμα που σημαίνει πως ο δρόμος για την Εθνική γίνεται ευκολότερος παρά το κακό ξεκίνημα, καθώς από τους ομίλους των προκριματικών θα περάσουν οι 2 πρώτοι κι ο καλύτερος τρίτος απευθείας, ενώ οι υπόλοιποι που θα καταταγούν στην τρίτη θέση θα δώσουν αγώνες μπαράζ για την πρόκριση.

Εμείς αναζητήσαμε τις ομάδες που έκαναν κακό ξεκίνημα σε προκριματικά, χωρίς νίκη τουλάχιστον στα 3 πρώτα ματς, αλλά τελικά κατάφεραν να προκριθούν είτε απευθείας είτε μέσω μπαράζ.

Προκριματικά Euro 1980 - Βέλγιο

Το Βέλγιο στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1980 δεν έχει δει τη χαρά της νίκης στους 4 πρώτους αγώνες, έχοντας 4 ισοπαλίες με αντιπάλους τη Νορβηγία (1-1), την Πορτογαλία (1-1) και την Αυστρία (1-1 και 0-0). Όμως με 4 σερί νίκες στους εναπομείναντες αγώνες κατάφερε να ξεπεράσει την Αυστρία και την Πορτογαλία και να προκριθεί στην τελική φάση αήττητο, με 12 βαθμούς (παλιό σύστημα βαθμολόγησης 2-1-0).

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986 - Σοβιετική Ένωση

Η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 με ήττα εκτός έδρας από την Ιρλανδία (1-0), ενώ στη συνέχεια έφερε 2 εκτός έδρας ισοπαλίες με τη Νορβηγία (1-1) και την Ελβετία (2-2). Το τέλος όμως την βρήκε στη 2η θέση του ομίλου, ύστερα από τη νίκη επί της Νορβηγίας (1-0) και παράλληλα την "αυτοκτονία" των Ελβετών, οι οποίοι 2 βδομάδες αργότερα έφεραν ισοπαλία (1-1) απέναντι στην ίδια ομάδα εντός έδρας.

Η προϊστορία δίνει ελπίδες στην Ελλάδα (VIDEO)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990 - Ιρλανδία

Οι Ιρλανδοί ξεκίνησαν "στραβά" την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, με 2 ισοπαλίες (0-0 με Βόρειο Ιρλανδία και Ουγγαρία) και μία ήττα απέναντι στους Ισπανούς (2-0). Όμως, πραγματοποιώντας έναν εξαιρετικό δεύτερο γύρο με 5 σερί νίκες, χωρίς μάλιστα να δεχθούν γκολ, κατάφεραν να προκριθούν ως δεύτεροι πίσω από την Ισπανία, έχοντας 1 βαθμό λιγότερο.

Η προϊστορία δίνει ελπίδες στην Ελλάδα (VIDEO)

Προκριματικά Euro 1996 - Γαλλία

H Γαλλία στην αρχή της προκριματικής φάσης του Euro 1996 έφερε τρεις "λευκές" ισοπαλίες απέναντι σε Σλοβακία, Ρουμανία και Πολωνία. Στη συνέχεια όμως κατάφερε να επανακάμψει μαζεύοντας 17 βαθμούς στους επόμενους 7 αγώνες, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση του ομίλου, ένα βαθμό πίσω από τη Ρουμανία, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο της πρόκρισης στην τελική φάση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε 10 αγώνες που έδωσε στα προκριματικά δέχθηκε μόλις 2(!) γκολ. Εξαιρετική επίδοση.

Προκριματικά Euro 2000 - Δανία

H προκριματική φάση δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τη Δανία, η οποία στους 4 πρώτους αγώνες είχε 2 ισοπαλίες με Λευκορωσία (0-0) και Ελβετία (1-1) και 2 ήττες εντός έδρας από τις Ουαλία και Ιταλία, αμφότερες με 1-2. Ο δεύτερος γύρος όμως ήταν εξαιρετικός, καθώς οι Δανοί έκαναν 4 συνεχόμενες νίκες, κερδίζοντας μάλιστα την Ιταλία εκτός έδρας με 2-3 στον τελευταίο τους αγώνα για την προκριματική φάση, κερδίζοντας μία θέση στα μπαράζ. Εκεί, είχαν απ' ότι φάνηκε εύκολο έργο, καθώς επικράτησαν τους Ισραήλ και στους 2 αγώνες, με συνολικό σκορ 8-0 (3-0 και 5-0).

News 24/7

24MEDIA NETWORK